lördag 4 juli 2015

Tjejmiddag

Vilken härlig träffa-underbara-vänner-vecka jag har haft. 

I onsdags var jag på fik (och åt en Sarah Bernhardt som ni redan vet) och surrade i flera timmar med min barndomskompis, igår surrade jag med goda grannar vid köksbordet i flera timmar och i torsdags var jag på tjejmiddag där vi surrade, grät och skrattade i flera timmar. Tre dagar i rad, gissa om jag har stora förväntningar på den här dagen :)

Åsa, som vi var hos i torsdags, hade inte middagen klar när vi kom och bad lite om ursäkt för det. Men jag som älskar recept och nya maträtter tycker ju att det är perfekt att inte maten är klar när jag kommer. Då kan jag stå och tjuvkika när maten tillagas för att sen plagiera den hemma nångång. Vi blev bjudna på en god krämig kycklingsallad som jag definitivt kommer bjuda familjen på snart. Och tack vare att den inte var klar när vi kom så tror jag att jag har koll på hur den ska göras. Den var riktigt god och vi åt den med baguetter och rödvin. En perfekt sommarmiddag!


Men vi började med ett drinktilltugg/förrätt som var små skålar av rågbröd, rågkrustader kan man kanske kalla det, som var fyllda med skagenröra och toppad med en vindruva. Fräscht, enkelt och gott - precis som jag vill ha det! Det smakade lite som Finn Crisp och ni vet ju att jag älskar finn crisp så detta var absolut något för mig. Även det kommer snart dyka upp hemma hos oss.


Till efterrätten åt vi biskvier med lagom mycket smörkräm. Tycker om biskvier men oftast är det för mycket smörkräm och då blir jag så less efter några tuggor. Till teet (eller kaffet) fick vi även Baileys coffee, överraskande god för mig som inte brukar tycka om kaffesmak.

Långpannebröd med havregryn

Jag brukar försöka höra av mig till er minst en gång varje dag, gärna fler. (Ni får gärna höra av er tillbaka) Men i går var jag tyst, det var Leifs första semesterdag på hemmaplan (han hade ju en veckan på Mallorca) så vi hade en del att fixa med under dagen. Bl.a köpte vi en ny utemöbel, men solen och värmen verkar ha stannat i södra Sverige så vi har inte kunnat inviga bordet och stolarna än. På kvällen sen fick vi trevligt spontanbesök så vi satt och surrade vid köksbordet fram till midnatt. Får försöka bättra mig i dag. I dag är det kalasfix som gäller för i morgon ska Ida ha kalas för sina klasskompisar med hamburgare, tårta, hinderbana, godis och en massa sol hoppas vi.

Igår vid middagstid bakade jag ett gott långpannebröd, så vi fick go'fika på kvällen. Nybakat bröd med hushållsost kan vara bland det godaste som finns.


Långpannebröd med havregryn
5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
0,5 tsk bakpulver
4 dl rågsikt
1 tsk salt
0,5 dl honung
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
ca 6-7 dl vetemjöl

Koka upp hälften av vattnet.
Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är fingervarm.
Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
Blanda bakpulvret med rågsikten och tillsätt i degvätskan tillsammans med salt, honung samt fröerna.
Tillsätt lite vetemjölet i taget då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är. 
När degen lossnar från kanterna är degen klar. (Jag använde ganska precis 6 dl)
Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten, som du smort eller lagt ett bakplåtspapper i.
Skär bröden i lagom stora bitar med en pizzaskärare, jag delade i 16 (ojämna)bitar.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Grädda i 13-14 minuter i 225 grader.
Flytta över brödet till ett galler och låt svalna under bakduk.


Oj, så luftigt och gott det här blev. Perfekt kvällsfika! Inte varje dag vi har nybakat numera, men nu ska det bli förändring på det. Så gott och så enkelt! Det här brödet fixade jag i ordning samtidigt som middagen var på gång. Hur enkelt och smidigt som helst.

Det var lika gott i dag till frukost, inte det minsta torrt som hembakat annars har en tendens att bli över en natt. Undra om jag ska baka en till omgång redan i dag?

torsdag 2 juli 2015

Makaronilyxlåda

Makaronilåda eller pudding känns som barnmat och eftersom jag alltid har haft äggallergiska barn har jag faktiskt aldrig lagat det. Men i dag var det dags då vi hade så mycket korv och makaroner i kylskåpet som ingen ville äta upp. Jag tillsatte även broccoli för att få lite nyttigheter i maten men framför allt för att inte Isak skulle bli så ledsen då han inte kan äta äggstanning. Är det broccoli i maten så vill han ändå inte äta det.


Makaronilyxlåda
6-8 dl kokta makaroner
2,5 dl stekt korv
kokt broccoli
3 ägg
1 dl crème fraiche tomat o basilika
2 dl mjölk
salt o peppar
riven ost

Lägg makaroner, korv och broccoli i en smord ugnsform.
Blanda ihop ägg, crème fraiche och mjölk.
Häll äggblandningen i formen.
Salta o peppra.
Strö över riven ost.
Tillaga i 225 grader 20-30 minuter.

Crème fraiche smaksatt med tomat och basilika är så god och favoriten här hemma. Självklart blev det gott även i den här maträtten, kanske till och med att det var den som gjorde att det blev så gott som det blev.

Perfekt maträtt (om man tål ägg) för att ta tillvara korv- och makaron-rester. Dessutom kan man ju tillsätta lite av varje som man har hemma - köttbullar, skinka, lök, paprika, zucchini osv.


Nu måste jag stänga ner datorn och byta om, det är tjejmiddag på gång. Härligt med lite surr, vin och god mat. Tyvärr verkar inte vädret vara med oss så det blir nog en innemiddag, vi som så gärna hade velat sitta ute i kvällssolen. Ja, ja det får bli nästa gång….

Fikafavorit

Klockan är snart halv tio och jag är denna enda som är vaken i huset. Äter frukost med morgon-tv, dator och två morgontidningar. Mysig multitasking :)

I går var jag på fik och som oftast valde jag en Sarah Bernhardt. Älskar den härliga chokladkrämen på mandelbotten. Har ni provat? Man kan beskriva den som en biskvi med en god chokladkräm (ganache) istället för smörkräm.

Vad har ni för fik-favoriter?


Nu ska jag läsa klart tidningen och dricka upp teet sen ska jag röja i köket. När alla är hemma och lediga ser köket alltid ut som ett bombnedslag, blir så less. Beror nog på att alla äter vid olika tider och olika saker, känns som att det alltid är nån som håller på i köket. Vi försöker äta middag tillsammans, men frukost och lunch äter vi vid olika tidpunkter.

onsdag 1 juli 2015

Pulled Pork Pie

Såg ni fotbollen igår? Så spännande! 
Och så härligt att Sverige till slut vann guld (U21 EM pratar jag om, om nu någon har missat det).

I sann semesteranda var vi uppe och såg fotbollen utan problem att hålla sig vaken och sen sov vi alla lääänge i morse. Ida vaknade först av barnen och hon steg upp strax före 10, dvs strax efter att jag hade orkat mig upp. Var ska det här sluta innan augusti är här?

Pulled pork har varit en populär maträtt de senaste åren och det är nog inte många i Sverige som inte har smakat nån variant på det. Vi lagar det lite då o då i min Crock Pot. Ofta blir det rester av köttet och ett bra sätt att använda dem på är att göra en Pulled Pork Pie.


Pulled Pork Pie
Mager pajdeg
(vill du använda nån annan pajdeg finns det flera alternativ här)
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella

Fyllning
2 dl riven ost
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
2 msk chilisås
körsbärstomater
paprika

Pajdeg
Arbeta samman alla ingredienser till degen. 
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie. 
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Kavla ut degen och lyft över till en pajform.
Nagga pajen och förgrädda i 225 grader 5-10 minuter.
Fyllning
Täck pajbotten med pulled pork.
Strö över osten.
Blanda ihop ägg, crème fraiche, mjölk och chilisås. 
Häll blandningen över pajen. 
Lägg ner halverade tomater och paprikastrimlor i äggstanningen.
Grädda i 225 grader ca 30 minuter.


Riktig gott och ett perfekt sätt att använda upp rester av pulled pork. Många varianter av Pulled Pork är rökiga och jag tycker inte om röksmak på mat (eller annars heller) så jag använder alltid mitt recept med chili-smak när jag gör Pulled Pork. Det receptet kommer ni till om ni klickar här. Har ni inte provat det är är det hög tid att göra det nu.

Ni har väl inte missat min sida där jag har samlat en massa olika recept på pajdeg? Ni hittar den här. Jag fyller dessutom på den lite då och då med nya recept som jag provar. Det senaste är en mandel- och glutenfri variant. Den här gången använde jag ett recept med kesella och degen blev "seg" och gick alldeles utmärkt att kavla ut. Oftast använder jag dock varianten med grahamsmjöl.

"Mager pajdeg"
Fylld paj på väg in i ugnen.

För er som undrar: Jag har inte lika ont i mun och käkar i dag så jag åt en mjukmacka till frukost och har inte behövt ta nån värktablett än. Jippie!

tisdag 30 juni 2015

Klagan

Oj vad det är synd om mig i dag!

Pga tandläkarbesöket som slutade med tom plånbok och en tand mindre i mun har jag knappt ätit eller druckit nå i dag. Vill inte riskera att få in matrester i hålet som känns som en stor krater dessutom smakar det blod i mun hela tiden så man blir ju inte så jättesugen på mat då.

Åt Drack lite fil med nygjord jordgubbssylt till middag och drack faktiskt en kopp te också. Precis när jag skulle sätta mig ute o njuta lite med min kopp te så gick solen i moln. Är det inte typiskt! Framför allt den här sommaren.


Nu sitter vi bänkade framför tv:n för att följa Sveriges U21-lag i EM-fotbollsfinalen. Spännande, spännande! Tror faktiskt jag ska försöka mig på en till kopp te och en mjukmacka också. Men först en värktablett för jag känner att den förra jag tog börjar avta nu.

Jag tror och hoppas att jag mår bättre i morgon och orkar vara gladare också!

Gravlaxröra med äpple

Nu har jag precis kommit hem från tandläkaren, en tand och flera tusen kronor fattigare. Usch vilken tid det tog att få ut den envisa visdomstanden som inte ville släppa. Tandläkaren fick kämpa rätt ordentligt och jag lär ha ont i käkarna i kväll. Nu väntar jag bara på att bedövningen ska släppa så att jag kan ta en kopp te. Är det inte typiskt att man  blir så otroligt hungrig och te-sugen när man vet att man inte får äta och dricka.

Till vår sena midsommarlunch tog jag upp gravad lax ur frysen. Tyvärr hade den nog legat där lite för länge så den var inte så himla god att äta som den var men den passade perfekt att använda till en gravlaxröra med en massa annat gott.


Gravlaxröra med äpple
100 g gravad lax
1 äpple
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2 msk hackad dill
salt
svartpeppar

Skär lax och äpple i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.
Servera på smörstekt bröd, finn crisp eller något annat gott.

Så himla fräscht och gott med äpple i gravlaxröra. Det vanligaste är väl att man äter dessa röror till smörstekt bröd men har ni inte provat med finn crisp så tycker jag definitivt att ni ska göra det nästa gång.

Prova gärna med finn crisp
Smörstekt bröd är desto vanligare