torsdag 3 juli 2014

Hjortronpannacotta

Jag hade tänkt ge er det här recept-inlägget redan igår men jag hann inte, helt plötsligt var klockan efter midnatt och jag var alldeles för trött för att sätta mig vid datorn. Hela eftermiddan röjde, rensade, städade och sorterade jag och Olivia i källaren. Detta källar-projekt tar sin lilla tid men vi är ordentliga och låter det ta tid så att det blir riktigt bra.

Här kommer ännu ett gott recept på pannacotta, den här gången med smak av hjortron.


Hjortronpannacotta
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1,5 dl hjortron

Mixa bären ordentligt med stavmixer.
Koka upp grädde och socker.
Låt koka i 30 sek.
Rör ner bärmoset och blanda ordentligt.
Häll i portionsglas.
Låt stå kallt i minst en timme men gärna fler.

En len, krämig pannacotta med tydlig smak av hjortron. Den stelnade inte ordentligt men för mig gjorde det inte så mycket för den var otroligt god i alla fall och var väldigt krämig. Vill man att den blir hårdare får man nog öka på sockret. Jag har gjort denna pannacotta två gånger redan och första gången serverade jag den med dajmsnittar (se bilden) och andra gången med en klick hjortronsylt.

Vi det är här laget vet ni att det går bra att göra pannacotta på mjölkfria alternativ, t.ex. Oatlys iMat, för det skriver jag varje gång jag publicerar ett pannacotta-recept (och nu börjar det bli några). Men för säkerhets skull skriver jag det igen.

onsdag 2 juli 2014

Rösta på mitt grillrecept

Som jag skrev redan i det inlägget så är det mitt bidrag i Icas grilltävling. En tävling som nu har börjat och där det gäller att rösta på "bästa" grillreceptet. Tävlingens alla bidrag hittar ni här och det är även där ni röstar på er favorit.


Ni får gärna gå in och rösta på mitt bidrag! 
Man kan rösta en gång per dag och ip-adress. Så nu är det bara in o rösta hela juli månad.

Jag tävlar i årets grillmästare 2014

Visst kommer ni ihåg rabattkoden hos Duni? Nu kan ni handla fina och praktiska dukar, servetter, tallrikar, glas, uppläggningsfat, ljus, skålar, ja en massa har de. Gå in och titta! Jag blev förvånad att de hade ett så stort sortiment. Här hittar ni rabattkoden.

tisdag 1 juli 2014

Sommar- och kalasmånad

1 juli - nu har kalasmånaden börjat! Vi börjar med Idas två kalas, ett för klassen och ett för släkten och sen mindre än två veckor senare är det dags för mig att fylla år. Men jag nöjer mig med ett kalas :)

Det blir en månad full av besök också - det börjar med Leifs tremänning med fru som stannar några dagar (alldeles för få tyckte barnen), sen kommer Leifs föräldrar och när de har åkt hem då kommer brorsan med familj. Jag förstår att alla vill till Luleå för nu har ju äntligen sommaren kommit hit :)


Mamma kom förbi en sväng och vi satte oss ute i kvällssolen med ett glas jordgubbsvin. Vilken sommarkänsla! Strawberry Blush är ett lågalkolholvin (5,5%), perfekt på sommaren då det har en tendens att bli ett glas vin lite då och då - vardag som helg.

När man säger jordgubbsvin tänker de flesta på nå sötsliskigt vin, men det är helt fel när det gäller Strawberry Blush som är friskt och gott. Vill man ha det sötare häller man i lite Sprite eller liknande och vill man ha det lite festligare häller man i lite mousserande vin. Eller så gör man det enkelt för sig och lägger i nån jordgubbe och lite is och serverar, precis som jag gjorde i dag.

Krämig potatissallad

Solen fortsätter skina och jag fortsätter njuta!
Jag är så van att vi alltid grillar när det är fin-väder, men grillningen står Leif för och nu när han är borta kommer jag inte på en enda rolig sommar-maträtt som inte ska grillas. Vad äter ni för god sommar-mat? För visst är det skillnad på vad man äter när det är sommar eller vinter?

Nu när ni har fått alla recept på första middagen - chiliburgarna - från Linas matkasse ska ni få receptet på den goda potatissalladen. Den passar perfekt till grillad lax eller röding.


Krämig potatissallad
1 kg färskpotatis
0,5 purjolök
1 gurka
1 citron
35 g (fryst) dill
2,5 dl gräddfil
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Dela potatisen och koka i lättsaltat vatten. Låt svalna något.
Finhacka purjolöken, finriv citronskal.
Grovriv gurkan och pressa bort saften.
Blanda purjolök, gurka, citronskal, dill, gräddfil, salt och svartpeppar i en bunke.
Vänd ner potatisen i bunken.

Istället för att servera såsen och den kokta potatisen var för sig är det lite roligare att servera det som en krämig potatissallad. Första da'n åt vi den till grillad gravad lax men eftersom vi bara var tre som åt middag då blev det kvar en hel del så da'n efter åt vi den till grillade röding. Perfekt till grillad fisk!

måndag 30 juni 2014

Inlagd rödlök

Äntligen!
Äntligen har vi fått sommarvärme, som vi har längtat. Igår kväll satt vi ute länge utan att frysa och i morse kunde vi äta frukost ute, vi var t.o.m. tvungna att sätta oss i skuggan. Nu hoppas vi att värmen stannar riktigt länge, åtminstone i en vecka eftersom vi har barnkalas på söndag och släktkalas på måndag. Jag kollar väderprognosen flera gånger per dag och den ändras hela tiden. Bara vänta och se...

Grundreceptet på chiliburgarna innehöll även inlagd rödlök, så självklart gjorde vi även den.


Inlagd rödlök
2 rödlökar
1 dl rödvinsvinäger
2 msk socker
1 tsk salt

Finstrimla rödlöken. Lägg i en skål.
Koka upp vinäger, socker och salt.
Häll lagen över rödlöken och blanda om ordentligt.
Låt stå och dra ca 30 minuter.

Det här blev ett riktigt gott tillbehör. Jag älskar vinäger så självklart var detta i min smak. Löken blev mildare i sin löksmak, men det är kanske fel att kalla den mild eftersom det istället blev vinägersmak. Men helt klart värt att prova och det passade perfekt till de grillade hamburgarna.

Avokadokräm med spiskummin

Då är en ny vecka igång, en vecka med många tider att passa. Hur ska det gå? Vi som är i semester-mode och struntar i klockor o tar dagen som den kommer. Men i veckan ska tandläkaren besökas några gånger, det är lite träningstider att hålla koll på osv. Solen skiner så nu ska jag skynda mig ut med morgon-teet - som jag har längtat!

Till chiliburgarna åt vi en avokadokräm, allt enligt ursprungsreceptets alla tillbehör, som innehöll spiskummin. Vi äter ofta avokadoröror men det var en nyhet för mig att krydda med spiskummin.

God avokadokräm till chiliburgarna

Avokadokräm med spiskummin
1 avokado
0,5 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
0,5 lime, saften
2 krm salt
1 krm spiskummin

Lägg alla ingredienser i en skål.
Mixa till en slät kräm med en stavmixer.

Jag använde en stor vitlöksklyfta, så det smakade myyycket vitlök. Positivt eller negativt? Ja, det får var och en avgöra :) Det blev en god kräm/röra, men det är ju svårt att misslyckas med avokado och den passade perfekt till chiliburgarna. Kul att inte använda en vanlig hamburgerdressing, så mycket fräschare och godare med avokadosmaken.

Spiskummin är en av de mest framträdande kryddorna i taco-kryddmixer så den här krämen passar nog perfekt ill tacos också.

söndag 29 juni 2014

Grillat kantarellfyllt älginnanlår och potatispaket

Ica anordnar en grill-tävling för bloggare som jag är med i. Det kändes självklart att tacka ja till den utmaningen med tanke på att vi grillar mest varje dag under sommaren  och lite då och då övriga tiden på året. Under hela juli kan ni rösta på mitt bidrag. (Man kan rösta en gång per ip-adress och dag)

Här kommer en god middag som du i stort sett gör helt o hållet ute på grillen och slipper stå inne i köket. Perfekt varma härliga sommarda'r som vi har haft ont om än så länge i alla fall.



Grillat kantarellfyllt älginnanlår
ca 1 kg älginnanlår
kantareller
0,5-1 dl lingonsylt
1 dl riven smakrik ost, jag använde Norrlandsost
4 msk gräslök, finhackad
4 msk persilja, finhackad
örtsalt
svartpeppar

Bryn kantarellerna, salta o peppra.
Tillsätt lingonsylt, riven ost, gräslök och persilja.
Låt osten smälta på svag värme.
Skär upp köttbiten så att du får en platta.
Bred på kantarellfyllningen.
Rulla ihop och bind köttbiten.
Salta och peppra runt om.
Grilla på indirekt värme, se till att det inte är för varmt i grillen så den får stå länge och bli riktigt mör.
Grilla tills innertemperaturen på köttet är 60-63 grader.
Slå in köttet i folie och låt vila 5-10 minuter.
Skär upp i skivor.

Bli inte avskräckta och tro inte att det är svårt att skära upp och sen binda ihop köttet. Det är inga problem! Här hittar ni en beskrivning på hur ni skär, fyller, rullar och binder ihop köttet. Vill du istället använda vanlig ugn skulle jag steka köttet på låg värme, ca 100 grader.

Tips! Sätt i kött-termometern innan ni rullar ihop köttet, för annars är det svårt att se om spetsen sitter i köttet eller i fyllningen.


Till köttet är det jättegott (och enkelt) att servera potatis som har blivit mjuka och goda på grillen inlindade i folie.

Potatispaket från grillen
färskpotatis
smör
gräslök, finhackad
örtsalt 
svarpeppar
folieark

Riv foliearken i bitar.
Tvätta färskpotatisen och skär de större potatisarna i bitar.
Lägg några bitar på varje folieark.
Salta och peppra.
Strö över gräslök och avsluta med en klick smör.
Vik ihop foliepaketen så skarven är uppåt (så inte allt smör rinner ut).
Lägg vid kolbädden i ca 20 minuter.


Mina barn älskar när vi tillagar potatisen på det här sättet, fast Isak föredrar utan gräslök förstås. Har man kvar kokt potatis från nån tidigare middag går det lika bra att använda den potatisen i paket, men då kan man korta när tiden på grillen en aning.

Jag tävlar i årets grillmästare 2014 Vad brukar du har på grillen? Testa byta ut köttet och grilla kyckling istället! Hitta recept och grillinspiration på ICA.se.