I söndagskväll började jag få ont i halsen och igår var jag riktigt risig men i dag känner jag mig nästan frisk. Bra med snabba förkylningar. Men i kväll är det tyvärr Idas tur att vara lite smårisig med hemsk hosta, hoppas det är lika snabbt övergående för henne också.
Nu är det bara lite soffhäng kvar på den här kvällen innan sängen kallar för i morgon är det tidig uppstigning som gäller för att vara tidigt på jobbet. Passar på att vara tidig nu när Ida har höstlov och jag inte behöver lämna henne på fritids innan jag åker vidare mot jobbet.
I söndags var det dags att försöka tömma frysen på lite griskött för snart är det dags för årets leverans av julskinka och en massa annat griskött.
Skinkstek i ugn
1 kg färsk skinka, med svål
Salt och nymalen peppar
1 gul lök
1 morot
2 syrliga äpplen
2 kvistar timjan eller torkad timjan
3-5 dl grönsaksbuljong
Skala lök och morot och skär dem i bitar. Klyfta äpplena. Lägg i en ugnsform.
Putsa skinkan och torka av den.
Ruta svålen med en vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar.
Lägg skinksteken i en ugnsform med svålen upp.
Lägg alltsammans i formen på morötter, lök och äpplen.
Lägg på timjankvistarna eller strö över torkad timjan.
Häll lite buljong i formen.
Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är ca 70 grader (ca 2 timmar).
Ös med buljong och grönsaker under stektiden.
Låt köttet vila i 10 minuter.
Ev kan du sila och spara skyn och servera till den skivade skinksteken.
Det är inte ofta jag lagar skinkstek och ska jag vara riktigt ärlig så nog är det ju godare med en ugnsstekt älgstek. Men den här varianten blev faktiskt riktigt bra.
Och nu medan jag skriver kom jag o tänka på ett av mina
favorit-stek-recept med ingefära, det receptet måste jag prova nästa gång för fläskkött och ingefära passar ju bra ihop.