fredag 17 oktober 2014

Varma mackor med champinjonstuvning

Fredagslugnet är här och vi myser i soffan efter en god middag som Olivia fixade med hjälp av sina syskon. Själv låg jag i sängen och vilade efter en arbetsvecka som har tagit rejält mycket på krafterna pga förkylningen. Ska verkligen bli skönt med helg och vila. Mina planer för helgen är att vila, sova, slappa, chilla och ta det lugnt. Vad har ni för planer?

Varma mackor är också en typisk fredagsmiddag enligt mig, speciellt när man lyxar till den med god fyllning. En typisk fredagsmiddag ska vara lättfixad, god (helst enligt hela familjen) och snabb att städa/diska bort.


Varma mackor med champinjonstuvning
1 liten burk champinjoner 
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 krm salt
peppar
rostbröd
riven ost

Häll av spadet och fräs svampen i lite margarin.
Strö mjölet över svampen och rör om.
Späd under omrörning med mjölk.
Koka på svag värme 2-3 minuter, späd ev med mer vätska.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela stuvningen på rostbröd.
Strö riven ost över.
Gratinera mackorna i 225-250 grader i 5-10 minuter tills osten smält och mackorna fått färg.

Det här receptet utgick Olivia från men hon höftade lite, tog lite mer av något och lite mindre av något annat. Precis som man ska göra när man lagar mat och sen smakar man av lite då och då så att det blir som man tänkt sig.

torsdag 16 oktober 2014

Tubostmacka med spenat

Nya favoritmackan!


Ser inte så speciell ut, men skenet bedrar. I dag har jag lite sovmorgon eftersom jag ska jobba i Luleå och därför hinner jag äta frukost hemma i lugn och ro. I vanliga fall äter jag vid nio på jobbet och då är denna macka perfekt.

Hårdbröd, en tubost och färsk spenat. Går fort att fixa i ordning när det väl är dags för fika och innebär inte speciellt många propoints heller. Mjukost i tub är så  himla praktiskt att ha med sig - till jobbet, på utflykt eller att ta fram hemma när det är dags för frukost eller mellanmål.

Först lite tubost….
…och sen lägger man på färsk spenat.
Fjällbrynts mjukostar har fått nytt utseende och jag kunde inte låta bli dem. Fjällbrynt är nostalgi för mig, framför allt deras messmör som vi alltid hade minst ett paket av i kylskåpet när jag var liten. Brorsans favoritmacka var rostat bröd med messmör och till sjömansbiff åt vi alltid hårdbrödmacka med messmör. Men nu har jag inte ätit det på flera år. Kanske dags att köpa en tub snart för att se om jag tycker om det fortfarande.

I Jämtland är det många som äter messmör till surströmming, det har jag dock aldrig provat. Låter inte helt optimalt. Men något jag har provat är messmörspannacotta, även det i Jämtland som nog måste vara det län/landskap där det äts mest messmör. 

Många smaker. Vilken är din favorit?

onsdag 15 oktober 2014

Krämig kycklingpaj

Känns som att det är fredag i morgon trots att det är ytterligare en dag kvar tills dess. Men det beror nog på att jag ska jobba i Luleå i morgon och får därför lite sovmorgon och har nu samma sköna känsla som man brukar ha inför fredagar. Efter flera nätter med dålig sömn pga förkylningen känns det skönt och framför allt välbehövligt med lite sovmorgon. Och härligt med lite fredagskänsla redan på onsdag.

Olivia har tjatat om att jag ska fixa receptet på den goda pajen som jag blev bjuden på i lördags. Och här är det äntligen!


Krämig kycklingpaj
Pajdegen
5 dl vetemjöl
250 gram tärnat smör
1 tsk salt
4 msk kallt vatten
Fyllningen
3 stycken kycklingfiléer
5 dl crème fraiche 34 %
3 tsk sambal oelek
0,5 orange paprika
1-2 st schalottenlök
0,5–1 dl thaichilisås
salt
2-3 msk maizena
mozarella

Knåda ihop till en deg, och platta ut i pajformen. 
Ställ kallt medan du börjar med fyllningen.
Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar och hacka löken.
Bryn kycklingen och sedan lök och paprika.
Rör i crème fraiche, chilisås och sambal oelek. Smaka av med salt. 
Koka upp med maizena. 
Låt sjuda i 10 – 15 minuter.
Fyll upp pajskalet och ställ sedan in i ugnen i 200-225 grader i ca 30 minuter.
Ta ut pajen och strö riven mozarella över och ställ sedan in pajen i ugnen i ca 10 minuter till.


Krämig, smakrik och riktigt god. Den här blev jag alltså bjuden på i lördags men det lär inte dröja innan jag gör den själv för den var riktigt god och en paj som hela familjen lär tycka om.

Servera den krämiga pajen med en härlig sallad

tisdag 14 oktober 2014

Italiensk lax

Go'kväll från sjukstugan. Ida är i stort sett frisk nu, men både jag och Olivia är riktigt förkylda men tack vare alvedon, nässpray, rinexin, astmaspray och halstabletter lyckas jag vara på jobbet. Kanske inte det smartaste då risken är stor att jag smittar mina kolleger men det är fullt upp med utbildningar den här veckan som jag varken vill eller bör missa.

Jag vet inte vad det är med det här receptet. Det verkar inte vilja publiceras. Jag bjöd på denna italienska lax när jag fyllde år i somras men glömde publicera receptet då och nu är det flera veckor sedan vi åt laxen igen och först nu får ni receptet. Inte likt mig :) Men den som väntar på nå gott….


Italiensk lax 
10 potatisar
500 g lax (utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja, gärna med vitlök
flingsalt
ruccola
körsbärstomater
italienskt örtsalt (eller salladskrydda)

Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
Fördela ut dem på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.
Ta 0,5 dl av olja från tomaterna. 
 Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i 225 grader cirka 20 minuter.
Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. 
Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. 
Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i ytterligare10 minuter eller tills lax och potatis är färdig.
Ta ut potatisen och laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater, ruccola och körsbärstomater. 
Lägg upp på ett vackert fat och servera med fetaostkräm.


Fetaostkräm
2,5 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
0,5 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite italienskt örtsalt (eller salladskrydda)

Mosa sönder fetaosten med en gaffel.
Mosa ihop med crème fraiche och kryddor.
Smaka av till en god kräm/röra.


Enkel och riktig god fiskrätt som tillagas i ugnen och serveras med en fetaostkräm som man blandar ihop på nån minut. Kan det bli bättre? Passar perfekt som bjudrätt trots dess enkelhet. När jag hade den på mitt buffébord i somras tog den slut innan jag hann smaka. Inte kunde jag tro att fiskrätten skulle  bli mest populär.

Sponsrad video: The Acid Truth Take#1

Igår var jag på information inför Olivias kommande gymnasieval. Så många valmöjligheter det finns. Tur att Olivia har bättre koll än jag på vad det finns för program och inriktningar.

Den senaste tiden har jag tänkt att det vore väldigt bra med en tandläkare i familjen så att man skulle kunna få lite rabatt. Jag har aldrig tidigare haft några problem med tänderna men nu kommer det småsaker hela tiden. Jag har hål i en visdomstand och förmodligen drar jag ut tanden, känns onödigt att laga den. Och förra veckan bet jag sönder en framtand. Varför händer allt nu?!

Kanske dags att börja använda Sensodyne? Som ska hjälpa mot syraangrepp (erosioner på tandens emalj) på tänderna. Detta sägs vara ett växande bekymmer och kan snabbt bli nästa stora hot mot den långsiktiga tandhälsan. Men det är ändå relativt få som har hört talas om problemet.


Sponsrat inlägg

måndag 13 oktober 2014

Isaks dag

Grattis älskade Isak!

Nu börjar Isaks stora dag lida mot sitt slut och jag har inte varit hemma och firat honom så mycket som jag hade önskat, men han verkar nöjd med dagen ändå. Jag hann sjunga för honom och ge två av presenterna redan på morgon innan jobbet och en utbildningsdag väntade. Dessutom hann jag skämma bort honom lite genom att göra två toasts till frukost (som han dock fick äta ensam).

Lyxfrukost väntade Isak

Till middag gjorde Olivia en god kyckling- och nudelwok med en massa grönsaker. Tack vare Olivia hann vi äta middag tillsammans och Isak kunde öppna ytterligare några paket innan jag skulle iväg på föräldramöte om gymnasievalet (som Olivia står inför). Receptet på den goda woken hittar ni här.

Härlig färg- och energikick...
….och otroligt gott.

Mötet varade tack o lov inte så länge som planerat så jag hann hem och mysa lite till med nyblivna tonåringen som nu fått öppna de sista paketen. I det sista paketet var en Chromecast så han försvann in på sitt rum på en gång för att fixa i ordning den.

Jag däremot har tagit en kopp te, men ska skynda mig i säng för Idas förkylning hamnade tyvärr hos mig. Så för att orka med hela veckan som är full med utbildningar för mig behövs det mycket sömn.

13 års-bowling

Idag blir min älskade Isak 13 år - tänk att min lille kille nu är tonåring. 
Eftersom vi är borta större delen av dagen i dag började vi fira honom redan igår. För det är klart att tonåringen ska firas ordentligt.


Bara jag och Leif visste vart vi var på väg när vi satte oss i bilen och gissningarna vart vi var på väg gick vilda. Till slut såg vi O'Learys-skylten och då förstod de att det var bowling på gång. Vi hade en otrolig rolig timme vid bowlingbanan där Isak, dagen till ära, stod som segrare till slut. Bowling är verkligen kul för man kan vara riktigt bra trots att man nästan aldrig har spelat eller om det var 25 år sedan man spelade senast. Detta kommer vi göra om!

Sen satte vi oss till bords och åt en god middag som började med en korg pop corn, fortsatte traditionsenligt med vitlöksbröd och aioli innan vi till slut fick in varmrätten. Alla var vi nöjda med våra mat-val - Ida åt chicken nuggets, Isak åt hamburgare, Leif åt starka rökiga baby ribs medan jag och Olivia åt Jack Daniel's-kyckling. 


GRATTIS ISAK
Hoppas du får en underbar dag!