lördag 8 november 2014

Besöksdag

Ett helt dygn sen jag hörde av mig till er. 
På helgerna brukar jag ju försöka uppdatera lite oftare men det har inte hunnits med i dag.

Dagen både började och slutade med spontanbesök. Jag älskar verkligen när trevligt folk dyker upp utan att det är planerat. Känns extra bra när vi, som i dag, även lyckas har hyfsat städat när det ringer på dörren. Usch vad jag tycker det är hemskt när det kommer hit folk och det ligger kläder överallt i hallen, köksbänkarna är överfulla, golvet smuligt osv som det kan vara vissa da'r.

Middagen i dag blev en krämig stark och god kycklinggryta som jag hade förberett tidigare och som alla verkade tycka om. Ibland lyckas man :)


Firar ni fars dag i morgon? Vi kommer nog fira litegrann men mest för att Leif faktiskt fyller år på måndag med då är han ju inte hemma så då får vi passa på att fira honom lite extra i morgon. Han är inte så mycket för firande så det blir inget stort men lite kul och gott ska vi väl hitta på i alla fall.

Nu ska denna härliga lördag avslutas i soffan med en stor kopp te.

fredag 7 november 2014

Mat- och sovfredag

Det verkar ha blivit en vana att jag skriver till er sent på fredagkvällen sittandes i soffan tittandes på Idol och väntar in att alla barnen ska komma hem. Först då kan jag tryggt gå o lägga mig. I dag var jag ovanligt trött när jag kom hem från jobbet och en snabb sväng på stan, mat, vin och efterrätt gjorde mig ju inte piggare så jag har faktiskt slumrat i soffan ett tag. 


I kväll fick jag äntligen inviga mina nya cocktail-/champagne-glas i Essence-serien. Jag tycker de är så läckra. Och lite fredagsbubbel fick den stora äran att vara först i glasen. Allt smakar lite godare i vackra glas, eller hur?

Ida fick som hon ville så vi hade en tacofredag (som normala familjer). Men vi hade inte bara vanliga tacos utan jag gjorde även en tacogratäng med philadelphiaost, crème fraiche och avokado. På så sätt blev alla nöjda med midda'n.


I en familj med minst två kladdkake-galningar så är det självklart att kladdkakans dag firas och då inte jag hann hem i tid för att baka så fixade Olivia en god smarrig kladdkaka med krisp till efterrätt. Receptet kommer under helgen.

Normal familj

God morgon!
Äntligen är fredagen här men den objudna gästen, huvudvärk, är tyvärr kvar. Men nu är det fredag och jag ska njuta av det och strunta i värken. Blir det kladdkaka i dag? Ni kommer väl ihåg att det är kladdkakans dag i dag.

Jag tror jag har visat den här bilden tidigare, men den är så bra så den är värd att visas igen. Precis så här är det hemma hos oss:

I kväll blir det fredagstacos hemma hos oss och det hör inte till vanligheten. Men Ida har sagt att hon vill att vi ska vara en normal familj. Och en normal familj äter tacos på fredagar, har hon berättat. Dessutom vill hon att vi äter vid 17-tiden för det gör också normala familjer, inte som vi vid 18- eller 19-tiden.

Jobbet kallar. Hörs senare!

torsdag 6 november 2014

Färskostfyllda lövbiffsrullar med persilja

Torsdag, i dag är det torsdag och det innebär att imorgon är det fredag. Jippie! En efterlängtad fredag och sen en härlig helg på det. Det har varit en ovanligt lång torsdag eftersom jag vaknade redan klockan tre med en huvudvärk from hell som gjorde det omöjligt att somna om. Först nu efter många långa timmar och huvudvärkstabletter är den äntligen på väg bort och jag hoppas den försvinner helt snart och inte kommer tillbaka på mycket länge.

Tredje maträtten från Linas matkasses barnkasse, som vi har testat tack vare Buzzador, åt vi i fredags och det var en lövbiffsrätt.


Färskostfyllda lövbiffsrullar med persilja
5-7 hg lövbiff
salt o peppar
100 g cream cheese
0,5 ask fryst persilja
1 klyfta vitlök
sås
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl mjölk
0,5 tsk soja
0,5 kycklingbuljongtärning

Blanda färskost, persilja och pressad vitlöksklyfta.
Lägg ut lövbiff, krydda med salt och svartpeppar. Fördela färskoströran över skivorna.
Rulla ihop skivorna och fäst med tandpetare. 
Hetta upp lite smör i en stekgryta och bryn rulladerna någon minut. 
Ta upp dem och lägg på ett fat.
Tillsätt smör till stekgrytan och pudra över vetemjöl. 
Vispa ner vatten, lite i taget, mjölk och soja. Smula ner buljongtärning. 
Låt puttra 3-4 min.
Lägg ner lövbiffsrullarna i såsen och låt puttra 3-4 min eller tills de är klara.
Servera färskostfyllda lövbiffsrullar med stekta champinjoner och haricots verts.

I matkassen serverades lövbiffsrullarna med kokt potatis men vi valde potatisgratäng istället för att göra det lite festligare. 

Jag tycker att vår variant av lövbiff, ost och sås är mycket godare och enklare att göra än den här varianten. Här hittar ni vårt favoritrecept. Vi har rationaliserat bort att göra rullar, det går mycket fortare och är godare att steka lövbiffen som den är och använda osten till såsen.

Gott tillbehör
Fyllda lövbiffsrullar redo att stekas.

onsdag 5 november 2014

Kladdkakans dag närmar sig

Nu kommer ett inspirationsinlägg inför fredagen för då är det en dag ni inte får missa. 
Kladdkakans dag!

Kladdkaka finns ju i hur många varianter som helst och alla är goda. Man kan göra den i muffinsformat, som tårtbotten, med smak, med topping eller bara som en vanlig kladdkaka. Det finns nog inget som är så lätt att baka. Det går knappt att misslyckas. Den kan blir lite torr, kanske för kladdig men den blir ändå god, eller hur?

Den godaste kladdkakan jag ätit var nog denna äggfria som var knäckig och seg. Men det var inte bara därför den var godast utan det var överraskningen när jag kom hem som gjorde att den smakade extra ljuvligt.


En annan knäckig kladdkaka är denna som är toppad med ett knäckigt lager med bl.a. havregryn.


Istället för att toppa kladdkakan med något smarrigt kan man ha det smarriga mitt i kakan, som den här med en cheesecake-fyllning.


Att tillsätta smaksatt choklad till kladdkakan är ett enkelt och gott sätt att få olika smaker på kladdkakan. Jag brukar t.ex använda mint- eller apelsinkrokant eller som här - daim. Här satte jag dessutom daim i grädden på kakan.


Till kladdkaka är det så gott att äta grädde och bär, så varför inte använda kladdkakan som tårtbotten.


Har man ont om tid och man inte hinner grädda en kladdkaka i ugn, eller man kanske inte har nån ugn, då kan man göra kladdkaka i micron.


För mer recept och inspiration kan ni klicka här. Själv har jag klurat på ett nytt recept som jag tänker försöka hinna provbaka och förhoppningsvis fyller jag på kladdkake-kategorin med ett nytt inlägg under helgen.

Klicka på bilderna eller länkarna (annan färg på texten) så kommer ni till recepten.

tisdag 4 november 2014

Glutenfri blåbärspaj

Min förkylning vill inte ge med sig och i morse vaknade jag dessutom med nackspärr, så jag åkte faktiskt hem lite tidigare från jobbet i dag. Hör inte till vanligheterna men jag tror att min kropp försöker säga något till mig. Jag åkte hem tog en kopp te, vilade och ställde mig sen i en kokhet dusch och nu känner jag mig något bättre. Så nu planerar jag att vila i soffan resten av kvällen och låta disk och tvätt vänta nån dag extra.

Till lördagens tacomiddag hos mina föräldrar hade jag med en allergivänlig paj som är gluten-, ägg-, nöt- och ev. mjölkfri. 


Glutenfri blåbärspaj
3 dl glutenfri mix 
1 dl strösocker
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver
125 g smör eller mjölkfritt margarin
3 dl blåbär

Blanda torrvarorna i en bunke.
Smält smöret/margarinet och häll i bunken.
Rör ihop till en smet.
Tryck ut smeten/degen i en smord pajform med en diameter på max 20 cm. 
Lägg på blåbär. 
Grädda i 225 grader i 20-25 minuter.
Servera med grädde, glass, vaniljsås eller som den är.

Jag använde Lailas gula mjölmix eftersom det är den jag har hemma. Nu är jag inte så van vid glutenfria mjölmixer men jag tror det går lika bra med andra mjölmixer också. Jag hade en för stor form för pajen blev väldigt platt, tyvärr. Men det är ju lätt fixat till nästa gång då jag ser till att använda en mindre form. Vill man ha en mjölkfri paj så använder man sig så klart av mjölkfritt margarin.

Självklart fungerar det lika bra med andra bär, men just nu har vi frysen full med blåbär så därför valde jag blåbär den här gången.

måndag 3 november 2014

Päronmarmelad

God morgon! 
Nu är vardagen här igen och jag lyckades krya på mig så pass mycket i går att jag kan åka till jobbet idag. Hoppas det är på väg åt rätt håll för nu är jag så less att vara sjuk. Det lär vara trötta ungdomar i det här huset i dag. De lyckades, som vanligt, vända dygnet när det hade lov så igår somnade de inte i bra tid och det lär de känna av i dag.

Just nu är päronen så himla goda och billiga så då passade jag på att göra päronmarmelad.

 

 
Päronmarmelad
1 kg päron
2 lime
3 dl syltsocker
2 dl strösocker

 
Skala, kärna ur och tärna päronen.
Riv skalet av 1 lime.
Pressa saften ur båda.
Lägg pärontärningar, limeskal och limesaft i en gryta och koka upp.
Rör om då och då.
Koka under lock i 15 minuter.
Rör i sockret och koka utan lock i 10 minuter.
Skumma marmeladen väl.
Kör med stavmixer så marmeladen blir lite mosigare eller helt slät.

 
God marmelad som verkligen behövde syran från lime annars tror jag att den hade blivit för mesig och tråkig.


Få tillbehör som man ofta har hemma, framför allt nu när päronen är så goda.
Tärna päronen, riv limeskal och pressa ur limesaft.
Koka ihop med socker till en härlig marmelad.
Servera marmeladen med goda tillbehör.