Jag får många pressmeddelanden, vissa mer roliga än andra. Listor är alltid roliga! Det här listan visar vilka frukter som har störst andel av den totala fruktförsäljningen i ca. 1 400 ICA-butiker och visar att svenskarna köper sina favoriter år efter år samtidigt som de är nyfikna på mer exotiska frukter.
Svenskarnas topp 10 favoritfrukter (kommentarerna är Stefan Martinssons, fruktexpert på ICA)
1. Banan
”Idag äter vi färre bananer än vi gjorde på 90-talet, men bananen är fortfarande en ohotad etta på frukttoppen.”
2. Äpple
”Äpplet ligger på en stabil andraplats. Idag äter vi ca. 11 kg äpplen per person och år.”
3. Apelsin
”Apelsinen har stärkt sin tredjeplats i och med att säsongen har förlängts med nya goda sorter.”
4. Småcitrus
”En spännande kategori som innehåller många olika frukter. Här ingår alla sorterna i de tre grupperna satsumas, clementiner och tangeriner. Det engelska samlingsnamnet är mandariner, vårt svenska är småcitrus.”
5. Päron
”Svenskarna vill ha sina päron söta. Sött vinner nästan alltid över t.ex. mer syrliga smaker.”
6. Melon
"Svenskarna älskar melon, speciellt på sommaren, när solen skiner.”
7. Vindruvor
”För ungefär 30 år sedan introducerades den kärnfria vindruvan och idag står den för en absolut majoritet av de vindruvor som säljs.”
8. Nektarin och persika
”Nektarin och persika är ett område som det händer mycket inom. Den platta persikan är ett populärt exempel, en söt frukt med en koncentrerad smak.”
9. Avocado
”Stenfrukten avocado ökar ständigt i popularitet, speciellt de som säljs färdigmogna.”
10. Kiwi
”Kiwin har gjort en stabil resa på topplistan. För 20 år sedan var det en lite exotisk frukt som inte
många kände till.”
Bubblare
Persimon
”Persimon är en släkting till sharonfrukten som introducerades på ICA för tre år sedan och blivit enormt omtyckt.”
Physalis
”Physalis är en liten frukt som haft en svacka i popularitet men nu är på väg tillbaka, bland annat tack vare att den har börjat säljas utan skal.”
Mango
”Mango är den exotiska frukt som ökar allra mest på ICA runt om i landet. I kategorin exotiskt kommer den på andra plats efter ananasen.”
Physalis är Idas nya favorit och hon har nog hellre en låda physalis än en godsskål på lördagarna. Mango är också en favorit hos oss men eftersom den är släkt med cashewnötter, som Ida är jätteallergisk mot, vågar vi inte ha mango så ofta. Småcitrus, som benämningen visst var, jag tycker mandarin är ett mycket bättre samlingsnamn, köper vi oftare än apelsiner, mycket för att de är så mycket enklare att skala. Den här årstiden blir det mycket nektariner och vattenmelon, både i sallader och äta som de är. Riktiga sommarfrukter!
Vilken frukt är er favorit och vilken köper ni mest av? Det behöver ju inte alltid hänga ihop.
tisdag 9 juli 2013
Kronfågels Beer Can Chicken
Jag har varit med i en hemmaspotting anordnad av Spot and Tell där jag fick möjlighet att testa Kronfågels nyhet Beer Can Chicken. Det har väl inte undgått någon att en av våra sommar-kyckling-favoriter på grillen är att grilla en hel kyckling på ölburk. Jag brukar krydda min kyckling själv men i år har Kronfågel underlättat genom att ha en färdigkryddad kyckling som man sen ska trä på en halvfull/halvtom ölburk. De kanske har tjuvkikat på min blogg :)
Så här ska Kronfågels Beer Can Chicken tillagas:
Drick ur hälften av ölet ur burken.
Båda varianterna ger en riktigt saftig och god kyckling med krispigt skinn, men mitt recept ger en kryddstarkare kyckling. Att köpa en färdigkryddad kyckling minimerar arbetsinsatsen och det vill vi väl alla ibland. Förmodligen kommer vi köpa en färdigkryddad kycklingen från Kronfågel någon mer gång för det är ju himla smidigt.
Jag har ju tjatat på er att ni måste prova detta, nu har t.o.m Kronfågel förstått hur gott det är och hjälpt er på traven så nu blir det kyckling på ölburk nästa gång ni grillar. Eller hur?
Så här ska Kronfågels Beer Can Chicken tillagas:
Drick ur hälften av ölet ur burken.
Fördela gärna kolen längs kanterna av grillen så att du inte bränner kycklingen med direkt grillning.
Sätt en plåt/skål under gallret så att du samlar upp köttsaften eller ställ kycklingen i en plåt på grillen.
Om du grillar med gasolgrill, tänd sektionerna på sidan om kycklingen.
Sätt kycklingen på en ställning eller ställ den på en öppnad ölburk. Burken skall vara inuti kycklingen.
Grilla i grillen med locket på ca 1–1,5 timmar. Kontrollera gärna med en stektermometer. Låret ska hålla en innertemperatur av 82 °C när kycklingen är klar.
Vi följde den anvisningen men la även till en del från mitt recept, bl.a. så fyllde vi ölburken med vitlök, chili och färska kryddor.
Båda varianterna ger en riktigt saftig och god kyckling med krispigt skinn, men mitt recept ger en kryddstarkare kyckling. Att köpa en färdigkryddad kyckling minimerar arbetsinsatsen och det vill vi väl alla ibland. Förmodligen kommer vi köpa en färdigkryddad kycklingen från Kronfågel någon mer gång för det är ju himla smidigt.
Jag har ju tjatat på er att ni måste prova detta, nu har t.o.m Kronfågel förstått hur gott det är och hjälpt er på traven så nu blir det kyckling på ölburk nästa gång ni grillar. Eller hur?
måndag 8 juli 2013
Muffinsmums av Mia
Ibland har man tur! Olivia kom precis hem med två muffins, en till mig och en till Ida, som hennes kompis mamma hade bakat och hon ville ha ett utlåtande av mig. Mia - de var otroooligt goda. Måste tigga receptet.
Det är en variant av de här godsakerna som jag bakade förra veckan. De här var också såå saftiga. Undra om kakan var gjord på samma sätt, dvs koka upp mjölk och socker. Jag som älskar choklad blev glatt överraskad för jag trodde inte att en kaka helt utan kakao kunde vara lika god som en med massa kakao. Men det kunde den! Havregömman var smaksatt med kanel och därför påminde den i smak om den här favoriten.
Det är en variant av de här godsakerna som jag bakade förra veckan. De här var också såå saftiga. Undra om kakan var gjord på samma sätt, dvs koka upp mjölk och socker. Jag som älskar choklad blev glatt överraskad för jag trodde inte att en kaka helt utan kakao kunde vara lika god som en med massa kakao. Men det kunde den! Havregömman var smaksatt med kanel och därför påminde den i smak om den här favoriten.
Idas fikabuffé
Jag fick en fråga vad det var för olika kakor på kakfatet igår på Idas 6-årskalas. Självklart ska ni få veta det, liksom vad jag Ida i övrigt bjöd på.
Idas fikabuffé
Havrecookies med choklad
Syltkakor
Havrekakor med russin
Havrekakor med russin
Smultronwafers (Göteborgskex)
Chokladwafers (Göteborgskex)
Grädde
söndag 7 juli 2013
Idas 6-årsdag
Oj vilken trött familj vi är nu efter en hel dag med kalasande. Isak som hade en sovkompis i natt sov nog inte så mycket för han somnade i soffan för ett bra tag sedan och det hör inte till vanligheterna. Ida har nyss somnat nöjd och glad över allt firande och alla presenter. Vi andra ligger utslagna i sofforna.
På eftermidda'n hade vi fint väder och jag hade dukat (precis som jag ville) i trädgården med små bord, det blev jättemysigt. Som det trädgårdcafé jag drömmer om. Men jag var en urusel bloggare för jag tog inte ett enda kort på dukningen. Skärpning! Ida hann även med lite mer paketöppning, mycket kläder men även en klocka och en skolväska fick den blivande skoltjejen (och en Justin Bieber-handduk som nog storasyster kommer försöka stjäla).
Jag bjöd på bullar, småkakor av alla de slag (eftersom mina barn ofta föredrar köpta kakor framför mina hemgjorda fanns även det), två tårtor och rabarberpaj.
Till middag mulnade det på och det kom till och med någon regnskur så då flyttade vi in och fick provsitta många i vårt nyrenoverade kök. Det var inga problem att rymmas 13 personer, med bättre planering (vi hade ju tänkt sitta ute) och nytt köksbord kan vi nog få in fler runt bordet nästa gång. Till middag bjöd jag på den gooda ugnslaxen som blir så saftig och är så enkel att göra till många. Även middagen glömde jag fotografera. Har jag tagit blogg-semester :)
Imorgon är det dags för jobb igen för mig så det är nog bäst att jag försöker komma i säng i tid så jag inte försover mig. En vecka ska jag jobba innan det återigen är dags för semester då jag är ledig i drygt fyra veckor...och då är det dags att planera ytterligare ett kalas. Åh vad jag älskar dessa kalas-somrar.
På eftermidda'n hade vi fint väder och jag hade dukat (precis som jag ville) i trädgården med små bord, det blev jättemysigt. Som det trädgårdcafé jag drömmer om. Men jag var en urusel bloggare för jag tog inte ett enda kort på dukningen. Skärpning! Ida hann även med lite mer paketöppning, mycket kläder men även en klocka och en skolväska fick den blivande skoltjejen (och en Justin Bieber-handduk som nog storasyster kommer försöka stjäla).
Jag bjöd på bullar, småkakor av alla de slag (eftersom mina barn ofta föredrar köpta kakor framför mina hemgjorda fanns även det), två tårtor och rabarberpaj.
Till middag mulnade det på och det kom till och med någon regnskur så då flyttade vi in och fick provsitta många i vårt nyrenoverade kök. Det var inga problem att rymmas 13 personer, med bättre planering (vi hade ju tänkt sitta ute) och nytt köksbord kan vi nog få in fler runt bordet nästa gång. Till middag bjöd jag på den gooda ugnslaxen som blir så saftig och är så enkel att göra till många. Även middagen glömde jag fotografera. Har jag tagit blogg-semester :)
Imorgon är det dags för jobb igen för mig så det är nog bäst att jag försöker komma i säng i tid så jag inte försover mig. En vecka ska jag jobba innan det återigen är dags för semester då jag är ledig i drygt fyra veckor...och då är det dags att planera ytterligare ett kalas. Åh vad jag älskar dessa kalas-somrar.
Grattis finaste Ida
Snart drar 6-årskalaset igång. Väntan har varit lång för en liten tjej här hemma som vi nog väckte för tidigt. Hon sov djupt och var lite svårväckt men sen kom hon på att hon hade paket att öppna. Efter litet paketöppning i sängen åt vi frukost utomhus igen. Jippi det blev en riktig sommardag idag precis som vi har önskat.
Efter frukosten blev det skattjakt efter ytterligare några paket. Men sen har vi varit såå tråkiga som har dukat, gjort klart tårtorna, diskat, förberett bål och allt annat som behöver göras inför ett kalas.
Nu ska jag skära bulla, ta fram kakor, ladda kaffebryggaren och sen ska jag pussa Ida lite innan alla gäster kommer.
Ha en bra söndag så hörs vi ikväll då ni ska få veta vad vi har bjudit på i dag.
Efter frukosten blev det skattjakt efter ytterligare några paket. Men sen har vi varit såå tråkiga som har dukat, gjort klart tårtorna, diskat, förberett bål och allt annat som behöver göras inför ett kalas.
Nu ska jag skära bulla, ta fram kakor, ladda kaffebryggaren och sen ska jag pussa Ida lite innan alla gäster kommer.
Ha en bra söndag så hörs vi ikväll då ni ska få veta vad vi har bjudit på i dag.
lördag 6 juli 2013
Kokoskakor
Nu har jag två tårtor i kylskåpet som bara ska garneras imorgon, en med marsipanlock och en med grädde och jordgubbar. Eftersom jag har ganska mycket fyllning är det alltid lite smånervöst om bottarna ska glida isär under natten. Det har aldrig hänt men det känns som att det skulle kunna hända.
Både yr.no och smhi.se säger att det ska vara drygt 20 grader och sol i morgon. Hoppas de har rätt för då kan vi ha ett riktigt sommarkalas i trädgården och slipper försöka hitta bord och sittplatser till alla inomhus.
Det var länge sen jag bakade kokoskakor eftersom jag i flera år har undvikit att baka med ägg. Men nu när Isak inte är lika allergisk nå mer så bakar jag mer o mer med ägg. Efter tips på Facebook (Ni har väl gillat "Få lite matro" på Facebook) kom jag ihåg kokoskakorna som jag nästan hade glömt bort.
50 g smörBåde yr.no och smhi.se säger att det ska vara drygt 20 grader och sol i morgon. Hoppas de har rätt för då kan vi ha ett riktigt sommarkalas i trädgården och slipper försöka hitta bord och sittplatser till alla inomhus.
Det var länge sen jag bakade kokoskakor eftersom jag i flera år har undvikit att baka med ägg. Men nu när Isak inte är lika allergisk nå mer så bakar jag mer o mer med ägg. Efter tips på Facebook (Ni har väl gillat "Få lite matro" på Facebook) kom jag ihåg kokoskakorna som jag nästan hade glömt bort.
2 ägg
1 dl socker
200 g kokosflingor
Smält smöret.
Blanda ägg och socker. Vispa inte, då flyter kakorna ut.
Tillsätt kokos och det smälta smöret.
Låt smeten stå cirka 10 minuter så att kokosflingorna sväller, då behåller kakorna formen.
Klicka ut smeten med hjälp av två teskedar på en plåt med bakplåtspapper eller i småbrödsformar.
Klicka ut smeten med hjälp av två teskedar på en plåt med bakplåtspapper eller i småbrödsformar.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 10 minuter.
Lossa kakorna innan de kallnat om du har klickat ut dem på bakplåtspapper.
Lossa kakorna innan de kallnat om du har klickat ut dem på bakplåtspapper.
Jag använder oftast formar för det gottaste fastnar ju annars på bakplåtspappret. Det är bättre att ha det i sin form. Vissa kallar dessa för kokostoppar men jag kallar de för kokoskakor för då behöver man inte vara lika noga att få till toppar utan behöver bara klicka ut smeten. Hi hi, fiffigt va? Vill man så kan man doppa topparna i smält choklad men det orkade jag inte göra den här gången.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)