lördag 7 november 2015

Mangokyckling i Crock Pot

Oj vad fort den här lördagen har gått! Snart dags att börja med middagen.

Dagens mysiga långfrukost blev extra mysig för hela familjen var vaken och åt tillsammans. Med tonåringar i huset händer det inte ofta, typ aldrig. Sen har jag hunnit vara på kalas för Idas kompisar Elin o Emma, lite te och chokladkakor sitter aldrig fel.

I går orkade jag inte stå i köket och passa kycklinggrytan så jag lät min Crock Pot göra jobbet. Perfekt!


Mangokyckling
1 kg kycklingfiléer
2 msk kycklingfond
2 dl vatten
2 tsk sambal
1 msk soja
0,5 dl mango chutney
1 röd paprika i bitar
2-4 dl mangobitar (jag använder fryst)
0,5 purjolök i strimlor
2-3 dl crème fraiche

Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar.
Sätt i crock-pot-grytan.
Tillsätt fond, vatten, sambal, soja och mango chutney.
Tillaga i 3 timmar på låg temperatur.
Tillsätt paprika och purjo, så de får koka med i ca 10 minuter.
Tillsätt mango och crème fraîche.
Koka upp och låt koka nån minut.
Servera med ris.

Kycklingfilé behöver ju inte speciellt mycket tid på sig att bli klar. Nästa gång ska jag prova sätta i frysta hela kycklingfiléer, jag kan tänka mig att de blir klara under tiden jag är på jobbet. Dessa tinade kycklingbitar blev väldigt möra, nästan för möra på 3 timmar. Har du mer tid än 3 timmar behöver du inte dela kycklingfiléerna, jag gjorde det för klockan hann bli lite för mycket innan jag satte igång min Crock Pot. Har nån erfarenhet av hela kycklingfiléer och hur lång tid de behöver i en crock pot?

Har du inte en crock pot kan du bryna kycklingfiléerna i mindre bitar och sen blanda ihop allt och låta grytan koka i ca 15 minuter.

Jag tycker att grytan till min Crock Pot är så pass snygg så man kan servera direkt ur den vid bordet. Jag är inte så förtjust i att ha grytor och kastruller på bordet annars.

Dags för tillagning!
Grytan klar att servera!

fredag 6 november 2015

Snart är det jul, eller?

Nu är ännu en härlig fredagkväll här och nu har jag bestämt mig för att jag ska bli frisk. Tror ni att det räcker att bestämma sig? :) Som oftast efter en förkylning får jag problem med bihålorna. Det började redan i går med sån hemsk värk i bihålorna runt vänster öga, tur att Rinexin och värktabletter finns.

Nu ikväll mår jag faktiskt lite bättre, peppar, peppar... så jag hoppas att jag slipper tillbringa ännu en helg sjuk i soffan.

Ser ni vilken god macka jag har ätit idag?

I dag har den första julkänslan infunnit sig då vi har ugnsstekt och griljerat en julskinka. Långt ner i frysen hittade vi en ganska stor bit som det var hög tid att tillaga och äta. Så smarrigt med en knäckemacka med julskinka och äppelmos.

Nu är jag sugen på att julpynta, julbaka och framför allt julmysa. Men nu ska vi först fira fars dag och en födelsedag innan vi börjar ladda för första advent, lucia och jul.

torsdag 5 november 2015

Äggfyllda frallor

Så skönt att vi är drygt halvvägs genom arbetsveckan. Det har varit en lång och seg början på den här veckan och jag har varit såå trött. Förkylningen gör sig fortfarande påmind och jag ser fram emot helgen. Matmässigt har det varit en såå tråkig vecka, orken och inspirationen har inte riktigt funnits. Men nu till helgen ska jag äta och dricka en massa gott, planering pågår för fullt.

En perfekt helglunch är dessa frallor som man bland annat knäcker ner ett ägg i innan man tillagar dem i ugnen. Räkna med 1-2 frallor per person.


Äggfyllda frallor
1 fralla
1-2 skinkskivor
1 ägg
riven ost
salt o peppar

Skär av ett lock på frallan och gröp ur den.
Skär skinkan i bitar och lägg ner i det urgröpta hålet.
Knäck ett ägg och häll i, salta o peppra.
Toppa med lite riven ost.
Slå in dem i folie runt om så att inte brödet bränns, lämna översidan öppen.
Tillaga i ugnen 225 grader ca 10 min tills ägget stannat. Servera genast.

Man kan variera fyllningen efter eget tycke o smak. Knaperstekt bacon, tomat eller paprika tror jag kan vara andra goda saker att fylla frallan med innan man knäcker över ägget. Enklast var att låta äggvitan rinna ner mellan skinkbitarna innan äggulan "stängde" för hålet en aning.

Lunchen är serverad

Jag är inte så mycket för vanliga varma mackor, men såna här fyllda varianter tycker jag är så himla gott. Här har jag en annan variant på fylld fralla och ni har väl inte missat vår storfavorit - fyllt lantbröd!

Skär bort ett lock och gröp ur ett hål
Fyll hålet med godsaker men lämna lite plats åt ägget, strö över ost.
Folien skyddar brödet från att brännas.
Mums vad gott!

onsdag 4 november 2015

Snart är det kladdkakans dag

Oj vad alla tipsar om kladdkakans dag på lördag, bloggar, facebook och instagram är fulla med påminnelser. Så det är väl bäst att jag hänger på trenden och tipsar om några kladdkakor. Här kan ni läsa fjolårets inlägg om mina favoitkladdkakor. Egentligen är ju alla kladdkakor goda, bara de inte blir för torra (som min senaste blev).

I år tipsar jag om lite annorlunda kladdkakor, kladdkakor utan.....

Jag kunde inte gissa att denna underbart goda kladdkaka var bakad utan gluten.



Jag har flera recept på kladdkakor utan ägg, men det här är min favorit just nu.



Längtar till advent för då ska jag baka den här goda saffranskladdkakan och servera med lingongrädde. Ni måste prova!



Perfekt att kunna göra en kladdkaka på några minuter. Det kanske är fler än jag som inte har ugn på jobbet, men här har ni lösningen om ni ändå vill servera nybakat på jobbet.


(Klicka på rubrikerna så kommer du till de olika recepten)

tisdag 3 november 2015

Lax med osttäcke

Har varit på utvecklingssamtal med Ida och passar då på att äta lunch hemma när jag ändå är i närheten. Älskar hemma-luncher framför datorn o tv:n och få släppa jobbet helt i nån timme. Dessutom hinner jag städa bort efter frukosten (smulor och smutsiga glas i massor) så att köket är rent och fint när jag kommer hem o ska påbörja middagen.

Färsk lax är ju så himla gott och lax överhuvudtaget är ju så lättfixat så det borde man äta oftare.


Lax med osttäcke
1 laxsida
3 dl crème fraiche
3 dl riven lagrad ost
salt o peppar

Lägg laxsidan med skinnet neråt i en smord ugnsform. 
Salta laxen lite. 
Rör ihop crème fraiche och riven ost med lite salt o peppar.
Bred röran över laxen och ställ in i mitten av ugnen i 200 grader cirka 30 minuter, eller tills laxen är klar.

Jag serverade romsås med årets löjrom till fisken och det passade så klart bra. Men det fungerar nog lika bra med andra goda såser, t.ex. vitvinssås. Vad skulle du servera för sås till lax med osttäcke?

Eftersom vi har några i familjen som inte är så stora fiskätare tillagade jag bara en halv laxsida och det brukar räcka. Men det blev alldeles för lite av den här goda fisken. Vi var fyra personer som åt middag och hela biten blev uppäten så det blev ingen matlåda till mig. Snyft!

måndag 2 november 2015

Apelsin-portionsskålar med sallad till Halloween

Oj så trött jag känner mig, en typisk måndag alltså. Och i dag har det varit mörkt o grått ute hela da'n och det blir man ju inte piggare av. Vi har ju blivit så bortskämda den här hösten med så mycket sol och så många härliga dagar.

Jag fortsätter med mina sena halloween-tips :) I år hade vi ingen pumpa som vi gjorde lykta av, så istället skar jag ansikten i apelsiner. Resultatet blev perfekta små skålar att servera sallad i.


Apelsin-portionsskålar med sallad till Halloween
apelsiner
sallad
tomat
morötter
andra goda grönsaker
Börja med att skära av ett lock av apelsinerna.
Skär bort apelsinköttet (och häll bort saften).
Skär ut mönster på apelsinerna på samma sätt som man gör med pumpor.
Blanda ihop en god sallad som du sen fyller varje apelsinskål med.
Sätt på locket.

Det var en del pyssel med att få bort apelsinköttet och saften, men när det var gjort var det bara roligt. Jag blev nöjd med resultatet så dessa skålar lär återkomma på Halloween nästa år. Så mycket roligare att servera sallad så här än i en stor skål på bordet.

Halloweendukning med salladsskålarna och servettringar/Draculatänder
Apelsinskålar på rad

Chokladbollsspindlar

Nu är första arbetsveckan i november igång. Tänk att det redan är november och i slutet av den här månaden är det första advent. Så mysigt och vad jag längtar till min älskade julmånad. Den här veckan kommer jag nog ge er lite halloween-pyssel-recept. Lite sent, men nu blev det ju så pga den eländiga förkylningen jag drabbades av. Men ni får väl bokmärka sidorna tills nästa år :) Börjar med att ge er receptet på dessa chokladbollsspindlar, som blev gulliga istället för läskiga. Eller vad säger ni?

Chokladbollsspindlar har jag sett lite överallt nu inför Halloween, så jag blev så himla sugen på att prova. Verkade enkla att göra och alla gillar ju chokladbollar, eller hur?


Chokladbollsspindlar
100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
1 msk kaffe
Garnering
råsocker, lakrits- eller chokladströssel el liknande
godissnören, lakrits eller kola
chokladbitar

Blanda ordentligt ihop alla ingredienser. Jag använder elvisp.
Rulla bollar i valfri storlek som du sen rullar i råsocker eller strössel.
Klipp godissnörena i lagom benlängd. 
Gör hål i chokladbollen till benen med hjälp av tandpetare.
Stick in "benen" i hålen.
Tryck in chokladen som ögon

Till garnering använde jag min favorit - råsocker som inte är lika sött som pärlsocker och ger ett sånt fint guldskimmer, passar även till spindlar. Men jag tror att strössel också kan bli bra och att det då ser ut som håriga spindlar. Eftersom barnen inte tycker om lakrits använde jag kolasnören trots att svarta ben nog blir lite läskigare. Som ögon använde jag Odenses choklad-chunks. När jag hade rullat bollarna ställde jag in dem i kylskåpet ett tag för att stelna något innan jag fortsatte garnera med ben och ögon.

Jag vet att spindlar har 8 ben men det var så svårt att rymma det utan att hela chokladbollen sprack.
 
Chokladbollsspindlar passar perfekt på en spindeltårta.