torsdag 2 januari 2014

Dags för vardagsmat igen

Det känns som det var riktigt länge sedan vi åt vardagsmat. Det har varit mycket jul- och festmat den senaste tiden. Men idag var det dags för spagetti och köttfärssås och jag gjorde ett riktigt storkok köttfärssås i min stora emaljerade gjutjärnsgryta. Perfekt mat att ha färdigt i frysen eftersom det blir lika gott, och kanske ännu godare, att värma.


All mat blir så mycket festligare att laga med ett glas vin bredvid sig, eller hur? En skvätt i grytan och en skvätt i glaset :) Jag är inte så mycket för att dricka alkohol till maten, för den absolut godaste måltidsdrycken är vatten. Men ett glas innan maten tackar jag sällan nej till (förutom när jag viktväktar).


Nu hägrar tv-soffan igen för det är junior-vm-hockey-dags. Vår nya soffan har verkligen blivit välanvänd det här jullovet. Oj, så mycket tid vi har tillbringat där :)

Fylld fläskytterfilérulle

Första vardagen på det nya året och det känns som måndag men det är torsdag. Inte lätt att hålla koll på dagarna. Är ni många som har börjat jobba nu? Vi är fortfarande lediga hela familjen så våra slappardagar fortsätter. I dag väckte jag dock Ida och Isak strax efter 9 för nu måste vi försöka vända tillbaka dygnet. Isak steg upp på en gång för han förstår att han måste somna i tid i kväll för i morgon börjar en hockeycup. Ida, vår 6-åriga tonåring, däremot var lite mer svårväckt.

Nyårsaftonens goda varmrätt - fylld bakpotatis och fläskytterfilérulle som vi fyllde med godsaker.

Fylld fläskytterfilérulle
1 kg fläskytterfilé
1 boll mozarella
röd pesto
babyspenat
soltorkade tomater
basilika
örtsalt, peppar
1 msk smör
salt och peppar

Skär kotletten i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Bred pesto på köttet, lägg på skivad mozarella, soltorkade tomater och babyspenat.
Krydda med örtsalt, basilika och svartpeppar.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek i 175-200 grader till 70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila ca 10 min, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.

Detta fyllde jag fläskytterfilén med den här gången men man kan ju variera hur mycket man vill och fylla med det man själv tycker om t.ex. fetaost, lufttorkad skinka, inlagd paprika, oliver, tomatpuré. Eller vad har ni mer för förslag? Det här är en storfavorit hos hela familjen och ändå äter vi det alldeles för sällan.
Skär upp, fyll, rulla ihop, bind ihop.
Skiva, ät och njut!

onsdag 1 januari 2014

Sambalkräm

Förutom en hyfsad lång promenad har det blivit mycket soffhäng med många tekoppar idag. Till middag följde vi trenden med nyårsdagspizza till barnens stora glädje och för mig var det den första pizzan sen i somras. Nu blir det nog ett halvårs uppehåll igen.

Igår gjorde vi en kall sås/kräm med sambal och crème fraiche. Kan inte blir mycket lättare eftersom vi nästan alltid har dessa saker hemma dessutom.


Sambalkräm
1 dl crème fraiche
1 tsk sambarl oelek
örtsalt

Rör ihop crème fraiche och sambarl oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.

Jag älskar kalla röror som är så enkla att slänga ihop inför middagen. Den här varianten kommer jag göra många gånger till sommarens grillkvällar. Jag tyckte den blev lite mild i smaken så jag tog lite extra, men smaka av hela tiden så att det blir bra för just din smak.

Nyårsmiddagen

God morgon! Har ni vaknat än? Här har vi hunnit äta frukost trots en lång och skön sovmorgon. Det är såå skönt att vakna av sig själv och inte av någon väckarklocka eller av något barn.

Vi hade en bra nyårsafton som avslutades på samma sätt som varje år - med att se kommunens stora fyrverkeri. Vi bor så bra till så vi behöver bara gå nån minut så har vi kanonplatser för att se det stora fyrverkeriet inne i stan.


Nyårsmiddagen
Drinktilltugg/förrätt
En liten flaska till mamma och en stor till barnen :)
varma krustader med brie och fikonmarmelad
vitlöksbröd
räkor
Prosecco
Pommac

Varmrätt
fylld fläskytterfilérulle
sambalkräm
sallad
öl
Pommac
rödvin

Efterrätt
blåbärs- och whiskyglass 
blåbärs- och vaniljglass
kardemumma- och digestiveströssel
te
julmust

tisdag 31 december 2013

GOTT NYTT ÅR

Nu är det bara drygt en timme kvar av 2013. 
Hoppas ni är nöjd med året, men visst tror vi att 2014 blir ännu bättre. 
Det tror i alla fall jag! 


Nu är vi proppmätta efter vår 3-rättersmiddag och orkar inte mycket mer än att sitta/ligga i soffan. Förutom Ida då som har dansuppvisning och rockar loss till alla möjliga musikvideos som vi ser via vår Apple-tv. Det är The Fooo, KKV, Justin Bieber, Timber och Mark Owuya.


På eftermiddan fick vi fin-besök så då passade vi på att bjuda på lite av vårt julgodis och andra godsaker. Vi hade en mysig eftermiddag och det var perfekt för Ida med eftermiddagsbesök för då blev inte hennes väntan på nyårskvällen så lång.

måndag 30 december 2013

Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås

Efter att tipsat er om drinktilltugg, förrätter, varmrätter, potatis och efterrätter i flera olika inlägg har jag nu haft tid att fundera på vad vi ska äta imorgon på nyårsafton. Och nu äntligen börjar vår egna meny att ta form. Varmrätt, potatis och efterrätt är i alla fall klart.

I väntan på nyårsafton åt vi en festmåltid redan idag. För denna kyckling passar bättre till fest än vardag.


Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås
1 kg kycklingfiléer
1 pkt bacon
0,5 purjolök
2 dl blandsvamp 
(jag använde kantareller idag)
salt
peppar
2 dl Västerbottensost, riven
Örtsås
3 dl grädde
2 msk kalvfond eller 0,5 köttbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
1 msk soja

Skär purjolök, bacon och svamp i mindre bitar.
Knaperstek bacon och lägg i purjo och svamp på slutet för att bryna på det lite. 
Lägg det sedan som en bädd i en ugnsform.
Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar. 
Bryn dem och krydda med salt och peppar. 
Lägg sedan dessa ovanpå bädden.
Blanda grädde, fond och kryddor i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
Häll såsen över filéerna och strö över osten.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter.

Den här kycklingen är så himla god och smakrik. Alla örtkryddor i såsen ger en otroligt god och mustig smak och sen Västerbottensost på det. Perfekt! Vi åt kycklingen till bulgur och ris som suger upp den goda såsen. Det blir inte så jättemycket sås, så vet man med sig att man är en "sås-familj" kan man nog behöva lite mer sås till 1 kg kyckling.

Älgsteksmiddag med Caravan Durif

Igår åt vi en god helstekt älgstek, potatigratäng, sallad (som Ida gjorde helt själv) och drack ett gott rödvin. Kändes nästan som nyårsafton :)

Vinet vi drack, Caravan Durif från Australien, lanserades i september i Systembolagets fasta sortiment. Druvan Durif, uppkallad efter fransmannen Francois Durif, är en korsbefruktning mellan Syrah och Pelarousin och är sedan 2011 även en godkänd synonym till Petit Sirah. Petit Sirah och Durif är alltså till 100% samma druva! Eftersom jag vill lära mig lite mer om viner och druvor, tycker jag att sån här druv-information är intressant. Men det är jag kanske ensam om :)


Jag vill även lära mig mer om smaker och dofter för det skulle vara kul att kunna förklara hur ett vin smakar, istället för att bara säga att det är gott. Caravan Durif beskrivs som ett ungdomligt, fruktigt och mycket smakrikt nyanserat vin med tydligt rostad fatkaraktär. I doften finns aromer av kryddor, örter, mörka bär, plommon och choklad. Vinet har en tät mörkblåröd färg med mjuka men ändå närvarande tanniner.

Nu har jag i flera inlägg efter varann tipsat er om drinktilltugg, förrätter, varmrätter, potatis och efterrätter till nyår. Men jag har helt glömt bort att fundera på vad vi ska äta. Eftersom vi åt helstekt kött igår är jag sugen på nå annat imorgon, trots att det oftast är det vi äter på nyårsafton.