Jag läser på många fb-grupper och forum där det diskuteras tårtor och tårtfyllningar så jag blev så sugen att göra en tårta. Vilken tur då att pappa fyllde år!
Det jag visste från början var att jag ville garnera med choklad-fingrar men sen satt jag och googlade tårtfyllningar och till slut bestämde jag mig för hallonmousse (för att få lite syrlighet) och kolagrädde (för pappa älskar kola). Jag ville ha en chokladkräm överst som inte var för söt, därför valde jag ganache (mörk choklad o grädde).
Tårtan skulle ätas på fredag och så här såg min planering ut inför kalaset
Onsdag
Kokade burken med kondenserad mjölk
Torsdag förmiddag
Bakade tårtbotten
Gjorde hallonmousse och kolagrädde
Torsdag eftermiddag
La ihop tårtbotten med hallonmousse och kolagrädde
Kokade grädde och choklad till ganache
Fredag
Vispade ganache
Täckte och garnerade tårtan
Choklad-tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver, kakao och vaniljsocker växelvis med vattnet.
Häll i smord och bröad form ca 24 cm i diameter.
Grädda längst ner i 175°. (Det har tagit allt från 30 min upp till 1 timme)
Hallonmousse
250 gram hallon
4 msk gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde
Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp.
Är det köpta hallon bör de koka minst 5 minuter.
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut).
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden hårt.
Rör ner hallonblandningen i grädden.
Låt stå i kylen ett tag innan användning.
Kolagrädde
2,5 dl vispad grädde
1 burk kondenserad mjölk
(sen använder du ca 2,5 dl av kolasåsen du får när burken är kokad)
Lägg en oöppnad burk kondenserad mjölk i en kastrull.
Fyll med vatten så att hela burken täcks.
Låt koka med lock i ca 3 timmar.
Fyll på med vatten under tiden så att burken alltid är täckt.
Låt svalna. Det är bra att koka burken nån dag i förväg.
Vispa grädden hårt.
Blanda ner ca 2,5 dl kolasås (den kokade kondenserade mjölken) till grädde och rör till en jämn kolagrädde.
Ganache
100 g mörk choklad
2 dl grädde
Värm grädden tills det precis ska börja koka (ska inte koka).
Lägg i chokladbitar i den varma grädden.
Rör tills all choklad smält.
Ställ i kylskåp under natten.
Vispa till bra konsistens.
Jag tyckte att den blev för tjock så jag blandade i mer grädde när jag vispade den.
Garnering
3 paket fingers
ganache eller kolagrädde
Täck översidan av tårtan med chokladganache
Min ganche var så hård och svår att breda ut så jag använde kolagrädden på sidorna.
Välj vad du vill men det behövs "klister".
Tryck fast fingrar runt om.
Under transport hade jag ett snöre runt tårtan så att det inte skulle vara plocke-pinn när jag kom fram.
Men jag blev överraskad att de satt så bra och de var krispiga och goda två dagar efter också.
Det hade varit fint med något färgglatt att garnera med också, t.ex. nonstop eller hallon. Men nu blev det inte så den här gången. Men ett tips till er!
Kolagrädden var riktigt god men söt så det var bra med den lite syrliga hallonmoussen. Men kolagrädden kommer jag använda mig av fler gånger till efterrätt. Och hallonmoussen har jag ju redan använt till efterrätt med lite hackad mörk choklad överst. Det kan ni se här. Det var också hur gott som helst.