God morgon fredag!
Innan jag blev krasslig passade jag på att plocka in lite av alla våra röda vinbär, som jag kokade en god marmelad av.
1,5 l röda vinbär
0,5 dl vatten
0,75-1 msk grovmalen kardemumma
0,3 kilo syltsocker, (strösocker med tillsatt pektin)
Den här varianten när jag använder både vanligt socker och syltsocker blir lite rinnande - precis som jag vill ha den. Vill du ha en fast marmelad då kan du använda dig av bara syltsocker, som jag gjorde här. Ni som följt mig ett tag har nog inte kunnat missa att kardemumma är en av mina favoritkryddor och i en marmelad med röda vinbär passar den perfekt.
0,5 dl vatten
0,75-1 msk grovmalen kardemumma
0,3 kilo syltsocker, (strösocker med tillsatt pektin)
0,2 kilo strösocker
Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och syltsockret i en tjockbottnad kastrull.
Koka i cirka 5 minuter på mellanvärme.
Rör ner strösockret och koka upp allt ordentligt i ytterligare 5 minuter.
Ta bort marmeladen från värmen och låt stå i cirka 10 minuter. Skumma av och låt stå kallt ca 1 dygn så stelnar det lite mer. Häll sedan upp i plastburkar och frys ner.
Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och syltsockret i en tjockbottnad kastrull.
Koka i cirka 5 minuter på mellanvärme.
Rör ner strösockret och koka upp allt ordentligt i ytterligare 5 minuter.
Ta bort marmeladen från värmen och låt stå i cirka 10 minuter. Skumma av och låt stå kallt ca 1 dygn så stelnar det lite mer. Häll sedan upp i plastburkar och frys ner.
Den här varianten när jag använder både vanligt socker och syltsocker blir lite rinnande - precis som jag vill ha den. Vill du ha en fast marmelad då kan du använda dig av bara syltsocker, som jag gjorde här. Ni som följt mig ett tag har nog inte kunnat missa att kardemumma är en av mina favoritkryddor och i en marmelad med röda vinbär passar den perfekt.
Godaste mackan att äta marmeladen på är Matro-limpan med hushållsost. |