tisdag 3 september 2013

Sambal- och ingefäratorsk

Nu är det för kallt att vara fotbollsmamma! Usch vad kallt det blev att stå ute och heja på Isak i kväll. När vi kom hem blev det raka vägen in i en varm dusch och sen en stor kopp te för att försöka få upp värmen. Bara några timmar tidigare satt vi ute och åt surströmming men så fort solen försvinner känner man att hösten är här.

Den här goda maträtten gjorde jag igår och sen använde jag mig av ViktVäktarnas hjälpmedel för att räkna ut hur många propoints en portion är. Himla smidigt verktyg när man gör egna maträtter och inte följer något av ViktVäktarnas alla recept.


Sambal- och ingefäratorsk 4 portioner (4 propints/port)
600 g torsk, eller annan vit fisk
1 röd paprika
1-2 morötter
2 dl fraiche 8%
1 tsk ingefära, malen
0,5 tsk salt
0,5-1 tsk sambal oelek
0,5 fiskbuljongtärning
1,5 dl lättmjölk

Skär fisken i bitar. Skala och skär morötterna i skivor. Strimla paprikan. 
Vispa ihop fraiche, ingefära, buljong, sambal, salt och mjölk i en kastrull. 
Låt det koka upp tillsammans med morötterna. Koka i ca 5 minuter.
Lägg i fisken i grytan. Koka under lock 5-10 minuter. Lägg i paprikan.
Servera med kokt ris eller bulgur (som då självklart ger fler propoints).

Jag brukar ha svårt att komma på goda torskrätter, oftast blir det lax istället. Men det här blev riktigt gott och jag kommer definitivt göra den igen för Olivia, som säger att hon inte tycker om torsk, åt inte hemma idag och gick därför miste om den goda maten. Måste ju visa henne att torsk kan vara gott. Det är inte lätt att göra alla till lags - Isak tycker inte om lax utan vill ha torsk medan Olivia inte tycker om torsk utan vill ha lax.

måndag 2 september 2013

Fläskfilé med skogssvamp

En måndagkväll hemma! 
Kan det bli bättre? Tror inte det. Oj vad jag njuter av att gå hemma i myskläder utan måsten. Nu har jag dessutom gått ner lite i (arbets)tid och det betyder att jag kommer hem i bra tid för att hinna göra middagen i någorlunda lugn och ro. Vilken vardagslyx det är. Det är inte lika roligt när lönen kommer men ett måste för att få vardagspusslet att gå ihop på ett bra sätt.

Igår använde vi oss än en gång av Keldas middagspanna till middag och än en gång blev jag positivt överraskad.
Fläskfilé med skogssvamp
700 g fläskfilé
salt o pepper
1 paket Kelda middagspanna skogsvamp
kantareller

Putsa fläskfilén och bryn den runt om så att den får färg. Salta och peppra.
Ställ in den i 175 grader och stek i ugnen till innertemperaturen är 70 grader.
Låt svalna något, skär i skivor.
---Hit kan du förbereda----
Stek kantarellerna något.
Blanda ihop middagspannan enligt anvisningarna på förpackningen.
Lägg köttet i en ugnsform, häll på såsen. 
Låt allt bli varmt i ugnen (tillsammans med klyftpotatisen).
Strö över kantarellerna och servera till klyftpotatis.


Både för att minimera (stek)fettet (viktväktar-tänk) och för att det är sååå tråkigt att steka saker i stekpanna, så ugnsstekte jag köttet. Himla praktiskt! Jag fixade köttet på förmiddan och sen när vi kom hem på kvällen gick det fort att fixa det sista och det bästa av allt - jag slapp allt stekos.


Jag blir så imponerad över hur goda dessa middagspannor från Kelda är och så himla enkelt. Hela familjen åt med god aptit än en gång. Förra gången provade jag middagspannan med balsamico och rostad vitlök. Kommer ni ihåg?

Matsedel v.36 september 2013

Idag kändes det som höst - grått, ruggigt och fuktigt. Men det är kanske så det ska vara första veckan i september. Jag letade fram Idas mössa och den tog hon tacksamt på sig när vi cyklade iväg i morse.

Igår åt vi än en gång Keldas middagspanna - ett enkelt sätt att snabbt få en smakrik och god middag. Kommer med receptet (ingredienslista) senare under da'n, t.o.m Leif som inte tycker om svamp berömde maten som inte smakade mycket annat än svamp.

Matsedel v.36 september 2013
Må: Torsk och ris
Ti: Korvgryta
On: Köttfärsbiffar med dill och basilika, potatis och sås
To: Chicken à la King och ris
Fr: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger
Lö: Kycklingklubbor
Sö: Skinklasagne

söndag 1 september 2013

Råkostsallad

God morgon! Snart lunch men det känns som vi nyss steg upp trots att jag har hunnit en del. Det är konstigt det där med tid.

Även i dag är det en dag full av aktiviteter, hockey, fotboll och kalas står på dagens schema, så jag behöver inte fundera på vad jag själv ska göra. Till veckan börjar älgjakten men Leif ska inte jaga nu första veckan - skönt för varje kväll är uppbokad och det skulle ha blivit tuff att fixa allt själv. September är alltid en hemsk månad med älgjakt, en massa föräldramöten och alla höst- och vinteraktiviteter som drar igång.

Till vår tortillapizzamiddag igår gjorde jag en stor sats råkostsallad som nu blir perfekt att ta fram till middagar kommande vecka.



Råkostsallad 10 portioner (1 propoints/portion)
0,5 kg vitkål
0,5 kg morot
1 röd paprika
1 bit purjolök
Dressing
0,25 dl rapsolja
0,25 dl vatten
0,25 dl vinäger
1 msk socker
0,5 msk örtkryddor
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Strimla vitkål, morötter, paprika och purjolök.
Lägg alltsammans i en stor skål. Krydda med salt, peppar, örtkryddor och blanda.
Koka upp olja, vatten, socker, vinäger och kryddor.
Slå detta varmt över grönsakerna och sätt på ett tätslutande lock. Ställ i kylen 1-2 timmar.
Hållbar minst en vecka i kylskåp.


Den här salladen påminner om Veckosalladen som jag brukar göra, men jag tyckte den här var godare för det var örtkryddor i den. Jag hade 1 tsk basilika (favoritkrydda) och 0,5 tsk oregano. Det här räcker absolut till fler än 10 personer och då blir det inte ens 1 propoints när man äter denna sallad.

Passa nu på att göra den här salladen så har ni sallad för resten av veckan och kan satsa mer tid och energi på den övriga maten.

lördag 31 augusti 2013

Hemmagjord snabbmat

Lördagkväll och lugnet har lagt sig. 
Vi slappar i sofforna efter middagen i väntan på sommarkrysset.  


Middagen blev tortillapizza och vitkålsallad. Tillräckligt avancerat en slö lördagkväll då man hellre gör annat än står i köket. Barnen ville ha skinka, ananas och banan på sin pizza medan jag valde zucchini och kantareller. Vilken höjdare det blev!


Enklaste sättet att göra pizza är att använda tortillas, nu har ju Santa Maria dessutom en ny sort som heter Pizza Tortilla och gör pizzan lite godare för den är lite tjockare. Vi använder deras tomatsås i praktisk flaska, som finns i två smaker antingen den med örter eller nyheten med jalapeño om man vill ha lite styrka. När pizzan är färdiggräddad spritsar vi dessutom på lite vitlökstopping för att den ska bli extra mumsig. Sen är det bara att njuta.

Hemmagjord snabbmat är ju så mycket bättre än köpt snabbmat!

Grönsaksoppa VV

Ännu en dag med strålande sol och härligt väder! När ska man hinna vara inne och städa?

Men vad man kan göra, och jag ska göra, i det fina vädret det är att gå på en långpromenad. En spännande ljudboks-deckare i öronen gör att man går extra långt för man vill bara höra mer och mer. Igår kväll hade jag jätteont i halsen och var rädd för att förkylningen var tillbaka, men i dag är jag pigg och kry. Det halsonda berodde nog bara på att jag var helt slut efter veckan. Blir ni sjuka när ni är trötta? Jag får ofta ont i halsen, men om jag sen får sova ut på morgonen så är jag frisk igen.

Till lunch idag kokade jag en soppa till mig själv. Jag hade tänkt ha den till middag nån dag men insåg rätt snabbt att det nog bara är jag och ev. Ida som kommer äta av den och då är det bättre att göra den till lunch. Nu har jag en massa lunchlådor dessutom. Perfekt!

Grönsaksoppa VV 4 portioner (0 propoints/portion)
2 förpackningar krossade tomater 
4 morötter
0,5 squash 
1 klyfta vitkål
1 broccoli
2 st grönsaksbuljongtärningar
6 dl vatten
1 msk basilika
salt
peppar

Skala och dela grönsakerna i mindre bitar.
Koka upp allt på medelvärme och låt koka tills grönsakerna blivit mjuka.
Späd med vatten eller buljong till lagom tjock konsistens.
Smaka av med mer kryddor.
Servera gärna soppan med grov smörgås, knäckebröd med magert pålägg eller kokt mager korv.


"Mycket smak, mycket fiber, mycket färg, men ett lågt ProPointsvärde." Det lät som en bra kombination! Dessutom är den god. Men se till att välja bra krossade tomater, det är stor skillnad. Den blev mer som en gryta för jag ville ha tuggmotståndet kvar, men om man vill kan man mixa soppan och göra den slät. Det kanske jag provar nån gång, nästa gång ska jag koka lite pasta och tillsätta till soppan för det tror jag blir gott och lite extra mättande. Variera med dina egna favoritgrönsaker.

fredag 30 augusti 2013

Kräft- och spenatpasta på salladsbädd VV

Äntligen fredag! 
Det har varit en lååång vecka med få timmar hemma i soffan, men nu har vi en härlig helg framför oss.

Snart är min första viktväktarvecka över och det har gått riktigt bra, trots alla frestelser. Det är inte ofta vi har fikabröd på jobbet men den här veckan har varit hemsk. Det började på måndag med butterkaka som är en storfavorit för mig, sen var det dags för godaste tårtan på tisdag och den har funnits kvar hela veckan och tagits fram till varje fika och idag avslutades det med Remi, med min favoritkombination choklad och mint. Men jag har inte smakat en smula. Stolt över mig själv!


Man kan äta god fredagsmysmat med ViktVäktarna! Om ni nu hade trott nå annat? Den här rätten innehåller många av mina favoriter, så det är ju inte så konstigt att det blev gott. Tyvärr hade jag inget vitt vin på kylning annars hade jag tagit ett glas vin också, nu blev det isvatten. Kanske godaste måltidsdrycken trots allt.


Kräft- och spenatpasta på salladsbädd VV 1 portion (6 propoints/portion)
125 g bladspenat
1 dl kräftstjärtar
1 dl pasta okokt 
1 bit isbergssallad
1 bit gurka
5 körsbärstomater  
salt o peppar
Dilldressing
1 dl lättfil eller yoghurt naturell 0,5%
1 msk dill
0,25 krm cayennepeppar
örtsalt

Tina ev fryst spenat på svag värme i kastrull eller full effekt i mikron. Salta och peppra.
Strimla salladen, skär gurkan i bitar och tomaterna i halvor.
Blanda ihop dressingen.
Koka pastan.  
Blanda ner spenaten i den färdigkokta pastan. Vänd ner kräftstjärtar och tomathalvor.
Lägg sallad och gurka på en tallrik, häll pastablandningen över. Avsluta med att ringla dressingen över alltihop.


Det här ViktVäktar-receptet modifierade jag en aning, genom att lägga till mer grönsaker och ta bort 1 dl räkor. Om du väljer att äta både kräftor och räkor så blir det 8 propoints/portion istället eller kanske lägger till ett kokt ägg för 2 propoints.

Det här blev en rejäl portion men det behövdes i dag för jag var så himla hungrig. Det blev jättegott så det här kommer jag göra fler gånger, perfekt att ta med i lunchlådan men då halverar jag nog receptet. Olivia provsmakade också och godkände det "Helt i min smak - kräftstjärtar, spenat, dill och pasta"