söndag 19 oktober 2014

Petit chouxer med två fyllningar

Förra helgens tjejfest började med bubbel och drinktilltugg och inte helt oväntat var det jag som stod för drinktilltugget. Jag älskar ju röror, tilltugg och plockmat så det var ganska självklart att jag anmälde mig att fixa det. Efter en del funderande föll valet på petit chouxer, som jag faktiskt aldrig har gjort tidigare. 

De blev inte helt lyckade (tog ut första plåten för tidigt så de sjönk ihop) men smakade gott i alla fall. Jag gjorde två olika röror som jag fyllde petit chouxerna med och på ett enkelt sätt hade jag två olika tilltugg, så lika men ändå så olika.


Petit choux
75 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
en nypa salt
3 ägg

Koka upp smör och vatten i en kastrull. 
Tillsätt mjölet, lite i taget, under kraftig vispning. 
Låt svalna något och tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning. 
Klicka eller spritsa ut stora eller små toppar på bakplåtspapper på en plåt. 
Jag gjorde 25-30 stycken och tycker att det blev en bra storlek till drinktilltuggen.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i ca 20 min, tills de har fått färg och känns lätta och luftiga. 
Låt kallna på galler. 


Ädelostkräm
50 g ädelost
1 dl crème fraiche
garnering: vindruvor

Mosa osten med en gaffel.
Vispa eller rör ner crème fraiche.
Smaka av till bra styrka (ta mer ost eller crème fraiche).


Skagenröra
crème fraiche
philadelphiaost
räkor
dill
cayennepeppar
garnering: paprika

Blanda ihop lika mycket crème fraiche och philadelphiaost.
Krydda med mycket dill och lite cayennepeppar.
Rör ner räkor.
Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.


Det var enkelt att baka petit chouxer, bara man har tålamod och inte tar ut dem för tidigt. Få ingredienser som man ofta alltid har hemma, sånt tycker jag om. Man kan även fylla dem med något sött, t.ex. grädde och bär, så har man en efterrätt istället.

Fyll dem strax innan servering för att de ska behålla lite krispighet.

Ädelostkrämens styrka beror på vilken ädelost man använder, så se till att smaka av ordentligt så den blir som du vill ha den.

Skagenröran har jag inga exakta mått på eftersom jag alltid bara blandar, smakar, blandar i lite mer och glömmer anteckna hur mycket jag tar av alla ingredienser. Blir lätt så när det är nå jag gör ofta.

lördag 18 oktober 2014

Bakpotatismiddag

Det blev många ändrade planer i dag!

Min tänkta sovmorgon slutade med att jag vaknade klockan sex. Min planerade slöardag hemma i pyjamasbyxor slutade med flera timmar på stan. Mitt planerade blogginlägg om förra helgens drinktilltugg slutar med detta korta inlägg.

Mitt bloggverktyg, blogger, strular ikväll så jag har inte tålamod och lust att sitta flera timmar vid datorn för att försöka få till ett vettigt inlägg. Istället får ni se lite från kvällens bakpotatismiddag.


Bakpotatismiddag
Bakpotatisar (rättare sagt var det stora potatisar)
räkor
crème fraiche&philadelphiaost (för att göra sin egen skagenröra om man vill)
räkor
tacochips
salsa
köttbullar
vitlöksbröd
smörgåsrån
brieost
löjrom
skink- och ananasröra
ruccola, spenat, körsbärstomater, vindruvor, päron

En konstig blandning av allt möjligt men då blev alla nöjda med dagens middag och det känns extra kul vid helgernas mysmiddagar att alla är nöjda och glada.

Dagen blev inte som jag hade tänkt mig men den blev bra i alla fall. Nu ska jag avsluta kvällen med Så mycket bättre. Jag förmodar att vi är flera som har bänkat oss framför tv:n nu.

(Hoppas att jag nu lyckas publicera detta inlägg)

Tidningsinspiration

Den planerade sovmorgonen uteblev fast jag har slöat på rätt bra i alla fall. Tio i sex när klockan brukar ringa på vardagarna vaknade jag till. Är det inte konstigt hur kroppen fungerar? Sen vaknade även Ida men tack vare en iPad fick jag halvslumra i några timmar till. Bästa barnvakten!

Min slölördag ska jag nu fortsätta med en kopp te och årets bästa tidning. MatMagasinets Julspecial damp ner i brevlådan i veckan och nu ska den lusläsas. En tidning full med inspiration inför kommande glöggmingel, adventsfika och julfester.


Vad har ni för planer denna krispiga oktoberlördag? Och vad ska ni äta för gott i kväll? 
Dela gärna med er, är så nyfiken!

Jag återkommer lite senare, när jag har vaknat till ordentligt, med recepten på förra veckans tilltugg.

fredag 17 oktober 2014

Varma mackor med champinjonstuvning

Fredagslugnet är här och vi myser i soffan efter en god middag som Olivia fixade med hjälp av sina syskon. Själv låg jag i sängen och vilade efter en arbetsvecka som har tagit rejält mycket på krafterna pga förkylningen. Ska verkligen bli skönt med helg och vila. Mina planer för helgen är att vila, sova, slappa, chilla och ta det lugnt. Vad har ni för planer?

Varma mackor är också en typisk fredagsmiddag enligt mig, speciellt när man lyxar till den med god fyllning. En typisk fredagsmiddag ska vara lättfixad, god (helst enligt hela familjen) och snabb att städa/diska bort.


Varma mackor med champinjonstuvning
1 liten burk champinjoner 
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 krm salt
peppar
rostbröd
riven ost

Häll av spadet och fräs svampen i lite margarin.
Strö mjölet över svampen och rör om.
Späd under omrörning med mjölk.
Koka på svag värme 2-3 minuter, späd ev med mer vätska.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela stuvningen på rostbröd.
Strö riven ost över.
Gratinera mackorna i 225-250 grader i 5-10 minuter tills osten smält och mackorna fått färg.

Det här receptet utgick Olivia från men hon höftade lite, tog lite mer av något och lite mindre av något annat. Precis som man ska göra när man lagar mat och sen smakar man av lite då och då så att det blir som man tänkt sig.

torsdag 16 oktober 2014

Tubostmacka med spenat

Nya favoritmackan!


Ser inte så speciell ut, men skenet bedrar. I dag har jag lite sovmorgon eftersom jag ska jobba i Luleå och därför hinner jag äta frukost hemma i lugn och ro. I vanliga fall äter jag vid nio på jobbet och då är denna macka perfekt.

Hårdbröd, en tubost och färsk spenat. Går fort att fixa i ordning när det väl är dags för fika och innebär inte speciellt många propoints heller. Mjukost i tub är så  himla praktiskt att ha med sig - till jobbet, på utflykt eller att ta fram hemma när det är dags för frukost eller mellanmål.

Först lite tubost….
…och sen lägger man på färsk spenat.
Fjällbrynts mjukostar har fått nytt utseende och jag kunde inte låta bli dem. Fjällbrynt är nostalgi för mig, framför allt deras messmör som vi alltid hade minst ett paket av i kylskåpet när jag var liten. Brorsans favoritmacka var rostat bröd med messmör och till sjömansbiff åt vi alltid hårdbrödmacka med messmör. Men nu har jag inte ätit det på flera år. Kanske dags att köpa en tub snart för att se om jag tycker om det fortfarande.

I Jämtland är det många som äter messmör till surströmming, det har jag dock aldrig provat. Låter inte helt optimalt. Men något jag har provat är messmörspannacotta, även det i Jämtland som nog måste vara det län/landskap där det äts mest messmör. 

Många smaker. Vilken är din favorit?

onsdag 15 oktober 2014

Krämig kycklingpaj

Känns som att det är fredag i morgon trots att det är ytterligare en dag kvar tills dess. Men det beror nog på att jag ska jobba i Luleå i morgon och får därför lite sovmorgon och har nu samma sköna känsla som man brukar ha inför fredagar. Efter flera nätter med dålig sömn pga förkylningen känns det skönt och framför allt välbehövligt med lite sovmorgon. Och härligt med lite fredagskänsla redan på onsdag.

Olivia har tjatat om att jag ska fixa receptet på den goda pajen som jag blev bjuden på i lördags. Och här är det äntligen!


Krämig kycklingpaj
Pajdegen
5 dl vetemjöl
250 gram tärnat smör
1 tsk salt
4 msk kallt vatten
Fyllningen
3 stycken kycklingfiléer
5 dl crème fraiche 34 %
3 tsk sambal oelek
0,5 orange paprika
1-2 st schalottenlök
0,5–1 dl thaichilisås
salt
2-3 msk maizena
mozarella

Knåda ihop till en deg, och platta ut i pajformen. 
Ställ kallt medan du börjar med fyllningen.
Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar och hacka löken.
Bryn kycklingen och sedan lök och paprika.
Rör i crème fraiche, chilisås och sambal oelek. Smaka av med salt. 
Koka upp med maizena. 
Låt sjuda i 10 – 15 minuter.
Fyll upp pajskalet och ställ sedan in i ugnen i 200-225 grader i ca 30 minuter.
Ta ut pajen och strö riven mozarella över och ställ sedan in pajen i ugnen i ca 10 minuter till.


Krämig, smakrik och riktigt god. Den här blev jag alltså bjuden på i lördags men det lär inte dröja innan jag gör den själv för den var riktigt god och en paj som hela familjen lär tycka om.

Servera den krämiga pajen med en härlig sallad

tisdag 14 oktober 2014

Italiensk lax

Go'kväll från sjukstugan. Ida är i stort sett frisk nu, men både jag och Olivia är riktigt förkylda men tack vare alvedon, nässpray, rinexin, astmaspray och halstabletter lyckas jag vara på jobbet. Kanske inte det smartaste då risken är stor att jag smittar mina kolleger men det är fullt upp med utbildningar den här veckan som jag varken vill eller bör missa.

Jag vet inte vad det är med det här receptet. Det verkar inte vilja publiceras. Jag bjöd på denna italienska lax när jag fyllde år i somras men glömde publicera receptet då och nu är det flera veckor sedan vi åt laxen igen och först nu får ni receptet. Inte likt mig :) Men den som väntar på nå gott….


Italiensk lax 
10 potatisar
500 g lax (utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja, gärna med vitlök
flingsalt
ruccola
körsbärstomater
italienskt örtsalt (eller salladskrydda)

Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
Fördela ut dem på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.
Ta 0,5 dl av olja från tomaterna. 
 Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i 225 grader cirka 20 minuter.
Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. 
Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. 
Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i ytterligare10 minuter eller tills lax och potatis är färdig.
Ta ut potatisen och laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater, ruccola och körsbärstomater. 
Lägg upp på ett vackert fat och servera med fetaostkräm.


Fetaostkräm
2,5 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
0,5 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite italienskt örtsalt (eller salladskrydda)

Mosa sönder fetaosten med en gaffel.
Mosa ihop med crème fraiche och kryddor.
Smaka av till en god kräm/röra.


Enkel och riktig god fiskrätt som tillagas i ugnen och serveras med en fetaostkräm som man blandar ihop på nån minut. Kan det bli bättre? Passar perfekt som bjudrätt trots dess enkelhet. När jag hade den på mitt buffébord i somras tog den slut innan jag hann smaka. Inte kunde jag tro att fiskrätten skulle  bli mest populär.