fredag 5 juli 2013

Viltgryta med apelsin och svarta vinbär

Isaks cykel blev ju stulen den 6 juni och nu har jag fått mejl av polisen att de har fått in en liknande cykel som den vi har anmält som stulen. Åh jag blir så ivrig och vill åka o titta på den på en gång, men de ville ha fler kännemärken på cykeln så de kunde avgöra om det är Isaks eller någon annans. Cykeln blev stulen dagtid så jag tror det är nå rackarungar som har cyklat iväg en bit på den och sen slängt den i diket. Stölden skedde på ett bostadsområde på andra sidan stan. Gissa vad Isak tycker om det området nu?

En påse grytbitar låg överst i frysen så då plockade jag upp den och gjorde en god köttgryta till middag i går.
Viltgryta med apelsin och svarta vinbär
600 g grytbitar av älgkött
1 msk vetemjöl
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
pressad saft av 1 st apelsin
0,5 dl konc vinbärssaft
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1 msk kinesisk soja
tunt skal från 0,25 st apelsin
Till garnering:
färsk persilja
apelsin

Bryn köttet i smör i en stekpanna. 
Lägg över i en gryta och strö över mjölet. Krydda med peppar och timjan. 
Häll på apelsinsaft, vinbärssaft, crème fraiche, kalvfond och soja. 
Låt grytan sjuda under lock ca 1,5 tim tills köttet känns mört. (Späd med lite mjölk eller vatten om det blir för tjock eller för lite sås)
Strimla apelsinskalet och rör ner det i grytan på slutet. Garnera med apelsin och persilja.

Gott med en riktig köttgryta trots att det är sommar och köttgrytor mest hör hösten till. Vi tömde kastrullen så det måste väl betyda att alla tyckte om den här köttgrytan. Det var en väldigt god smak och jag lät grytan koka drygt 2 timmar eftersom jag var ut på en promenad så köttet var mörare än mörast. Så synd att den var så god så att det inte blev över några rester, hade suttit fint till dagens lunch.

torsdag 4 juli 2013

Idas kompiskalas

Nu har Ida haft sitt kalas för kompisarna och både hon o jag är nöjda. Hon är nöjd över alla fina presenter och all rolig lek på Leos lekland, hon fick t.o.m en kram och en present av Leo. Jag är nöjd för jag slapp städa både innan och efter kalaset. Så skönt att bara stänga dörren o gå därifrån och lämna allt presentpapper, all disk och alla grisiga bord.


Discorummet var bokat där vi började med att äta marängsviss och popcorn och se'n öppnade Ida alla fina paket. Hon fick så mycket bra grejer, inget svammel. Sen var det dags för lek och som de lekte, de sprang omkring och åkte rutchkanor, klättrade, hoppade och hade så kul alla tillsammans.


Jag tror det var många barn som var rätt trötta och nöjda i kväll när de gick och la sig. Hos oss var det i alla fall en väldigt glad blivande 6-åring som gick och la sig (med benvärk).

Chokladmuffins med havregömma

Tror ni jag har en pirrig liten tjej här hemma? I dag är det nämligen dags för hennes kalas med kompisarna och discorummet på Leos lekland är bokat. Känns skönt att inte behöva ha kalas hemma eftersom vi inte är klar med köksrenoveringen än. Hade man kunnat lita på att det skulle vara kanonväder hade jag gärna haft våffelkalas hemma i trädgården, som ifjol. Men prognoserna verkar lite osäkra och Ida blev överlycklig som fick ha ett Leos-kalas.

Här kommer receptet på de godaste muffinsarna som jag smakat på länge.
Chokladmuffins med havregömma
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Havregömma
75 g smör
0,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn

Muffins
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. 
Vispa smöret och resten av sockret poröst. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet. 
Häll smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av formen.
Havregömma
Smält smöret. 
Tag av ifrån plattan och rör ner övriga ingredienser. 
Fördela massan jämnt över alla muffins. 
Grädda i 175 gr i ca 18 min.



Såå goda muffins! Dessa måste ni prova. Jag tycker ofta att muffins har en tendens att bli för torra men de här var saftiga och goda med en rolig twist tack vare havregömman. Även utan havregömman bli det en saftig och god muffins när man blandar ihop smeten på det här sättet. Jag har tidigare använt receptet  när jag bakar chokladkaka i sockerkaksform men aldrig till muffins....förrän nu.

Det blir en ganska lös smet som inte går att klicka ut i formarna, så jag tog en såsslev och hällde med istället. Som ni ser så har jag en aning för stora formar, men nu ville jag använda dessa formar och ändå inte göra alltför stora muffins. Så då fick det bli så här. Jag gjorde 18 normalstora muffins istället för 12 muffinsplåts-stora-muffins.

onsdag 3 juli 2013

Köket i hallen

Äntligen tog jag mig in på stan för att kolla på rean, men som vanligt är det på icke-rean man hittar kläder.

Annars så är det en del bakning dessa dagar (som jag nu har tjatat om i några inlägg). Tror ni jag längtar till vi har en ny spishäll och ugn på plats och installerad? Sen några veckor tillbaka och fortfarande står spisen i hallen med gamla köksbordet som enda avlastningsyta.


Så här rent och fint brukar det inte vara på bordet utan där trängs kryddor, vattenkokare, brödrost, bröd, redskap, post, grytlappar och mycket annat.


Vi har tittat en del på hällar och ugnar, men det finns ju så många märken och modeller så vi kan inte bestämma oss. Alla försäljare framhäver (och snackar skit om) olika märken så just nu vet vi varken ut eller in. Ska vi köpa på nätet eller i butik i Luleå? Är märket viktigt eller ska vi satsa på ett "okänt" märke som vissa säger är bra? Vilka finesser måste man ha t.ex, pyrolys, stektermometer, slide-reglage? Vad ska vi ha för bredd, djup, volym för att inte tala om färg?

God lunch

Spagetti och köttfärssås är bland det godaste jag vet. Så enkelt men så gott. Olivia har alltid tyckt om det mesta i matväg men spagetti och köttfärssås har hon aldrig gillat därför har vi ätit det alldeles för sällan de senaste åren. Men igår var det dags igen och när jag gör köttfärssås gör jag alltid en stor laddning så därför blev det även en god lunch idag.


Salladen bestod av lite isbergssallad och mycket tomat, rödlök och fetaost. Godaste blandningen till köttfärssås.

Nu lyser solen så nu ska vi passa på att ta en promenad in till stan. Hörs senare!

Härlig sovmorgon

God morgon på er, här är vi nyss uppstigna. Härliga sommar. Jag älskar sovmorgon och sen få ta det lugnt ytterligare nån timme. Bland det värsta jag vet är att ha saker inbokat före lunch på lediga dagar. Olivia och Isak var riktiga morgonbarn (med betoning på var) och man blev glad när man fick sova till sju, Ida däremot har alltid kunnat sova på morgonen. Fast då är hon lite svårare att få i säng i vettig tid.

Bild lånad från internet

Efter flera dagar hemma med att städa och baka tror jag att jag ska ta en sväng på stan idag. Jag är en riktig hemmagris och älskar att vara hemma, men ibland kan man få för mycket av det goda.

När jag har fixat med korten ska ni få recept på riktigt goda chokladmuffins som jag bakade igår. De var riktigt saftiga med en annorlunda twist.

tisdag 2 juli 2013

Snabb-butterkaka

Vad det blåser ute, halv storm minst. Hoppas det lugnar ner sig snart för blåst är det värsta jag vet. Nu har jag hunnit städa en del och baka en del så i morgon får det gärna vara kanonväder så jag hinner vara ute och njuta en del också. Nu ska jag ta en bullbit o en kopp te och sätta mig att planera lite mat för resten av veckan. Nu har vi småhandlat mest varje dag i över en veckas tid så nu tänkte jag strukturera upp det med matsedel och storhandling.

På kalas måste det finnas bullar (och vi har många kalas på gång), idag gjorde jag en snabb-variant där man slipper kavla, rulla och portionera ut i formar.
Snabb-butterkaka
Bulldeg:
50 g jäst
150 gr margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
1-2 tsk kardemumma
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gr margarin
100 gr cream cheese
2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Pensling:
ägg
pärlsocker


Smält margarinet och häll i mjölk. Värm till 37 grader.
Smula sönder jästen och häll i degspadet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen smidig i bunken.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Stjälp upp och knåda på bakbord. Bred ut i 4 smorda runda folieformar. 
Låt jäsa igen ca 25 minuter.
Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen.
Gör sedan gropar eller diken att sätta fyllningen i. Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
Grädda i 200 grader i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen. Täck ev. med papper mot slutet.


Jag penslade inte mina bullar med ägg eftersom Isak pga sin ägg-allergi är rädd att äta saker med ägg i, trots att ägg-penslade bullar går bra för honom nu för tiden. Men jag förstår att han är rädd eftersom han har haft några kraftiga reaktioner tidigare. Bullar i nästan alla de former går alldeles utmärkt att göra mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin och havremjölk. 


Ett himla enkelt sätt att baka bullar då man inte behöver någon kavel utan bara plattar ut degbitarna direkt i formarna. Vill man så går det lika bra att platta ut all deg i en långpanna istället för att göra fyra runda formar.


Jag gjorde ett dike runt hela bullen men det går lika bra att göra gropar lite här och där som man sen fyller med fyllningen.