tisdag 16 september 2014

Tidig morgon och sen kväll

I morse när jag kom upp före sex var Ida redan vaken och låg o tittade på nån tv-serie på iPaden. Så skönt att hon lät mig sova. Men jag undrar varför hon vaknade så tidigt. Men tack vare att hon var vaken kunde jag vara lite tidigare än vanligt på jobbet - skönt!

Det har varit en intensiv men rolig dag på jobbet och i morgon fortsätter vi med samma intressanta jobb. Så härligt att längta till jobbet. Längta, var kanske att ta i, för nog är det aningen skönare att vara hemma. Framför allt dagar som dessa som även innebär aktiviteter efter jobbet. Jag har precis kommit hem och tänker nu slappa i soffan ett tag innan jag går och lägger mig (tidigt).

Ser ni vad mumsigt jag bakade igår? Äppelpaj med Lule-äpplen och en massa god kanel.


I dag på jobbet tiggde jag till mig lite mer äpplen :) Få se om hon kommer ihåg i så fall kommer jag få en leverans på fredag. Jag (och Isak) håller tummarna. Jag har blivit helt galen i äpplen och vill bara ha mer o mer o….

måndag 15 september 2014

Fotbollsköttfärssås

Vilken lugn o skön kväll vi har haft, ingen har haft nån aktivitet eller tid att passa utan vi har gått hemma i myskläder och bara "varit". Ja, förutom Ida då så klart som är ute och ränner med kompisar hela tiden. En kväll i soffan var precis vad jag behövde för nu känner jag att jag fick vila det lilla extra som jag gick miste om i lördags när jag fixade med Isaks fotbollscup hela da'n.

När Isak hade cup i helgen så sålde vi lunch, spagetti och köttfärssås, till de deltagande lagen. Vi var flera familjer som hjälptes åt att göra drygt 100 portioner köttfärssås dagen innan. Köttfärssås är nog en av de mest varierade maträtterna, där alla familjer har sin egen variant. För att det inte skulle bli alltför stor skillnad på de olika såserna följde vi alla samma recept.


Fotbollsköttfärssås
1 gul lök
500 g köttfärs
salt o peppar
500 g krossade tomater
1,5 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1,5 dl vatten
2,5 tsk basilika

Hacka löken och fräs den på svag värme i olja, utan att den tar färg.
Bryn köttfärsen, salta och peppra.
Tillsätt tomatpuré krossade tomater, buljong och vatten.
Låt puttra, ju längre tid desto godare.
Tillsätt basilikan och smaka av med mer kryddor.

Inga konstigheter, med ingredienser man oftast har hemma precis som man vill ha det till vardagsrätter. Alla som åt verkade tycka om den, så jag måste nog prova att följa detta recept nästa gång. Om jag nu lyckas följa ett recept när jag gör köttfärssås, oftast blir det lite "man tager vad man haver".

Ruccola är riktigt gott att servera till. Har ni provat det nån gång? Den lite peppriga smaken som ruccola har passar perfekt till köttfärssåsen och enligt mig behövs det inte nå mer grönsaker för en kanonportion.

söndag 14 september 2014

Matsedel v.38 september 2014

Världens kortaste helg, känns det som jag har haft. Det är så tråkigt när man ska starta en ny vecka och inte känner sig riktigt utvilad och redo. Men så fort som (även) veckor går så är det snart helg igen och då blir det en festhelg eftersom Olivia fyller 15 år. Och festhelger gillar vi!

Nu ska jag fortsätta se valvakan och njuta av det som är kvar av denna helg. Visst har ni röstat idag? När vi röstade var det kö, det har jag aldrig varit med om under alla mina år. Vi kan ju hoppas att det tyder på ett högt valdeltagande.

Hur ser er kommande vecka ut? Hinner ni laga god mat eller lär det bli mycket snabbmat? 


Matsedel v.38 september 2014
Må: Korvsoppa

Rabarbermarmelad

Många tycker att man inte kan använda rabarber på hösten, utan att man måste använda dem på våren och sommaren. Men det håller jag inte med om. Vissa stjälkar kan vara lite torra och/eller ihåliga och skalet kan vara lite hårt men många fungerar jättebra att använda framför allt om man skalar dem lite. För någon dag sedan gjorde jag en favoritmarmelad med bl.a. rabarber.


Rabarbermarmelad
500 g rabarber
250 g äpplen
250 g morötter
4 dl vatten
citron
500 g socker/kg fruktmassa

Ansa och skala ev rabarbern om den är grov. Skär den därefter i små bitar.
Skala och råriv morötter och äpplen.
Pressa i citronen.
Lägg alltsammans i en kastrull, häll över vattnet och koka i ca 15 minuter.
Väg fruktmassan och häll i socker.
Låt marmeladen koka på svag värme ungefär 45 minuter eller tills den fått lagom konsistens.
Rör då och då i marmeladen så att den inte bränner fast.

Om man tycker om citronskal i marmelad så kan man skära citronen i småbitar och lägga ner i marmeladen istället för att bara använda citronsaften, som jag gör. Jag fryser ner marmeladen i lagom stora/små förpackningar så håller den sig jättelänge och inget konserveringsmedel behövs.

Hårdbröd/Knäckebröd med ost och nygjord marmelad till frukost är helglyx och såå gott.


Vad har ni för planer denna söndag? Jag ska njuta av att äntligen ha en ganska ledig dag och sen ska jag börja planera kommande vecka så att även den går ihop med logistik, mat och allt annat som måste fungera.

lördag 13 september 2014

Färgglada chokladbollar

Oj så trött jag är. Elva timmars jobb för Isaks fotbollslag har satt sina spår och jag är helt slut på energi. Tur att de vann tre av fyra matcher idag annars hade det nog känts ännu jobbigare. 

Medan jag väntar in att Isak ska komma hem tänkte jag tipsa er om hur man enkelt kan variera utseendet på chokladbollar. Tidigare har jag tipsat om min favorit - råsocker. Jag tycker det är så snyggt att rulla chokladbollar och tryfflar i det och det blir inte lika sött som pärlsocker heller. Här kan ni se hur guldglittrigt och fint det blir. 

Till barnkalas (framför allt) är det populärt, färgglatt och fint att rulla chokladbollar i strössel. 


Här hittar ni mitt gamla receptet på chokladbollar.

Nån som har äpplen över?

Åh vad jag skulle vilja ha ett äppelträd! 

I år verkar det vara ett riktigt äppelår, alla träd man ser är fulla av frukt. I lördags skulle vi ha fått en stor hink full av stora härliga äpplen, men leveransen åkte fel. Gissa om jag blev irriterad när grannen frågade om vi tyckte om äpplena och vi kom på att vi hade blivit utan. Men jag tiggde i alla fall till mig en lite mindre hink äpplen av Isaks kompis vars äppelträd jag också hade spanat in. Bättre än inget.

Det absolut bästa med Lule-äpplen är att Isak tål dem. Vilken lycka! Han som knappt kan ta en tugga äpplen i vanliga fall kan nu äta hur många som helst och han älskar det. Är det nån mer allergiker som har varit med om det? Det svåra är kanske att våga testa något som man i vanliga fall är allergisk mot.

Är det nån i Lule-trakten som har ett äppelträd i trädgården och inte hinner ta hand om all frukt, hör i så fall av er så kommer vi och plockar. Isak och vi andra längtar efter mer äpplen.

fredag 12 september 2014

Tacofredag

Med en förkylning i kroppen känns det extra skönt med fredag och vila. Den här veckan har det varit aktiviteter och tider att passa varenda kväll så nu njuter jag till fullo av att bara vara hemma och mysa. Bristen på nya roliga blogginlägg har kanske gjort att ni har förstått att jag har haft fullt upp hela veckan. Jag ska försöka bättra mig till nästa vecka.

I dag blev det tacofredag hemma hos oss. Det var ungefär så avancerat som jag orkade med i dag. Undra hur många fler familjer som har haft tacofredag? Jag åt tacosallad medan övriga familjen provade Old el Pasos nyhet Stand 'n' stuff tortillas, som vi nog kommer kalla för mjuka tacobåtar. Det var bra storlek på dem och mycket lättare att hantera än vanliga mjuka tortilla-skal. Har ni provat dem?


När det är fredag måste man få nå gott, tycker Ida och jag håller nog med henne :) Så hon fick en Tip Top till efterrätt medan jag sparar mitt fredagsgodis till senare. Den som spar hon har…..det goda kvar.

Vad har ni för planer i helgen? Själv ska jag hjälpa till med lunchserveringen, och mycket annat, på Isaks fotbollscup i morgon. Så nu måste jag fundera ut nån god och enkel middag till i morgon för vi lär komma hem rätt sent och vara rätt trötta.