söndag 2 augusti 2015

Grillad zucchini

God morgon!

Nu har jag stigit upp alldeles för tidigt igen, men jag ska snart gå och försöka somna om (men lär inte lyckas). Jag är bara uppe för att äta frukost med Leif och Isak som är på väg på fotbollsmatch, dags för 1/8-delsfinal. De tidiga morgonmatcherna hoppar jag över (prioriterar lugna hemma-morgnar) så jag hoppas de vinner så jag får se en match senare i dag.

Medan Isak gör sig i ordning passar jag på att ge er tips på ett enkelt och gott grill-tillbehör.


Grillad zucchini
zucchini
olivolja
örtsalt

Skär zucchinin i sneda skivor så blir de lite större och lättare att hantera på grillen.
Häll på lite olivolja och salt på skivorna.
Grilla några minuter på varje sida. Men kom ihåg att inte ha dem för länge för man vill ha lite tuggmotstånd kvar.

Jag älskar zucchini så det här är ett perfekt tillbehör enligt mig. Mättande, nyttigt och gott! Funkar bra både för de som vill hålla sig till lchf och viktväktarna. Viktväktare kan skippa olivoljan och bara krydda med ett gott örtsalt så blir det noll propoints. Det viktigaste när man grillar zucchini är att absolut inte ha dem för länge på grillen för de blir så mycket godare när de har tuggmotstånd kvar.

lördag 1 augusti 2015

Grillmiddag igen

I dag har vi haft mina föräldrar, min brorsa och hans yngsta barn här på middag och självklart bjöd vi på grillat. Inte så mycket nyheter, utan nu har vi kommit på ett bra koncept som vi ofta kör på. Så varför ändra? Dessutom finns det mycket att välja på så det finns något för alla smaker.


Grillmiddag igen
Från grillen
zucchini
ryggbiff
ribs (revbensspjäll)
Från köket
potatisgratäng
bearnaisesås
mangosalsa
gurkstavar


Nu är det bara att ladda om för nästa middag och den är på måndag för två av mina tjejkompisar. Eftersom grillmästarn inte är hemma då måste jag komma på något annat än grillat att bjuda på. Känns bara så himla konstigt och ovant att försöka komma på mat som inte tillagas på grillen :) Men det ska nog gå bra. Men det blir imorgon för nu ska jag sjunka ner i tv-soffan med en kopp te.

Mandelkaka med bär

Både supermåne och blå måne var det visst i natt. När jag läste det igår var jag rädd för ännu en natt med lite sömn. Men i natt har jag äntligen fått sova. Kunde till och med somna om när jag vaknade till en aning när Leif och Isak for i väg på fotbollsmatch. Den sömnen var välbehövlig och nu ska jag sätta i gång att planera inför de tre kommande middagarna med gäster. Det kommer bli festmiddag varannan dag och rester varannan dag :)

I veckan bakade jag en god kaka med mandelmassa toppad med bär. Som vanligt blev det mest blåbär, men även lite hallon strödde jag på.


Mandelkaka med bär
2 ägg
1,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g mandelmassa
125 g bär
50 g smör el margarin

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver.
Riv mandelmassan.
Rör ner alltsammans i äggsmeten. Blanda försiktigt till en slät smet.
Bred ut smeten i en smord och bröad springform.
Lägg på bären. Hyvla tunna skivor av kallt matfett och lägg ovanpå.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 40-45 min.

En smarrig kaka med mycket smak av mandelmassa. Det hade gärna kunnat vara lite mer bär på kakan för min del. Jag vågade dock inte tillsätta mer bär för jag var rädd att kakan skulle bli för blöt eftersom jag dessutom använde frysta bär. Men jag hade nog kunnat tillsätta lite mer bär utan problem.


Måninfo:
Blå måne: När det är två fullmånar samma månad. Nu i juli var det den 3 och sen den 31.
Supermåne: Månen går extra nära jorden.

fredag 31 juli 2015

Njuter

Solen skiner och det är fredag så nu njuter vi för fullt ute på altan. Det blir bara ett kort mobilinlägg för jag vill inte gå in till datorn.


Innan middag tog vi en god läskande fredagsdrink. Alkoholfritt till barnen och lite alkohol i min. Sen åt vi de godaste grillade hamburgarna. Grillmästarn lyckades än en gång. 

torsdag 30 juli 2015

Solros i väntan på solen

Solen försöker kämpa sig fram men det ligger ett tätt molntäcke i vägen. Få se om den orkar sig fram lite grann åtminstone innan dagen är över. I väntan på solen får jag njuta av denna fina solros som jag fick när jag fyllde år. Tyvärr har jag bara kvar den på bild i dag men när jag ser bilden kommer jag ihåg hur vacker den var i mitt stora fönster.


Nu laddar jag för middag med två barndomskompisar, jag räknar med god grill-middag för det brukar det bli när Maria bjuder. Och till efterrätt blir det nog något smarrigt med choklad. För alla vi tre älskar choklad så det vore dumt att bryta ett vinnande koncept. Följ mig på Instagram (@matro_sara) så får ni se vad jag äter ikväll….

Varm smörgåstårta - stor varm macka

Vilken natt! 
Jag har sovit uruselt, jag som inte brukar ha problem att sova om jag inte blir störd av sjuka och/eller nattvakna barn. Men i natt har jag vaknat flera gånger, vissa gånger hade jag problem att somna om dessutom. Inte likt mig! När det väl var morgon och dags att stiga upp kändes det som att jag inte hade sovit något alls (fast det hade jag ju gjort). Såg nu att det är fullmåne imorgon. Är det månen som spökar även för mig? Ida brukar ju påverkas ibland, fast inte lika ofta nu som när hon var yngre.

Om man vill ha ett avbrott på grillmiddagar är det här ett lättfixat alternativ. Eller kanske passar det bra till sommarlovslediga barn. Vi brukar kalla detta för varm smörgåstårta men tänker man på en vanlig smörgåstårta som ska värmas så låter det allt annat än gott. Så stor varm macka är kanske ett bättre namn. Eller vad tycker ni?


Varm smörgåstårta - stor varm macka
3 halvmånar/skivor Hönökakor eller liknande
Fyllning 1
1 liten zucchini
10 cm purjolök
2 morötter
2 dl crème fraiche tomat och basilika
salt o peppar
Fyllning 2
Lite av fyllning 1
några skivor salami
majskorn
0,5-1 dl crème fraiche
1-2 msk chilisås
1-2 tsk smulad basilika
Topping
Lite fyllning
1 paprika
riven ost

Fyllning 1
Skär zucchinin i bitar, purjolöken i strimlor och riv morötterna.
Bryn allt så det mjuknar men inte får färg.
Rör ner crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
Lägg en brödskiva på en bakpappersklädd plåt.
Bred ut ca hälften av fyllningen på brödet.
Fyllning 2
Tillsätt salami i bitar, majs, crème fraiche, chilisås och basilika till det som är kvar av fyllning 1.
Smaka av med salt o peppar.
Lägg på en skiva bröd på fyllning 1.
Bred ut nästan all fyllning 2 på brödet. Men spara lite till översta lagret.
Topping
Lägg på sista brödet.
Bred ut resten av fyllningen.
Lägg på skivad paprika
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med god sallad.


Undrar ni varför jag använder vanlig crème fraiche i fyllning 2? Det är så enkelt att den smaksatta tog slut så jag smaksatte den själv eftersom jag hade vanlig crème fraiche hemma. Konstigare än så var det inte.

Majs tillsatte jag först till fyllning 2 för vi hade kvar bara lite grann från en tidigare middag. Perfekt att göra en sån här lunch eller middag när man har lite rester som behöver ätas upp. Man kan ju fylla detta med nästan vad som helst och det blir ändå gott.

Fyllning 1
Redo för ugn

onsdag 29 juli 2015

Svartvinbärsfylld köttrulle med tillbehör

Nu är det dags för årets recepttävling för bloggare anordnad av Cono Sur och Spring Wine o Spirits. En tävling jag även var med i i fjol och hade sen en kanonkväll i Stockholm tillsammans med de andra bloggarna. Här kan ni läsa mer om det. Hoppas på en lika trevlig kväll i år.

I fjol gjorde jag ett recept till det vita vinet men i år valde jag det goda röda vinet istället. Vinet som denna maträtt ska passa till är Cono Surs Organic Cabernet Sauvignon Carmenere.

Det är många moment i detta recept, men låt dig inte avskräckas. Det är många lätta moment och både chutneyn och balsaomicosåsen kan du göra i förväg.


Börja med att göra svartvinbärschutneyn som ska användas till köttet och koka balsamicosåsen som ska reduceras och behöver kokas ett tag. Dessa två moment kan förberedas någon dag i förväg.


Svartvinbärschutney
3,5 dl rensade svarta vinbär
1 tsk finhackad rosmarin
1 rosmarinkvist
0,75 dl muscovadosirap
1 msk balsamvinäger
2 msk vatten
0,5 spansk peppar
1 finhackad schalottenlök

Lägg samtliga ingredienser i en vid kastrull.
Låt koka på svag värme i 15–20 minuter eller tills nästan all vätska kokat bort.
När allt kokat samman ordentligt, ta av kastrullen från plattan och låt kallna.
Ta sedan bort rosmarinkvisten.
Chutneyn ska vara både söt o sur och du kan eventuellt behöva smaka av med mer sirap eller balsamvinäger.


Balsamicosås
0,25 st gul lök, finhackad 
0,5 msk smör 
1 msk tomatpuré 
0,25 dl brun farin 
0,5 dl balsamvinäger 
1,5 dl Cono Surs Organic Cabernet Sauvignon Carmenere
1,5 dl vatten 
2 msk kalvfond
1 krm salt 
0,5 krm svartpeppar 
0,5 msk maizena, majsstärkelse 

Finhacka löken och fräs i smör. 
Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg. 
Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften. 
Rör ner kalvfond, salt och peppar. 
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. 
Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Samma dag som det ska ätas är det dags att tillaga det övriga. Börja med köttrullen som sen kan vila lite medan du fortsätter med potatisen. Jag använde såklart älgkött eftersom det är det vi har en massa av i frysen, men vinet sägs passa bäst till nötkött.


Svartvinbärsfylld köttrulle
1 kg kött t.ex. fransyska, rulle
3 dl Norrlandsost (något mildare variant av Västerbottensost)
0,5 dl hackad schalottenlök
1 dl svartvinbärschutney
svartpeppar
salt

Skär upp köttet så att det blir en platta.
Blanda ihop riven ost, hackad lök, svartvinbärschutney och nymalen svartpeppar.
Bred ut blandningen över köttplattan.
Rulla ihop som en rulltårta och knyt med steksnöre.
Salta och peppra köttet på utsidan och stek i smör så att det blir en stekyta.
Stek färdigt på låg värme i ugnen på galler över potatisen (gärna 100 grader om du inte har bråttom så blir köttet mört o gott).


Potatisskivor
Potatis
rosmarin, både torkad och färsk
salt och peppar

Skiva potatisen.
Lägg den i en smord ugnsform.
Salta och peppra.
Smula över torkad rosmarin och lägg färska kvistar av rosmarin på potatisen.
Tillaga i ugnen under köttet tills potatisen är mjuk och god.

Strax innan det är dags att äta och medan kött och potatis är i ugnen är det dags att börja med shiitakegrönsakerna och värma på balsamicosåsen.

Jag använde shiitakesvamp eftersom den är god men även för att den odlas på Mjölkuddsberget i Luleå inte långt ifrån där jag bor. Lite exotiskt och mycket kul.

Lite info: Shiitake svampen kommer från Japan där den anses ha många positiva medicinska effekter. Denna kryddiga svamp, med bra proteiner, rikligt med fiber och b-vitamin, har en tydlig umamismak. Prova några Shiitakesvampar och upplev något annorlunda! Svamp av god kvalitet skall vara fast med hattkanten inrullad.


Shiitake-grönsaker
schalottenlök
shiitakesvamp (eller annan svamp)
sparris
sockerärter

Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör. Ta upp den från stekpannan.
Skär sparris i mindre bitar och stek bitarna mjuka i smör. Ta upp den från stekpannan.
Skär sockerärter i mindre bitar.
Stek svampen i torr stekpanna, tillsätt sen en klick smör. Salta och peppra.
Tillsätt lök, sparris och sockerärter.
Vänd runt för att allt ska bli varmt. Men kom ihåg att grönsakerna ska ha kvar lite krispighet.


Dags att äta! 
Skiva upp köttet. 
Servera med potatisskivor, shiitake-grönsakerna, svartvinbärschutney och lite balsamicosås.