tisdag 3 december 2013

Snart dags för julbaket

Trots att första advent har passerat har jag inte börjat med årets julbak. Känns konstigt för det är inte likt mig. Men jag tänkte vänta tills målaren är klar i köket innan jag drar igång julbaket på allvar. Det som står först på tur är lussekatter, saffransbullar och pepparkakor. Oj, vad jag längtar efter lussekatter. Jag höll nästan på att köpa med mig några i helgen, men jag avstod och väntar tills det finns nybakade hemma i mitt egna kök.


Sen har jag, så klart, även tänkt hinna med några andra favoriter innan julafton är här.
I dag är det exakt tre veckor kvar. Helt otroligt lite. Hinner ni med?!

(Klicka på rubrikerna så kommer ni till recepten)

En söt limpa som har blivit ett måste på julbordet för mig.

Dessa möra småkakor med en god klick mandelmassa med kanelsmak har jag bakat i många år
men endast till jul.

Även havrekexen har blivit ett måste för mig sen några år tillbaka. För något år sedan var det en del i den uppskattade julklappen till Idas pedagoger.

Pedagog-julklapp med havrekex, egengjord fikonmarmelad och brieost.

Dessa bakade jag för första gången i fjol, de var så goda och enkla att baka så det blir en omgång i år igen.

Pepparkaksliknande kaka med mycket ingefärasmak,
som är krispigare och mer smakrika än vanliga pepparkakor.

Sen har vi ju "Farmors kaka", en mjukkaka som jag har ätit på jularna sen jag var barn. 
Jag vågar dock inte lita på att jag kan baka dem själv, så jag måste först övertala mamma 
att vi ska ta en "bakeftermiddag" och hjälpas åt.

Vad "måste" ni baka till jul?

måndag 2 december 2013

Julgodis - favoriterna

Jag sitter och planerar vilket julgodis jag ska göra i år. Det finns ju så mycket gott men man kan ju inte göra allt. Här är några gamla godingar som står på årets att-göra-lista. (Klicka på rubrikerna så kommer ni till recepten)

Seg kola med god lakritssmak som blir en perfekt smakkombo med chokladen.

En stående favorit på vårt julgodisbord sedan evigheter.

Rocky road med jordnötter har alltid varit min absoluta favorit, jag älskar kombinationen salta jordnötter och mörk choklad. Men nu när Ida är så allergisk mot jordnötter vågar jag inte ha det i vårt hus nå mer så då använder jag salta solrosfrön istället.

Krämig kokosfyllning täckt med mörk choklad, har blivit en favorit även hos mig.


Trots att vi har många gamla favoriter måste vi prova minst en ny sort varje år och årets nyhet blir lingonkola. Någon som redan har provat?

söndag 1 december 2013

Matsedel v.49 december 2013

Nu börjar första advent att lida mot sitt slut och hela familjen är åter samlad efter att ha varit på olika håll mest hela dan. Barnen börjar lägga sig en efter en, men det lär dröja innan jag får dejta kudden för jag måste hjälpa tomten lite i kväll.

Kommande vecka är planerad och vi verkar få ihop logistiken även den här gången. Inte illa!


Matsedel v.49 december 2013
Må: Köttbullar och makaroner
Ti: Skinkwok
On: Fiskgratäng
To: Pytt i panna (jag är på julfest)
Fr: Pulled chicken
Lö: Älgstek
Sö: Vegetarisk lasagne 

Första ljuset är tänt

Har ni tänt första ljuset? 


I morse dukade vi upp frukosten framför tv:n för att se första avsnittet av årets julkalender. För att få extra mycket mysfaktor tände vi, förutom första ljuset, även en brasa också. Mysmånaden är här!


Jag var borta hela förmiddan och Leif o Isak är borta hela eftermiddan så vi har inte planerat nån speciell adventsmiddag. Vi hade vår adventsmiddag redan igår då vi åt den traditionsenliga julmustkyckling. Men nån middag måste jag komma på i alla fall, trots att all inspiration är bortblåst.

lördag 30 november 2013

Julmustkyckling

Vilken dålig bloggvän jag är just nu men det är mer fullt upp än vanligt. Direkt efter frukost åkte vi till möbelaffären för att köpa en ny soffa, sisådär fem år efter det behövdes. När väl nya soffan var på plats och de gamla på soptippen behövde varenda skåp tömmas, flyttas, torkas och fyllas igen. Nu är det bara en massa el kvar att fixa, så adventsstjärnorna och ljusstakarna kan lysa, sen är ett rum klart och resten av huset måste städas och adventpyntas...

Första advent imorgon innebär julmustkyckling till middag i dag. En tradition sen flera år tillbaka.


Julmustkyckling
1 kg kycklingfiléer, 
3 dl crème fraiche
3 dl julmust
1,5 hönsbuljongtärning
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.
Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Garnera ev med färsk rosmarin.
Servera med ris eller ugnsrostade rotsaker.

Den här kycklingen är såå god och alla barn älskar när vi äter den för då får de dricka julmust till maten och julen närmar sig.

Vad har ni för traditioner kring advent och jul, förutom det "vanliga"? En tradition vi har på julafton det är att vi klockan 12 åker in till stadsparken i Luleå och ser sista föreställningen av julkalender, framförd av Lule Stassteater. Eller rättare sagt så klär Leif och barnen på sig och åker iväg medan jag stannar hemma och fixar det sista med maten i lugn och ro.

När julmusten hälls i bubblar det upp ordentligt.

fredag 29 november 2013

Advent på gång

Det har varit väldigt tyst här inne idag och det beror på att jag har storstädat och förberett inför advent. Adventstädningen är enda gången på hela året som det är kul att städa för man vet att belöningen blir så bra - ett fint och mysigt hem. Nu har jag landat i soffan med en kopp te för att ge ifrån mig ett livstecken till er men jag ska alldeles strax stupa i säng.

Bilder från fjolårets bakning! Hoppas på bakhumör imorgon...

Imorgon hoppas jag hinna med att baka lussekatter och saffransbullar så vi har nå gott att mumsa på till hockeyn på kvällen. Luleå hockey spelar nästan varje lördag sena matchen som då tyvärr krockar med mys-serien "Så mycket bättre".

torsdag 28 november 2013

Korvsoppa

Redan torsdagkväll och på söndag är det första advent och första december. Hur gick det till?! Jag måste ju hinna storstäda, adventspynta, fixa paketkalendern och baka lussekatter. Visst har ett dygn mer än 24 timmar, eller hur var det nu? 

I dag var det bråttom att få middagen på bordet om Ida skulle hinna äta innan dansen. Såna dagar passar korv perfekt och i dag varierade vi oss genom att göra en korvsoppa stället för korv o makaroner. Det gick extra fort att göra korvsoppa idag eftersom Olivia hade förberett så både potatisarna och morötterna var skalade när jag kom hem.


Korvsoppa
7,5 dl vatten 
1 grönsaksbuljongtärning 
2 morötter, i skivor 
8 potatisar, i bitar 
2 msk tomatpuré
1 liten purjolök, i skivor 
400 g valfri korv i bitar 
salt
peppar 

Koka upp vatten och buljongtärning. 
Lägg i morötter, potatis, purjolök och tomatpuré.
Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter.
Lägg i korv och koka ytterligare ca 5 minuter.
Salta och mal över lite peppar. 

Alla åt med hyfsad god aptit, vissa åt lite mer korv än andra, vissa åt mest potatis osv men det är helt ok tycker jag för alla kan inte älska allt.