lördag 22 november 2014

Kökslördag

Lördagen börjar lida mot sitt slut och jag sitter bara o väntar in barnen som jag hoppas är på hemväg snart. När barnen var små fick man inte sova på morgonen och nu när de är tonåringar får man inte sova på kvällarna. Jag tror att jag måste ta en till kopp te för att hålla mig vaken ett tag till.

I dag har jag bakat både hälla-ut-bröd och lussekatter. Kom på att det är första advent om en vecka och då måste man ju ha lussekatter. Eller väntar ni till lucia? Eftersom vi har gäster på lördag kommer jag inte ha tid att baka så jag såg till att var förutseende och baka redan i dag. Så nu vet jag att jag får den traditionsenliga lussekatten och teet på första advent.

Till middag gjorde vi köttbullar och vi gjorde av flera kilo köttfärs så nu har vi köttbullar även till julafton. Egentligen behövs det inte så många eftersom barnen föredrar köpta dåliga köttbullar. Skönt att redan nu kunna pricka av lite från julens att-göra-lista. Det blir nog lite julgodistillverkning också innan helgen är över.

På veckorna hinner jag knappt laga mat nu för tiden så när jag ändå var i köket mest hela dan passade jag på att göra mer chili-pulled pork i min crock-pot. Perfekt att frysa ner och ta upp till nån middag.

Oj så effektiv jag varit i dag, men nu längtar jag till sängen!

Köttbullar, potatis och sås. Mmmm så gott.
Ett gäng köttbullar i väntan på julafton.

Fröknäcke

Ledig lördag med mycket matlagning och bakning samtidigt som Vinterstudion är igång på Tv:n. Det kan knappt bli bättre. Det är alltså upplagt för en riktig myslördag. Jag har redan en deg (den här) på jäsning och snart är det dags att hälla ut degen i en form.

Fröknäcke, som vi bakade tidigare i veckan, finns i många varianter, sen tidigare har jag ett som bara innehåller frön, som ni hittar här. Nu provade Olivia och jag en ny variant som även innehåller majsmjöl, som nog är snäppet godare. Eller så är det bara nyhetens behag...


Fröknäcke
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl kokande vatten
0,5 dl rapsolja
garnering
flingsalt
frön

Blanda alla torra ingredienser.
Häll i det varma vattnet och oljan.
Bland ihop till en smet.
Platta ut smeten på ett bakplåtspapper.
Sätt ett bakplåtspapper på smeten och kavla ut till en tunn platta.
Strö flingsalt och frön ovanpå smeten.
Grädda 45 minuter i 150 grader.
Stäng av ugnen, öppna luckan på glänt och låt plåten stå kvar tills den kallnat.
Bryt knäcket i bitar och njut som det är eller med en god ostbit.

Jag strödde på ganska mycket flingsalt och då blir dessa fröknäcken perfekta som tilltugg/snack precis som de är utan pålägg. Vi bakade en sats i veckan och i dag har Olivia planerat att baka två omgångar till av dessa goda kex som är perfekta att bjuda glutenintoleranta på.

fredag 21 november 2014

Hemmakväll

Vilken vecka! 
Undra om jag har kommit hem före halv sex en enda dag den här veckan. Inte ens i dag, fredag, kom jag hem i tid. Dessutom har jag varit på jobbet redan strax efter sju nästan alla dagar. Tur att jag har roligt på jobbet. Men jag hoppas ändå att nästa vecka blir lite lugnare.

I morse innan jag åkte i väg satte jag igång min Crock-pot med en kryddad köttbit och när jag kom hem hade jag färdig Pulled Pork. Dessutom hade Leif fixat tillbehör så jag kunde sätta mig o äta en god middag på en gång.


Vad har ni för planer i helgen?
Jag ska baka peppakakor och göra köttbullar för om en vecka är det första advent och dags för glöggmingel och då tänkte jag tjuvstarta med lite julsmaker. Men bara lite...

onsdag 19 november 2014

Explosion

Vilken smäll!

Nyss skakade huset till så jag trodde nån körde in i det. Jag var till och med tvungen att gå ut och titta. Men nu läste jag på tidningarna på nätet att det var en bil med gasoltuber som hade exploderat i en annan ända av stan. Med tanke på hur mycket vi kände funderar man på hur mycket de i samma område kände och hörde. Usch så otäckt.


Dagens middag gjordes av Olivia. Känns som det är mer regel än undantag nu för tiden. Hon gjorde en fläskfiléwok med broccoli, paprika, zucchini och spagetti. Det var så gott så vi åt upp allt, och tyvärr blev det ingen matlåda till mig i morgon.

Efter middagen gjorde Olivia en ny laddning av de smarriga cornflakes-godiskakorna och även en omgång fröknäcken. Jag däremot kokade marmeladen som har blivit ett måste för mig varje jul - fikonmarmelad.

Klockan är mycket - dags att sova!

tisdag 18 november 2014

Julbaket igång

Nu har jag äntligen fått inleda julbaket. Love it!

Jag brukar vänta till första advent med att dra i gång julstöket men i år ska vi ha (glögg-)gäster lördagen före första advent och då är det bäst att börja redan nu för att ha något att bjuda på. Smart drag av mig :)


När jag kom hem (från jobbet alldeles för sent) hade Olivia städat köket så då passade jag på att baka glutenfritt när det inte fanns några mjöl- och brödrester där. Eller rättare sagt så var det Olivia som bakade de glutenfria cornflakes-godiskakorna. När hon var klar med det och de var i säkert förvar plockade jag fram vetemjölet och gjorde en pepparkaksdeg som vi ska baka ut i helgen.


Planen för i morgon är att baka fröknäcke och koka fikonmarmelad. Vi får se hur orken är efter jobb och middag. Men roliga saker brukar man orka. Så jag räknar med att det blir lite julstök både i morgon och på torsdag trots intensiva och långa dagar på jobbet den här veckan.

måndag 17 november 2014

Bortskämd

Ibland blir jag så bortskämd och jag älskar det!

När jag kom hem från jobbet i dag hade Olivia fixat goda kantarelltoast till oss två. Vardagslyx! Vi mumsade i oss mackorna samtidigt som vi surrade och planerade kommande glöggmingel. En mysstund med min stora tjej. Hon hade använt det här receptet men bytte ut champinjonerna mot kantareller.


Ni som följer Matro på Facebook vet att jag inte glömde bort veckomatsedeln igår utan att jag inte hann skriva nån. Lite seg efter lördagens fest i kombination med förrådsstädning gjorde att dagen bara försvann.

Kvällens stora fråga är: Se Dicte på Tv4 eller gå och sova tidigt?

söndag 16 november 2014

Kicki 50

Det är lite segt här i dag. I går var vi på 50-årsfest och började med en fördrink hemma hos en annan familj redan vid fyra. Innan vi i samlade trupp begav oss till festlokalen och firade fina Kicki som fyller 50 i morgon. En trevlig kväll med mycket gott att äta och dricka och med trevligt sällskap gör att det känns lite segt i dag. Vi är ju inte vana att vara uppe till andra sidan midnatt så vi har ju inte sovit de timmar vi är vana vid (vi skyller väl på sömnbrist :) )


Vi har mutat barnen med pizza till middag om de är duktiga och städar i dag och än så länge verkar de sköta sig. Det är nog bäst att jag gör ett städ-ryck också, så jag inte blir utan pizza. Men först lite lunch och te.