Kvällen har tillbringats på Luleå Hamnfestival och Rix fm festivalen, som i år bara hade med sig bra artister till Luleå. De flesta av Idas favoriter var med så hon var riktigt nöjd och bra bilder fick jag på två av dem när de var på väg till bussen.
Vi började med att äta lite mat men det var ingen höjdare. Som vanligt kan man göra det mesta bättre själv :)
Nu ska jag gå och lägga mig för imorgon ska jag upp tidigt för att jobba några timmar på Café Svalan, även det på hamnfestivalen.
fredag 12 juli 2013
Pågen med RIX FM Festival
I dag kommer Rix fm festival till Luleå med massa bra artister t.ex. Danny, Eric Gadd, Robin Stjerberg, Zara Larsson m.fl. Gissa var vi kommer vara ikväll? Ja, vi kommer nog hänga på festivalområdet redan på eftermidda'n då artisterna kommer vara där för signering och sen händer det en massa annat kul med deras samarbetspartners.
Pågen Gifflar kommer vara på plats och utmana besökarna att själva göra den bästa musikvideon med mobilen utifrån favoritmusiken – hip hop, schlager, pop och rock. Har man tur kanske man får ett smakprov på en giffel också :)
Pågen Gifflar kommer vara på plats och utmana besökarna att själva göra den bästa musikvideon med mobilen utifrån favoritmusiken – hip hop, schlager, pop och rock. Har man tur kanske man får ett smakprov på en giffel också :)
Det är en helt ny musikapp från Pågen Gifflar som släppts lagom till festivalsäsongen där man kan skapa egna musikvideos direkt i mobilen. Oavsett om man gillar hip hop eller house kan man få sin musikvideo till sin favoritmusik. Perfekt att battla med kompisarna om vem som kan göra den bästa videon! Såhär kan det se ut: http://pagengifflar.tumblr.com/ Appen finns att ladda ner hos App Store och Google Play (sök ”Gifflar”). Alla musik-Giff-lar som skapas laddas upp på Tumblr-sidan www.gifflar.se. Så in och gör er egen musikvideo nu för vem har inte drömt om att bli pop- eller rockstjärna?!
torsdag 11 juli 2013
Semesterkänsla
Snart semester. Solen skiner. Luleå hamnfestival är igång. Kan det blir bättre?
En halv dag kvar att jobba innan jag får semester igen och den här gången blir det längre än en vecka, men det känns som semester redan nu. På lunchen gick jag en sväng på stan och det kändes inte som en vanlig jobbardag. Då solen äntligen har hittat hit igen och hamnfestivalen med tivoli, matstånd och restaurangtält dragit igång gör att det kryllar av folk på stan. Så härligt!
När jag kom hem efter jobbet hade Leif redan dragit igång grillen så det blev en god grillmiddag och ett glas rosé på altanen. Till efterrätt blev det chai-te och rabarberpaj. Ja, ni hör ju vilka semesterfasoner jag har. Nu ska vi snart cykla in till stan för att lyssna på Louise Hoffsten, se på folk och få ännu mer semesterkänsla.
onsdag 10 juli 2013
Nu är det dags igen...
Ja då var det dags att baka banankaka igen för nu har vi en skål full med bruna bananer ännu en gång. För ni vet väl att bananerna nästan ska vara svarta och riktigt mjuka för att de ska vara som bäst att baka med.
Såna här tråkiga bananer vill ingen äta men de blir perfekta att baka med. Kom ihåg det nästa gång ni har bruna bananer. Inte slänga! Bara baka! Prova gärna min favorit-banankaka http://mat-ro.blogspot.se/2008/09/banankaka.html Har man många bananer kan man baka den i långpanna och vill man göra den riktigt smaskig då tillsätter man lite mörk choklad också.
Vill ni höra nå roligt? Det var verkligen Isaks stulna cykel som var inlämnad till Polisen. Blir så glad att det finns ärliga och hjälpsamma människor. Det är ju faktiskt lite jobbigt att frakta iväg en cykel till polisen, det är mycket enklare att låta den ligga i diket och tänka att nån annan lämnar nog in den. Så nu efter lite drygt en månad har Isak en cykel igen.
Såna här tråkiga bananer vill ingen äta men de blir perfekta att baka med. Kom ihåg det nästa gång ni har bruna bananer. Inte slänga! Bara baka! Prova gärna min favorit-banankaka http://mat-ro.blogspot.se/2008/09/banankaka.html Har man många bananer kan man baka den i långpanna och vill man göra den riktigt smaskig då tillsätter man lite mörk choklad också.
Vill ni höra nå roligt? Det var verkligen Isaks stulna cykel som var inlämnad till Polisen. Blir så glad att det finns ärliga och hjälpsamma människor. Det är ju faktiskt lite jobbigt att frakta iväg en cykel till polisen, det är mycket enklare att låta den ligga i diket och tänka att nån annan lämnar nog in den. Så nu efter lite drygt en månad har Isak en cykel igen.
Havrekakor med russin
Men var är solen som jag hade förväntat mig? Igårkväll var jag ut på en promenad och det var så skönt väder ute med ljumma vindar så jag var helt säker på att det skulle vara kanonväder idag. Men icke! Nu kommer det t.o.m. några droppar regn. Det blir till att cykla fort till jobbet. I dag är en spännande dag för efter lunch ska vi åka till Polisen och se om den gula cykel de har fått in är Isaks stulna. Håll tummarna för oss!
På Idas kalas bjöd vi på den här gamla favoriten.
Havrekakor med russin
125 g smör
3 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl russin
2 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
3 msk vatten
Smält fettet i en kastrull och rör ner havregrynen i det heta fettet.
Blanda sedan i de andra ingredienserna.
Klicka med två små skedar ut smeten glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Ca 20 stycken ryms på en plåt. Kakorna flyter ut lite under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader 8-10 minuter. Lossa kakorna innan de kallnat.
Havrekakor är så gott, både med och utan russin. Den här gången var jag sugen på russin så då blev det den här varianten. De här kakorna, liksom de flesta småkakor, är äggfria och de är även enkla att göra mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin. Bli inte förskräckt när ni öppnar ugnsluckan för när man bakar med hjorthornssalt luktar det inte gott.
På Idas kalas bjöd vi på den här gamla favoriten.
Havrekakor med russin
125 g smör
3 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl russin
2 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
3 msk vatten
Smält fettet i en kastrull och rör ner havregrynen i det heta fettet.
Blanda sedan i de andra ingredienserna.
Klicka med två små skedar ut smeten glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Ca 20 stycken ryms på en plåt. Kakorna flyter ut lite under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader 8-10 minuter. Lossa kakorna innan de kallnat.
Havrekakor är så gott, både med och utan russin. Den här gången var jag sugen på russin så då blev det den här varianten. De här kakorna, liksom de flesta småkakor, är äggfria och de är även enkla att göra mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin. Bli inte förskräckt när ni öppnar ugnsluckan för när man bakar med hjorthornssalt luktar det inte gott.
tisdag 9 juli 2013
Våra favoritfrukter
Jag får många pressmeddelanden, vissa mer roliga än andra. Listor är alltid roliga! Det här listan visar vilka frukter som har störst andel av den totala fruktförsäljningen i ca. 1 400 ICA-butiker och visar att svenskarna köper sina favoriter år efter år samtidigt som de är nyfikna på mer exotiska frukter.
Svenskarnas topp 10 favoritfrukter (kommentarerna är Stefan Martinssons, fruktexpert på ICA)
1. Banan
”Idag äter vi färre bananer än vi gjorde på 90-talet, men bananen är fortfarande en ohotad etta på frukttoppen.”
2. Äpple
”Äpplet ligger på en stabil andraplats. Idag äter vi ca. 11 kg äpplen per person och år.”
3. Apelsin
”Apelsinen har stärkt sin tredjeplats i och med att säsongen har förlängts med nya goda sorter.”
4. Småcitrus
”En spännande kategori som innehåller många olika frukter. Här ingår alla sorterna i de tre grupperna satsumas, clementiner och tangeriner. Det engelska samlingsnamnet är mandariner, vårt svenska är småcitrus.”
5. Päron
”Svenskarna vill ha sina päron söta. Sött vinner nästan alltid över t.ex. mer syrliga smaker.”
6. Melon
"Svenskarna älskar melon, speciellt på sommaren, när solen skiner.”
7. Vindruvor
”För ungefär 30 år sedan introducerades den kärnfria vindruvan och idag står den för en absolut majoritet av de vindruvor som säljs.”
8. Nektarin och persika
”Nektarin och persika är ett område som det händer mycket inom. Den platta persikan är ett populärt exempel, en söt frukt med en koncentrerad smak.”
9. Avocado
”Stenfrukten avocado ökar ständigt i popularitet, speciellt de som säljs färdigmogna.”
10. Kiwi
”Kiwin har gjort en stabil resa på topplistan. För 20 år sedan var det en lite exotisk frukt som inte
många kände till.”
Bubblare
Persimon
”Persimon är en släkting till sharonfrukten som introducerades på ICA för tre år sedan och blivit enormt omtyckt.”
Physalis
”Physalis är en liten frukt som haft en svacka i popularitet men nu är på väg tillbaka, bland annat tack vare att den har börjat säljas utan skal.”
Mango
”Mango är den exotiska frukt som ökar allra mest på ICA runt om i landet. I kategorin exotiskt kommer den på andra plats efter ananasen.”
Physalis är Idas nya favorit och hon har nog hellre en låda physalis än en godsskål på lördagarna. Mango är också en favorit hos oss men eftersom den är släkt med cashewnötter, som Ida är jätteallergisk mot, vågar vi inte ha mango så ofta. Småcitrus, som benämningen visst var, jag tycker mandarin är ett mycket bättre samlingsnamn, köper vi oftare än apelsiner, mycket för att de är så mycket enklare att skala. Den här årstiden blir det mycket nektariner och vattenmelon, både i sallader och äta som de är. Riktiga sommarfrukter!
Vilken frukt är er favorit och vilken köper ni mest av? Det behöver ju inte alltid hänga ihop.
Svenskarnas topp 10 favoritfrukter (kommentarerna är Stefan Martinssons, fruktexpert på ICA)
1. Banan
”Idag äter vi färre bananer än vi gjorde på 90-talet, men bananen är fortfarande en ohotad etta på frukttoppen.”
2. Äpple
”Äpplet ligger på en stabil andraplats. Idag äter vi ca. 11 kg äpplen per person och år.”
3. Apelsin
”Apelsinen har stärkt sin tredjeplats i och med att säsongen har förlängts med nya goda sorter.”
4. Småcitrus
”En spännande kategori som innehåller många olika frukter. Här ingår alla sorterna i de tre grupperna satsumas, clementiner och tangeriner. Det engelska samlingsnamnet är mandariner, vårt svenska är småcitrus.”
5. Päron
”Svenskarna vill ha sina päron söta. Sött vinner nästan alltid över t.ex. mer syrliga smaker.”
6. Melon
"Svenskarna älskar melon, speciellt på sommaren, när solen skiner.”
7. Vindruvor
”För ungefär 30 år sedan introducerades den kärnfria vindruvan och idag står den för en absolut majoritet av de vindruvor som säljs.”
8. Nektarin och persika
”Nektarin och persika är ett område som det händer mycket inom. Den platta persikan är ett populärt exempel, en söt frukt med en koncentrerad smak.”
9. Avocado
”Stenfrukten avocado ökar ständigt i popularitet, speciellt de som säljs färdigmogna.”
10. Kiwi
”Kiwin har gjort en stabil resa på topplistan. För 20 år sedan var det en lite exotisk frukt som inte
många kände till.”
Bubblare
Persimon
”Persimon är en släkting till sharonfrukten som introducerades på ICA för tre år sedan och blivit enormt omtyckt.”
Physalis
”Physalis är en liten frukt som haft en svacka i popularitet men nu är på väg tillbaka, bland annat tack vare att den har börjat säljas utan skal.”
Mango
”Mango är den exotiska frukt som ökar allra mest på ICA runt om i landet. I kategorin exotiskt kommer den på andra plats efter ananasen.”
Physalis är Idas nya favorit och hon har nog hellre en låda physalis än en godsskål på lördagarna. Mango är också en favorit hos oss men eftersom den är släkt med cashewnötter, som Ida är jätteallergisk mot, vågar vi inte ha mango så ofta. Småcitrus, som benämningen visst var, jag tycker mandarin är ett mycket bättre samlingsnamn, köper vi oftare än apelsiner, mycket för att de är så mycket enklare att skala. Den här årstiden blir det mycket nektariner och vattenmelon, både i sallader och äta som de är. Riktiga sommarfrukter!
Vilken frukt är er favorit och vilken köper ni mest av? Det behöver ju inte alltid hänga ihop.
Kronfågels Beer Can Chicken
Jag har varit med i en hemmaspotting anordnad av Spot and Tell där jag fick möjlighet att testa Kronfågels nyhet Beer Can Chicken. Det har väl inte undgått någon att en av våra sommar-kyckling-favoriter på grillen är att grilla en hel kyckling på ölburk. Jag brukar krydda min kyckling själv men i år har Kronfågel underlättat genom att ha en färdigkryddad kyckling som man sen ska trä på en halvfull/halvtom ölburk. De kanske har tjuvkikat på min blogg :)
Så här ska Kronfågels Beer Can Chicken tillagas:
Drick ur hälften av ölet ur burken.
Båda varianterna ger en riktigt saftig och god kyckling med krispigt skinn, men mitt recept ger en kryddstarkare kyckling. Att köpa en färdigkryddad kyckling minimerar arbetsinsatsen och det vill vi väl alla ibland. Förmodligen kommer vi köpa en färdigkryddad kycklingen från Kronfågel någon mer gång för det är ju himla smidigt.
Jag har ju tjatat på er att ni måste prova detta, nu har t.o.m Kronfågel förstått hur gott det är och hjälpt er på traven så nu blir det kyckling på ölburk nästa gång ni grillar. Eller hur?
Så här ska Kronfågels Beer Can Chicken tillagas:
Drick ur hälften av ölet ur burken.
Fördela gärna kolen längs kanterna av grillen så att du inte bränner kycklingen med direkt grillning.
Sätt en plåt/skål under gallret så att du samlar upp köttsaften eller ställ kycklingen i en plåt på grillen.
Om du grillar med gasolgrill, tänd sektionerna på sidan om kycklingen.
Sätt kycklingen på en ställning eller ställ den på en öppnad ölburk. Burken skall vara inuti kycklingen.
Grilla i grillen med locket på ca 1–1,5 timmar. Kontrollera gärna med en stektermometer. Låret ska hålla en innertemperatur av 82 °C när kycklingen är klar.
Vi följde den anvisningen men la även till en del från mitt recept, bl.a. så fyllde vi ölburken med vitlök, chili och färska kryddor.
Båda varianterna ger en riktigt saftig och god kyckling med krispigt skinn, men mitt recept ger en kryddstarkare kyckling. Att köpa en färdigkryddad kyckling minimerar arbetsinsatsen och det vill vi väl alla ibland. Förmodligen kommer vi köpa en färdigkryddad kycklingen från Kronfågel någon mer gång för det är ju himla smidigt.
Jag har ju tjatat på er att ni måste prova detta, nu har t.o.m Kronfågel förstått hur gott det är och hjälpt er på traven så nu blir det kyckling på ölburk nästa gång ni grillar. Eller hur?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)