onsdag 7 oktober 2015

I väntan på middag

Har precis druckit en kopp te i väntan på min sena middag. Jag ska ut på restaurang o äta så medan barnen åt middag tog jag en kopp te för att inte små-äta från deras mat. Om ni följer mig (matro_sara) på instagram kommer ni få se vad jag äter för något....och var.

Ser ni sån härlig bild jag tog på tekoppen - solen som skiner in! Morgonen började med frost, halka o kyla, sen har vi hunnit med regn också innan solen nu skiner och gör det så otroligt vackert.


Nej, nu måste jag fixa i ordning Ida inför hennes dans som jag ska skjutsa henne till innan mitt möte o middag. Ha en fortsatt bra onsdagkväll så länge!

tisdag 6 oktober 2015

Ananaskaka i långpanna

I dag gick arbetsdagen alldeles för fort, jag hann inte alls med så mycket som jag hade hoppats på och jag förstår inte var all tid tog vägen. Men det kommer en ny dag med nya timmar i morgon :) Just nu är jag ensam hemma och njuter lite av det innan jag ska sätta igång med hemmajobbet. Vi har flera kalas på gång som det ska planeras och fixas inför, fixet som består av både roliga (baka, pynta och laga mat) och tråkiga (plocka undan o städa) saker.

I helgen hann jag faktiskt med att baka en ananaskaka också (förutom filkaka och kanelbullesockerkaka).


Ananaskaka i långpanna
ca 500 g ananasringar, 1 stor eller 2 små burkar
4 ägg
3 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
1 dl juice från ananasburken

Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten.
Rör ner smör, mjölk och ananasjuice. 
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 min. 
Låt kakan svalna i formen innan du skär den i rutor.

Kakan i sig var inge speciell småtråkig sockerkaka men ananasen gjorde att det blev en riktigt god kaka ändå. Och det är ju så himla enkelt att baka i långpanna så den här kommer jag nog göra igen och vid servering kommer jag då att pudra på lite florsocker.

Den här kakan paketerades bit för bit och fraktades iväg till de volontärer som gör matpåsar till flyktingarna som fortfarande passerar Luleå. Känns bra att kunna hjälpa till med det lilla.

Låt ananasbitarna rinna av i ett durkslag eller sil.
Strö ananasbitarna över smeten i långpannan.
Sen har du en smarrig kakbit.

måndag 5 oktober 2015

Middag på bordet

Jag blir lika lycklig varje gång jag lyckas servera en riktigt god och nyttig middag på mindre än en timme från det jag kommer hem...och att ingen har lyckats hungra ihjäl under tiden. I dag blev det min gooooda ugnslax som klarar sig nästan själv i ugnen, under tiden kokade jag potatis o gröna ärter och dukade. Sen var allt klart samtidigt. Kan det bli bättre?


Så himla gott det var med gröna ärter. Det är väldigt sällan vi äter det, men nu var det något extraerbjudande så jag köpte hem en påse. Både jag och Ida åt jättemycket och de passade perfekt till lax o potatis. Positivt överraskad!

Nu är det dags för kvällsruschen innan jag kan sjunka ner i soffan med den obligatoriska koppen med te. Bästa stunden! Sen måste jag komma på nån bra middag till imorgon också. Kan jag lyckas lika bra som i dag?

Filkaka utan ägg

God morgon! 
Ny dag, ny vecka och nya möjligheter. 

Det gäller att peppa sig ordentligt inför att stiga upp på måndagar. Jag är verkligen inte så hurtig på måndagar och skulle helst ha sovmorgon ytterligare en dag. Som jag alltid säger - det värsta med att jobba är att stiga upp :) Men nu har jag både stigit upp och ätit frukost så nu kör vi den här veckan som innebär en del festligheter. Oktober kommer bli en riktig festmånad som det ser ut nu!

I lördags bakade jag en filkaka, som smakar precis som en mjukpepparkaka. Riktigt god och saftig!


Filkaka
11 dl vetemjöl
7 dl socker
4 tsk bikarbonat
1 msk mald kanel
1 msk mald nejlika
1,5 tsk mald ingefära
9 dl fil
150 gram smält smör
pärlsocker

Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke, rör ner filen och till sist det smälta smöret.
Häll över smeten i en smord långpanna och strö över lite pärlsocker.
Grädda på nedersta falsen i 200 grader i 30-40 minuter.


Vilken saftig och god kaka det här var och den är helt äggfri. Vilket kanonrecept! Kraftig smak av pepparkakskrydor så det luktade jul i huset och gissa om jag började längta till jul?! Nu har jag två bra recept på pepparkaksdoftande mjukkakor. För ni har väl inte missat min goda mjukpepparkaka som också är utan ägg. Här hittar ni det receptet.

söndag 4 oktober 2015

Matsedel v. 41 oktober 2015

Bakar ni kanelbullar?

Ni har väl inte kunnat missa att det är kanelbullens dag i dag? Jag tänker inte baka kanelbullar i dag, men det står mycket annat på min baklista som jag ska försöka hinna med i dag. Just nu står det en ananaskaka i ugnen och luktar gott. Sen ska jag och Ida provbaka i min nya sockerkaksform som jag köpte i Stockholm förra helgen. Då tänkte jag faktiskt baka en kanelbullesockerkaka, så blir det lite kanelbullelukt i huset i alla fall.


Matsedel v. 41 oktober 2015

Köttfri måndag
Välj säsongens grönsaker till denna goda soppa.

Tisdag
Paprikakryddad och saftig köttfärslimpa

Onsdag
Enkel lax med en krydda

Torsdag
Lite pyssel men gott

Mysfredag
Krämig och god sallad där du väljer dina favoriter till en extra god sallad

Gott till helgen
Mandelmassa och bär tillsammans i denna goda kaka

lördag 3 oktober 2015

En bra lördag

Det blev en bra dag - precis som jag trodde. 

Jag var dock inte ute så mycket som jag hade hoppats på, men man kan ju inte hinna allt och jag är nöjd med det jag hann göra istället. Det som står överst på att-göra-listan nu är att ta kort på ett dockhus, brio-spis, docksäng, leksaksdammsugare och leksaksstrykjärn med strykbord som sen ska ut på annons för att säljas. Nån som är intresserad?

Jag måste dock ta kort och pyssla på med det när inte Ida är hemma för annars kommer hon på att det är de sakerna som som är absoluta favoritsakerna - trots att hon aldrig leker med dem nå mer. Hon är hopplös på att göra sig av med saker och kläder som hon inte använder, vår lite hamster som sparar o sparar :)

Fläskfilégratäng

Dagens middag blev en god krämig fläskfilégratäng med ris i en allt-i-ett-rätt. Så praktiskt, så smidigt och så lovely, precis i min smak. Att den dessutom blev så himla god gör det hela så mycket bättre och ni måste prova. Recept kommer....

En annan sak som blev otroligt god var filkakan jag bakade. En luftig och god kaka som smakar pepparkaka och det bästa av allt - den är äggfri. Ett riktigt kanonrecept, blir så himla glad när jag hittar goda kakor utan ägg.

Filkaka utan ägg.

Löjrom och bubbel

Efter lite sovmorgon vaknade jag till en strålande höstdag. 
Härliga färger och strålande sol. Det kommer bli en bra dag det här!

Gårdagskvällen blev också bra - god mat och lugn o ro - precis som jag ville. Efter jobbet hade vi lite ärenden att göra när vi sen kom hem var alla lite småhungriga så jag dukade fram lite smått o gott på barbordet för att stilla värsta hungern.



Bubbel och löjrom är aldrig fel!


Sen kunde vi fixa varmrätten utan (hunger)stress och det blev älgentrecôte, potatisgratäng och sallad. Entrecôten skar vi i skivor, saltade o pepprade och stekte några minuter på varje sida. Det blev riktigt gott. En sån måltid som man längtar tillbaka till.

Tyvärr höll inte rödvinet samma klass som maten. Då är det tur att det finns gott vatten som man kan dricka istället.


Resten av kvällen tillbringade vi i soffan och såg Anna-Sofia från Luleå gå vidare i Idol. Så duktig tjej!

Nu ska jag ta tag i denna vackra lördag! På återseende.