söndag 24 november 2013

Basketkväll

Luleå har i flera år legat i toppen av både damernas och herrarnas basketligor. LF Basket (tidigare Plannja) har flera sm-guld på meritlistan, medan Northland Basket (tidigare Luleå basket) som bäst har några för många finalförluster.

Till årets säsong har vi fått en ny fin arena - Luleå Energi Arena och äntligen finns en restaurang i anslutning till sporthallen. På tiden! I fredags var det dags för mig att uppleva basket live igen, Northland-Telge och vi fick se en hemmavinst. En vinst för favoritlaget gör ju hela upplevelsen så mycket bättre, eller hur?


Vi hade en trevlig helkväll som började med en god buffé i nya restaurangen. Fräsch god mat med stort salladsbord och kött utan sås, älskar när man själv har chansen att välja om man ville ha sås eller inte. Det fanns flera röror och såser att välja bland för de som ville, men som vanligt (nu för tiden) avstår jag sås och tar lite mer grönsaker istället.

Restaurangbufféer kan lätt bli lite sunkiga och tråkiga men inte den här. De får topp-poäng av mig (men det kanske beror på att rostbiffen låg i en balsamvinägersky - mycket mer behövs inte för att imponera på mig #favoritsmaken)


Efterrätten såg riktigt smarrig ut, chokladkaka, glass, maränger och chokladsås. Men jag avstod och tog bara en kopp te. Men som vanligt i restaurangvärlden måste de bli bättre på te-fronten, t.ex ska man inte använda en gammal kaffetermos till tevattnet för då smakar teet bara kaffe.

När vi var mätta och belåtna var det dags att ta plats på läktaren för en dryg timmes basketunderhållning som slutade på bästa sätt med en 19-poängs-vinst för lulelaget Northland.


När matchen var slut var det dags för det nästan bästa på hela kvällen, för då dukades det upp ost och kex i restaurang som alla buffégäster bjöds på. Så istället för att alla rusar hem till sig efter matchen fick man en lugn stund tillsammans för att analysera matchen, prata lite mer eller bara ha en mysig stund innan hemgång.

Tack jobbgänget för en trevlig kväll!
Jag kan verkligen rekommendera en helkväll med basketen om ni vill göra något mer än "bara" äta. Perfekt julklapp till familjen, jobbet eller kompisgänget.

lördag 23 november 2013

Saffran och glögg

Visst är det en härlig rubrik - Saffran och glögg? 
Två underbara smaker och dofter som hör till julen!


Just nu luktar det gott av glögg för bredvid mig på bordet står en liten mugg av Blossas nya årgångsglögg. I köket står en nybakad saffranskaka och sprider underbar doft i huset och snart ska den provsmakas med en kopp chai-te som innehåller ytterligare en julsmak - kanel. 

Vilka smaker och dofter förknippar ni med jul?


Igår var jag på basket med jobbet, det blev en helkväll med god buffé, bra basketmatch och mysig ost- och kextallrik i Luleås nya basketarena. Mer om det i ett kommande inlägg för nu ska jag äta saffranskaka och fortsätta mysa denna lördagkväll med hela familjen hemma.

fredag 22 november 2013

Lingonmousse

Godmorgon tidiga fredagmorgon! Den i vanliga fall så morgontrötta Ida är redan vaken och har även hunnit med att äta frukost. Vad hände?! Hon får mysa i sängen med iPaden ett tag till innan vi ska ge oss iväg mot skola och jobb. Fredag innebär kort dag för oss både. Att jag bestämde mig för att ha korta jobb-fredagar är det bästa jag gjort, för helgen blir så mycket längre. Jag älskar det!

Förra helgen kom mamma över med en god efterrätt och nu har jag lyckats få tag i receptet. Tack!


Lingonmousse
2 dl lingon
0,5 dl strösocker
150 g vit choklad
0,75 dl vit glögg
2 dl vispgrädde
1 dl smetana
Till garnering
pepparkakor , mini eller i bitar
lingon

Koka lingon och socker i en kastrull 2–3 min tills sockret smält. 
Mixa nästan släta. 
Hacka chokladen, lägg i kastrullen och rör tills den smält. 
Tillsätt glögg. Vispa grädde och smetana luftigt. 
Rör försiktigt ner det i lingonblandningen. 
Fördela i 8 små glas. 
Låt stelna i kyl minst 5 tim. 
Stick ner en bit pepparkaka i varje glas. Garnera med lingon.

Istället för smetana användes crème fraiche, som kan vara något lättare att få tag i. Riktigt god efterrätt som passar perfekt nu i advents- och jultider. Tyvärr har vi inte hunnit baka egna pepparkakor än så jag hade inga små söta pepparkakor att garnera med, utan fick använda en köpesvariant.

Pepparkaka och lingon är en perfekt kombination som blir så gott ihop. Ni har väl inte missat lingonkrämen till pepparkakor som har blivit en favorit på våra glöggbord.

onsdag 20 november 2013

Minttryffel

I kväll har jag varit på ett fik med en kompis i fyra timmar. Det var alldeles för länge sedan vi sågs så vi hade mycket att surra om, tiden gick fort för det kändes inte som mycket mer än två timmar. När personalen började blåsa ut ljusen på borden insåg vi att de nog ville att vi skulle gå hem. Jag hade med mig några minttryfflar från lördagens experiment, som vi "tjuvsmakade" till efterrätt.


Minttryffel
100 g mintkrokant
50 g mörk choklad
0,75 dl grädde
garnering: råsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron.
Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.
Forma till kulor och rulla i råsocker. 


Jag har sagt det flera gånger förut men det kan upprepas - choklad och mint är bästa kombinationen! 

Marabou mintkrokant, som jag använde mig av, är egentligen för ljus för min smak därför tillsatte jag även lite mörk choklad. Men inte för mycket för det får inte ta bort mintsmaken. Vill man hellre rulla tryffeln i kakao så går det bra, men använd en kvalitetskakao för att få en god smak. Jag tycker det blir så glittrigt och fint att rulla tryfflarna i råsocker. Även chokladbollar blir underbart fina om man rullar dem i råsocker. Prova nästa gång!

tisdag 19 november 2013

Skinksås till pasta VV

Idag var det återigen dags för hockeyträning mitt i middagstid, men med lite hemma-snabb-mat hann vi få maten på bordet i tid så Isak hann äta före träningen. (Han lär dock vara lika hungrig när han kommer hem efter träningen) Pasta med snabbfixad skinksås är perfekt dessa bråttom-dagar. Vad äter ni när det är bråttom?


Skinksås till pasta VV 
(5 portioner 2 propoints/portion)
200 g rökt skinka
1 bit purjolök
1 röd paprika
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
0,5 dl lätt crème fraiche
grillkrydda
svartpeppar

Skär skinka, purjolök och paprika i mindre bitar.
Bryn dem en aning (behövs inget smör eller olja).
Rör ner tomatpuré och mjöl.
Späd med mjölk och låt koka upp.
Koka några minuter.
Rör ner crème fraiche och koka upp.
Servera till pasta (lägg till propoints för pasta) och/eller broccoli.

Det här är en liknande pastasås som jag brukar göra men nu använde jag lättmjölk och lite mindre crème fraiche. Och vet ni vad?! Det blev exakt lika gott som vanligt. 2 propoints är dessutom väldigt lite för en middag, så nu kan jag ta en kvällsmacka till fotbollen :) Åh vad jag älskar detta räknande och planerande!

måndag 18 november 2013

Kyckling i currysås

Måndagkväll och veckan är i gång! Nu är det en kopp te i tv-soffan som gäller i väntan på Homeland. En tv-soffa som vi snart byter ut hoppas jag. Vi har varit en sväng på möbelaffärer ikväll och nu gäller det bara att komma på hur vi ska möblera på bästa sätt för att få in en så stor soffa som möjligt på den lilla ytan.

Jag hade kvar en halv kyckling från den helstekta kycklingen vi åt förra veckan. Så till middag i dag gjorde jag en currysås, satte i kycklingresterna och serverade till ris. Och helt plötsligt hade vi en "ny måltid" trots att det var rester.


Kyckling i currysås
0,5-1 grillad kyckling
Currysås:
1 äpple
rapsolja
smör
1,5 msk curry
1,5 msk vetemjöl
5 dl buljong (eller fond + vatten)
2 dl grädde
salt och peppar

Skala och grovriv äpplet. Fräs det i olja och smör med curryn. 
Rör ner mjöl och späd med buljongen, lite i taget, under vispning. 
Tillsätt grädde, rör om och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Hetta upp och servera med ris.

Barnen älskar curry så det här gick åt till sista droppen. Det är alltid lika kul när man lyckas med maten så att hela familjen tycker det är gott. Det känns som jag har flyt nu för det har varit många bra middagar i rad. 

Matsedel v.47 november 2013

Förra veckan hade vi ingen matsedel och det är såå jobbigt när man kommer hem trött och hungrig och inget är förberett så i veckan ska jag skärpa mig och göra en matsedel som vi kan utgå från. Trots att vi sällan aldrig följer den till punkt o pricka är det skönt att ha tänkt till lite i alla fall. Fast det känns lite konstigt att göra matsedel för hela veckan eftersom jag personligen ska äta på restaurang/fik tre eller fyra gånger den här veckan. Undra om ni kan gissa vilka av dagarna?


Matsedel v.47 november 2013
Må: Kyckling i currysås och ris
Ti: Pasta-, skink- o broccoligratäng
On: Korv o potatismos
To: Köttbullar o makaroner
Fr: Hemma-hamburgare
Lö: Hemma-pizza
Sö: Lasagne