Är in här en snabb sväng innan vi ska se kvällens tredje avsnitt av Homeland. Vilken serie! Hur kunde vi missa den när den gick på tv? Snart har vi sett klart första säsongen och är redo för säsong två.
Ikväll grillade vi hamburgare - enkelt och gott om man har de rätta tillbehören. Härligt att plocka salladen i sin egen trädgård.
Fredagkväll men all fredagskänsla har varit som bortblåst. Det har inte känts som fredag på hela da'n. Jag skyller på vädret (och semestern, fast semestern vill man egentligen inte skylla på).
Nu är nästa avsnitt igång, bäst att stänga ner datorn. Vi hörs imorgon mellan Isaks tre fotbollsmatcher, som vi hoppas de vinner. Håll tummarna för Notas :)
fredag 2 augusti 2013
Havrecookies med choklad
Here we go again! Överallt läser man om att det är såå varmt ute idag och alla söker skugga. Själv sitter jag inne och tittar ut på regnet och längtar efter lite solsken. Vi har nyss kommit hem från Isaks första fotbollsmatch i helgens Luleåspelen, vi blev rejält blöta för självklart passade det på att regna som mest under matchen. Men prognoserna säger att vi får sol imorgon och på söndag. Vi hoppas på det!
Jag har ju glömt ge er receptet på en av kakorna från Idas fikabuffé, det var nog den godast dessutom.
Havrecookies med choklad
170 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g mörk choklad
ev. 100 g choklad (gärna av två olika sorter) till garnering
Rör ihop smör och socker poröst.
Hacka chokladen och rör ner den och övriga ingredienser till en kakdeg. Om inte degen går ihop kan man tillsätta en matsked flytande smör.
Rulla bollar och tryck med en gaffel dem lite platta, lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ugnen 175 grader 20 minuter cirka.
Låt kakorna svalna och ringla över smält choklad.
Alldeles för goda kakor! Dessutom är de godast direkt från frysen....och sånt är farligt. Choklad är alltid en favorit hos mig och havre ger en otroligt god smak i kakor så det här var en riktig höjdare. Jag blev lite slö och orkade inte smälta choklad och ringla över, men de var goda i alla fall. Använd mjölkfritt margarin och mjölkfri choklad så är kakan både utan mjölk och ägg.
Nej om jag skulle försöka väcka tonåringen för om en timme ska vi iväg på kalas. Det första av flera augusti-kalas, på torsdag är det dags för nästa. Ha en bra fredag oavsett om det är i sol eller regn!
Jag har ju glömt ge er receptet på en av kakorna från Idas fikabuffé, det var nog den godast dessutom.
Havrecookies med choklad
170 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g mörk choklad
ev. 100 g choklad (gärna av två olika sorter) till garnering
Rör ihop smör och socker poröst.
Hacka chokladen och rör ner den och övriga ingredienser till en kakdeg. Om inte degen går ihop kan man tillsätta en matsked flytande smör.
Rulla bollar och tryck med en gaffel dem lite platta, lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ugnen 175 grader 20 minuter cirka.
Låt kakorna svalna och ringla över smält choklad.
Alldeles för goda kakor! Dessutom är de godast direkt från frysen....och sånt är farligt. Choklad är alltid en favorit hos mig och havre ger en otroligt god smak i kakor så det här var en riktig höjdare. Jag blev lite slö och orkade inte smälta choklad och ringla över, men de var goda i alla fall. Använd mjölkfritt margarin och mjölkfri choklad så är kakan både utan mjölk och ägg.
Nej om jag skulle försöka väcka tonåringen för om en timme ska vi iväg på kalas. Det första av flera augusti-kalas, på torsdag är det dags för nästa. Ha en bra fredag oavsett om det är i sol eller regn!
torsdag 1 augusti 2013
Pastabackens goda pasta
Nu sitter vi och väntar på att barnen ska inse att det är kväll så de går och lägger sig, men det lär dröja för de spelar Monopol för fullt. När de (Ida i alla fall) har lagt sig ska jag o Leif sätta oss och se Homeland. Vi missade den serien helt när den gick på tv, trots att det pratades om den på jobbet, men nu är vi fast och ser 1-2 avsnitt per kväll. Har ni sett den?
Vid middagstid cyklade jag in till stan och mötte upp två kompisar för att äta på Luleå bästaoch enda pastarestaurang - Pastabacken. Jag är lite tråkiga för jag äter alltid samma sak, det är så gott så jag vågar inte prova nå annat. Den heter Kristoffer Special och består av oxfilé, tortellini, gorgonzola, vitlök, persilja och starksås som har gratinerats. Mums!
Nu verkar det vara konkurs på gång i Monopol så jag ska förbereda datorn och tv:n så det är redo när vi ska börja se Homeland.
Vid middagstid cyklade jag in till stan och mötte upp två kompisar för att äta på Luleå bästa
Nu verkar det vara konkurs på gång i Monopol så jag ska förbereda datorn och tv:n så det är redo när vi ska börja se Homeland.
Pågen-vinnarna!
Välkommen 1 augusti! Fast jag vet inte om augusti är så välkommen, för mig är augusti en höstmånad då skolan börjar och även om det är varmt på dagarna så är det alltid fuktigt och kallare på kvällarna så man känner att sommaren börjar ta slut. Den här sommaren då vi knappt har haft sommar känns det extra jobbigt att augusti redan är här. Jag behöver sol och värme för att orka vara pigg och glad hela långa hösten och vintern.
Vintern kan ju faktiskt också vara rätt fin |
Nu till dagens roliga, dvs meddela vilka som har vunnit presentcheckar från Pågen.
De tre vinnarna är
Birgitta
Karin
Mona Englund
Grattis!
Mejla era adresser till mat-ro@hotmail.se så snart som möjligt
så ser jag till att det kommer presentcheckar hem till er.
onsdag 31 juli 2013
Broccoligratäng lchf
Har precis kommit hem från ishallen där jag hämtade Isak från hans första isträning med laget...och i kväll har han fotbollsträning. Det blir lite mycket så här i början/slutet av de olika idrotts-säsongerna. Men så länge han tycker det är kul går det ju bra. Till helgen är det fotbollsturnering så då ber vi om bättre väder än det här regnrusket vi har just nu.
Det var svårt att komma på nån middagsmat igår som inte innebar grillning. Men till slut kom jag på att jag var sugen på en broccoligratäng. I dag vräker regnet ner så det blir inte grillat till middag i dag heller. Få se vad jag hittar på men det lutar åt fisk eller kanske soppa, med dagens höstväder skulle det nog passa med soppa.
200 g broccoli
salt
1 ägg
2 dl riven ost
1 dl crème fraiche
Peppar
Koka broccolin mjuk (använder du fryst gör du enligt instruktionerna på förpackningen).
1 ägg
2 dl riven ost
1 dl crème fraiche
Peppar
Koka broccolin mjuk (använder du fryst gör du enligt instruktionerna på förpackningen).
Låt broccolin sedan rinna av och lägg dem i en ugnsform. Salta broccolin, helst med örtsalt.
Blanda sedan samman övriga ingredienser i en bunke och häll blandningen över broccolin.
Gratinera sedan i 225° tills osten fått en fin färg (10-15 minuter).
Broccoli är ju såå gott och jag äter det alldeles för sällan. Men nu ska det bli ändring på det! Olivia kom ihåg att påminna mig! Det är lätt att jag låter bli att göra broccoli eftersom det är två killar i det här huset som tror att de inte tycker om det. Vi åt stekt korv till gratängen för då var det enkelt att de övriga fick äta korv och makaroner. Jag tror det blir bättre med grädde än crème fraiche i gratängen men nu hade jag bara cf hemma så då fick det bli det.
tisdag 30 juli 2013
Dags för lite Matro-limpa?
Det blev en dag i köket i dag som jag misstänkte redan i morse. Jag började med att baka min och Idas favoritlimpa som självklart heter Matro-limpa. Den är så saftig och god med både rågkross och linfrökross. God som den är och underbar att rosta!
Sen provade jag baka Macarons med Kungsörnens mix. Det gick väl inte så jättebra och det var inte mixens fel tror jag. Men jag ska göra ett nytt försök om nån dag för det var inte det minsta jobbigt i alla fall. Var väldigt enkelt, problemet var att de inte höjde sig så att man fick den karakteristiska "macaron-foten", det var inga problem att få lös dem från pappret - alltid något :)
Både jag och Olivia var såå sugna på broccoli så till middag gjorde jag en broccoligratäng som vi åt till korv, de andra tråkmånsarna åt makaroner istället för broccoli. Det var riktigt varmt i köket innan jag var klar med allt och fick stänga av ugnen.
Nu när vädret är sämre men framför allt för att grillmästaren har börjat jobba har jag svårt att komma på middagar som ska tillagas i köket. Har ni några tips!
Sen provade jag baka Macarons med Kungsörnens mix. Det gick väl inte så jättebra och det var inte mixens fel tror jag. Men jag ska göra ett nytt försök om nån dag för det var inte det minsta jobbigt i alla fall. Var väldigt enkelt, problemet var att de inte höjde sig så att man fick den karakteristiska "macaron-foten", det var inga problem att få lös dem från pappret - alltid något :)
Det började bra i alla fall. Ni slipper se slutresultatet :) |
Nu när vädret är sämre men framför allt för att grillmästaren har börjat jobba har jag svårt att komma på middagar som ska tillagas i köket. Har ni några tips!
Tjejkväll med surr
Somnade sent och vaknade tidigt. Jag får nog se till att hitta på nå roligt så jag håller mig vaken. Det är en regnig och grå dag, perfekt för bakning så det tror jag att jag ska roa mig med idag. Fast jag får nog vänta några timmar till jag sätter igång så att barnen hinner vakna utan att jag väcker dem med allt köks-slamrande. Börjar med en frukost med datorn som enda sällskap.
I går hade jag en trevlig kväll tillsammans med två barndomskompisar där vi åt och drack gott samtidigt som vi surrade och skvallrade i flera timmar.
Maria hade lagat en så god middag som bestod av grillad gremolatafylld kycklingfilé inlindad i parmaskinka, basilikapotatis med ugnsrostade vitlöksklyftor, parmesankräm och en sallad med bl.a. avokado. De rostade pinjenötterna serverades på sidan om, ett bra tips som fler borde ta efter. Pga allergi är jag lite försiktig med att äta nötter trots att jag nog inte är allergisk mot just pinjenötter.
Till efterrätt blev det chai-te och jordgubbstårta på kladdkakebotten som jag även hade på min födelsedag. Den kan man aldrig få för mycket av.
Nu är inlägget färdigskrivet och frukosten uppäten. Undra om jag ska slumra i soffan ett tag tills barnen vaknar (om sisådär två timmar).
I går hade jag en trevlig kväll tillsammans med två barndomskompisar där vi åt och drack gott samtidigt som vi surrade och skvallrade i flera timmar.
Maria hade lagat en så god middag som bestod av grillad gremolatafylld kycklingfilé inlindad i parmaskinka, basilikapotatis med ugnsrostade vitlöksklyftor, parmesankräm och en sallad med bl.a. avokado. De rostade pinjenötterna serverades på sidan om, ett bra tips som fler borde ta efter. Pga allergi är jag lite försiktig med att äta nötter trots att jag nog inte är allergisk mot just pinjenötter.
Till efterrätt blev det chai-te och jordgubbstårta på kladdkakebotten som jag även hade på min födelsedag. Den kan man aldrig få för mycket av.
Nu är inlägget färdigskrivet och frukosten uppäten. Undra om jag ska slumra i soffan ett tag tills barnen vaknar (om sisådär två timmar).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)