söndag 24 augusti 2014

Mat o Vin i fin kombination

I fredags var jag och några andra bloggare inbjudna av Spendrups vin till Restaurangakademien för att lära oss mer om de chilenska vinerna från Cono Sur. Som en extra bonus fick vi även vara i köket och hjälpa till med matlagningen.

Vi hälsades välkomna av köksansvarige Julius Wallmo som sen guidade oss i köket resten av kvällen, till välkomstdrink var det den goda Cono Sur Brut. Ett mousserande vin i min smak.


Till första förrätt var den en skummad jordärtskockssoppa med anklever och ost i botten, till det serverades ett underbart gott bröd. Att lägga ostbitar och annat i botten innan man häller på soppan var ett tips som jag tar med mig. Till soppan drack vi Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer.


Efter den goda soppan dukades det fram en "havstallrik" som smakade lite för mycket hav för min smak. Det var forellrom, sjöborrerom, rimmad sej, sojatapioka, ostronmajonnäs, sjökorall, citron, olivolja och säkert nå mer som jag har glömt. Till det drack vi en riktigt god Chardonnay.


Tredje rätten för kvällen var kalvbräss med karl johan-svamp, bondbönor och krasse serverad med blomkålsmos och riven tryffel. Till det drack vi en dyr Pinot Noir som heter Ocio. Kalvbräss var riktigt gott och anses ju vara en delikatess som jag aldrig har provat tidigare. Kul att få prova lite nya rätter och smaker.


Vi bloggare delades upp i olika grupper och fick hjälpa till med tillagningen av de olika maträtterna. Jag hjälpte till med sista maträtten som var ankbröst som låg på en linsbädd toppad med stekta kantareller och en blandning av rostad lök och timjan och sen lite färska salladsblad överst. Allt detta serverades till palsternacksmos.


Linsbädden var jag delaktig i. Kokta linser blandade vi ihop med finskurna rotsaker och en rödvinssky, som vi sen smakade av med lite vinäger, salt och smör. Det blev en höjdare. Rödvinsskyn var ett gott sätt att smaksätta linserna på som jag nog kommer försöka mig på hemma nångång.


När det var dags att servera den här goda avslutningsrätten hjälpte vi till att lägga upp på tallrikarna som sen bars ut till bordet. Till detta drack vi Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere.


Som avslutning på en rolig och trevlig kväll bjöds vi på kaffe/te och underbara chokladefterrätter helt i min smak. Vahlrona-choklad med jordnötter, torkade hallon och rostad vitchoklad och eclair med chokladkräm och vilken chokladkräm, det var en av de godaste jag smakat. Synd att jag var så mätt så jag bara orkade en :)


Så mycket gott vi åt och drack under några timmar. Och så mycket jag lärde mig om matlagning och viner. Tack Spendrups Vin, Restaurangakademien och alla bloggare för en minnesvärd, rolig, mysig, intressant och "god" kväll.

Matsedel v.35 augusti 2014

Trots underbara dagar i Stockholm så är det ändå nå speciellt med att få vakna i sin egna säng. Snart är det dags att ställa i ordning lite frukost också. Det blir nog inte lika mycket på vår frukostbuffé som Clarion Sign hade, men jag ska nog försöka få med det bästa. Gott bröd, både mjukt o hårt, goda grönsaker o frukter, kokt ägg, te och juice tror jag att det blir. Men i dag hoppar jag över äggröra, pannkakor och chokladmousse.

Matsedel v.35 augusti 2014
(i receptet är det champinjoner, men nu i kantarelltider så använder vi kantareller, eller hur?)

lördag 23 augusti 2014

På väg hem

Nu sitter jag på Arlanda och ska snart gå på planet hem efter två intensiva men riktigt roliga dagar i Stockholm. Tänk så mycket man kan hinna på två dagar och så många roliga människor man hinner träffa.

I väntan på mer utförligare blogginlägg om mina dagar här i huvudstaden får ni lite bilder som visar lite av allt jag har hunnit med.

Fredag
Lördag

fredag 22 augusti 2014

Slut på det gamla

Nu har jag precis kommit in på mitt hotellrum efter en dag med shopping. Åh vilket hotellrum, det kommer bilder i ett annat inlägg för nu tänkte jag visa er gårdagens avtackning. Kollegerna på mitt gamla jobb ville fira, eller vad det nu var, att jag slutar. Och vilken kväll jag fick!

Jag började med att plocka ner min skylt :)

Det började med mousserande rosévin och nötter innan vi gick till restaurangen. Och de lyckades pricka in ett av mina favoritviner - Rotari rosé. Där fick jag även blommor och en fin ljuslykta/vas helt i min smak.


Sen gick vi till CGs en av Luleås finaste och nyaste restauranger där jag började med en limonade, en fräsch fördrink med mycket citronsmak av bl.a. limoncello. Efter mycket beslutsvånda bestämde jag mig för att att äta renfilé, shitake-svamp (från Luleå) och potatispuré. Det visade sig var ett riktigt bra val för det var riktigt gott och köttet smälte i munnen.


Till efterrätt hade jag sett fram emot en creme brulé, men det var en stor besvikelse och jag hade hellre varit utan. Den var gjord på kondenserad mjölk och blev därför väldigt söt och smakade inte alls som jag hade hoppats på. Teet serverades i en söt kanna som inte var större än själva koppen.


Tack alla som var med för en riktigt trevlig kväll!

torsdag 21 augusti 2014

Cono Sur - dags att rösta

Nu har röstningen öppnat i Cono Surs recepttävling för bloggare. Om ni vill hjälpa mig eller nån annan så klickar ni här och ni kommer till röstningen.

Ni kommer väl ihåg min smarriga fyllda röding? Receptet hittar ni här.
När ni har klickat på er favorit så kommer ytterligare instruktioner. Ni måste nämligen även klicka på en länk i ett mejl ni får och först då är er röst registrerad. Allt för att minimera fusk. Men läs instruktionerna, där står det klart o tydligt.

Skolstart

Nu sitter jag ensam hemma i ett tyst hus. När hände det senast? 

Efter ett långt sommarlov känns det inte helt fel med lite lugn o ro i några timmar medan barnen är i skolan. I dag är det alltså skolstart här i Luleå, en skolstart som innebär att Ida börjar ettan, Isak sjuan och Olivia nian. Helt otroligt att jag har ett gymnasiebarn nästa år.

Jag ska ägna dagen åt att tvätta och packa inför min Stockholmsresa. Undra vad det är för väder där i helgen. Hoppas jag slipper regn, allt blir så mycket roligare då. Fast, tyvärr, tror jag inte att jag har sån tur. Nej nu måste jag sätta fart det är mycket som står på dagens to-do-lista och ska hinnas med innan jag ska bli avtackad ikväll.

Skolarbetet började på en gång, genom att de skulle skriva och rita vad de har längtat till.
Hittar ni Idas namn?
Jag älskar den här bilden!
När man ser den är det svårt att tro att de oftast är som hund o katt.
Mina finingar redo för skolan.

onsdag 20 augusti 2014

Skolstartspasta

Nu ligger jag utslagen i soffan. 

Alltid när barnen får sommarlov firar vi, antingen på restaurang eller med en sommarlovsbuffé hemma. I år bestämde jag att det var dags att fira skolstarten också, som är imorgon. Så vi gick till Pastabacken, Luleås bästa pastarestaurang där vi åt och åt och åt. Deras portioner är enorma men det är såå gott så det går inte att sluta äta.

Mina tre fina hjärtan i väntan på maten

Och sen kom maten: