fredag 22 maj 2015

Pride-chips

God morgon! I dag vaknade jag liiite för tidigt eftersom jag är ledig, men vad gör det när solen lyser så härligt. Nu hinner jag njuta av den lite extra länge.

Har ni sett nya chipsen från Estrella? Ett samarbete med 7-eleven inför Stockholm Pride, för att visa att man delar och stödjer Prides värdegrunder och arbete; att aktivt stärka hbtq-personers rättigheter och att ta avstånd från all form av diskriminering.



Riktigt snygg påse och enligt övriga familjen var chipsen lika goda som påsen var snygg. Chipsen kommer att säljas hos 7-Eleven mellan 11 maj till 30 augusti och kosta ca 27 kr för en 175g påse.

De flesta städer har väl en egen pridefestival numera, i Luleå är vi stolta över Luleå Pride som i år arrangeras under skolavslutningshelgen, dvs 12-14 juni. Det är en populär gratisfestival med artister, föreläsningar och så klart ett uppskattat Pridetåg.

onsdag 20 maj 2015

Köttfärscannelloni i tomatsås

Har ni rester av köttfärssås kommer här ett perfekt middagsförslag. Har ni provat cannelloni förut? Det är pastarör som man fyller med en god fyllning. Man kan även använda färska lasagneplattor som man fyller med köttfärssås och sen rullar ihop. Men färsk pasta innehåller ägg och det vill vi undvika så mycket som möjligt pga Isaks allergi. Men dessa cannellonirör, som inte är färsk pasta, är äggfria.


Köttfärscannelloni i tomatsås
köttfärssås
0,5 burk krossade tomater
2 msk ajvar relish stark
1 tsk sambal
riven ost
cannellonirör

Börja med att göra en god köttfärssås eller använd resterna från en tidigare middag.
Fyll cannellonirören med köttfärssås.
Lägg i en smord gratängform.
Blanda ihop krossade tomater, ajvar och sambal.
Häll blandningen över cannellonirören.
Strö över ost.
Tillaga i 200 grader i ca 20 minuter, tills osten fått lite färg och cannellonin är mjuk.

Pasta och köttfärssås serverat på ett nytt sätt som gratäng, men det är inte lasagne. Visst är det kul att variera vardagsmat som man äter rätt ofta?

Cannellonirör med god köttfärsfyllning
En gratängform fylld med köttfärscannelloni, tomatsås och riven ost.
Mums!

tisdag 19 maj 2015

Väderblogg

Ska vi börja med dagens väder som vanligt? Det är mycket vädersnack på bloggen, men även vid fikabordet. Det verkar vara det som engagerar mest numera. Man pratar om årets väder, om fjolårets, om bästa sommaren, vilka år som har varit bra och vilka som har varit dåligt. Det roliga är att de flesta har olika åsikter om vilka år som har varit bra och vilka som har varit dåliga. Tillbaka till dagens väder: Gårdagens sol är tyvärr utbytt mot regn här hos oss.

I söndags regnade det i alla fall inte och självklart blev det grillat då. Det blev en snabbvariant på grillat, men det är gott det med - ibland! Vi helgrillade en fläskfilé som vi inte marinerade utan bara kryddade precis innan grillning. Till det åt vi köpt potatissallad (gott om man bara äter det ungefär en gång per år) och sallad.


Dagens middag, beställd av Olivia, blir familjefavoriten Kycklingtortillas (recept hittar ni här). Så ikväll lär det jublas :) Det är inte alltid man är lika populär när middagen dukas fram.

Efter middagen är det dags att pricka av allt på Olivias packlista och hoppas att vi har kommit ihåg att handla och fixa allt som behövs. Annars blir det svårt att hinna.

måndag 18 maj 2015

Rabarberpaj med mandelmassa o kokos

Då är veckan i gång och jag började med en rivstart med få sovtimmar, massa jobbmöten, lite övrigt jobb och föräldramöte. Men i morgon blir det sovmorgon och med en sån härlig start på dagen räknar jag med att hela da'n blir perfekt. Jag får passa på att njuta imorgon för på onsdag måste jag upp tidigt för att skjutsa Olivia till flygplatsen redan klockan sex. Då ska hon till Polen i en vecka. Mer om hennes spännande resa senare.

Igår var det äntligen dags för årets första rabarberpaj. Gissa hur gott det var?!


Rabarberpaj med mandelmassa o kokos
500 g rabarber
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker 
smuldeg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 dl kokos
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma
75 g mandelmassa
125 gram smör

Smörj en pajform.
Skölj och ansa rabarberna och skär dem i ca 1 cm stora bitar och lägg dem i pajformen.
Blanda socker och potatismjöl, strö över rabarberna och rör om lite.
Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker och kardemumma.
Riv mandelmassan grovt.
Blanda samman mjölblandningen med mandelmassan och smöret till en smulig massa.
Strö smuldegen över rabarberna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 25 minuter. 
Titta till pajen efter halva tiden, mandelmassan bränns lätt. Om den börjar bli mörk så täck den med ugnsfolie eller bakplåtspapper mot slutet. 

Kokos, mandelmassa och kardemumma är favoriter när det gäller smulpajer, så då förstår ni att jag tyckte om den här pajen. Hela pajen gick åt i ett nafs så det var nog inte bara jag som tyckte den var god.

Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin och servera med Oatlys vaniljsås så har ni en jättesmarrig mjölkfri efterrätt. Isak älskar fortfarande Oatlys vaniljsås och vill inte ha nån annan så vi använder den, som jag ofta serverar tillsammans med grädde. Sen får var och en välja om de vill ha grädde, vaniljsås eller både och.

söndag 17 maj 2015

Grahamsrutor

Då är det söndagkväll och den här långhelgen är över. Fort var det gjort! Men snart är det helg igen och eftersom jag är ledig kommande fredag också har jag bara en 4-dagars-vecka framför mig. Med tanke på hur fort arbetsveckorna går lär det gå lite extra snabbt till veckan.

Igår bakade jag ett lättbakat bröd i långpanna, så himla gott det var. Känns som det var evigheter sen jag bakade matbröd, så synd för det är ju så gott med nybakat..och hembakat.


Grahamsrutor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g kesella lätt
2,5 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. 
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Det här brödet blir verkligen luftigt och gott. Eftersom det bakas i långpanna förstår ni att det är enkelt att baka det också. Nästa gång ska jag försöka komma ihåg att slänga ner lite linfrön i degen också, tycker det är så gott i bröd.

Ett stort härligt bröd
Degen blev perfekt. Det är inte ofta man lyckas så bra.

lördag 16 maj 2015

På grillen...

I morse sken solen och det såg så härligt ut men inte var det så mycket värme. Värme som vi nu längtar så mycket efter. När tror ni den kommer i år? Trots att det inte är sommar och varmt än så grillar vi så fort vi kan.

Så här i början av grillsäsongen vill man grilla allt och har svårt att bara grilla en eller två saker. Det finns ju så mycket gott att slänga på grillen.


I dag grillade vi förutom revbensspjäll även ostfyllda champinjoner, baconlindad halloumi, sparris och majskolvar. Mycket av det goda...


Ostfyllda champinjoner

champinjoner 
smaksatt färskost

Rengör champinjonerna och ta bort foten.
Fyll färskosten i champinjonhattarna. 
Grilla dem några minuter tills champinjonerna mjuknat något.



Baconlindad halloumi
1 paket halloumi
1 paket bacon

Dela halloumin i stavar och halvera baconskivorna.
Linda en halv baconskiva runt varje oststav.
Grilla tills baconet har fått fin färg.


Sparris
sparris
olivolja
örtsalt

Skär bort nedersta biten på sparrisen.
Lägg på ett fat, droppa över olivolja och salt.
Grilla några minuter.


Majskolvar
förkokta majskolvar
olivolja
örtsalt

Skär ev. majkolven i bitar.
Häll över olivolja och salta.
Grilla några minuter.

Kolasnittar

Efter de senaste dagarnas höstväder lyser solen äntligen igen. 
Det är lite moln på himlen men jag hoppas solen kan sick-sacka sig mellan dem hela dagen. Gårdagen försvann för mig pga migrän, i dag mår jag bättre igen men är fortfarande bitter över att jag gick miste om en ledig härlig dag. Jag får ta igen det ordentligt med de två dagar som återstår av helgen.

När pappa fyllde år fick han en bricka full med godsaker av oss, bl.a. fick han ett ölglas fullt med kolasnittar - en av hans favoritkakor. Prefekt present att ge bort eftersom de är så lättgjorda.


Kolasnittar
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på smord plåt. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter i 175 grader.
Skär längderna varma i sneda bitar.

En klassisk kaka som nog de flesta har smakat, eller hur? En seg-krispig kaka med kolasmak som går att varierar med olika smaksättningar, men här är originalet utan nymodigheter. Själv är jag mer förtjust i dajm-varianten.

Tidigare bakade jag ofta småkakor då de är så lätta att allergianpassa. De är oftast äggfria helt naturligt och om man byter ut smöret mot mjölkfritt margarin blir de även mjölkfria.

Skär längderna i sneda bitar när de fortfarande är lite varma.

Storhandling, cykelinköp, trädgårdsplanering (inte plantering), matbrödsbak, grillmiddag, svara på mejl, göra veckomatsedel och en massa annat tänker jag hinna med i dag. Vad tänker ni göra? Bäst att jag sätter igång nu om jag ska hinna allt jag vill. Hörs senare med något gott grilltillbehör.