söndag 23 mars 2014

Matsedel v.13 mars 2014

Det blir en annorlunda matvecka. 
Till helgen åker vi slalom i Kåbdalis, så fredag och lördag vill jag ha nå som är lättlagat men ändå helg-gott. Jag vill inte göra det helt klart hemma heller, utan vill ha nå nylagat. Kycklinggryta är perfekt för då steker jag klart kycklingen hemma och sen är det enkelt att få till en god gryta med få ingredienser.

Vardagskvällarna fram till helgen är fulla med möten, hockey och dans, men som det ser ut nu jobbar Leif i Luleå hela veckan, tack o lov.


Matsedel v.13 mars 2014
Må: Helstekt kyckling och rotsaker i ugn med hemmagjord mangoraja
Ti: Ravioli 
(Isaks matdag och jag har middagsdate på stan)
On: Stekt korv, potatis och ägg
To: Chili med tillbehör
Fr: Pasta och kycklinggryta
Lö: Planksteksgratäng
Sö: Pizza

Chokladmousse äggfri och lchf

Nu ska ni få tips på en superenkel och supergod efterrätt/godsak som inte innehåller speciellt mycket socker, lite beroende på vilken choklad ni använder. Jag ger er receptet så här tidigt på da'n så hinner ni köpa ingredienserna och avsluta helgen med en smarrig efterrätt. Jag har ett annat lchf-recept på chokladmousse som innehåller ägg. Gissa om jag blev glad när jag lyckades med den här varianten som är både socker- och äggfri.


Chokladmousse äggfri och lchf
100 g mörk choklad
2 dl grädde
250 g kvarg (10%)
1 tsk vaniljsocker/pulver

Finhacka chokladen. Vispa grädden. 
Blanda kvarg och vaniljsocker med drygt hälften av chokladen. 
Använd elvispen på låg hastighet. 
Rör ihop kvargblandningen med den vispade grädden till en fluffig mousse. 
Fördela smeten i portionsglas. Strö över resten av chokladen. 
Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Garnera ev. med bär innan servering.


Jag var lite rädd att det skulle smaka för mycket kvarg/yoghurt om chokladmoussen men tack vare mycket choklad blev den perfekt och så underbart med det krispiga av all choklad. Vanligtvis smälter man ju chokladen och får en len mousse.

Jag använde Marabous mörka choklad som bara har en kakaohalt på drygt 44%, för den hade jag hemma, och då behövde man definitivt inte söta moussen något mer. Nästa gång ska jag använda en 70%-ig choklad och se om det blir lika gott eller om man vill ha lite florsocker för att tona ner den syrliga kvarg-smaken.

lördag 22 mars 2014

Kvällsmacka

Go'kväll! Har ni en bra lördagkväll? 
Luleå vann och har kvitterat i matchserien så här är allt på topp. Vi firade segern med lite vickning med baguetter, brieost, räksallad, räkor och grönsaker.


Alla som är hemma har gått och lagt sig, vissa kollar på iPad och vissa sover, så jag sitter o njuter av lugnet med en kopp te. Det lär dröja någon timme till innan Olivia kommer hem, så jag håller mig vaken. Det är ingen idé att jag försöker gå och sova om inte alla är hemma för jag kan ändå inte somna (hönsmamma?!)

Dagen i bilder

Snart ska jag följa Ida på hennes första klass-disco. Har jag tur får jag kanske stanna :) Men då missar jag Luleås fjärde kvartsfinalmatch. Men det är ju inget bländande spel de har visat upp så det kanske inte gör så mycket. Eftersom vi skulle i väg på olika håll åt vi sen lunch/tidig middag för att kunna dansa/heja ordentligt. Vi åt en tacoinspirerad köttgryta med goda tillbehör i småskålar, på samma sätt som vi gör till tacos och djungelkyckling.


Efter gårdagens snöstorm lyste solen i dag på oss från en klarblå himmel med flera plusgrader. Eftermiddagsteet satt jag ute o njöt av och lyssnade på takdroppet. Man blir ju så lycklig av solen, eller hur? Men innan dess unnade jag mig tulpaner, en härlig färgklick på bordet tillsammans med de nya våriga tabletterna i glada vårfärger.

fredag 21 mars 2014

Bubbel o babbel

Vilken trevlig eftermiddag och kväll vi har haft hos syrran. 
Tusen tack!


Vi började tidigt med den goda rosa champagnen och tilltugg - olika chipssorter, gurka, morötter, selleri, dip-såser och kanderad ingefära. Har ni provat det nångång? Jag älskar ingefära och det här hade kraftig ingefära-smak och var riktigt stark. En väldigt speciell smak, men god...i alla fall för ingefäraälskare. Dessutom är ju ingefära så nyttigt. Men det godaste var ju så klart den rosa champagnen.


Efter mycket bubbel och babbel bjöds vi på paj och sallad, det var en taco-paj och en vegetarisk. Ser ni "strecket" på tacopajen? Den mindre biten innehåller ingen majonnäs, dvs den är äggfri så att Isak kan äta den. Så enkelt (och uppskattat) kan det vara att anpassa sig efter en allergiker. Eftersom han inte är jätte-allergisk mot ägg nå mer så fungerar det att göra så. För några år sedan hade han blivit jättesjuk av det och hade behövt en helt egen form. Så underbart att det har blivit bättre, nu gäller det bara att få ordning på Isaks och Idas nöt-allergi.

Nu måste jag se vem som åker ur Let's Dance. Vi hörs i morgon!
God natt!

Rosor i skål

Nu är det min sista lugna lediga fredageftermiddag på ett tag så jag passar på att njuta ordentligt. 
Oj så jag älskar mina lediga fredageftermiddagar och jag kommer sakna dem massor.


Snart ska vi åka till syrran som fyller år och hon har skvallrat att vi blir bjudna på bubbel. Perfekt fredageftermiddag, enligt mig. Men jag börjar med lite "lunch" chai-te och rostad Lingongrova med ost o paprika. Riktigt gott!


Visst har jag fint underlägg till min macka och mitt te? Det är mamma som har sytt det åt mig och jag älskar texten på tyget. En riktig Sara-grej med tyger som passar mig - tepåsar, kakor och jordgubbar. Jag använder de både till underlägg för att skydda bordet (som i dag) men även som brödduk. Eller vad heter det när jag lägger det i botten på brödkorgar/fat?


Förra helgen köpte jag fina vita rosor, men de var fina bara i några timmar sen började de sloka. Suck! Men istället för att slänga dem så klippte jag av blommorna från stjälkarna och la i en skål med vatten. Och vips hade jag fina blommor igen. Nu har jag haft min fina rosskål i en vecka och den kommer vara fin ytterligare många dar. Eftersom jag inte har gröna fingrar får jag ta till det här tipset ganska ofta.

onsdag 19 mars 2014

Hawaii-gratäng

Onsdagkväll!
Men det känns som torsdagkväll eftersom Leif kom hem redan i dag. Nu slapp gick jag miste om att skjutsa Isak till hockeyträningen och istället måste jag sitta hemma i myskläder. Stackars mig!


Till middag åt vi en gammal klassiker som är ett av mina mest besökta recept - Kassler- och ananasgratäng (klicka på namnet med annan färg för att komma till receptet) med ris.

Mina barn älskar pizzan Hawaii så jag funderade ett tag på att kalla den här maträtten för Hawaii-gratäng. Ibland döper jag om maträtter för att få barnen mer intresserade, men det här åt de med god aptit så den behöver inte döpas om. När Isak var liten kallade jag ofta olika grönsakssoppor efter Turtles-figurerna….och Isak åt med väldigt god aptit. Tyvärr är han inte lika lättlurad nå mer.


Den här rätten går väldigt fort att slänga ihop när alla kommer hem trötta och hungriga efter jobbet. Medan gratängen blir klar i ugnen kokar man ris på spisen, så blir de klara samtidigt efter ca 20 minuter. Kan det blir bättre?