söndag 3 maj 2015

Krämig fläskfilégryta med soltorkad tomat

God morgon! 
Sista dagen på den här långhelgen är nu här och även i dag är att-göra-listan välfylld med kalas, mat-och-fikaplanering och pappersarbete. Så det är väl lika bra att köra igång genast men först tänkte jag ge er fredagens middag som jag fixade i all hast med en fläskytterfilé som jag åkte förbi affären och handlade precis innan midda'n. Färsk fläskytterfilé har hjälpt oss många gånger när tiden är knapp och inspirationen är bortblåst.


Krämig fläskfilégryta med soltorkad tomat
800 g fläskfilé eller fläskytterfilé
0,5 purjolök
1 rågad dl strimlade soltorkade tomater
1,5 msk fond
50 g philadelphiaost
1,5 dl grädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 msk soja

Skär filén i skivor och stek den i omgångar i smör tills den får fin färg, salta och peppra. 
(För mycket kött i pannan gör att köttet kokar istället för att brynas). 
Ta bort köttet ur pannan och stek löken mjuk. 
Tillsätt kött och soltorkad tomat. 
Häll på fond, ost, grädde, crème fraiche och soja. 
Låt puttra ihop en stund och smaka av med salt och peppar.

En gryta med vanlig smak, av fond och soja, som gå hem hos de flesta. Jag försökte piffa till den med lite soltorkade tomater som jag nu har köpt en stor burk av. Så gott att tillsätta i grytor, pastasallader och röror. Jag ser alltid till att ha en burk i kylen och till sommaren har jag alltid en stor burk för av någon anledning går det åt mer soltorkade tomater på sommaren.


Nej, nu ska jag kicka igång den här dagen med lite frukost, hör av mig lite senare med bilder från allt gott vi åt på gårdagens 80-årskalas. Ha en bra söndag så länge!

lördag 2 maj 2015

Majbrasegodis

Det här skulle jag väl ha tipsat om för några dagar sen så ni hade hunnit gör lite godis till Valborg. Men bättre sent än aldrig… Bokmärk receptet till nästa år! Ni som följer mig på Facebook fick tipset redan på Valborg (direkt jag kom på det) och eftersom det är snabbfixat godis hann ni, om ni ville, göra några små majbrasor till Valborgsmässoaftonskvällen.


Majbrasegodis
200 g mörk choklad
drygt ett halvt paket salta pinnar

Smält chokladen i ett vattenbad.
Bryt ner salta pinnar.
Rör om.
Klicka ut flera små brasor på ett bakplåtspapper.
Låt stelna.

Salt och choklad är en välkänd bra kombination så att det här blev gott var ingen överraskning. Perfekt att ta en liten bit efter maten till en god kopp te. Till påsk gjorde jag också detta godis men då formade vi dem som små fågelbon. Tycker faktiskt att jag, som inte brukar vara så kreativ, var lite små-påhittig när jag kom på att man kunde forma dem som majbrasor istället.


Nu ska jag stänga ner datorn för att slå in paket och sen ska jag börja göra mig i ordning för i dag är det en kalasdag. Grattis bästa pappa, och flitigaste bloggläsaren, på födelsedagen - ses snart!

fredag 1 maj 2015

Fredag eller lördag?

Inte mycket till fredagskänsla i dag då vi har varit lediga hela da'n. Men det blev ändå en fredagsdrink till matlagning, en färgglad Aperol Spritz med Prosecco, Aperol och soda. Här kan du läsa mer om 3-2-1-receptet.


Klockan hann bli mycket innan det var dags för matlagning så för att vi inte skulle äta alltför sent gjorde jag en snabblagad fläskfilégryta och pasta. En klassisk gryta med vanliga ingredienser som man ofta har hemma - soltorkade tomater, soja, fond, crème fraiche och grädde.

Färsk fläskfilé eller fläskytterfilé är perfekt att ta till när man inte har planerat något eftersom det är så snabblagat. Dessutom är affärerna ofta överfyllda av billig fläskytterfilé som jag tycker fungerar riktigt bra i fläskfilé-recept.

Valborgsmässofirande

Vaknade till det mysiga ljudet av regnet som smattrade mot rutan och eftersom jag har mycket inomhusjobb som behöver fixas gör det mig ingenting att solen inte lyser utan det känns ganska mysigt att vara inomhus medan regnet öser ner ute.

Efter arbetsdagens slut i går var vi ett gäng som träffades på O'learys för bowling och mat. Alltså bowling är såå kul. Tyvärr hann vi inte spela klart den andra serien eftersom banan stängs av efter en timme. Min serie såg ut så här 9, strike, strike, spärr, strike, spärr, spärr. Hade varit kul att se slutpoängen om serien fortsatte på det sättet.


När vi hade bowlat klar var det dags för middag och som vanligt valde jag deras Jack Daniel's kyckling, inte lika god som TGI Fridays men helt ok. Många av de övriga valde så klart hamburgare. När vi sen kom hem fick vi oss en mindre munter överraskning då Isaks cykel var stulen, sen visade det sig tack o lov att en "kompis" hade "lånat" den och cykeln har nu kommit till rätta. Skitungar, säger jag!

Pga cykelförsvinnandet försenades de fortsatta festligheterna men till slut hamnade vi hos en granne med vin och tilltugg och fick en trevlig kväll. Vi åt ost, kex, gurk- o morotsstavar, ricotta med tomat mm, vindruvor och chokladmajbrasor. Dessutom bjöds vi på en Irish coffee, det var år och dar sedan jag drack det senast.

Vinet vi drack var Pasqua Nero d’Avola Shiraz ett prisvärt (59 kr) allroundvin som beskrivs så här:
Pasqua Nero d’Avola Shiraz har en medelstor doft och är fruktdriven med inslag av mörka plommon och björnbär samt kryddor. Smaken är mjuk och behaglig med inslag av mörka bär, kanel och kryddnejlika.

onsdag 29 april 2015

Dubbel köttfärssåsmiddag

Vi hade en burk köttfärssås i frysen som jag tog upp i morse. Just köttfärssås är ju så tacksamt att göra storkok av och sen frysa ner för att använda längre fram. För ovanlighetens skulle blev det inte spagetti och köttfärssås utan det blev två andra maträtter. En fixad av mig och en av Leif. Gissa vem som har gjort vilken?

Köttfärsfylld cannelloni med stark tomatsås och ost
Vitkål och köttfärssås
Nu ska jag göra ett städryck så att jag har ett fint hem imorgon när jag ska jobba hemma. Blir så mycket roligare då :) Ska försöka få med mig nån på mitt ryck, men det lär bli svårt för ingen annan verkar ha drabbats av samma il. Lite muta och morötter brukar göra susen.

Bacon- och kycklingsallad

Våren och ljuset gör mig mer sugen på matsallader. Gör en sallad av dina favoritgrönsaker och eventuellt nån ost. Stek bacon och kyckling i en god sås. Blanda ihop och sen har du en smarrig bacon- och kycklingsallad att servera.


Bacon- och kycklingsallad
bacon
kycklingfiléer
thaichilisås
soja
vatten

sallad
salladsblad av olika sorter, jag hade isbergssallad och ruccola
gurka i bitar
tomater i bitar
morötter, riven
mozzarella i bitar

Stek bacon i ugn, dela sedan i mindre bitar.
Under tiden delar du kycklingen i mindre bitar och steker den. 
Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. Låt koka ihop.
Under tiden kycklingen kokar i "såsen" blandar du ihop salladen på ett serveringsfat.
Lägg bacon och kycklingen överst.
Servera!

Man tager vad man haver är väl ett perfekt uttryck när man ska göra sallad. Dessa grönsaker hittade jag i frukt- och grönsakslådan i dag, nästa gång består salladen förmodligen av något annat. Bacon steker jag alltid i ugn där den klarar sig själv och jag slipper stå mitt i stekoset. Visst har ni också slutat steka i stekpanna på spisen?

Kycklingen blir så smakrik och god med hjälp av thaichilisås och soja, dessutom blir den lite krämig så nån dressing tycker jag inte behövs till den här salladen. Och det kommer från en som älskar dressing :)

Härligt krämig och god kyckling på toppen av salladen
Dags att äta!

I morgon när det är halvdag hoppas jag kunna arbeta hemifrån och det skulle innebära en timmes sovmorgon. Jippi! Det absolut jobbigaste med att jobba det är att man måste stiga upp på morgonen. När jag väl har gjort det så är jag så lycklig så att jag nu har ett jobb jag trivs på och tycker det är kul att jobba. Men det är det där med att stiga upp…. Så typiskt när våren och ljuset kommer tillbaka så är jag vaken längre än jag borde på kvällarna och det märks på morgonen för jag är såå trött när klockan ringer.

tisdag 28 april 2015

Planering pågår...

Nu har jag landat i soffan med datorn i knäet och söker inspiration inför helgens fester och kalas. Bara två dagar tills det är valborgsmässoafton och ytterligare två dagar senare är det min pappas födelsedag.

Vad gör ni på Valborg, har ni nån majbrasa ni går till? Tidigare var det en stor majbrasa en kort promenad hemifrån dit vi alltid gick när Olivia och Isak var små. Men sen något år tillbaka har de slutat med den. Ifjol blev det istället en minivariant på majbrasa, en mysig snabb-fixad kväll som ni kan läsa mer om här. I år struntar vi nog i att leta majbrasor och satsar på bowling, mat och en trevlig kväll inomhus istället.

Dagens middag blev en kyckling- och baconsallad.
Ska försöka hinna skriva ner receptet till er redan ikväll.

Nu tillbaka till att leta snacks/snittar/småplock och nån efterrätt.