söndag 21 juli 2013

Tårtkalas

Jag bjöd inte bara på en Italien-inspirerad buffé på min födelsedag utan på eftermidda'n dukade jag upp till ett tårtkalas i trädgården.


Tårtkalas
Rabarberpaj med ingefära
Grädde
Vaniljsås (mjölkfri)
Jordgubbar
Vattenmelon

Även här, liksom överallt på Matro, kommer ni till receptet om ni klickar på namnet.

I dag planerar jag, äntligen, att göra en omgång rabarbersaft. Första gången för i år. Jag brukar alltid göra en omgång i början av sommaren och minst en till omgång lite senare. Men i år har jag inte hunnit/orkat göra nån saft än, trots att det inte är speciellt svårt. Men nu har jag lånat den stora palt-grytan av mina föräldrar så nu är det dags.

Ha en bra dag så hörs vi senare med något mumsigt recept från min födelsedag, måste bara gå igenom kameran först.

lördag 20 juli 2013

Sommarsallad

Diskmaskinen har gått varm i dag (och igår) men nu börjar allt vara diskat och bortplockat. Men det gör mig inget att jag har mycket disk för det innebär att man har haft mycket gäster som man bjöd på mycket mat och/eller fika. Och sånt tycker jag om! Dagens middag är självklar - rester från igår! Perfekt med goda rester, vissa saker kan ju dessutom bli godare da'n efter.

mitt kalas hade jag en sallad med mycket gott i som dessutom var toppad med balsamvinäger. Ser ni den underbart fina skålen? Äntligen äger jag en stor ostronskål från Mateus. Jag älskar både formen och färgen.
Sommarsallad
80 g rucola
2 nektariner, klyftade
1 knippe rädisor, tunt skivade
250 g körsbärstomater, halverade
0,5 gurka, skivad
0,5 rödlök, tunt skivad 
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk örtsalt

Lägg rucola på ett stort fat.
Topa med grönsakerna och frukten.
Droppa olja och vinäger över och krydda med örtsalt.

Nektariner och rädisor är sommar för mig därför kallar jag den här salladen för sommarsallad. Både rädisorna och rödlöken skar jag på morgonen och sen fick de ligga i iskallt vatten för att behålla sin krispighet.

Födelsedagsbuffé med italienska smaker

Vilken mysig dag jag fick igår med nära och kära. Strax innan jag dukade fram tårtorna kom solen fram och vi kunde sitta ute och fika. Precis som jag ville och som vi brukar kunna göra på min födelsedag.

Middagen avnjöt vi dock inne i för säkerhets skull för regnmolnen hotade. Jag älskar pesto, oliver, citron och balsamvinäger så jag gjorde en buffé med mycket inslag av dessa favoritsmaker.

Födelsedagsbuffé med italienska smaker
Grissini
Crostini
Brieost


Svarta och gröna oliver

Vitlöksdressing
Citronfraiche
Röd pesto
Crema de Balsamico

Varm korv, bröd o ketchup,
eftersom vi hade kvar varm korv i frysen sen Idas kalas.


Klicka på namnen så kommer ni till de olika recepten. Vissa recept finns inte på Matro än men kommer så snart som möjligt.

fredag 19 juli 2013

19 juli - en bra dag

I dag är en av mina favoritdagar :) för det är min födelsedag. Hipp hipp hurra! Det mesta är klart inför dagens kalas nu väntar vi bara på gästerna så ska jag slutföra det sista på tårtorna.

Alldeles strax ska jag bjuda på blåbärstårta, jordgubbstårta med kladdkaka och rabarberpaj.


Senare dukar jag fram en Italieninspirerad buffé med focaccia, kallskuren kyckling och mycket annat. Oj nu dyker de första gästerna upp och sjunger. Måste rusa!

torsdag 18 juli 2013

Ugnen är invigd

Nu är ugnen invigd! Efter mycket velande valde vi till slut en Electrolux. Jag hoppas vi inte behöver ångra oss. I kväll bakade jag mitt favorit-kalas-bröd som jag ofta bjuder på när vi har middagsgäster. Det är enkelt att baka och passar perfekt till mat, det enda som tar lite tid är att det ska jäsa länge.


Det märks att det är skillnad på olika ugnar men jag ska nog lära mig den här också snart. Övning ger färdighet File:Symb Glad.jpg

Ostfyllda baconlindade korvbröd

Nu har vi äntligen fått vår ugn och häll installerad. Kanske inte den bästa tajmingen eftersom jag bakar för fullt inför morgondagens kalas. Men bättre nu än efter helgen :) När elektrikern kom hade jag en tårtbotten i ugnen så han fick vänta i en kvart innan han fick bryta strömmen. Tur att vi har en snäll elektriker som mest skrattade åt "eländet". Men nu känns det lite nervöst att fortsätta med bakningen och matlagningen och använda de nya grejerna som jag inte känner till...och inte vill smutsa ner.

Igår till lunch åt vi ostfyllda baconlindade korvbröd. (Smart av mig att tillaga bacon i den gamla ugnen och inte den nya) Visst låter det knäppt? Och inte speciellt gott? Men så förvånade vi blev när vi smakade!
Ostfyllda baconlindade korvbröd

8 korvbröd
0,5-1 pkt mjukost med smak (400 g)
2 pkt bacon 

Smöra korvbröden rikligt med mjukost. 
Linda två bacon runt ett korvbröd och placera på en plåt med bakplåtspapper. 
Lägg dem med lite mellanrum. 
Grädda i 225 gr i ca 20 min. 
Servera med en god sallad. 

Som sagt var så var jag (och Olivia) väldigt skeptisk till detta, men vi gav det en chans i alla fall eftersom vi hade korvbröd över och både mjukost o bacon är ju gott. Till vår stora förvåning var det väldigt gott, en roligare variant på varma mackor så det här kommer vi nog göra fler gånger. Nästa gång kanske det blir till en fredagsmysmiddag i höst, då man vill ha nå gott som går fort att fixa. Smaken är lätt att variera genom att använda olika smak på mjukosten, t.ex. räk-, kräft- eller skinkost.

Nu måste jag gå och läsa lite instruktionsböcker så jag lär mig mina nya "leksaker" för jag har mer saker att förbereda inför imorgon.

onsdag 17 juli 2013

Friterad pommes frites

Ida har redan växt ur sin cykel som hon lärde sig cykla på i våras. Vilken tur att vi då hade en större att hämta fram från förrådet. Hon blev så nöjd och glad över den. Och den passar perfekt till henne.

Fotograf: Olivia

Vi har ofta pratat om att köpa en fritös men det har aldrig blivit av. Förrän idag! När vi for till Storheden (shoppingområde utanför Luleå) för att köpa lite cykeltillbehör till Idas nya cykel gick vi även in på Elgiganten och Media Markt och slog till slut till på en fritös. Så det blev goda pommes frites till dagens grillade svartvinbärsmarinerade älg-entrecôte. För vilken skillnad det blir om man tillagar dem i en fritös eller i ugnen. Har ni provat?



Det urusla vädret i morse har bytts mot solsken och en underbar kväll. Hoppas det här finvädret fortsätter för det är vi värda efter den senaste tidens dåliga väder. Nu vill vi ha sommar med sol och bad igen!