tisdag 2 juni 2015

Tacopizza

Middagen plockas bort, disken diskas och jag tar en kopp te i lugn o ro framför tv:n. Lovely! Dagens middag var hemmagjord kebabtallrik, en riktigt barnfavorit. En annan barnfavorit är tacos och om man vill äta något annat än "vanliga" tacos är denna tacopizza ett perfekt alternativ.

Tacopizza har varit en favorit i vår familj så länge som jag kan minnas, även innan barnen fanns. Ett tag åt vi den så ofta så jag blev lite less den men nu var det riktigt längesen och då var den extra god igen.


Taco-pizza
Pizzadeg (pan pizza)
50 g jäst
4 dl vatten, ljummet
2 msk olja
1 tsk salt
1 l vetemjöl
Smula jästen i bunken. Häll över vattnet och rör till jästen löst sig.
Tillsätt övriga ingredienser.
Knåda till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
Platta sedan ut degen i en smord långpanna.

Fyllning
1 kg köttfärs
2 påsar taco-krydda
vatten
Stek köttfärsen och krydda enligt krydd-mixens anvisningar. 
Sprid ut köttfärsen på pizzadegen.

Sprid ut över köttfärsen:
1-2 gröna paprikor i skivor
4-6 tomater i skivor
feferoni

Cf-topping
5 dl crème fraiche
1 dl majonäs
4 dl riven ost
2 krm svartpeppar
Blanda ihop och bred ut över pizzan.

Grädda i 250 grader i 15-25 minuter.


Det blir ordentligt med mat eftersom det är en tjock pizzabotten och mycket köttfärs o grönsaker, så det räcker till riktigt många. Olivia har ofta bjudit på detta när hon har haft sina kalas. Blir det över något så går det bra att frysa ner så att man sen har goda matlådor till lunch.

Till pizzan brukar jag servera grönsaker i småskålar på samma sätt som man gör till tacos, så får var o en blanda ihop sin egna sallad.

Renovera miljövänligt

Nu för tiden handlar många ekologisk mat och vi är mer medvetna. Ida som är 7 år frågade mig för nån dag sedan varför vi inte har ekologisk mjölk. Jag erkänner, jag köper inte alltid ekologiskt. Men jag vet att det finns många ekologiska matvaror och känner mig hyfsat kunnig i området. Och jag blir glad av att ha en sån "duktig" dotter.
Vad jag inte är lika kunnig på är miljövänliga alternativ vid husbyggen och renoveringar. Vi har ju renoverat en hel del och vi har fortfarande mycket kvar att göra i huset. Jag har precis läst om Cremabs isolering som bland annat bidrar till att minska växthuseffekten. Har ni hört talas om dem? Här kan ni läsa mer. Kul och framför allt viktigt med företag som tänker på miljön.

Jag hoppas att byggföretag som bygger stora bostadsområden har bättre koll än vad jag har på detta så att de tänker på miljön och använder rätt produkter och leverantörer.

I samarbete med Cremab

Tecken

God morgon!

Hittade en sån rolig bild på internet som jag vill dela med mig av till er. Det är svårt att inte le en aning när man läser den, eller hur?


Nu är det dags att kicka igång dagen på allvar. Jag återkommer lite senare med något recept. Ni har en hel del recept från helgen att vänta. Men först ska det jobbas lite innan ni hör av mig igen.

Ha en bra tisdag!

måndag 1 juni 2015

Morsdagslunch

Festhelgen, som började med en grillkväll på lördag, fortsatte med en mysig morsdagslunch på sönda'n. Jag och syrran hjälptes åt med maten som vi sen bjöd vår mamma (och pappa) på hemma hos oss.

Jag gjorde en god tacopizza med tjockare botten (pan pizza), tacoköttfärs, tomat, feferoni och en god crème fraiche- och majonäs-topping.


Min syster hade gjort en smarrig vegetarisk och glutenfri sparrispaj. Dessutom hade hon gjort en god sallad som jag, tyvärr, glömde fotografera. Men jag kan intyga att den var både vacker och god.


Till efterrätt hade jag gjort en rabarberpaj med mandelmassatäcke. Det är så härligt nu i rabarbertider att äta rabarberpaj så fort tillfälle ges.

Mangoraja

Vill ni ha ett litet måndagsmiddagstips? Har ni stressigt och har ni inte hunnit planera någon middag? Köp en grillad kyckling och blanda ihop den här mangorajan så har ni en perfekt middag tillsammans med en sallad.


Mangoraja
1 dl majonäs
1,5 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek

Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra minst en timme innan servering.

Den här mangoraja är såå god och det är svårt att äta köpesvarianten när man väl har smakat den här. Att den dessutom är så enkel att göra gör det ju ännu bättre.

Juni

Ny arbetsdag, ny vecka och ny månad!
Tänk att det är juni nu, den första sommarmånaden. Men den ständiga frågan - Var är värmen?

Texten på bilden är så självklar, men ändå så svårt att göra för vissa. Man kan inte tillräckligt påminna eller påminnas om hur viktigt det är att glädjas även när det går bra för andra…inte bara för sig själv. Och det bästa av allt - då får man ju glädjas mycket oftare.

Ha en bra 1 juni och hoppas ni omges av snälla människor som kan glädjas med er. Kika in lite senare då ska jag ge er receptet på något av alla godsaker jag ätit i helgen eller jag kanske avslöjar vad vi åt till morsdagslunch :)

söndag 31 maj 2015

Grillkväll med kyckling

Oj är det redan söndagkväll?! 
Jag hinner ju inte med att dela mig med av allt gott vi har ätit i helgen med gäster både i går och i dag. Jag börjar med gårdagskvällens grillmiddag då Leif gjorde sin favorit - grillad kyckling på ölburk, som vi åt med goda tillbehör.


Grillkväll med kyckling
grillade majskolvar
grillade ostfyllda champinjoner
chicken nuggets
pommes frites
ratatouille
babyspenat-tomat-rödlök
gurkskivor o tomatklyftor
honungsmelon
mangoraja
turkisk yoghurt o thaichilisås
baguetter
brieost


I dag firade jag och syrran vår mamma med en morsdagslunch men mer om den kommer i morgon. Nu ska jag förbereda mig inför kommande arbetsvecka som innehåller lite smått o gott, bl.a. en avtackningslunch, fortsättningen på vår fråge-turné, projektavstämning, massage och en kort dag.