fredag 23 augusti 2013

Rödavinbärsmarmelad med kardemumma

God morgon fredag! 

Jag som älskar fredagar och den härliga fredagskänslan får vänta ytterligare nån vecka på den känslan eftersom jag är hemma och vabbar idag går jag miste om fredagskänslan. Dagens sjukrapport är den att Ida mår bättre, jag mår sämre och Isak hostade oroväckande vid frukostbordet. Jag hade stora bakplaner i dag men de får jag skippa till förmån för soffan där jag nog kommer ligga stora delar av dan med täcke och kuddar för att försöka krya på mig så gott det går.

Innan jag blev krasslig passade jag på att plocka in lite av alla våra röda vinbär, som jag kokade en god marmelad av.
Rödavinbärsmarmelad med kardemumma
1,5 l röda vinbär
0,5 dl vatten
0,75-1 msk grovmalen kardemumma
0,3 kilo syltsocker, (strösocker med tillsatt pektin)

0,2 kilo strösocker

Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och syltsockret i en tjockbottnad kastrull.
Koka i cirka 5 minuter på mellanvärme.
Rör ner strösockret och koka upp allt ordentligt i ytterligare 5 minuter.
Ta bort marmeladen från värmen och låt stå i cirka 10 minuter. Skumma av och låt stå kallt ca 1 dygn så stelnar det lite mer. Häll sedan upp i plastburkar och frys ner. 

Den här varianten när jag använder både vanligt socker och syltsocker blir lite rinnande - precis som jag vill ha den. Vill du ha en fast marmelad då kan du använda dig av bara syltsocker, som jag gjorde här. Ni som följt mig ett tag har nog inte kunnat missa att kardemumma är en av mina favoritkryddor och i en marmelad med röda vinbär passar den perfekt.

Godaste mackan att äta marmeladen på är Matro-limpan med hushållsost.

torsdag 22 augusti 2013

Långkokt kalops

Har ni haft en bra dag? Och imorgon är det fredag... 

Ida mår mycket bättre, tack o lov. Skönt att hon blev så mycket bättre på en dag, igårkväll lät hennes andning riktigt dålig och jag funderade på att åka till akuten för att hon skulle få inhalera. Men nu är andningen nästan normal och hon har bara kvar den hemska hostan. Men lyckan blev kortvarig för nu känner jag mig förkyld, men inget som inte lite te och en god natts sömn kan fixa, hoppas jag.

Idag kokade jag en kalops i min Crock Pot en slow cooker som fixar underbart god mat med minimal ansträngning från mitt håll.
Långkokt kalops
1 gul lök
3 morötter
1 kg grytbitar
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt
2 dl vatten
Senare
maizena
salt o peppar

Skala och skiva lök och morötter. Lägg de i Crock Poten.
Lägg grytbitarna över. Salta.
Lägg i kryddpepparkorn, lagerblad och vatten.
Sätt på locket och koka på låg värme i 7 timmar.
Vill du ha lite tjockare sås så reder du med maizena i slutet av kokningen.
Smaka av med salt och peppar. Servera till kokt potatis och rödbetor.

Innan jag serverade kalopsen plockade jag bort lite lök för att slippa alla protester från barnen :)
Har du ingen slow cooker har jag ett recept på kalops som tillagas i kastrull på spisen här. Jag hade ganska små grytbitar och de fick koka lite drygt 7 timmar så de var väldigt möra, nästan sönderkokta.

Alla ingredienser ligger i grytan för att sju timmar senare vara en god kalops.
Ida övervakar att vår CrockPot sköter sig

Mat på gång

Usch vilken hemsk hosta Ida har, inte trodde jag hon skulle bli hemma så här länge när förkylningen bröt ut. Nu däremot undrar jag om hon ens är frisk till nästa vecka. Trots all hosta och att det är tungt att andas så är hon hyfsat pigg. Nu ligger hon i soffan och ser på sina nya favoriter The Fooo och favoritlåten "Build a Girl". Länk till YouTube hittar du här, så kan även du höra och se låten och killarna.


Idag får min Crock Pot (slow cooker) fixa middagen. Jag har fyllt den med grytbitar, morötter, gul lök, kryddor och vatten, så nu hoppas jag att vi har en god kalops lagom till middagen. Så himla skönt att slippa tänka på maten, trots att jag ska vara hemma hela dan. Istället ska jag göra rödavinbärsmarmelad och müsli.

onsdag 21 augusti 2013

Fusilligratäng med köttfärs och curry

God morgon! Är in en snabb sväng innan jag ska cykla till jobbet för i dag är det Leifs tur att vara hemma med förkylda Ida. Tyvärr börjar jag känna av min hals. Vill inte bli sjuk, vill inte bli sjuk.... Nu ska det ätas c-vitamin och vilas mycket för att det inte ska bryta ut. Har ni några bra tips på att hålla förkylningar borta?

Idag är det Isaks skolmatsfavorit på skolan. Oturligt nog så har han friluftsdag och missar Fusilligratängen. Men för att göra honom lite gladare fixade jag likadan gratäng hemma till middag igår, för när Isak gick i trean såg han till att få receptet av skolmåltidspersonalen. Smart, eller hur?
Fusilligratäng med köttfärs och curry
5 hg köttfärs
5 hg pasta, fussili
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3+3 dl riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt 3 dl ost och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.


Det är faktiskt en riktig god gratäng och den är enkel att göra eftersom man blandar ihop allt, istället för som i lasagne där man gör en köttfärssås och en vitsås. Förra gången jag gjorde gratängen så gjorde vi den nästan mjölkfri eftersom Isak då precis hade börjat prova mjölkprodukter i mat, men igår gjorde jag som i receptet.

Olivia som inte är så förtjust i köttfärs tycker också om den här rätten mycket tack vare all smält ost, både i och på gratängen. Som alltid när man gör pastagratäng blir det så mycket godare om man inte kokar pastan helt klar för då slipper man överkokt sladdrig pasta efter en tid i ugnen.

tisdag 20 augusti 2013

Matsedel v.34 augusti 2013

Under semestern tar man ju dagen mest som den kommer och enda middagsbekymret är vad som ska läggas på grillen till kvällen. Men nu är det andra tider när jobb, skola och en massa kvällsaktiviteter har dragit igång och då gäller det att planera middagarna i förväg. Men lite grillat klämmer jag nog in på matsedeln några veckor till.


Matsedel v.34 augusti 2013
Må: Stekta grillkorvar (chorizo, kolbász och bratwurst) med potatismos
Ti: Fusilligratäng
On: Köttgryta och ris
To: Good ugnslax med pressad potatis
Fr: Pestokyckling med bulgursallad
Lö: Grillat kött om vädret tillåter
Sö: Grillade/stekta hamburgare (inte många minuter över mellan alla aktiviteter)

Planerar ni mat för en hel vecka eller bara för nån dag framåt eller bestämmer ni maten strax innan det är dags att äta?

Snabblagad festmiddag - Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök

Då var det dags igen! En vecka ungefär klarade Ida på fritids innan första förkylningen var här. Men vi får väl hoppas att vi gör bort höstförkylningen nu på en gång och är friska resten av året. Men man får se det positiva i det hela eftersom jag nu har tid att tipsa er om en kanonprodukt. Till vår "bröllopsmiddag" i söndags när jag bara hade en timme på mig att fixa en god festmåltid använde jag Keldas middagspanna. En smart produkt som innehåller både grädde och god smaksättning i ett o samma paket (eller egentligen två paket som sitter ihop).
Jag tycker ju om att fixa det mesta själv men ibland måste även jag ta till genvägar och då var Kelda en bra genväg. Vi valde middagspannan med smak av Balsamico & Rostad vitlök som beskrivs så här av Kelda "En komplex och lyxig smak som är lite mer avancerad att göra själv från grunden, samtidigt är det en populär smak till kötträtter". Bra beskrivet, tycker jag!

Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök
5-700 g fläskfilé
salt o pepper
1 paket Kelda middagspanna Balsamico & Rostad vitlök
250 g körsbärstomater

Putsa och skär fläskfilén i cm-tjocka skivor.
Stek dem i smör och salta o peppra. 
Häll i grädden från middagspanne-paketet, rör sedan ner smaksättningen.
Låt koka i ca 5 minuter.
Lägg i körsbärstomaterna och servera till ugnsrostad potatis.

Väldigt smidigt och väldigt gott! Jag trodde jag skulle bli tvungen att krydda lite extra för att få en god smak, men det behövdes verkligen inte. Jag använde salt och peppar när jag stekte köttet men sen kryddade jag inget mer.

Jag brukar vara lite skeptisk till färdiga smaksättningar, men det här var väldigt gott och vi kommer nog använda oss av det igen när tiden inte riktigt räcker till. Kanske redan kommande vecka då vi har flera aktiviteter per kväll och kommer ha ont om tid till matlagning men då provar vi nog någon av de andra smakerna, Skogssvamp eller Lingon & Timjan.

måndag 19 augusti 2013

Blåbärspaj i portionsformar

Då var skola och jobb igång för hela familjen. Det var inga problem att komma upp i morse för barnen, men det brukar ofta gå bra första da'n. Jag räknar med att det går tyngre o tyngre desto längre veckan går. Ida har ju gått fritids i en vecka men nog är det ändå nå speciellt när skolan kommer igång på riktigt. Fast som 6-åring är det lite svårt att förstå skillnaden på fritids och skola, jag hoppas det har klarnat lite för henne idag.

Till gårdagens efterrätt slängde jag ihop blåbärspaj i små formar. Det är så underbart att ha hela frysen full med blåbär...och så enkelt att fixa en god efterrätt.

Blåbärspaj i portionsformar (5 st)
ca 5 dl blåbär
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver

Fyll portionsformarna med ca 1 dl blåbär/form. 
Smält smöret. Rör ner socker och mjölet blandat med bakpulvret, direkt i smörkastrullen. 
Tryck ut ett täcke av degen över blåbären. 
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.


Jag använde frysta blåbär och borde nog ha använt potatismjöl men jag hann/orkade inte göra det. Under tiden pajerna stod i ugnen bubblade blåbären upp och gömde pajdegen, så de såg lite lustiga ut när jag tog ut dem ur ugnen. Men när man väl åt av pajen så kände man av den goda pajen, så det blev bra trots allt. Kanske provar jag att göra tvärtom nästa gång, dvs jag trycker ut pajdegen först och fyller sen upp med blåbär.
Blåbär underst och sen pajdeg ovanpå.
Eftersom vi åt pajen medan den fortfarande var varm serverade jag den till glass, hade pajen hunnit svalnat hade jag nog valt vaniljsås. Vad tycker du är godast till blåbärspaj?

Jag älskar mina portionsformar med lock. De är så användbara och fina att servera i antingen en blåbärspaj som igår, en förrättsoppa, en potatisgratäng eller en portion coleslaw.