onsdag 11 september 2013

Kycklinggryta med lufttorkad skinka och balsamvinäger

Då var ytterligare ett föräldramöte avklarat! Ett kvar nästa vecka sen hoppas jag det är lugnt på föräldramötes-fronten ett tag framöver. Det sägs ju inte så mycket nytt på dessa föräldramöten (man har ju varit på några stycken), så man blir lite småless emellanåt.

Men alltså - redan onsdag! Hur gick det till? Inte många timmar kvar på arbetsveckan eftersom jag ska sluta tidigt både imorgon och på fredag. Imorgon ska jag hem o baka och på fredag slutar jag alltid tidigt.

Till middag i dag gjorde jag en snabb-variant av en klassiker - Parmalindad kyckling i balsamsås.
Kycklinggryta med lufttorkad skinka och balsamvinäger
700 g kycklingfilé
100 g lufttorkad skinka
salt
svartpeppar
1 msk oregano
3 dl grädde
3 msk balsamvinäger
1,5 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta

Dela kycklingen i mindre bitar, bryn den i smör, salta o peppra.
Bryn på skinkan lite lätt.
Pressa i vitlök, tillsätt oregano, balsamvinäger, fond och grädde.
Låt koka i några minuter (till kycklingen är genomkokt)
Servera till pasta eller ris.

Mums, vad gott. Alla åt med god aptit, men jag såg till att jag hann få en lunchlåda till imorgon. Olivia hade hellre velat ha ris och det hade nog passat bättre för att få upp allt av den goda såsen. Men eftersom jag var så sugen på pasta så blev det så i dag. Jag använde Serranoskinkan jag köpte på matmarknaden i förra veckan. Har en liten bit kvar. Undra vad jag ska göra för gott med den?

måndag 9 september 2013

Ristorn

Vilken sommardag vi har! Underbart! Inte lätt att förstå att vi faktiskt är en vecka in i september. 

Måndagar är ofta en aktivitetsfri dag för oss och det är så skönt att börja vecka lite lugnt. Till barnens stora glädje åt vi tacos till middag, så det blev en extra mysig familjemiddag när alla tyckte om maten och ingen hade bråttom nånstans. Nu sitter jag och Isak vid vårt nya barbord (som vi är supernöjda med), vi småpratar lite samtidigt som jag bloggar och han gör läxa.

Bulgurtorn
Det finns små enkla sätt att göra vardagsmaten lite roligare. Ett tips är att servera ris eller bulgur som små torn. Passar perfekt när man kör ViktVäktarna eftersom man väger eller mäter det mesta man äter. Här har jag använt ett dl-mått som jag fyllt med ris/bulgur och sen vänt upp och ner på tallriken. Blir mycket finare än om man bara slänger upp en slev.

Ristorn
Ida ville också visa sitt fina ristorn

söndag 8 september 2013

Matsedel v.37 september 2013

Vilken härlig dag vi har haft. Vi (läs:jag) har städat lite, tvättat lite, lagat lite mat och suttit vid datorn lite och allt i ett väldigt lugnt och behagligt tempo i myskläder. En dag helt i min smak. Precis vad jag behöver för att tanka energi inför en kommande vecka med en massa tider att passa och ordet "skynda" lär användas alldeles för ofta.
Matsedel v.37 september 2013
Må: Tacos
Ti: Kycklinggryta med lufttorkad skinka och pasta
On: Fiskpinnar och potatismos
To: Korv
Fr: Köttgryta med rödvin och kantareller och ris
Lö: Paj med italienska smaker
Sö: Kycklingklubbor

Ytterligare en veckas middagar är planerade. Det är alltid lika spännande att se hur många dagar vi följer planen och hur många dagar som vi lagar nå annat till middag. Men som jag alltid säger: Skönt att ha en plan i alla fall.

Potatispaket med rå potatis

Gårdagens sol har bytts till regn och grå-väder. Perfekt eftersom jag ville ha en inne-o-pyssla-städa-och-fixa-dag. Jag har börjat försöka få till ett kontor i källaren, det går sakta men säkert framåt, jag har sparat alldeles för mycket papper och grejs som jag nu måste gå igenom för att veta om det ska vara kvar eller om det går att slänga. Är lite sugen på att baka också nu när det blev inne-väder och jag har två paket jäst som behöver användas upp (och för att få lämna städandet och sorterandet ett tag).

Igår använde vi rå potatis till våra potatispaket, tidigare har vi alltid använt färdigkokt potatis. Men det gick alldeles utmärkt med rå potatis också, man får bara se till att ha paketen längre på grillen så att potatisen mjuknar.


Potatispaket med rå potatis 4 paket (4 propoints/paket)
8 potatisar (ca 60 g/st)
8 tsk smör
1 lök
salt o peppar
grillfolie

Dela potatisen i ca 4 bitar/klyftor, skiva löken.
Fördela potatis och lök på bitar av folie.
Salta och peppra, lägg på en klick smör.
Vik ihop folien till små paket.
Lägg på grillen i ca 30 minuter.



Det här är en familjefavorit, hela familjen äter med god aptit trots löken. Det är så bekvämt att tillaga allt på grillen när man väl grillar, istället för att tillaga tillbehören på spisen eller i ugnen. Extra bekvämt är det för mig eftersom Leif sköter allt på grillen och jag sköter allt i köket :)


Snart ska jag sätta mig och försöka få ihop en matsedel för kommande vecka. Vad ska ni äta?

lördag 7 september 2013

Årets sista grillmiddag?

Vilket väder vi har haft i dag! Och hela Sverige verkar ha haft samma härliga sommarvärme. Så underbart att det kan vara så varmt trots att vi är en vecka in i September. Självklart passade vi på att grilla till middag. Kan det ha varit årets sista grillmiddag?


Passade perfekt med grillväder eftersom hällen inte har kommit på plats än i den nya bänkskivan. Vi struntar nog att göra ett hål (det tog sån tid) i den tillfälliga bänkskivan utan lägger hällen provisoriskt uppepå istället. Dumt att ödsla tid och energi på en tillfällig lösning.

Nu blir det sova i soffan familjemys och Körslaget resten av kvällen.

Väntan fortsätter...

Jag som trodde att vi skulle få alla bänkskivor på plats idag. Men så blev det inte. När vi öppnade längsta bänkskivan (så klart) så var den skadad. Typiskt! Så nu får vi fortsätta vänta på att de har tillverkat och levererat en ny. Men i väntan på den får vi i alla fall såga ut hål för diskhon och hällen så att den går att använda. Jag var lite rädd för att de ville ha tillbaka den oanvänd eller att vi inte ens skulle få en ny. Så det blev ju ganska bra trots allt.


Men det är ju ingen idé att sätta kakel, dra el och sätta upp fläkten innan den riktiga bänkskivan är på plats. Suck!

fredag 6 september 2013

Barbord med mat

Efter en effektiv dag då jag hann mycket av de jag ville hinna, bestämde vi att åka in till matmarknaden och köpa med oss lite mat hem. Många av mat-stånden hade lååånga köer trots att klockan var 18.30 och bara en halvtimme kvar till stängning.

Vi köpte mat från de ställen som hade de kortaste köerna och det var inget fel på den maten. Man blev ju lite misstänksam :) Sen dukade vi upp de olika maträtterna på vårt nya barbord (som Leif skruvade upp innan vi for till stan). Det blev lite spanskt, lite franskt och lite thailändskt.


Nu är första bänkskivan på plats som alltså blev ett barbord. Nu hoppas jag att de övriga två skivorna kommer upp i helgen, men det är lite mer jobb med de eftersom vi då måste skära ut hål för både diskhon och hällen.