lördag 5 januari 2013

Limpbakning pågår

Nu är Isak i Kiruna och laddar för deras första match som börjar snart. Vi steg upp före fem i morse för det var samling 5.30 på tågstationen. Det var en förväntansfull och ganska pigg kille vi väckte som steg upp och klädde på sig snabbt som bara den. Jag och Leif var inte lika pigga och åkte hem o somna om när vi hade vinkat av killarna. När jag sen steg upp strax efter nio hade tränaren precis lagt ut en bild på Facebook och skrivit att de hade kommit fram utan problem Skönt att veta! Det har ju varit en del strul med tågen den senaste tiden, i dag var första gången på flera dagar som tåget till Kiruna gick som planerat.


Eftersom det är ytterligare en sport-på-tv-dag i dag så passar jag på att baka sirapslimpor samtidigt som köks-tvn är på, annars är det risk att jag hamnar i tv-soffan och inte tar mig upp på hela da'n.

fredag 4 januari 2013

Sambalkotletter

Nu är sista semesterdagen över, nu är det "bara" en helg kvar och sen blir det lite ordning och rutiner igen. Det ska blir skönt att komma in i rutiner igen men jag kommer sakna att få sovmorgon varje dag, det är så skönt nu när Ida också kan sova länge på morgon. Efter måååånga år med morgonpigga barn njuter jag mer än jag nånsin har gjort av att få sova på morgon. 

Inför jul köpte vi en halv gris och har nu en massa fläskkotletter i frysen. Några ska vi spara till sommarens grillkvällar men några tillagar vi nu under vintern. Kotletterna behöver kokas länge för att inte bli torra så det här är ett av mina favoritrecept.
Sambalkotletter
6 fläskkotletter, med eller utan ben
5 dl grädde (det går bra med mellangrädde)
3 dl crème fraiche
0,5 dl soja
2-3 tsk sambal oelek
2 vitlökslyftor

Lägg kotletterna i en ugnsform. 
Blanda ihop övriga ingredienser och häll såsen över kotletterna. 
Ställ in i mitten av ugnen, 175 C, ca 1,5 timme. Vänd kotletterna efter halva tiden.

Såsen kan se lite tråkig ut när man tar ut formen ur ugnen 
men det är bara att röra om lite så blir det genast bättre.

Det här är så gott och så enkelt. Jag har gjort liknande maträtter tidigare med både kött, kotletter och kyckling och lite olika kryddning på såsen och det blir lika gott varje gång. Ett kanonrecept! Fläskkotletter kan bli lite torrt och tråkigt att tillaga, men i den här såsen och med lång tillagning i ugn gör dem möra och goda.


Nu laddar vi för fullt inför säsongspremiären av Gladiatorerna. Redan före lunch började Ida tjata fråga hur länge det är kvar tills klockan är åtta. När det börjar har jag tänkt duka fram julgodiset en sista gång för nu när jullovet är slut tycker jag att även julgodiset ska va slut.

Rimma, steka och griljera skinka

Nu är det kanske bara vi som är så tokiga att vi steker och griljerar en skinka 1 januari. Men jag publicerar det här inlägget nu (istället för att vänta till december då det är aktuellt igen) så vet jag och ni var jag har receptet/tillvägagångssättet nästa jul när det är dags igen. Hur många av er köper skinka av en bonde? Eller köper ni rimmad skinka eller ni kanske köper färdigkokt som bara behöver griljeras? Färdigkokt är ju väldigt bekvämt, men är det lika gott?


Rimma, steka och griljera en skinka på ca 4 kg
Rimma
Stick skinkan så djupt man kan med en potatissticka ca 500 hål 2 ggr/dag.
Lägg i 20-procentig saltlake och täck skinkan helt. Förvara kallt.
Låt ligga i saltlake och stick hål minst 3 dygn.



Ugnsstek
Ta upp och torka av.
Stek i ugnen.
Börja på 75 grader i 2 timmar.
Höj till 85 grader i 2 timmar.
Hög sedan till 110 grader och stek tills innertemperaturen är 72 grader i tjockaste delen.



Griljera
Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop
2-3 msk ströbröd
2 msk senap
ev. ägg (Jag kör alltid äggfritt och det går hur bra som helst)
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Skinkan vi gjorde, nu efter jul och nyår, från grunden smakar så mycket godare än den färdigkokta skinkan vi åt till jul. Tack Micke S för receptet! Så trots att jag har ätit en massa skinkmackor under jul går det ner några till eftersom det här känns som något helt annat.

torsdag 3 januari 2013

Årets första tulpaner

Nu är tomtarna bortplockade! Samtidigt som jag såg skidåkningen gjorde jag lite nytta genom att plocka bort tomtar och lite annat julpynt - men inte allt.


Nu njuter vi för fullt över den härliga tulpansäsongen! Årets första bukett står redan på köksbordet och sprider glädje. Jag älskar verkligen tulpaner som är en av de blommor jag klarar att hålla vid liv och vackra någorlunda länge :)

Baguetter

God morgon! Ja, här är vi ganska nyss uppstigna trots att vi försöker vända tillbaka dygnet. Snart dags för frukost eller det är kanske lika bra att vänta till lunch. I dag blir det nog en tv-dag för oss med både skidor (Tour de ski) och hockey (junior-vm-semifinal) på tv, ytterligare en slappardag hemma i myskläder för oss alltså. Det har blivit många såna den här julledigheten, men då borde vi vara fulla av energi när väl skola, jobb och dagis sätter igång till veckan.

Till soppa är det gott med nybakat bröd och när vi åt Spenatsoppa bakade jag dessa enkla baguetter.
Baguetter
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen. 
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. 
Jäs under duk ca 1 timme. 
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 4 delar. 
Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra ev. över lite mjöl. 
Låt jäsa under duk ca 30 min. 
Grädda i mitten av ugnen i 275° ca 10-15 min. 
Låt svalna på galler utan duk (för att få en god krispig yta).


Jag gräddade mina två plåtar samtidigt på 250° varmluft och det gick bra. Det här var goda enkla baguetter, perfekt att servera till mat. Oftast till mat brukar jag baka Hälla-ut-brödet som är ännu enklare att göra men som tar lite tid eftersom det både ska jäsas och gräddas längre tid. En annan "bröd-till-mat-favorit" är lantpanini. (Klicka på namnen så kommer ni till recepten)

Nu blev jag sugen att baka när jag skrev in det här receptet. Kanske dags att baka lite limpor och småfrallor nu när jag ändå är ledig, skönt att ha i frysen till sen när jag har mer ont om tid.

onsdag 2 januari 2013

Idas lockiga hår

"Mamma kan du lägga ut korten på Facebook...och på bloggen så alla får se hur fin jag är". Så här kommer, på beställning, bilderna på Idas lockiga hår efter en natt med flätor.




Så här såg hon ut igår kväll innan hon gick och la sig.

Det blev ingen bortstädning av julen i dag. Ida ville absolut inte att vi skulle plocka bort en endaste liten tomte, så jag avvaktar nån dag och sen kanske jag smyg-tar-bort tomtarna. Granen och ljusen får vara kvar ett tag till.

Spenatsoppa

Är ni många som har börjat jobba i dag? Jag har semester den här veckan men har i dag inlett "Operation vakna i tid", det gick så där. Jag kämpade mig upp halv tio och försökte få liv i Ida och Isak och lyckades efter ett tag. Nu måste vi bara se till att komma i säng i tid i kväll så vi kommer in i bättre rutiner. På lördagmorgon ska Isak vara 5.30 på tågstationen för att ta sig till Kiruna för hockeymatcher. Vi måste alltså stiga upp före fem! Tur att det är några dagar kvar.

För någon dag sedan åt vi Spenatsoppa, som jag aldrig har gjort tidigare. Vet faktiskt inte varför eftersom jag tycker om spenat. När jag började söka recept insåg jag att inget sopprecept var det andra likt. Alla recept jag tittade på skiljde sig på något sätt från de andra. Så här gjorde jag i alla fall.
Spenatsoppa
400 g hackad fryst spenat
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor. Koka upp.
Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av och servera.

Godast är soppan med nybakat bröd att doppa med.

Mmm så gott det här var och oerhört enkelt att göra. Eftersom man kan använda fryst spenat behöver man inte ens planera och ta upp den i förväg. Perfekt när man kommer hem trött och hungrig från jobbet och inte har hunnit förbereda nån mat. Alla utom Isak åt med god aptit.


När Isak var i 7-årsåldern var han tokig i Teenage Mutant Ninja Turtles och då lyckades jag lura i honom många soppor genom att döpa dem gröna sopporna till Turtles-soppa och de orangea (morotssoppa t.ex) till Michelangelo-soppa. Michelangelo är en Turtles med orange band runt huvud, armar och ben.


När tar ni bort julsakerna? Jag funderar på att börja lite smått i dag men jag är lite kluven för samtidigt som jag börjar bli lite less julsakerna tycker jag att det är så mysigt med ljusstakar, granen, tomtar och röda dukar. Vi får se hur det blir. Kanske städar jag bort julen i källaren men låter det vara kvar här uppe ett tag till.