onsdag 20 augusti 2014

Skolstartspasta

Nu ligger jag utslagen i soffan. 

Alltid när barnen får sommarlov firar vi, antingen på restaurang eller med en sommarlovsbuffé hemma. I år bestämde jag att det var dags att fira skolstarten också, som är imorgon. Så vi gick till Pastabacken, Luleås bästa pastarestaurang där vi åt och åt och åt. Deras portioner är enorma men det är såå gott så det går inte att sluta äta.

Mina tre fina hjärtan i väntan på maten

Och sen kom maten:

Potatistimbaler

Då har jag loggat ut från kommunen för sista gången. På måndag är dags för nya äventyr inom landstinget istället. Det känns spännande, motiverande, utmanande och otroligt roligt. Hoppas jag tycker det även om några månader :) Men innan måndag är det dags för skolstart, avtackning och Stockholmdagar så jag har inte hunnit bli nervös än. Men på söndagkväll lär det nog kännas i magen.

I söndags vid vår bröllopsdagsmiddag gjorde jag potatishjärtan till köttet, en snygg detalj på tallriken.


Potatistimbaler
8 medelstora potatisar
gräslök
persilja
salt
svartpeppar
1 msk rapsolja

Skala och koka potatisarna. Låt svalna.
Riv potatisen grovt på rivjärn.
Blanda potatisen med färska örter, salt, svartpeppar och olja.
Lägg pepparkaksformar på en plåt (smord eller med bakplåtspapper).
Fyll formarna med potatisblandningen. Pressa ordentligt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Lossa försiktigt formen från potatistimbalen. 

Det är var otroligt gott och så vackert sätt att servera potatis på. Eftersom jag älskar färska örter tog jag ganska mycket. Men blanda ner lite, smaka av och blanda ev. i mer så blir det perfekt även för dig. Tänk på att både formen och potatisen är jättevarm när du ska lossa formarna.

Till Leif gjorde jag en potatis-älg nu när älgjakten närmar sig.
Hjärtan och stjärnor - mina favoritformer
Alla formar är fyllda, nu är det dags för ugnen.

Drömmer om jordgubbar

God morgon! Tänkte bara säga ett snabbt hej innan vi ska i väg till jobb och fritids (skolan börjar först i morgon). Jag hann inte höra av mig något i går för det var så fullt upp hela kvällen, bl.a. ett långt föräldramöte med Isaks fotbollslag.

Jag hann i alla fall rensa kameran en aning inför min Stockholmsresa och då hittade jag de här härliga bilderna från i somras då man kunde frossa i svenska smakrika goda jordgubbar. Nu är det nästan ett år kvar tills vi får äta solmogna jordgubbar igen.

måndag 18 augusti 2014

Whopper

…och regnet det bara öser ner…

Usch vilket grått o tråkig väder vi har nu, vi är ju så ovana vid regn så vi är nog alla lite småchockade över hur mycket det kan regna. I och för sig har vi det rätt mysigt nu med tända ljus, myskläder och vi är ju inne i värmen och har det bra. Men nyss hade Ida fotbollsträning, då var det inte lika varmt och mysigt. Det är inte speciellt kul att vara en fotbollsmamma när regnet öser ner.

Leif är tokig i whopper från Burger King, så jämt när jag är i Stockholm köper jag med mig minst en whopper åt honom. Så på lördag är det dags igen om jag fortsätter att vara snäll. I helgen ville han prova göra sin egen och jag tror han blev nöjd, själv tycker jag varken om majonäs eller saltgurka på hamburgare.

En oäkta whopper på många sätt :)

Whopper
nötfärs 100 g/burgare
salt o peppar
sätt ihop whoppern i denna ordning
bröd
hamburgaren
saltgurka
ketchup
lökringar
tomatskivor
sallad
majonäs
bröd

Blanda ihop nötfärs, salt o peppar. 
Forma till hamburgare.
Grilla hamburgaren några minuter per sida.
Grilla "inne-sidan" på brödet.
Sätt ihop whoppern i rätt ordning :)

Vilken hamburgerkedja har bästa hamburgaren enligt er? Jag tycker faktiskt att de godaste är de man köper på idrottsevenemang :)

En dag värd att fira

I dag är det vår 10-åriga förlovningsdag och 6-åriga bröllopsdag, men eftersom Leif jobbar på annan ort firade vi det redan igår. Skulle vara lite konstigt att fira utan min man :)

Kul och mysigt att duka lite extra fint, äta och dricka lite extra gott och sitta vid bordet lite extra länge. Vi tar varje tillfälle vi kan för att få fira lite extra, så vem vet, jag och barnen firar kanske lite i dag också på den riktiga dagen.


Vi började med en Toast Skagen med handskalade räkor (förstås) och till det drack vi mousserande vin. Älskar småflaskor som gör det möjligt att öppna en flaska trots att man bara vill ha lite till en förrätt, för sen till varmrätten drack vi ett rödvin istället.

Isak som inte tycker om skagenröra fick en toast med skinka istället och var mer än nöjd med det. Vilken skulle ni ha valt?


Till varmrätt blev det grillad karré och majskolvar som vi åt tillsammans med potatishjärtan och sallad. Potatisformarna, det blev några stjärnor och andra formar också eftersom jag inte hade tillräckligt många hjärtan, var en god överraskning. Krämiga och goda, som jag definitivt kommer göra fler gånger (recept kommer).


Jag hade inte förberett nån efterrätt och hade faktiskt tänkt strunta i det men då blev det högljudda protester från barnen som tyckte att det var självklart att vi skulle ha en trerätters-middag. Vilken tur då att vi hade banankakor med choklad i frysen. Jag tog upp några rutor och använde en pepparkaksform för att ta ut hjärtan (dagen till ära) och simsalalbim så hade jag fixat en efterrätt. Eftersom sex år som gifta innebär att vi firar sockerbröllop var det kanske inte mer än rätt att vi avslutade middagen med socker.

söndag 17 augusti 2014

Ekologiskt och vackert - Pratello

Brukar ni beställa vin från Systembolagets beställningssortiment eller tar ni en flaska från hyllan? Det är ju enkelt att plocka en flaska som står framför en men om man vågar kolla beställningssortimentet så kan man hitta många guldkorn.

Dessa tre viner, ett vitt, en rosé och ett rött, är mina senaste fynd. Fynd o fynd, jag har inte provsmakat dem än men flaskorna och etiketterna var så snygga och stilrena så jag har höga förväntningar på innehållet också.


Den här förklaringen om Pratello gjorde mig nyfiken på dessa viner: Fokus ligger på regionens spännande, lokala druvsorter, t.ex. Rebo, Manzoni, Gropello, Marzemino, Turbiana och vinerna uppvisar en skönt personlig stil med fin koncentration, rondör och klanderfri balans.

Att vingården är helt ekologisk så att de producerar ekologiska viner gjorde ju inte saken sämre. Väljer ni alltid ekologiskt? Det gör inte jag tyvärr, men jag blir glad när jag hittar ekologiska viner och jag försöker bättra mig :)

Flaskorna är så snygga och alla har det lilla Pratello-märket längst ner så helst skulle jag vilja anordna en middag där jag bjuder på alla tre viner och ställer fram dem bredvid varandra.

Visst har de vackra flaskor? Jag gillar när även flaskan är speciell.
Både på etiketten och längst ner på flaskan har de sitt märke.

Matsedel v.34 aug 2014

Är det nån som fortsätter sin semester även nästa vecka? Jag börjar jobba i morgon men det är först på torsdag som barnen börjar skolan. Lite konstigt att det är skolstart en torsdag, men Olivia tycker det är bra för då behöver hon bara kämpa sig upp två morgnar innan det är helg och sovmorgon igen.

Dagen i dag lär gå åt till att tvätta, röja och sortera kläder, leta fram regnkläder o stövlar och i största allmänhet göra oss redo för jobb, skola och höst. Men vi börjar med en veckomatsedel, som är bästa sättet att underlätta veckans matlagning.

Matsedel v.34 aug 2014
Må: Mustig köttgryta o potatis
Ti: Korvstroganoff o ris
On: Kycklinggryta o pasta
Fr: Pizza
Sö: Ost- och örtfylld röding med potatismos