måndag 13 juli 2015

En dag att fira

Ännu en solig dag som avslutades på altanen med grillmiddag och gäster. I love it!

Vi började med rosa bubbel och jordgubbar för att fira att det i dag är första dagen på mitt nya jobb. Det känns så himla bra att åter igen få börja jobba hemma i Luleå och slippa sitta i bilen en timme per dag. Allt blir så mycket enklare - ärenden, inköp, läkarbesök, utvecklingssamtal, sjuka barn och framför allt kan jag nu återuppta mina härliga lunchpromenader vid (eller på) vattnet. Jag kan fortsätta rabbla fördelar med ett Lule-jobb hela kvällen, men jag tror ni förstår. 

Att jag dessutom har semester en månad till är ju också värt att fira :)


Till det mousserande rosévinet åt vi baconlindad halloumi som är ett perfekt drinktilltugg på sommaren inför en grillmiddag då grillen ändå ska användas. Visst har ni provat det redan? Annars är det dags, så enkelt och så gott!


Till huvudrätt grillade Leif röding som vi bara använde salt och citronpeppar på. Till det serverade vi kokt potatis, hjortronsås, sambalkrämörtostsås, sallad och bröd. Enklare festmiddag på sommaren finns knappt. 

Grillmiddag

Här bakas det för fullt! 
Olivia och hennes kompis har nu börjat sitt sommarjobb som innebär att baka allergivänligt till Astma- och Allergiföreningen. Detta "fika för alla" kommer sedan att säljas på Musikens makt, ett populärt musikevenemang som varje år hålls helgen innan skolstarten på en av de vackraste platserna i Luleå.

Igår fixade vi en riktig god middag med mycket smått o gott från grillen. Populärast blev vitlöksbrödet som blev fantastiskt gott. Det kommer vi göra många fler gånger i sommar. Längtar redan till nästa gång.


Grillmiddag
Från grillen serverade vi
ribs (tunna revbensspjäll)
majskolvar
fyllda paprikor
zucchini
vitlöksbröd
sparris
vi serverade även
potatisgratäng
sallad


Nu hoppas vi att finvädret fortsätter så att vi får äta fler såna här goda grillmiddagar ute. Grillat är ju lite extra gott när man kan äta det ute på min älskade altan.

söndag 12 juli 2015

Kaka med kanelhavreströssel

Trots att solen äntligen visar sig är jag inne o storstädar köket så att det är rent och fint i morgon när Olivia och hennes kompis ska baka allergivänligt hela dagen. Då vill vi inte ha ägg-, mjöl- eller mjölkrester i köket, nötrester är ingen risk att det finns eftersom vi aldrig har nötter hemma hos oss nå mer. Leif och Ida har åkt in till tivolit med några kompisar, gäller att passa på nu när det är tivolits sista dag. Jag är mer än nöjd med att få vara hemma och pyssla på, tivoli är inte riktigt min grej.

Den här kakan är supergod och jag gjorde den ofta tidigare då Isak var både ägg- och mjölkallergiker eftersom den blir precis lika god utan dessa två ingredienser.


Kaka med kanelhavreströssel i långpanna
Kaka
3 dl mjölk
100 gr margarin (smält)
3 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
Fyllning
200 gr margarin (smält)
2 dl socker
4 tsk kanel
3 dl havregryn

Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord eller bakpappersklädd långpanna
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min

Eftersom den blir så himla god även när den är mjölk- och äggfri så har jag ofta bakat den till Astma- och Allergiföreningens "Ett fika för alla". Oftast bakar jag den då i folieformar för att slippa flytta över rutorna från ugnsformen till lådor inför infrysning. Det är det absolut tråkigaste jobbet med bakning :)

Nu senast när jag skulle baka så kom jag inte ihåg om jag använder samma recept eller om jag halverar det eller hur jag har gjort. Jag letade helt febrilt både på min egna blogg och på föreningens men hittade ingen ledtråd. Så jag testade att två tredjedelar av receptet för att krångla till det lite extra och det blev bra i engångs-aluminiumformarna jag använder.

Så receptet här nedanför är för min egen skull till nästa gång jag ska baka i dessa formar. Den som spar han har...


Mjölk- och äggfri kaka med kanelhavreströssel i aluminumform
Kaka
2 dl havremjölk
65 gr mjölkfritt margarin (smält)
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,75 tsk bakpulver
4,75 dl vetemjöl
Fyllning
130 gr mjölkfritt margarin (smält)
1,25 dl socker
2,75 tsk kanel
2 dl havregryn

Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord och bröad aluminiumform.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min

lördag 11 juli 2015

Matskapande

Idag har jag försökt vara kreativ i köket och jag tycker faktiskt att jag lyckades riktigt bra. Mitt uppdrag var att laga en god maträtt som passar till Cono Surs ekologiska rödvin Cabernet Sauvignon Carmenere. Ett vin som beskrivs av Systembolaget på detta sätt: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, rosmarin, kanel, kakao och lakrits. Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött.

Både jag och Leif tyckte om detta lättdruckna vin från Chile och jag kommer nog inhandla en ny flaska snart (kostade 89 kr).


Det är himla kul att komponera ihop nya maträtter på detta sätt men också svårt. Det är mycket att ta hänsyn till. Det ska vara gott, det ska passa ihop, det ska passa till vinet och det ska bli snyggt på tallriken :)

Nu ska jag lägga undan datorn och umgås med Ida innan hon ska lägga sig. Övriga familjen är på Luleå Hamnfestival men vi valde att vara hemma o mysa istället och jag är såå nöjd med mitt val. I morgon ska jag  ge er lite recept för jag har ju fortfarande inte gett er alla recept från Idas kalas och snart är det dags för ett nytt kalas. Måste bara kolla igenom kameran och välja ut kort först….och skriva ner recepten förstås.

Ha en fortsatt bra lördagkväll!

Blå blå himmel

I dag kunde vi äntligen äta frukost ute - första gången för i år. Frukost på altanen är det bästa jag vet så jag hoppas det blir några fler gånger innan hösten är här. Nästan lika härligt är det att sitta ute länge på kvällen och det gjorde vi igårkväll trots mygg och lite kyla. Några grannar kom över så vi vuxna satt på altanen o surrade, åt och drack medan alla barnen lekte i flera timmar. Härliga sommar! Det är ju så man vill ha det under sommarmånaderna - enkelt, spontant altanhäng.


Innan vi hamnade hos oss hade vi varit in på stan en sväng där Luleå hamnfestival pågår för fullt och tivolit lockade. Isak har nästan bott där de senaste dagarna medan det var första visiten för oss, när solen och värmen äntligen kom till Luleå vågade även vi oss in till stan några timmar.

I morse sov vi hela familjen som värsta tonåringarna så trots att klockan är strax över ett har vi nyss dukat bort frukosten. Så nu är det hög tid att sätta igång med dagens att-göra-lista som bland annat innefattar att köpa ett vin som jag ska försöka komponera en maträtt till. Inte så enkelt men väldigt kul.

fredag 10 juli 2015

Kladdkaka med kolagömma

Helt otroligt men jag ser solen! 
Men med tanke på att himlen är täckt med moln så är det nog bara tillfälligt. Men jag njuter de få minuter den är framme. Semester innebär att man inte har helt koll på vilken veckodag det är, men i dag är det Fredag. Det missar ni väl inte? Det är ju ändå nå speciellt med fredagar och den härliga fredagskänslan vill man ju inte gå miste om.

Inget kalas utan choklad! På Idas kalas blev det denna kladdkaka med kolasås, ett recept jag hittade hos Bakverk och Fikastunder.


Kladdkaka med kolagömma
3 st ägg
3,5 dl socker
2 dl mjöl
6 msk kakao
225 gr smör
1 burk karamelliserad mjölk

Smält smöret. 
Rör ihop ägg, socker, mjöl och kakao. 
Häll ner smöret i omgångar, rör till en jämn smet. 
Smöra en form med löstagbar kant och häll i drygt hälften av smeten. 
Fördela kolan över hela smeten. 
Häll i resten av smeten så att det täcker hela formen. 
Grädda i 30-35 min i 175 gr. 
Låt kallna i kyl några timmar eller över natten. 
Serveras kylskåpskall gärna med en klick grädde och färska jordgubbar.


Trots att jag drog ner på sockret en aning från originalreceptet så var den väldigt söt, så nästa gång försöker jag nog dra ner ytterligare lite på sockret. Jag är ju inte så mycket för grädde men jag tror det är gott till den här kakan tillsammans med jordgubbar för att få den lite fräschare (och mindre söt). Det var en rolig och enkel twist med kolasåsen till den goda kladdkakan så den här kommer jag göra fler gånger.

Jag har alltid vispat ägg och socker pösigt och sen försiktigt vänt ner övriga ingredienser. Men nu provade jag göra kladdkaka på det här sättet, dvs jag bara rörde ihop ingredienserna. Himla smidigt och resultatet blev riktigt bra.

Så här ser burken med karamelliserad mjölk ut.
Innehållet är färdig kolasås.

torsdag 9 juli 2015

Himmelsk jordgubbstårta

Den här himmelska jordgubbstårtan gjorde alla till midsommar (kändes det som), Facebook och bloggar svämmade över av detta recept som kommer från Fridas bakblogg. Vi var ju inte hemma till midsommar men nu till Idas kalas passade perfekt att testa en ny variant av jordgubbstårta.

Jag har gjort vissa justeringar, bl.a. använder jag mitt vanliga tårtbottensrecept eller anslag som det heter på bakspråk. Det är så himla bra så jag vågar inte chansa med något annat recept. Men eftersom den tårtbotten blir så hög var jag rädd att tårtan skulle bli för torr med för mycket kaka därför delade jag den i 4 (3,5) bottnar och använde bara 3 av bottnarna.


Himmelsk jordgubbstårta
Tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Häll i smord och bröad, ev med kokos, springform.
Grädda längst ner i 175° ca 40 min.
Låt svalna helt.
Dela i tre eller fyra bottnar, om du klarar att dela i 4 så ska du bara använda 3 bottnar. Detta är det bästa för att det inte ska bli för mycket tårtbotten till fyllningen.

Jordgubbsfyllning
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar, i småbitar
extra jordgubbar till garnering

Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret.
Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.
Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått.
Rör om tills allt är jämnt blandat.

Tårta
Börja med att lägga den tjockaste botten på en tårtbricka eller ett tårtfat.
Bred ut ett tjockt lager, ca en tredjedel, med fyllning och lägg sedan på nästa botten.
Upprepa igen och lägg på den sista tårtbotten.
Bred ut den sista fyllningen och bred ut jämnt över hela tårtan även kanterna med en palett.
Dekorera med jordgubbar.

Den var riktigt god trots mitt lilla missöde. Jag höll på att baka för fullt och hade recept både till höger och vänster och råkade vispa ner alldeles för mycket florsocker. Så det lilla syrliga jag ville åt tack vare philadelphiaosten gick jag miste om pga allt socker. Så nu måste jag ju göra den igen för att se om den blir lika god eller kanske snäppet godare med mindre socker.