Nu är det bara några timmar kvar på den här julledigheten och det känns bra att få lite rutiner igen - det tror jag hela familjen behöver. Vi har fått hem en trött Isak från Kiruna där de vann två av tre matcher. Bra jobbat! Och alla sakerna var med hem. Imponerande :) Jag tror det blir en tidig kväll för honom för det har inte blivit mycket sömn de två senaste nätterna.
Till middag idag helstekte vi en älg-biffrad som vi fyllde med bacon och ädelost, men nu är osten slut. Ni kommer väl ihåg att jag även gjorde kyckling med ädelost av julbordsosten? Till köttet åt vi potatisgratäng där vi blandade philadephiaost med grädden för att få den extra krämig. Isak som inte tycker om potatisgratäng (förmodligen pga hans tidigare mjölkallergi) fick råstekt potatis som är en av hans potatisfavoriter. Eftersom vi skivar potatisen, steker den och sen låter den gå klart i ugnen blir några skivor riktigt krispiga, nästan som chips.
söndag 6 januari 2013
Sirapslimpor
Isak verkar ha det bra i Kiruna, det blev en vinst och en förlust i går. Nu spelar de en match i dag innan de börjar tågresan hemåt och vi kan hämta honom vid tågstationen vid middagstid. I dag lär mycket handla om sport på tv och att förbereda inför kommande arbetsvecka - göra matsedel, fylla kylskåpet, tvätta kläder, packa väskor osv. Skolbarnen är lediga även i morgon men vi övriga ska upp tidigt. Hur ska det gå?!
Igår var vi på en jättetrevlig middag med underbart god mat - Gulaschsoppa med kött, inte köttfärs. Jag har redan letat fram receptet så det kommer nog dyka upp här snart när jag provlagat den själv. Innan vi åkte på middag och samtidigt som jag tittade på Tour de ski hann jag baka en omgång sirapslimpor.
Sirapslimpor
100 g jästIgår var vi på en jättetrevlig middag med underbart god mat - Gulaschsoppa med kött, inte köttfärs. Jag har redan letat fram receptet så det kommer nog dyka upp här snart när jag provlagat den själv. Innan vi åkte på middag och samtidigt som jag tittade på Tour de ski hann jag baka en omgång sirapslimpor.
Sirapslimpor
1 l mjölk
100 g smör
4 tsk salt
2 dl ljus brödsirap
2 msk brödkryddor
17 dl rågsikt
12-14 dl vetemjöl
Pensling: varmt vatten + sirap
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Jäs i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela den i 4 delar. Forma dessa till avlånga limpor, som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt.
Pensla mellan limporna med smält fett, så går de lättare att ta isär.
Jäs i ca 45 minuter.
Grädda limporna nederst i 200° i ca 40 minuter.
Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk.
Söta och goda limpor (om man tycker om sött) som jag hoppas Isak kommer tycka om. Han är inte så mycket för hembakat men han tyckte om jullimporna jag bakade inför jul och eftersom de är söta tänkte jag prova om även dessa limpor kan vara något i hans smak. Lite lustigt om det är det söta han tycker om för i vanliga fall är han inte så mycket för sött - han väljer alltid chips framför godis, han vill nästan aldrig fika kakor osv.
Usch jag har börjat få ont i halsen, hoppas det bara är nå tillfälligt. Vill inte vara sjuk nu när jag har varit ledig så mycket och pga Idas astma är jag alltid orolig att smitta henne med mina förkylningar. Inget kul! Ska gå och göra mig en stor kopp te för att värma mig och halsen. Ses senare!
lördag 5 januari 2013
Limpbakning pågår
Nu är Isak i Kiruna och laddar för deras första match som börjar snart. Vi steg upp före fem i morse för det var samling 5.30 på tågstationen. Det var en förväntansfull och ganska pigg kille vi väckte som steg upp och klädde på sig snabbt som bara den. Jag och Leif var inte lika pigga och åkte hem o somna om när vi hade vinkat av killarna. När jag sen steg upp strax efter nio hade tränaren precis lagt ut en bild på Facebook och skrivit att de hade kommit fram utan problem Skönt att veta! Det har ju varit en del strul med tågen den senaste tiden, i dag var första gången på flera dagar som tåget till Kiruna gick som planerat.
Eftersom det är ytterligare en sport-på-tv-dag i dag så passar jag på att baka sirapslimpor samtidigt som köks-tvn är på, annars är det risk att jag hamnar i tv-soffan och inte tar mig upp på hela da'n.
Eftersom det är ytterligare en sport-på-tv-dag i dag så passar jag på att baka sirapslimpor samtidigt som köks-tvn är på, annars är det risk att jag hamnar i tv-soffan och inte tar mig upp på hela da'n.
fredag 4 januari 2013
Sambalkotletter
Nu är sista semesterdagen över, nu är det "bara" en helg kvar och sen blir det lite ordning och rutiner igen. Det ska blir skönt att komma in i rutiner igen men jag kommer sakna att få sovmorgon varje dag, det är så skönt nu när Ida också kan sova länge på morgon. Efter måååånga år med morgonpigga barn njuter jag mer än jag nånsin har gjort av att få sova på morgon.
Inför jul köpte vi en halv gris och har nu en massa fläskkotletter i frysen. Några ska vi spara till sommarens grillkvällar men några tillagar vi nu under vintern. Kotletterna behöver kokas länge för att inte bli torra så det här är ett av mina favoritrecept.
Sambalkotletter
6 fläskkotletter, med eller utan ben
5 dl grädde (det går bra med mellangrädde)
3 dl crème fraiche
0,5 dl soja
2-3 tsk sambal oelek
2 vitlökslyftor
Lägg kotletterna i en ugnsform.
6 fläskkotletter, med eller utan ben
5 dl grädde (det går bra med mellangrädde)
3 dl crème fraiche
0,5 dl soja
2-3 tsk sambal oelek
2 vitlökslyftor
Lägg kotletterna i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienser och häll såsen över kotletterna.
Ställ in i mitten av ugnen, 175 C, ca 1,5 timme. Vänd kotletterna efter halva tiden.
Såsen kan se lite tråkig ut när man tar ut formen ur ugnen
men det är bara att röra om lite så blir det genast bättre.
Det här är så gott och så enkelt. Jag har gjort liknande maträtter tidigare med både kött, kotletter och kyckling och lite olika kryddning på såsen och det blir lika gott varje gång. Ett kanonrecept! Fläskkotletter kan bli lite torrt och tråkigt att tillaga, men i den här såsen och med lång tillagning i ugn gör dem möra och goda.
Nu laddar vi för fullt inför säsongspremiären av Gladiatorerna. Redan före lunch började Ida tjata fråga hur länge det är kvar tills klockan är åtta. När det börjar har jag tänkt duka fram julgodiset en sista gång för nu när jullovet är slut tycker jag att även julgodiset ska va slut.
Rimma, steka och griljera skinka
Nu är det kanske bara vi som är så tokiga att vi steker och griljerar en skinka 1 januari. Men jag publicerar det här inlägget nu (istället för att vänta till december då det är aktuellt igen) så vet jag och ni var jag har receptet/tillvägagångssättet nästa jul när det är dags igen. Hur många av er köper skinka av en bonde? Eller köper ni rimmad skinka eller ni kanske köper färdigkokt som bara behöver griljeras? Färdigkokt är ju väldigt bekvämt, men är det lika gott?
Rimma, steka och griljera en skinka på ca 4 kg
Rimma
Stick skinkan så djupt man kan med en potatissticka ca 500 hål 2 ggr/dag.
Lägg i 20-procentig saltlake och täck skinkan helt. Förvara kallt.
Låt ligga i saltlake och stick hål minst 3 dygn.
Ugnsstek
Ta upp och torka av.
Stek i ugnen.
Börja på 75 grader i 2 timmar.
Höj till 85 grader i 2 timmar.
Hög sedan till 110 grader och stek tills innertemperaturen är 72 grader i tjockaste delen.
Griljera
Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop
2-3 msk ströbröd
2 msk senap
ev. ägg (Jag kör alltid äggfritt och det går hur bra som helst)
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Skinkan vi gjorde, nu efter jul och nyår, från grunden smakar så mycket godare än den färdigkokta skinkan vi åt till jul. Tack Micke S för receptet! Så trots att jag har ätit en massa skinkmackor under jul går det ner några till eftersom det här känns som något helt annat.
Rimma, steka och griljera en skinka på ca 4 kg
Rimma
Stick skinkan så djupt man kan med en potatissticka ca 500 hål 2 ggr/dag.
Lägg i 20-procentig saltlake och täck skinkan helt. Förvara kallt.
Låt ligga i saltlake och stick hål minst 3 dygn.
Ugnsstek
Ta upp och torka av.
Stek i ugnen.
Börja på 75 grader i 2 timmar.
Höj till 85 grader i 2 timmar.
Hög sedan till 110 grader och stek tills innertemperaturen är 72 grader i tjockaste delen.
Griljera
Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop
2-3 msk ströbröd
2 msk senap
ev. ägg (Jag kör alltid äggfritt och det går hur bra som helst)
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Skinkan vi gjorde, nu efter jul och nyår, från grunden smakar så mycket godare än den färdigkokta skinkan vi åt till jul. Tack Micke S för receptet! Så trots att jag har ätit en massa skinkmackor under jul går det ner några till eftersom det här känns som något helt annat.
torsdag 3 januari 2013
Årets första tulpaner
Nu är tomtarna bortplockade! Samtidigt som jag såg skidåkningen gjorde jag lite nytta genom att plocka bort tomtar och lite annat julpynt - men inte allt.
Nu njuter vi för fullt över den härliga tulpansäsongen! Årets första bukett står redan på köksbordet och sprider glädje. Jag älskar verkligen tulpaner som är en av de blommor jag klarar att hålla vid liv och vackra någorlunda länge :)
Nu njuter vi för fullt över den härliga tulpansäsongen! Årets första bukett står redan på köksbordet och sprider glädje. Jag älskar verkligen tulpaner som är en av de blommor jag klarar att hålla vid liv och vackra någorlunda länge :)
Baguetter
God morgon! Ja, här är vi ganska nyss uppstigna trots att vi försöker vända tillbaka dygnet. Snart dags för frukost eller det är kanske lika bra att vänta till lunch. I dag blir det nog en tv-dag för oss med både skidor (Tour de ski) och hockey (junior-vm-semifinal) på tv, ytterligare en slappardag hemma i myskläder för oss alltså. Det har blivit många såna den här julledigheten, men då borde vi vara fulla av energi när väl skola, jobb och dagis sätter igång till veckan.
Till soppa är det gott med nybakat bröd och när vi åt Spenatsoppa bakade jag dessa enkla baguetter.
Baguetter
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°.
Till soppa är det gott med nybakat bröd och när vi åt Spenatsoppa bakade jag dessa enkla baguetter.
Baguetter
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under duk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 4 delar.
Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra ev. över lite mjöl.
Låt jäsa under duk ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 275° ca 10-15 min.
Låt svalna på galler utan duk (för att få en god krispig yta).
Jag gräddade mina två plåtar samtidigt på 250° varmluft och det gick bra. Det här var goda enkla baguetter, perfekt att servera till mat. Oftast till mat brukar jag baka Hälla-ut-brödet som är ännu enklare att göra men som tar lite tid eftersom det både ska jäsas och gräddas längre tid. En annan "bröd-till-mat-favorit" är lantpanini. (Klicka på namnen så kommer ni till recepten)
Nu blev jag sugen att baka när jag skrev in det här receptet. Kanske dags att baka lite limpor och småfrallor nu när jag ändå är ledig, skönt att ha i frysen till sen när jag har mer ont om tid.
Nu blev jag sugen att baka när jag skrev in det här receptet. Kanske dags att baka lite limpor och småfrallor nu när jag ändå är ledig, skönt att ha i frysen till sen när jag har mer ont om tid.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)