fredag 14 mars 2014

Enklaste kycklinggrytan

Äntligen en härlig fredagkväll!
Efter att ha varit på resande fot två fredagar i rad känns det skönt med en fredag-hemmakväll med soffmys och Let's Dance.

Det här är världens enklaste kycklinggryta som jag ofta tar till när det är bråttom eller om jag inte har så mycket ingredienser hemma. Jag gjorde den förra veckan i Åre och jag gjorde den i kväll igen. Så enkel men så god och så lätt att variera.


Enklaste kycklinggrytan
1 kg kycklingfilé
salt o peppar
2 msk kycklingfond
1-3 tsk sambal oelek 
(beroende på hur stark du vill ha den, 
börja med lite och öka på om du vill ha mer styrka)
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 dl vatten
hela konserverade champinjoner 
purjolök
zucchini, minimorötter, broccoli och/eller paprika

Skär kycklingen i mindre bitar. Stek dem och krydda med salt o peppar. Flytta över i en gryta.
Tillsätt de grönsaker och/eller svamp som du vill använda. 
Vissa grönsaker t.ex. zucchini och purjolök blir bättre om du först steker dem lite grann.
Tillsätt fond, sambal, grädde, crème fraiche och vatten.
Koka upp och smaka av med mer kryddor.
Låt allt bli genomvarmt och grönsakerna så mjuka som du vill ha dem.
Servera till ris, potatis(mos), pasta, bulgur eller endast med en god sallad.

Vill du har mer sås så ökar du på grädde, cf eller vatten lite grann, till ris vill man ju ofta ha mer sås än till pasta. I dag åt vi pasta till grytan men i Åre åt vi ris och potatismos till den istället eftersom vi hade kvar det från en tidigare middag. Släng ingen mat - allt går att återanvända, av den kokta potatisen gjorde jag en god potatismos dagen efter. Den här grytan passar till det mesta!

Äter du enligt Lchf använder du fetaste varianterna på crème fraiche och grädde och struntar i vattnet, jag däremot använde lätt-cf, mellangrädde och vatten. Allt blir lika bra, använd det du tycker är bäst och ta de proportioner du själv vill.

torsdag 13 mars 2014

Man hinner mycket på 17 år

För 17 år sedan jobbade jag som IT-konsult och veckopendlade till Stockholm. Just i dag, för 17 år sedan, var det också torsdag och slutspelstider så jag och en arbetskompis gick till O´Learys på Söder för att titta på hockey. Inte kunde jag då tro att jag skulle hitta min blivande man där och då. Men så blev det.


När jag kom hem från jobbet överraskade Leif mig med mousserande vin som han hade blivit rekommenderad på Systembolaget. han hade dock fått ett litet sms som påminde honom om vilken dag det var Vinet är franskt, det tillverkas på champagne-sätt men eftersom det inte görs i distriktet Champagne får det ju inte heta champagne. Men det var visst det närmaste man kunde komma utan att köpa riktig champagne. Riktigt gott var det och inte speciellt dyrt. Tips!


Sen struntade vi i min planerade kassler-middag och istället åt vi fläskfilé, ugnspotatis, broccoli, sallad och såser. Riktigt gott! Men nu känns det som fredag så det gäller att ladda om för ännu en arbetsdag innan det är helg på riktigt.

Sponsrad video: Wästgöta Kloster-ostar – fortfarande munkarnas favorit

Äter ni mycket ost? 
Jag är en stor ost-ätare, till skillnad från de flesta i min familj. Men det tror jag beror på att både Olivia och Isak var mjölkallergiska som små och var därför tvungna att välja andra påläggsalternativ. Nu har de så smått börjat vänja sig vid smaken och äta ost men det är ingen favorit för nån av dem, förutom smältost då.



Munkar som åt ost i smyg har ända sedan mitten av 90-talet varit ett signum för Wästgöta Kloster-ostar. Nu görs en nylansering av varumärket med ny design och nytt reklamkoncept. Dessutom tillökning i ostfamiljen med två nya smaker. I 2014 års version är munkarna kvar i klostret, men nu slipper de smyga med sina ostar. Tvärtom så får de helt öppet njuta av de goda ostarna och oststunden har blivit helig.

Ostsortimentet har utökats med två nya smaker: 

Wästgöta Kloster Munkens Blå, med mogen karaktär och aromatisk smak med nötaktiga toner Wästgöta Kloster Munkens Grädd, med gräddig och fyllig arom och en smula syrlighet.


sponsrat inlägg

onsdag 12 mars 2014

Årets första altanfika

Kolla så härligt! Solen skiner och vi sitter ute o fikar i värmen. Så underbart!


Nu hoppas vi på mycket mer altanfika framöver. Det är så underbart och sommaren känns inte så långt borta som den egentligen är. Men nu ska vi klä på oss och gå in i en kall ishall. Kontraster! Tack o lov ska vi bara skjutsa Isak till träningen så vi slipper vara i den kalla ishallen.

Hoppas ni alla kan njuta av solen idag!

Back on track

Efter en sjukdoms- och vab-period då jag åt lite allt möjligt följt av en fjällsemester med mycket godsaker är det dags att tänka på matintaget igen. Så nu kör jag igång med ViktVäktarna igen och tar hjälp av fyra enkla tips som jag redan gett er.


Mina fyra enkla tips!
Skriv matdagbok
Ät inget annat bröd än knäckebröd
Inga sötsaker
Ät mycket frukt, bär och grönsaker


Skriv matdagbok
Det bra att skriva matdagbok även om man inte är med i ViktVäktarna Online och kan använda alla deras fina verktyg. Det är så lätt att man äter lite för mycket för man tänker inte på alla småsaker man stoppar i sig, men om man skriver ner allt så synliggör man även småätandet.

Ät inget annat bröd än knäckebröd
Knäckebröd (Wasa Sport) med leverpastej och en massa grönsaker är min storfavorit. När jag vill lyxa till det lite eller om sötsuget är för stort då tar jag ost och lite marmelad som pålägg istället.

Inga sötsaker
Godis och kakor är bannlysta ett tag nu. Ett måste för att bryta sockersuget som växer sig så starkt på så kort tid.

Ät mycket frukt och grönsaker
Jag har alltid tyckt att mat är såå mycket godare med en god sallad eller serverad med ordentligt med grönsaker. Ja, det är nog ett måste för en god mat. Så det här tipset är nog det enklaste att följa för mig.


Det var ett bra tag sedan vi hade den goda råkostsalladen, men i dag är det dags att göra en ny omgång. Det är så himla skönt att ha salladen klar i kylskåpet. Men den tar slut så himla fort för hela familjen tycker om den.

tisdag 11 mars 2014

Olivias yoghurtspecial

God morgon!

Här har vi vaknat upp till en solig tisdag och jag har precis ätit upp min frukost i lugn o ro och det är dags att väcka barnen för att sätta igång morgon-ruschen.

Vad har ni för frukostrutiner? En kaffe på stående fot, frukost med allt à la hotell, ensam, med många, eller?

Vackra saker är lättare att äta

Olivia har alltid varit dålig på att äta frukost. Jag var precis likadan men nu har jag faktiskt "lärt" mig att äta frukost och skulle aldrig kunna åka till jobbet med tom mage. Ibland gör Olivia sin yoghurtspecialare och får i sig välbehövlig energi för en förmiddag i skolan. Den blir snygg med de olika lagren av yoghurt, havregryn, mer yoghurt och sen toppad med kokos.

måndag 10 mars 2014

Sponsrad video: "Sprid lite Mmm…"

Vad är ert favorit-godis? Nånting som ni bara inte kan tacka nej till? 

Det är väl ingen hemlighet för er som följt mig ett tag att jag tycker att choklad är det bästa som finns. Andra godissorter kan vara goda men jag klarar att vara utan dem, men choklad kan jag inte motstå. Även när jag var strikt ViktVäktare åt jag en bit mörk choklad flera gånger per vecka.



Två mil söder om Treriksröset, i landets nordligaste by, bor Martin Mannela och hans fru Anni. Det är så långt upp i Sverige man kan komma. Vill man leva och bo så här isolerat får man vara mångsidig. Och isolerat är bara förnamnet: I Karesuando, nio mil bort, finns närmaste kiosk. Det blir 18 mil tur och retur, om sötsuget slår in. Det innebär att familjen Mannela fler gånger än en har fått ta fram sirapsflaskan när de velat ha något sött till kaffet.

Så Marabou passade på att spridia lite Mmm… till Sveriges nordligaste invånare – med en bod full av choklad.

Och nu sprider familjen Mannela lite Mmm… till dig. När någon i familjen är i boden så kan man se det på siten ärmannelaiboden.nu och du kan få choklad skickad till dig, och samtidigt skicka choklad till någon du tycker om.


sponsrat inlägg