torsdag 10 juli 2014

7-kakor eller annat mönster

Vet ni vad jag ska göra nu efter att jag har publicerat det här receptet? Jag ska faktiskt lägga mig i solsängen med en bok. När hände det senast hemma i Luleå? Här hemma ska det alltid småplockas, fixas med mat/fika, tvättas, diskas och framför allt är det alltid nån som ropar "mamma". Men nu är det bara jag och Olivia hemma så då ska jag passa på. Ännu mer Vardagslyx! Verkar bli en kanondag det här...

Det var mycket pillerjobb med dessa kakor. Eftersom jag inte hade nån pepparkaksform att stansa ut sjuor med (som är det enklaste sättet) fick jag forma hela den rosa degen till en sjua och det gick lite sisådär som ni ser. Vissa ser ut som sjuor i alla fall.


7-kakor eller annat mönster
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
karamellfärg

Arbeta ihop ingredienserna till degen i t ex en matberedare eller på arbetsbänk. 
Ta en tredjedel av degen och blanda med karamellfärg 
tills den har den färg du vill ha och är jämn i färgen.
Forma den färgade degen till en rulle och gör sedan en sjua av hela. Det liknade mer ett liggande L.
Om man har en pepparksform att använda så blir det lättare.
Då kavlar du ut degen och stansar ut mönstret med pepparkaksformen.
Stapla sedan alla hjärtan/stjärnor eller vilken form du nu använder ovanpå varandra 
och pressa ihop dem lite.
Fortsätt tills du har använt upp hela den färgade degen.

Kavla den ofärgade degen och linda om den färgade. 
Var försiktig så att du inte förstör formen på den färgade degen. 
Eventuellt får du ta lite i taget och fylla ut runt den färgade degen.
Se till att du får ofärgad deg överallt.
Rulla lite försiktigt så att det blir en avlång rulle med bra form.
Plasta in rullen och låt vila i kyl minst 30 min. 
Skär i 0,5 cm tjocka skivor, lägg på plåt.
Grädda i 175° 8-10 minuter

Om man har knådat degen mycket för att få in färgen kan det vara svårt att kavla degen för den är för mjuk. Sätt i så fall in den i kylskåpet några minuter.

Det blev fina effektfulla kakor och tack var det så var det värt allt pyssel med att få till dem. Ska bli kul att prova stansa ut t.ex. stjärnor nästa gång och se om det sättet är enklare. Jag har fått för mig att det blir mycket enklare då.

Altanfrukost

Frukost på altanen är bland det bästa jag vet. Vardagslyx deluxe! När det är varmt redan till frukost DÅ är det sommar. Och tänk, nu kommer jag knappt ihåg när vi senast åt frukost inne i köket. Köksbordet har förvandlats till ett pyssel- och legobord där Ida håller på med alla sina födelsedagspresenter.


Fast i morse var det lite tomt till frukost. Eftersom våra gäster, tyvärr, har åkt hem så struntade även barnen i att komma ut o äta frukost med oss. Det var visst inte lika kul att äta med bara mamma och pappa :)

onsdag 9 juli 2014

Pizza och bad

De 30 graderna gjorde att vi var tvungna att leta fram Idas gamla barnpool när vi kom hem från stranden. Vilken värme! Skönt att kunna svalka sig med vatten även hemma på altan. Barnpoolen som vi har varit så nöjda med i flera år har nu sett sina bästa dagar, men än fungerar den hyfsat. Duschen från taket fungerar inte riktigt utan det läcker en hel del, men nu håller Ida i slangen istället och duschar/svalkar sig med.


Tänk så fort man glömmer! Nu är det svårt att tänka sig att början på sommaren var såå kall och tråkig. Det var så varmt idag så vi orkade varken ställa oss i köket eller vid grillen utan vi gjorde det enkelt för oss o beställde pizza till barnens stora glädje. 

Hawaii
Kebabpizza

Just nu är det 24 grader utomhus och det känns nästan som det dubbla här inne. Jag tror jag måste gå ut o svalka mig lite innan kvällens vm-semifinal-fotbollsmatch börjar och som vi hoppas blir bättre och mer spännande än gårdagens som Tyskland vann med 7-1 mot Brasilien. 

Ostkex

Är det inte typiskt! Jag rensade kameran igår på en massa bilder och jag var så säker på att jag redan hade publicerat det här receptet så jag kastade alla ostkex-bilder från kameran. Men nu upptäckte jag ju att jag inte alls hade gett er det här receptet. Tack o lov fanns ett kort på ostkexen sparat på datorn.

När jag gjorde de olivfyllda ostbollarna använde jag mig inte av all deg, utan jag lämnade lite till att göra dessa kex. Så att även de som inte tycker om oliver skulle få känna hur gott det var.

Längst fram är ostkexen och bakom ligger de olivfyllda ostbollarna

Ostkex 
100 g smör
2 dl riven västerbottensost
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
cayennepeppar
paprikapulver

Blanda smör, mjöl, ost, vatten och en gnutta cayennepeppar till en deg i en matberedare. 
Forma degen till en rulle.
Rulla ev. i paprikapulver.
Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Ta ut rullen och skär i skivor (ca 0,5 cm).
Lägg över på en bakpappersklädd plåt och grädda i 225 grader i ca 8 min. 
Låt kallna och servera till en god drink.

Jag gjorde rullen riktigt smal så att det skulle bli små söta ostkex, perfekt att sätta hela kexet in i munnen på en gång. Paprikapulvret gav en fin orange färg. Perfekt att göra både dessa ostkex och de olivfyllda ostbollarna - två tilltugg av en deg!

Tillbaka till solstolen i skuggan och invänta middagen!

7 sorters 7-kakor till Ida

Det var för länge sen som jag bestämde att tårtan skulle se ut som en sjua på Idas 7årskalas. Sen när jag började planera inför Idas kalas blev jag mer o mer sugen på att allt skulle se ut som 7:or. Självklart bjöd vi på 7 olika sorter också. Mycket 7:or till en tjej som är född 070707 och fyllde 7 år. Jag har haft så himla kul när jag har planerat o bakat och jag blev så nöjd med hur jag lyckades få dit 7:or på olika sätt. 

7 sorters 7-kakor till 7-åringen som föddes 070707

Jordgubbstårta



Minikokosmuffins med rosa frosting och mandelmassa-sjua




Om ni klickar på namnen så kommer ni till recepten.

tisdag 8 juli 2014

Premiärdopp

Äntligen blev det ett premiärdopp i älven för Ida. I fjol var premiärdoppet redan i maj och i år fick vi vänta ända till juli. Det är nog rekordsent. Jag stod i vattnet ett bra tag medan Ida badade och det var riktigt varmt, det trodde jag faktiskt inte att det skulle vara. Hur har vattnet kunnat bli så varmt?


Innan badet i älven satt vi på altanen i skuggan medan karlarna (Leif & Leffe) jobbade i solen med att skotta ut jord på gården så att den blir jämnare innan vi ska så gräs. Himla bra med arbetsvilliga gäster :)

När vi satt och myste på altanen fick vi besök av sötaste grannen - Chihuahuan Eddie. Ida satte sig genast ner och myste med honom.


Som vanligt blev det sen middag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge. Och i dag blev det nå gott. Go'middan bestod av surströmming, tunnbröd, potatis och lök.

Brysselkex

Här har vi vaknat upp till en sommardag med en temperatur på nästan 30 grader. Trots det fina vädret var jag tvungen att börja med att röja och städa lite inomhus. Det märks att vi har haft fullt upp med kalas. Det låg kartonger från alla paket i hela hallen som nu ligger i bilen. Hela tvättstugan var full med smutsiga kläder och handdukar som nu ligger insorterade i rätt tvättkorg och en maskin är igångsatt. Hela köket var fullt med disk som nu är uppdiskad. Så nu kan jag gå ut och njut av sommaren.

En av kakorna på Idas 7-årskalas var Brysselkex som jag garnerade med en sjua för att det skulle passa för en 7-åring.


Brysselkex
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl

Garnering:
1 dl strösocker
1 krm karamell-/hushållsfärg

Arbeta ihop ingredienserna till degen i t ex en matberedare eller på arbetsbänk. 
Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. 
Blanda strösocker med karamell-/hushållsfärg.
Rulla längderna i det färgade strösockret. 
Låt ligga i kyl ca 1 tim. 
Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 
Grädda i mitten av ugnen i 175° ca 8 min.

Sjuan gjorde jag genom att doppa en vass kniv i hushålls-/karamellfärg och sen skriva/skära en sjua innan kakorna gräddas. Utan sjuan är Brysselkex en gammal klassisk småkaka som är enkel att göra, perfekt inför ett kalas då mycket ska bakas. Jag gjorde rullen ganska liten så att det blev små kakor eftersom jag hade så många sorter på fikabordet.