söndag 13 januari 2013

Helstekt kyckling med vitlökssmör

Vilket underbart väder! Solen skiner, rimfrost i träden, knappt tio minusgrader och vindstilla. Måste ta  en promenad. Men jag avvaktar och tar promenaden när Ida är på sin dans som kör igång i dag igen efter julledigheten. Eftersom man inte får vara inne i danssalen blir det annars att jag bara sitter i en soffa utanför och då blir det veckans tråkigaste timme. Isak och Leif ska på tre-timmars-bio så de blir borta hela eftermidda'n.

Hel kyckling går ofta att få tag i riktigt billigt och det blir ofta riktigt saftigt och gott också. Barnen jublade i fredags när jag sa att vi skulle äta helstekt kyckling.
Helstekt kyckling med vitlökssmör
1 hel kyckling 
25-50 g smör
2-3 vitlöksklyftor
1 citron
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
0,5-1 tsk torkad timjan eller rosmarin

Skölj och torka kycklingen.
Blanda smör och pressade vitlöksklyftor. 
För in rejäla smörklickar under skinnet på kycklingen på så många ställen som det går att komma åt. Ev. överblivet smör läggs inne i kycklingen.
Skär citronen i bitar och lägg inne i kycklingen.
Blanda alla kryddorna och klappa in runt om kycklingen.
Ställ in kycklingen i ugnen i 175-200 grader i drygt en timme. 
Ös kycklingen några gånger under tiden.
Vill du använda termometer ska innertemperaturen på kycklingköttet vid benet på låren vara minst 75 grader.


Hela familjen älskar kyckling så även den här gången. Hel kyckling är perfekt för oss eftersom Isak vill ha kycklingklubbor men de övriga oftast vill ha filéer. Jag gjorde en ugnsplåt med potatis, morötter och lök som tillagades i ugnen samtidigt som kycklingen. Så smidigt!

Nu ska vi sätta oss och planera kommande veckas träningar, skjutsningar, möten, åtaganden och middagar. Planering är bästa (enda?) sättet att få vardagspusslet att fungera.

lördag 12 januari 2013

En bra lördag

Oj, nu är det redan kväll efter en riktigt bra lördag.

Efter den traditionella lördagslångfrukosten plockade vi bort det sista av julen. Adventsljusstakarna och stjärnorna togs bort, vissa byttes ut mot lampor och på andra ställen blev det mörkare (snyft!), julgranen tömdes på pynt och ljus o packades ihop och de röda dukarna ersattes med andra färger. Dessutom hann vi med dammtorkning och dammsugning innan det var dags att börja med matlagning och bakning för mig.


När de andra var på hockey såg jag till att få trevligt sällskap. Jag har pratat så mycket och gott om den knäckiga kladdkakan så jag kände mig tvungen att bjuda Anna och Maria på den. Vem tycker inte om kladdkaka? Med ett knäckigt täcke överst kan det inte bli fel!

Men först bjöd jag på en kyckling- och baconsallad med en massa godsaker bl.a. har kycklingfiléerna stekts och kokats i thaichilisås för att blir riktigt smakrika och mumsiga.


Jag tänkte att om vi börjar med en sallad så känner vi oss lite nyttigare inför kladdkake-ätandet :) Nu kallar tv-soffan igen...som vanligt på lördagskvällarna :)

Hoppas ni har en riktigt mysig, lugn, härlig och skön lördagskväll. Ses imorgon!

fredag 11 januari 2013

Kycklingfredag

Här har vi precis dukat bort middagen och barnen har satt sig framför tvn för att se Wild kids och vänta in Gladiatorerna. Gladiatorerna har blivit favoritprogrammet för Ida som har haft nedräkning hela da'n, redan när jag väckte henne frågade hon hur länge det var kvar tills det skulle börja.


Kommer ni ihåg Kronfågels reklam för flera år sedan om att man ska äta kyckling på fredag? Det var före OLW tog över fredagarna. I dag åt vi kyckling, som så ofta annars på fredagar. Jag blev nog lite indoktrinerad av reklamen :) Dagens fredagskyckling var en ugnsstekt hel kyckling som vi åt tillsammans med ugnsrotsaker, mangoraja och en sallad.


På söndag ska julen ut enligt traditionen. Har ni kvar nå julsaker eller är allt redan bortplockat? I morgon ska jag städa bort det sista som är granen och lite adventsstjärnor och ljusstakar. God jul-skylten plockade jag in i dag.

Helgmyset har börjat

Då har jag jobbat första arbetsveckan för det här året. Ska bli skönt med sovmorgon imorgon! Jag slutar, som ni nog vet vid det här laget, tidigt på fredagar så vi har hunnit med lite mellanmål och nu tar vi det lugnt framför datorer och tv:n.

Mums, hårdbrödmacka med leverpastej, tomat och smörgåsgurka.

Jag har även hunnit med helghandlingen men jag gör nog inte om misstaget att åka på Kvantum vid ett-tiden en fredag. Jag trodde att de flesta fortfarande var på jobbet så att det skulle vara ganska lugnt där. Men där hade jag fel, riktigt fel. Det var folk, vagnar och varu-upplockare överallt, man var i vägen hur man än bar sig åt. Men jag tog mig helskinnad därifrån, men undra om jag lyckades handla allt jag skulle.

Åh vad jag äter apelsiner just nu. Så gott!
Men tyvärr är jag lite allergisk så jag måste lugna mig lite.

torsdag 10 januari 2013

Morotsoppa med curry

Ikväll ska jag och två kompisar på Luleås bästa pastarestaurang, men med sämsta hemsidan, Pastabacken. Gott och trevligt lär det bli. Förhoppningsvis får man höra lite roligt skvaller också :) Men tillbaka till deras hemsida - jag som tycker om att leta och ge information på nätet via hemsidor, bloggar, facebook mm kan inte förstå att man inte ens lägger ut en meny. För den menyn ändras inte ofta - tack o lov för den är perfekt som den är. Man kanske skulle erbjuda dem lite webredaktörsarbete i utbyte mot lite mat :)

Visst kommer ni ihåg att soppa är perfekt att tillaga när det är stressigt. Skär grönsakerna i små bitar så blir de mjuka snabbt, koka, mixa, krydda, smaka av och ät. Det tar inte många minuter! Här är receptet på gårdagens starka goda soppa.
Morotsoppa med curry
700 gram skalade morötter
1 liten gul lök
1 liter vatten
1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
2 tsk salt
1 tsk curry
1 tsk garam masala
1 krm cayennepeppar
2 krm vitpeppar
1 dl grädde

Skala och skiva morötter. Skala och hacka lök.
Fräs morötter och lök i en stor kastrull någon minut.
Häll i vatten och buljongtärning och låt koka i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
Mixa med stavmixer.
Smaka av morotsoppan med grädde och kryddorna.

Eftersom Ida tyckte att soppan var för stark så rörde jag ner en sked turkisk yoghurt i hennes tallrik och det mildrade smaken. Jag ville ha en ganska kryddstark soppa så jag använde nog lite mer kryddor än vad som står skrivet i receptet. Men är ni känslig mot stark mat kan ni ju börja med hälften av mängden och sen smaka er fram till bra styrka.


Det är sällan jag kommer ihåg eller har tid att titta igenom bloggen men när jag får kommentarer av er på gamla inlägg så läser jag, förutom kommentaren, inlägget och det resulterar ofta i att jag blir så sugen på just det receptet. Nu fick jag precis en kommentar på blåbärsformar och genast börjar jag planera in när jag ska baka dem. Fast blåbärsform-suget hinner nog gå över innan helgen för då har jag hunnit läsa någon annan kommentar på något annat inlägg :)

onsdag 9 januari 2013

På språng med soppa

Tur att det går fort att göra morotsoppa! För i dag var det mycket som skulle hända både före och efter middagstid. Isak har träning och jag ska på möte. Men med en snabbfixad middag klarar vi av att hålla alla tider. Soppan blev stark och god, enligt mig  men lite för stark, enligt barnen. Men med lite turkisk yoghurt kunde även de äta av den.


I dag hände en sak som irriterar mig m-y-c-ke-t när jag lämnade Isak. Träningen började 16.10 då ska de vara ombytta och klara 16.00 för genomgång. Trots att vi kom före 16.00 så var dörren till omklädningsrummet låst som ett tecken på att man kom för sent och inte fick vara med på genomgången. Om det nu är så viktigt att vara i tid måste ju tiden respekteras från båda håll, då kan man inte sätta igång tidigare. Klockan 16.00 öppnades sen dörren och de gick ut på is...för tidigt, så de hade lugnt kunnat vänta in rätt klockslag för genomgången. Och varför låsa dörren? Vad vill de lära barnen med det? Jag tycker att dessa vuxna personer ska be barnen om ursäkt för att de behandlades som att de kom för sent, trots att de inte gjorde det. Grrrr!
2013-01-10
Ska kanske göra ett tillägg att träningen var tillsammans med ett annat lag och jag tror att det var det lagets tränare som inte har lärt sig klockan än.

Rostbiffsröra med pepparrot

Oj vad trött jag var i morse. Måndag och tisdag har det ändå gått ganska bra att stiga upp men i morse var det kämpigt. Två morgnar kvar till sovmorgon! Nästa vecka lär jag vara inne i morgonrutinerna igen...hoppas jag. Har ni kommit in i vardagen igen med rutiner och tidiga morgnar?

Jag har glömt ge er den sista röran jag bjöd på i mellandagarna. Ni kommer ihåg då jag bjöd på tre olika röror som man själv fick portionera ut på olika sorters kex, knäcke eller tacochips.
Rostbiffsröra med pepparrot
100 g rostbiff
liten bit purjolök
1 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande
1 tsk pepparrot

salt o svartpeppar

Skär rostbiff och purjolök i mindre bitar.
Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med salt och svartpeppar och ev. mer pepparrot

I vanliga fall brukar jag ha rökt renkött eller hamburgerkött när jag använder pepparrot men nu hade jag rostbiff hemma och använde mig av det och självklart gick det också bra.


Lådan för rotsaker i kylskåpet är full med morötter så i dag blir det morotsoppa till middag. Jag funderar på att krydda den med curry, en av barnens favoritkryddor. Det tråkigaste med att äta soppa en jobb-dag är att jag inte hinner baka nå gott bröd. Få se vad vi tar istället.