fredag 25 januari 2013

Vinn ostkrokar/ostbågar

***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

Helg igen...eller snart i alla fall! Och jag tycker vi gör som förra helgen. Att vi firar den med en tävling i samarbete med Estrella. Hoppas ni håller med! Den här gången kan ni vinna ostkrokar eller heter det ostbågar!? Jag säger ostkrokar!

Chips är jag inte så jätteförtjust i och kan tacka nej till om jag bjuds, men ostkrokar det är, och har alltid varit, en favorit. De är riktigt farliga och har man väl börjat äta så är det svårt att sluta innan påsen är tom...eller nån tar fram choklad :)


Med smakerna Cheddar- och Prästost ska Estrella slå sig in på ostbågemarknaden som idag domineras av en aktör. Ostbågarna smaksätts med engelsk cheddar respektive svensk prästost och innehåller endast naturliga ingredienser. "Genom att använda smakrik ost behöver vi inte tillsätta några smakämnen, smakförstärkare eller jästextrakt. Inga konstigheter, bara äkta vara."

***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

För att vara med och tävla vill jag att du svarar på två frågor
1. Säger du Ostkrokar eller Ostbågar?
2. Hur många typer av ostar använder Estrella i sina Ostbågar Cheddar?


Som vanligt är det bra att gilla Få lite matro på Facebook
där ledtrådar och extra vinstchans kommer att finnas.

Tävlingen pågår till fredag 1 februari kl. 24.00. 
På lördag drar jag, även den här gången, hela sju vinnare.

Lycka till!

torsdag 24 januari 2013

Parisare

Dagens snabbmatsmiddag blev parisare. I Luleå är parisare stekt korv i hamburgerbröd, men jag vet att det är något annat (med köttfärs?) i södra Sverige. Men för oss kommer parisare alltid att vara stekt korv. Vi använder ofta falukorv som vi skivar i lite tjockare skivor, men det finns riktig pariser-korv som är större i omkrets än falukorven men jag tycker det smakar likadant (men förmodligen är det någon skillnad). Idag hade vi inget hamburgerbröd men det går lika bra att rosta/steka skivad fralla och använda som bröd.
Parisare
korvskivor av falu- eller pariserkorv
bröd
ketchup
gurka
tomat

Stek korvskivorna.
Rosta eller stek brödet.
Varva bröd, ketchup, korv, gurka och tomat som en hamburgare.
Ät och njut!

Perfekt snabbmat! 10 minuter efter vi kom hem stod middagen på bordet - utan förberedelser. Isak är den i vår familj som älskar parisare mest och de här tillbehören vill han ha, men självklart kan man ha andra tillbehör också t.ex. senap, dressing, bostongurka eller sallad. Jag åt en lchf-variant men det skriver jag mer om imorgon.

Vad har ni för planer i helgen? Isak har hockeymatcher i helgen och ställer ingen annan upp med att baka så har jag lovat att fixa lite fika till söndag. Så vi får väl se om det blir en bakdag på lördag eller om jag måste städa istället. Ni vet väl vid det här laget vad jag hoppas på :)

onsdag 23 januari 2013

Baconlindad laxfilé

Då är vi halvvägs in i arbetsveckan. Men det känns som det har gått flera dagar av veckan för jag har hunnit med så mycket. Tyvärr blir disken och tvätten lite lidande så'na här veckor, då man bara är hem och vänder. Men i morgonkväll är inget inbokat förutom lite skjutsningar så då tänkte jag ha dejt med tvättstugan.

Gårdagens middag var en överraskande god lchf-rätt med lax.
Baconlindad laxfilé
4 portionsbitar laxfiléer
1 pkt bacon
lite salt
svartpeppar

Dela portionsbitarna tvärs över. Salta lite (tänk på att bacon är salt) och peppra.
Linda en baconskiva runt varje laxbit. Fäst ev. med en tandpetare.
Stek den baconlindade laxen runt om i stekpanna så att den får färg.
Stek klart i ugnen i 175 grader 10-15 minuter.


Det här var riktigt gott, jag var lite skeptisk först men det blev perfekt med bacon-sältan till fisken och det smakade inte så mycket bacon som jag var orolig för. Ida petade dock bort baconet och åt bara laxen. Jag åt krämigt blomkålsmos till fisken och de andra åt potatismos. Har ni inte smakat blomkålsmos än så måste ni göra det för det är såå gott. Mycket godare än vad det låter.

Vill ni förbereda maten så går det bra att krydda o linda bacon runt laxen och sen försteka i stekpanna för att sedan låta ugnsformen stå i kylskåpet ett tag innan fisken får gå klart i ugnen.

tisdag 22 januari 2013

Matsedel v.4 jan 2013

Är precis hemkommen efter ett föräldrarådsmöte på skolan och mathandling på Kvantum. Nu sitter jag här och funderar på om jag ska orka baka lite lchf-bröd till imorgon, är lite trött men brödet är så himla enkelt att göra så egentligen är det bara att sätta igång.

Lite sent kommer här nu veckans matsedel. Till alla middagar serverar jag olika sorters grönsaker, lite beroende på vad som finns i kylens grönsakslåda, så det skriver jag inte in i matsedeln.
Matsedel v.4 jan 2013
Må: Baconomelett
Ti: Baconlindad lax med potatis- eller blomkålsmos
On: Köttbullar, potatis, gräddstuvad vitkål
To: Pulled pork
Fr: Räkpaj
Lö: Kycklinggryta och ris
Sö: Pastagratäng

Före jul kom tidningen Allergia och där kunde man bl.a. se ett fint kort, taget av Olivia, på Ida från Leos lekland. Nu kan man även läsa tidningen på nätet.

På sidan 25 i Allergia-tidningen kan man, förutom att titta på en fin bild på Ida, 
läsa om Astma- och allergiföreningen i Luleå och deras arbete. 
Dessutom nämns "Få lite matro" och alla allergivänliga recept som finns här.
Kul, va?!

måndag 21 januari 2013

Baconomelett lchf

Nu har jag precis sjunkit ner i tv-soffan med datorn i knäet och Guldbaggegalan på tvn. Tjejerna har lagt sig och det verkar väldigt tyst i deras rum. Kan de ha somnat båda två? Isak har precis kommit hem från träningen och har "vräkt i sig" kvällsfika, men han lär behöva fylla på depåerna.

Efter att inte alls ha lagat mat i går smög jag igång matlagningen i dag med en enkel äggröra/omelett med bacon. I morgon blir det kanske ytterligare lite mer avancerat :)
Baconomelett lchf 2-3 personer
6 ägg
1 dl vispgrädde
1 pkt bacon
ev lite smaksatt färskost

Knaperstek bacon i bitar.
Vispa ihop ägg och grädde och ev. ost. Krydda med lite svartpeppar. Tack vare bacon är det tillräckligt salt.
Stek omeletten, rör under tiden om du vill ha en krämigare äggröra än en omelett.

Servera med en sallad så har du en god snabblagad lunch eller middag. Jag vill ha äggröran krämig och rör i den hela tiden och precis när äggen har "stannat" tar jag bort stekpannan från plattan och serverar för annars steks den vidare av eftervärmen.

Det här är en "mötesvecka" med minst tre möten på kvällstid så det lär bli mycket "snabbmat" hos oss. Men det blir hemlagad snabbmat. Imorgon blir det lax så nu ska jag ut på nätet och googla bra laxrecept.

Hämtpizza

Ja, självklart blev det hämtpizza till middag igår. Ingen var särskilt sugen på att ställa sig i köket o laga mat och när vi frågade barnen vad de ville äta så svarade de som vanligt i kör "Pizza".


Jag är inte nån pizza-person egentligen, det finns så mycket annan mat som är så mycket godare, men några bitar kebabpizza gick ner i alla fall.


När Ida hade valt de kläder hon ville ha i dag bad jag henne lägga dem på stolen bredvid sängen i hennes rum. När jag sen gick in i hennes rum och ser hur fint hon hade gjort var jag tvungen att hämta kameran. Varje klädesplagg hade hon vikt fint och sen lagt allt i en hög.


En pyjamasklädd Ida ville så klart vara med på kort med sin fina klädhög. Duktiga tjejen!


Visst kommer ni ihåg chipstävlingen? Klicka här så har du chans att vinna en massa chips.

söndag 20 januari 2013

TexMex-gratäng

Idag har det varit strålande sol och en dag full med skidåkning...på tvn, och jag har sett allt. Perfekt dagen-efter-sysselsättning! Isak däremot har tillsammans med en kompis varit på en riktig långpromenad på isvägen. Efter två-tre timmar kom de hem frusna och hungriga så då smakade det bra med varm choklad och mackor.

Den här goda TexMex-gratängen bjöd mamma på i fredags tillsammans med vanliga tacos. Barnen fördrar (så klart) vanliga tacos medan vi vuxna, i alla fall jag, bara åt gratängen.
TexMex-gratäng
500 g köttfärs
1 påse tacomix
400 g krossade tomater
1 burk röd jalapeno
200 g philadelphiaost, naturell
0,5 purjolök
1 dl svarta oliver, urkärnade
1 dl riven ost
"tacochips"

Bryn köttfärsen.
Tillsätt kryddmix och krossade tomater. Låt koka i ca 10 minuter.
Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form och fördela avrunna och grovhackade jalapenos ovanpå.
Bred sedan över ett täcke med Philadelphiaost.
Strimla purjolök o oliver och strö över, avsluta med riven ost på toppen.
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.
Ta ut formen och stick ner chipsen i gratängen innan du serverar tillsammans med sallad och extra chips.


Vilken god och krämig gratäng! Jag har tidigare gjort en liknade gratäng, men den här varianten var starkare och krämigare. Eftersom man tillsätter krossade tomater så blir köttfärsen inte lika torr som i vanliga fall. Om man som vi även serverar tacos och skålar med grönsaker i så behöver man inte göra nån egen sallad utan var och en tar de grönsaker de vill och blandar ihop sin egen favoritsalladsblandning direkt på tallriken.

Oj, nu börjar damernas längdstafett. Bäst att lägga sig i soffan igen så jag inte missar något :) Återkommer senare med dagens middag. Vad tror ni det blir?