söndag 21 september 2014

Matsedel v.39 september 2014

Klockan är bara kring ett men vi har hunnit så mycket i dag så det känns som det närmar sig middagstid. Dessutom har solen och det fina vädret försvunnit och bytts mot gråväder och blåst och då blev det mycket mörkare inomhus. Nu ska jag fortsätta med min råkostsallad som jag bara påbörjade och sen tog en paus ifrån. Perfekt att ha i kylskåpet inför kommande vecka med långa arbetsdagar.

Dags för ännu en veckomatsedel som jag hoppas ger er lite tips och inspiration inför kommande vecka. Om ni klickar på maträtts-namnen så kommer ni till recepten.


Matsedel v.39 september 2014

Olivias 15-årsmiddag

Efter gårdagens hotellfrukost på morgonen hade vi sen en lugn och skön dag hemma innan det var dags för mormor o morfar att komma till middagen och fira Olivia med oss. Födelsedagsmiddag bestod av många gamla favoriter till varmrätt och en nyhet till efterrätt. Klicka på namnen så kommer ni till recepten.


Olivias 15-årsmiddag
självklart ugnsstekte vi den på riktigt låg värme

gjorde de goda potatisformarna som vi första gången åt på vår bröllopsdag 

den enklaste och godaste kantarellsåsen

perfekt sås till kött och god att kombinera med kantarellsåsen

och till det drack vi ett otroligt gott ekologiskt rödvin från Pratello.


När det är kalas och fest måste man ha efterrätt, eller hur? 
Jag hade en väldig beslutsångest gällande efterrätten innan jag till slut valde att göra en krämig blåbärspaj med mandelbotten. Som visade sig vara ett bra val.


Mamma/mormor kom med söta och fina luktärter, från trädgården, som luktar ljuvligt. Luktärtslukt är verkligen något utöver det vanliga.

lördag 20 september 2014

Frukostöverraskning

Efter att vi hade väckt Olivia med sång och paket sa vi åt alla barnen att de skulle klä på sig och vara hyfsat finklädda för vi skulle åka iväg en sväng. Oj vad nyfikna de var på vad vi skulle göra, det gissades vilt men fel. Efter en liten omväg parkerade vi utanför Clarion hotel Sense och till slut förstod de att det var frukost på gång.

Ni som följer min blogg vet att jag och Olivia har en förkärlek för stora härliga mysfrukostar med extra allt. Så för några dagar sedan önskade sig Olivia en storfrukost/brunch till sin födelsedag. Trots den önskan kunde hon inte gissa att det var hotellfrukost vi var på väg till.


Vi satt länge och åt av allt gott som fanns uppdukat på frukostbuffén, vi saknade ingenting. Efter ett tag kom personalen med en stor och härligt frukt- och bärbricka till Olivia och de sjöng t.o.m för henne. En extra överraskning som överraskade oss alla. Observant personal som visste att vi firade en 15-åring.


Vilken lyx att äta hotellfrukost i sin egna stad. Jag har ofta tänkt tanken men det har aldrig blivit av, men nu tror jag det kan hända oftare. Det är ju inte helt gratis, men väl värt det när man vill lyxa till det lite. Definitivt mer välinvesterade pengar än många middagsbesök på restaurang då jag ofta tycker man blir besviken på maten.

Vi hade en så mysig och trevlig stund hela familjen utan stress, tv, ipads eller datorer. Jag tror att hela familjen var nöjd över Olivias frukostpresent och överraskning.

En tallrik full med godsaker - mackor, äggröra, gravad lax, ost o marmelad, brieost, ananas och melon.
En massa färska bär och fil är Idas favorit.
Pannkakor/plättar och olika sorters sylt - jordgubb, blåbär, hallon och hjortron

Utslängda med kinamat

En efterlängtad lördag är nu här! En lördag då min dotter blir 15 år. Hur gick det till?!
Fast det är inte för att hon fyller 15 år som den är efterlängtad (av mig) utan för att jag får en dag ledigt med sovmorgon. Vi ska bara mysa och ha det bra hela dagen.

Igår hade Olivia några tjejkompisar här på födelsedagsmiddag och övriga familjen blev utslängda. Isak åkte till Gården och vi andra åkte på kina-restaurang. Waldorf är nog en av Luleås äldsta restauranger och många barnfamiljers favorit.

Vi började med en favorit-förrätt - vitlöksbröd och aioli. Tänk att nå så enkelt kan vara så gott. Jag tror aldrig jag blir less på vitlöksbröd. Sen valde vi alla olika varmrätt. Jag åt, som alltid, kyckling med ananas, Leif valde en kebabpizza och Ida ville ha friterad kyckling med pommes frites.


Vi kom hem lagom till Idol började och då stängde jag o Ida in oss i Idas rum där vi somnade redan till vinjetten (Leif stängde in sig i källaren). Så trötta var vi båda efter en hel arbetsvecka. Jag vaknade dock efter nån halvtimme och såg klart Idol innan jag gick ner och la mig på riktigt och somnade om utan problem.

När jag kom upp i morse hade Olivia dukat undan och städat till efter gårdagens middag och huset var välstädat och fint igen. Min duktiga Olivia som är världens mest omtänksamma, snälla, hjälpsamma och kloka flicka.

Nu ska hon väckas och dras med på en överraskning!

torsdag 18 september 2014

Amerikansk kaneläppelpaj

Torsdagen är här och snart är det helg, en kalashelg med minst två kalas för oss som har en blivande 15-åring i familjen. I dag börjar jag med lite sovmorgon innan jag ska åka till Skellefteå på jobb och jag hinner äta frukost hemma i lugn o ro innan jag ska iväg. Ida förstod inte logiken i att jag har sovmorgon när jag ska jobba längre bort än vanligt.

I måndags bakade jag äppelpaj av de goda äpplena vi hade, så underbart gott.


Amerikansk kaneläppelpaj
5 st normalstora äpplen
1 tsk kanel
120 g smör
2,5 dl strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
flytande margarin

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. 
Strö över kanel.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser i det smälta smöret.
Bred degen över äppelskivorna. 
Pudra över lite kanel och flytande margarin före gräddningen.
Grädda i 200° i 30-40 min i nedre delen av ugnen till en gyllenbrun färg.
Servera med vaniljsås eller glass.


En krispig och god äppelpaj med kraftig kanelsmak, som jag älskar. Även barnen älskade pajen som vi självklart åt med vaniljsås. Mina äpplen var ganska små så jag använde mig av 10 stycken. Jag hoppas jag får mer äpplen snart och då kommer jag baka fler pajer. Äppelpaj med vaniljsås är så himla gott, nästan godare än choklad :)

onsdag 17 september 2014

Varma tacomackor

Ännu en kväll och jag sitter i soffan framför tv:n och skriver ett blogginlägg. Det verkar ha blivit en vana. Men om ni inte har förstått det så är soffhörnet min favoritplats på kvällarna. Nu är det dessutom och för ovanlighetens skull väldigt tyst i huset, de stora barnen är ute o ränner medan en småkrasslig och trött Ida redan har somnat.

Dagens middag blev en god man-tager-vad-man-haver-middag. Vi hade bröd, ost, tacoköttfärs och ont om tid. Vad gjorde jag då? Varma mackor med tacoköttfärs så klart. Tillsammans med grönsaker så blev det en kanonmiddag.


Varma tacomackor
brödskivor
färdig tacoköttfärs
tacosås eller salsa
ost

Blanda ihop köttfärsen med såsen (så den håller ihop).
Bred det över en brödskiva.
Skiva över lite ost.
Gratinera i 225 grader ca 10 minuter.
Servera med sallad.

Svårare än så här behöver det inte vara att ta hand om rester och göra en "ny" maträtt av det. Vilka är era favorittips när det gäller att ta hand om rester?

Sponsrad video: Kanal 5 - Dessertmästarna

Det är många bak- och matlagningsprogram på tv just nu. Ser ni dem alla eller ni kanske hoppar över alla? Jag ser de flesta. Och snart blir det en till tid att hålla koll på. På tisdagar klockan 20 på Kanal 5 kommer Dessertmästarna att visas, från och med 30 september. I Dessertmästarna tävlar tretton av Sveriges främsta inom desserter och sötsaker mot varandra i en knivskarp kamp om att bli korad till Sveriges dessertmästare 2014.

Såg ni förra säsongen? Vilka desserter det bjöds på! Jag, som inte har nån konstnärlig ådra, blir så imponerad av alla kreationer. Jag skulle gärna vara provsmakare i det programmet, då skulle jag nog bjudas på riktiga smaksensationer. Mmmm, vad sötsugen jag nu blev.

Missa nu inte säsongsstarten tisdag 30 september klockan 20.00 på Kanal 5.

Sponsrat inlägg