tisdag 5 augusti 2014

Krämig vinbärspaj

Åh värmen fortsätter! Är det inte otroligt?!

Idag var det lite väl varmt dock, eftersom jag har suttit i en frisörstol i två timmar och inte kunnat svalka mig. Gissa om det sen var skönt att sätta sig i skugga och blåst? Då äntligen fick jag lite svalka. Nu vilar jag mig lite för att orka med kvällens festligheter då det är dags för vår årliga tjejgrillmiddag som Maria alltid bjuder på. Lyx!

Till gårdagens efterrätt plockade jag vinbär direkt från busken och ner i formen, också det är lyx.


Krämig vinbärspaj
Pajdeg
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 ägg
2 dl crème fraiche
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vinbär

Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner socker, vetemjöl och bakpulver i kastrullen.
Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker.
Häll fyllningen i pajformen.
Strö över röda vinbär.
Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

En riktigt god sommarpaj som är så enkel att göra. Det är en variant av den klassiska ananaspajen men man använder vinbär istället för ananas. Det är en ganska söt paj och då är det gott med de syrliga vinbären som bryter av allt det söta. Eftersom pajen är så krämig och god tycker jag inte att man behöver servera grädde eller glass till, men det är ju en smaksak.

Kanten på formen blir alltid brunprickig och ser inte så vacker ut. Jag tror det beror på att vinbären går sönder i ugnsvärmen och att det då stänker på pajformskanten. Eller vad tror ni?

Pajen på väg in i ugnen och kanten är alldeles ren o fin.

Vinprovning och räkfrossa

Vilken kväll vi hade i går!

Det är såna man lever länge på. Underbart väder med 20 grader även sent på kvällen, trevliga vänner med mycket surr och god mat och dryck, ja det var helt enkelt en perfekt kväll. Jag hade hängt fram filtar på stolarna med de behövde vi aldrig använda trots att vi satt ute långt in på kvällen/natten.

Ett torrt och ett sött

Vi började med en liten vinprovning, där vi åt lite olika saker för att känna hur olika det smakar med olika sorter viner. Vi hade ett sött och ett torrt mousserande vin. Riktigt kul och vilken skillnad det kan vara. I en första anblick tänker man nog mousserande vin som mousserande vin. Men så är det verkligen inte. Även amatörer som vi kände stor skillnad.

Vi skrev ner våra åsikter och tankar kring vinerna, när jag har sammanfattat dem kommer det i ett speciellt inlägg.

Redo för vinprovning

När vinprovningen var avklarad dukade jag fram räkor med tillbehör och vi fortsatte sitta ute i den varma kvällen. Räkor är så perfekt mat att bjuda på - lätt att förbereda och man sitter länge och plockar, rensar o äter.


Efter ett tag fick vi tyvärr besök av getingar som nu verkar ha hittat hit. Usch jag hatar verkligen envisa, småtrötta och närgångna getingar som man är rädd ska flyga in i munnen när man tar en tugga mat. Men när vi dukade bort maten försvann även getingarna, tack o lov.

Här ser man en geting som har lyckats få med sig lite (vit) mat som den sitter o mumsar på.

måndag 4 augusti 2014

Altanjobb

God morgon eller god förmiddag eller vad är det för er?! 

Här har vi precis dukat bort frukosten och nu sitter jag och planerar kvällens vinprovning och räkfrossa. Härligt att kunna sitta ute och jobba, men nu börjar det nog bli dags att söka lite skugga. Det mesta är färdigplanerat, förutom efterrätt som jag inte har en aning om vad jag ska göra. Olikt mig!

Dator och te - viktigaste jobbtillbehören

I väntan på en kräftskiva bjuder jag alltså på räkor med tillbehör i kväll. Vad är era "måsten" till räkor? Här blir det lite sallad, lite paj, lite bröd, lite såser och en massa räkor….om jag inte kommer på nå mer i sista sekunden som jag vill bjuda på :)

Chiliräkor på gång...

söndag 3 augusti 2014

Röding-recept-test

Usch nu är Leifs semester slut och i morgon i natt åker han upp till Svappavaara för jobb. Men han kommer ju hem redan på torsdag och jag har roligheter inbokade både måndag och tisdag så jag kommer nog knappt hinna sakna honom :)

I dag har vi försökt testa fram nya recept med röding. Jag och Leif hade lite olika idéer som vi testade. Med lite småjusteringar så blir nog båda smaksättningarna riktigt bra och användbara framöver.


Nu ska jag stänga ner datorn för det är hög tid att planera morgondagens vinprovning som jag ska anordna. Jag som aldrig har gjort något liknande :) Men det är inte så allvarligt, mest en kul grej för att se hur olika vin kan smaka till olika saker. Ska bli kul att se om vi känner nån skillnad. Jag börjar i liten skala med två olika mousserande viner som vi ska prova och med bara två gäster.

lördag 2 augusti 2014

Pesto- och färskostfyllda champinjoner

I dag har det varit mycket fotboll. Isak har haft två matcher som det ska skjutsas till, föreberedas inför, hejas på och fixas efter, så vi har inte hunnit så mycket mer. Tack o lov har det varit strålande sol och härligt väder även i dag. Det är ju så mycket roligare att vara fotbollspublik då.

Jag som hade tänkt baka i dag men det hann vi inte eftersom planerna ändrades då Isak fick hoppa in i dagens sista match pga sena avbrott/skador på lagkamrater. Och självklart väljer jag att heja på Isak och hans lag, baka kan jag göra imorgon, eller dan efter det, eller….

Jag rensade lite bland korten i kameran och insåg då att jag inte har gett er receptet på detta goda tillbehör som jag bjöd på när jag fyllde år. Passar perfekt på ett buffébord.


Pesto- och färskostfyllda champinjoner
färska champinjoner
färskost, naturell
(röd) pesto

Rengör champinjonerna och ta bort foten.
Blanda ihop färskost och pesto.
Fyll färskoströran i champinjonhattarna. 
Gratinera i 225 grader i 5-10 minuter, tills champinjonerna mjuknat något.
Eller grilla dem på grillen några minuter.

Dessa var riktigt goda och de går ju att variera hur enkelt som helst genom att smaksätta osten på olika sätt eller använda smaksatt ost. Det var ett populärt tillbehör på buffébordet eftersom det passar de flesta, lchf:are, vegetarianer, allergiker osv :)

fredag 1 augusti 2014

Kvällsfika

Är bara in en snabb sväng innan jag ska sätta mig tillrätta i tv-soffan för att se Poirot. Till det blir det lite kvällsfika - te och finn crisp med ost och paprika. Favoritmackorna just nu!


Jag har varit så otroligt trött i dag så jag somnade till och med i soffan på eftermiddan. Och sen orkade jag knappt vakna utan somnade om hela tiden. Så jobbigt, men skönt att jag lyckades vila.

Dagen började med frukost på altanen (yes, värmen är tillbaka på allvar) och sen var det dags för fotbollsmatch som började med att Isak och hans lag släppte in två mål på några minuter i början av matchen. Men de kämpade och slet som ett lag och lyckades faktiskt kvittera. Nu fortsätter cupen i morgon och vi hoppas på ännu bättre matcher och resultat. Heja Notas!

Trevlig fredagkväll!
Imorgon hoppas jag orka och hinna med lite bakning, 
så har ni tur kommer det något nytt roligt recept här på bloggen också. Vad är ni sugna på?

torsdag 31 juli 2014

Grillad lax med bulgursallad och nektarinsalsa

Go'kväll på er! Det känns som jag har varit en dålig bloggare på sista tiden. Men det har varit fullt upp med allt möjligt nu när det är Leifs sista semestervecka. Jag har ytterligare två veckor kvar på min semester och om tre veckor börjar jag på nytt jobb. Nu börjar jag bli lite nervös över det. Vad har jag gett mig in på :) "Man vet vad man har men inte vad man får"

Jag höll aldrig på att kunna sluta äta av dagens middag för den var så god. En perfekt sommarmiddag. Och efter regnskurar lite då och då under hela dagen så fick vi sitta ute o äta i strålande solsken. Så underbart!


Grillad lax med bulgursallad och nektarinsalsa
Bulgursallad
1,5 dl bulgur (okokt)
vatten och salt (att koka bulgur i)
isbergssallad
ruccolasallad
tomat
paprika

Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar.
Låt svalna.
Skär sallad och grönsaker i mindre bitar.
Blanda ihop med bulgur.

Nektarinsalsa
2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med sweet chili.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken.  
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.

Grillad lax
4 portionsbitar lax
salt
citronpeppar

Krydda laxbitarna runt om.
Grilla några minuter.

Lägg upp bulgursalladen på ett fat. 
Bryt laxen i bitar och lägg den ovanpå. 
Toppa med lite av salsan och servera resten till. 
Skär ev. 1 lime i klyftor och servera till.

Oj, så gott och fräscht det här var. Precis så här vill jag att sommarmat ska vara, lite grillat, lite sallad och mycket smak. Kan inte bli bättre. Dessutom är det perfekt att använda nektariner så mycket som möjligt i maten nu när de är billiga och goda.

Se nu till att göra det här innan sommaren är slut! Och självklart kan du ta vilken sallad och grönsaker som du vill och tycker om.