torsdag 7 februari 2013

Grönsaksröra med Ajvar

Solen skiner och snön gnistrar! Det ser helt underbart ut ute och jag skulle verkligen vilja och behöva gå på en lunchpromenad men tyvärr måste jag prioritera glasögonprovning. Usch så tråkigt det är, men det är inte speciellt kul att inte kunna se ordentligt heller.

Till gårdagens laxmiddag gjorde jag en smakrik grönsaksröra med Ajvar relish, som även blir dagens lunch.
Grönsaksröra med Ajvar
1 zucchini
1 gul lök
1 morot
olivolja
1 msk kycklingfond
2 dl mild ajvar relish
2 dl vatten
salt o peppar

Skölj och tärna zucchini. Skala och hacka löken. Skala och riv moroten grovt.
Fräs zucchinin och lök i oljan ca 3 minuter. Tillsätt moroten och fräs en minut till.
Blanda i fond, ajvar och vatten. 
Koka upp såsen under omrörning. Smaka av med salt och peppar.


God grönsaksröra med mycket ajvar som passar perfekt till ugnsstekt lax och ris. Fungerar nog även bra till kyckling, eller som en vegetarisk rätt tillsammans med god pasta. Man skulle kunna kalla det för en variant på ratatouille.

Nu ska jag springa över gatan till glasögonaffären och se om de har tid att hjälpa mig hitta ett par snygga bågar. Vi hörs senare!

onsdag 6 februari 2013

Fisk- och näthat

I dag var det dags för fisk till middag igen. Isak, som protesterar mest och högst när det är fisk, var på hockeyträning när vi åt och han hade sån tur att vi andra tyckte det var så god mat så allt tog slut. Så han var tvungen att äta korv istället. Gissa om det var en lycklig kille!


Till laxen gjorde jag en grönsaksröra med ajvar relish. Brukar ni äta Ajvar? Det är en paprikaröra med god smak som är gott till lite allt möjligt. Ibland smaksätter jag köttfärssåsen med det, ibland kycklinggrytan eller som nu en grönsaksröra.


Samtidigt som jag sitter här ser jag Uppdrag Granskning på tv som handlar om näthat. Intressant och aktuellt ämne! Det är så enkelt att kasta ur sig saker vid datorn och uppföra sig på ett sätt som man aldrig skulle göra i "verkliga livet".

tisdag 5 februari 2013

Snabbmiddag

I dag följde Ida en kompis hem från förskolan så då passade jag på att jobba över en timme eftersom vi har rätt mycket att göra på jobbet just nu. När vi väl kom hem var vi alla hungriga så då gäller det att få maten på bordet snabbt innan humöret tar över. Vi hade en pizzarulle i kylen som Leif gjorde i ordning till sig och barnen. Jag, som försöker undvika kolhydrater på vardagarna, åt en skinkröra, kokt ägg och grönsaker. Gott, enkelt och mättande!


Tisdag är en (för det mesta) aktivitetsfri dag så vi har inget planerat för i kväll. Inget skjutsande, inga tider att passa utan bara mysa på hemma i lugn o ro. Jag hade tre möten inbokade i dag, två på jobbet och ett på kvällen, men alla tre blev avbokade. Perfekt, för jag var inte på nå mötes-humör.

måndag 4 februari 2013

Mycket gott att inspireras av

Ni har väl inte missa att Melodifestivalen 2013 nu har intagit lördagarna några veckor framöver? Jag sitter bänkad! Gör ni? Småplock är alltid gott men passar extra bra till kvällar framför tv:n. Ni vet väl att småplock är något jag älskar och har en egen kategori med alla mina plockmatsrecept, som ni hittar om ni klickar här.

Det är alltid kul att öppna paket, tycker både stor och liten.
Lätt att inspireras av så mycket godsaker.

Coop har nu inför festivalen lagt ut en massa smarriga recept som passar perfekt att äta till Melodifestivalen. Gå in och inspireras. Jag har redan sett ut några recept som jag ska prova till helgen. De har även en app - festivalfajten- där du kan tävla i melodifestival-kunskap och få chansen att finna fina priser varje dag.

Ny vecka - nya möjligheter

God morgon! Här har vi nu vaknat upp till en ny vecka. En lite lugnare vecka för mig som bara har ett kvällsmöte (föräldraråd på förskolan) inplanerat den här veckan. Skönt!


Igår till middag åt vi en enkel skavgryta med ris. Skavet gjorde vi av en liten bit älg-rulle, som jag sen stekte och blandade med tomatpuré, kryddor och grädde. Alla åt med god aptit så varken jag eller Leif fick någon matlåda med oss till dagens lunch.

söndag 3 februari 2013

Mintchokladpannacotta

I dag var det en spännande dag för Ida som skulle iväg på första simskolelektionen. Det var en nervös tjej i morse som helst ville stanna hemma. Men väl på badhuset gick det hur bra som helst och hon längtar redan till nästa söndag då det är dags igen. Vi tänkte hårdträna hela våren så att hon kan simma i sommar när vi ska till Turkiet.

Nu ska ni få receptet på den smarriga pannacottan jag gjorde igår för att fira att Melodifestival-månaden nu äntligen har dragit i gång igen.
Mintchokladpannacotta
3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mintkrokant
Garnering: hallon

Lägg gelatinbladen i blöt.
Hacka chokladen.
Häll grädden i en kastrull och koka upp.
Tillsätt chokladen. Tag kastrullen av plattan och rör tills chokladen har smält.
Lägg i gelatinbladen och rör tills de lösts upp.
Häll pannacottan i portionsformar och ställ i kylen minst 2 timmar.
Innan servering: Lägg hallon på pannacottan.


Mint och choklad är ju en av det mest perfekta smakkombinationer som finns och det var inget undantag i pannacotta. Det var gott att bryta av med hallon mot den söta pannacottan. Det här kan man variera riktigt mycket genom att använda annan smak på chokladen nästa gång, apelsinkrokant borde också bli gott.

Visst har jag vackra glas?
Jag är så nöjd med dem.

Törstig?

Har ni sett att Ramlösa har kommit med en ny smak? Kiwi! Jag tycker det låter jättespännande. Smaksatt vatten kan bli hur gott som helst men det kan också bli lite parfym-varning. Vad har ni för favoriter? Vattenmelon, citron, grape och päron är nog mina favoriter. Snart får jag kanske utöka listan med kiwi. Vet ni att man kan äta kiwiskalet? Prova nästa gång! Det är fullt av nyttiga antioxidanter. Ida har lärt sig äta skalet av sin tremänning och vill alltid äta med skal nu för tiden.


På tal om nyheter så har även Twinings kommit med en nyhet. Earl Grey med citron! Låter jättegott för liknande te (Earl Grey med citrus av något slag) är favorit sedan länge. Måste prova snart! Hemma dricker jag mest lösviktste men på jobbet är det påse som gäller.




Kul att veta om te!
  • Det sägs att Te kan minska hungerkänslor (bra om man vill banta). 
  • Te sägs också påverka kolesterolet vilket gör att dricka te är bra för hjärtat. 
  • Irländarna är det folk som dricker mest te per capita, Kina ligger på 16 plats och Sverige på 18:e. 
  • Tepåsen ”uppfanns” på 20 talet av misstag, en liten papperspåse användes av Thomas Sullivan (USA) för att skicka teprover i, men så orkade man inte tömma ur teet utan bryggde det direkt i provpåsen - vips så var tepåsen uppfunnen. 
  • Te sägs ha en bakteriedödande effekt vilket i så fall är bra för tänderna. 
  • Te sägs förbättra immunförsvaret, viket kan vara bra att vet nu när det är vinter och förkylningstider. 
  • Man bör dricka minst 3 koppar te om dagen för att få i sig alla nyttigheterna.