tisdag 7 oktober 2014

Mysmiddag med sallad

Nästan alltid när vi går förbi salladsdisken på Kvantum där man får blanda ihop sin egna sallad så blir Ida sugen och vill att vi plockar ihop en skål. Men det har aldrig passat...förrän nu. Direkt efter att jag hämtat henne på fritids åkte vi till Kvantum och plockade ihop varsin salladsburk. Sen åkte vi hem och hade en mysmiddag bara hon och jag….och en massa tända ljus. Men det var inte så gott som hon hade hoppats :) Själva plockandet var nog roligare.

Mitt trevliga middagssällskap som ville börja äta och inte agera fotomodell

Dessa stunder med barnen då de har tid att prata och berätta vad som hänt under dagen är guld värda och jag älskar dem (både stunderna och barnen :) ). Oftast är antingen de eller jag på väg mot nya aktiviteter, jobb eller kompisar.

Men nu är det slut på mysandet och dags att förbereda morgondagen och sen avsluta kvällen som varje kväll - med en kopp te i soffan framför tv:n.

Fetaostkräm

Oj, vad trötta barn jag hade i morse och det är bara tisdag. Hur ska resten av veckan bli? Det är för mycket bra på tv på kvällarna så det är svårt för oss alla att komma i säng i tid. Höstmörkret gör väl också sitt till att man är extra trött. Det brukar ju bli bättre när snön kommer och lyser upp, men den får det gärna hålla sig borta ett tag till. Det blir första vinter med bil-pendling för mig så jag hoppas att det blir en "snäll" vinter.

höstmiddagen i lördags bjöd jag inte bara på Tjälknöl, utan vi hade även fjällröding till de som inte äter kött. Och till fisken blandade jag ihop en kräm/sås/röra med bl.a. fetaost.


Fetaostkräm
2,5 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
0,5 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite (italienskt) örtsalt eller salladskrydda

Mosa sönder fetaosten med en gaffel.
Mosa ihop med crème fraiche och kryddor.
Smaka av till en god kräm/röra.

En enkel sås/kräm som går fort att fixa i ordning och den passar till fisk, kyckling eller ugnsrostade rotsaker, framför allt rödbetor. Ni har kanske märkt att jag älskar dessa goda kalla röror som man snabbt blandar ihop och de går att variera så mycket. Här hittar ni fler varianter.

måndag 6 oktober 2014

Enkelt o gott

När jag igår satt och gjorde veckans matsedel till bloggen såg Ida Fussiligratängen och blev så sugen på den. Sagt och gjort så hamnade den även på vår egna matsedel. För oss passade det bättre att göra den i dag (inte i morgon som i blogg-matsedeln).

Det här är en av Isaks favorit-rätter och det är han som har fixat receptet till oss. Det är en av maträtterna som serveras på skolorna i Luleå och han har alltid tyckt om den så till slut gick han till måltidspersonalen och frågade om receptet. Och det fick han! Tips till er som har barn som tycker om någon speciell rätt i skolan.


Det här är verkligen en enkel gratäng att göra. Man blandar ihop köttfärs, kryddor (mycket curry), grädde, mjölk och ost. Sen blandar man ihop det med pasta, häller i en gratängform, strör över ost och gratinerar i ugnen. Enkelt och gott! Det gillar vi väl? Här hittar ni receptet.

Nu ska jag sätta mig framför Halv åtta hos mig, som jag inte har sett på jättelänge. Hoppas de lagar nå riktigt gott, skulle vara kul med lite ny inspiration så här på måndagskvällen.

söndag 5 oktober 2014

Höstfest

Vi har varit en trött familj i dag och alla utom Ida tog en eftermiddagslur :) Det är så himla skönt att slumra i soffan ett tag, nu orkar jag förhoppningsvis vara vaken lite längre i kväll. Ida sov så mycket i går då hon hade feber så det lär räcka för flera da'r framöver.

Här kommer menyn från gårdagens trevliga middag då vi firade våra höstbarn Olivia och Isak.


Höstfestsmiddag
Ugnsstekt fjällröding
Kokt potatis
Fetaostsås
Sallad
Hårdbröd 
Norrgott

Bubbliz

Efterrätt
Chokladpannacotta
Hjortron
Blåbär
Jordgubbar
Grädde
Godis

Kaffe
Te
Läsk

Matsedel v.41 oktober 2014

Dagens glädjebesked är att Ida vaknade feberfri, nu hoppas vi det fortsätter så hela da'n och att det halsonda försvinner helt o hållet från henne. Jag hade planerat för en mysdag i soffan med en liten sjukling men nu får jag ändra de planerna när jag tack o lov inte har nån sjukling här hemma. Nu håller vi tummarna att febern håller sig borta.

Dags för en ny veckomatsedel och jag publicerar den ganska tidigt så hinner ni få lite inspiration innan ni planerar er egna vecka. Jag ska nu sätta mig och skriva en handlingslista, men först lite frukost.


Matsedel v.41 oktober 2014

lördag 4 oktober 2014

Sjuk höstfest

Våra middagsgäster har gått hem, disken är i maskin och lugnet har lagt sig över huset.
Själv har jag krupit upp i mitt favorithörn i soffan med datorn i famnen. 

Vi har haft en trevlig kväll och maten verkade uppskattad. Alltid kul när det man har planerat och fixat med blir lyckat. Jag tycker om vår relativt nya tradition med en höstfest då vi firar både Olivia och Isak som fyller år med tre veckors mellanrum.


Stackars Ida, vår lill-tjej som älskar kalas och fest, strax efter att gästerna kom steg febern så hon gick och la sig i sin säng där hon somnade. När hon vaknade till efter nån timme eller två fick hon Alvedon och när den väl kickade in var hon pigg o glad igen och åt en massa kött och lite potatisgratäng. Sån tur att vi inte hade hunnit äta efterrätt än så fick hon äta den tillsammans med oss andra.

Här ligger stackars Ida o sover medan vi andra åt god mat o hade det trevligt.

Kanelbullar så klart

Har ni ätit några kanelbullar idag? Ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag? 4 oktober är min favoritdag eftersom jag älskar kanelbullar. Olivia önskade sig kanelbullar i dag och självklart fick hon det då. Jag gjorde en liten sats så det gick fort att baka, eftersom vi ska ha middagsgäster idag har jag inte tid att stå vid bakbordet halva da'n.

S som i Sara

Kanelbullar
Deg:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
0,5-1 dl socker
1 krm salt
2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
120 g smör
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
ev. ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Blanda ihop fyllningen.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Bred fyllningen på degen, rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. 
Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
Pensla ev. med ägg. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. 
Låt kallna på galler under bakduk.

Ett enkelt vanligt bullrecept som man enkelt gör mjölkfritt genom att använda mjölkfritt margarin och havremjölk eller vatten. Vi penslar aldrig bullarna med något utan strör bara på pärlsockret. Jag älskar kardemumma så det är ganska mycket kardemumma i degen och självklart använder jag hel kardemumma som jag mortlar själv. Malen kardemumma ger inte alls lika tydlig och god kardemummasmak.

Nu ska jag fortsätta med middagsförberedelserna, golvet ska dammsugas, bordet ska dukas, grönsakerna ska skäras och maten ska fixas. Dessutom ska jag mysa lite med Ida som tyvärr vaknade med 38 graders feber i dag.