onsdag 26 december 2012

Maraboufudge

Oj, jag har hamnat i soffan igen med datorn i famnen och hockey på tv:n. Jag som skulle vara duktig idag. Men julen är väl till för att vila. I morgon ska jag jobba så då är det bäst att passa på att vila ordentligt i dag. Städningen kan jag ju överlåta åt de som är hemma och lediga i morgon o på fredag ;) Till lunch blev det gravad lax, som blev kvar från julafton, men till middag ska vi försöka hitta på nå annat än julmat så kyckling är framtaget. Få se vad jag hittar på för gott, lär bli nån gryta och bulgur.

Fudge av alla de slag verkar många göra till jul. I år gjorde även jag det för det är väldigt enkelt.
Maraboufudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad (mörk, ljus eller blandat)

Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.
Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
Hacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.
Klä en form ca 15x25 cm med smörpapper. 
Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.

Jag använde mörk choklad och det var nog tur det för annars hade den blivit väldigt söt. Jag tyckte det smakade för mycket honung (som jag inte är så förtjust i) så nästa gång tar jag bara 1 msk dessutom drar jag nog ner på sockret en aning. Tänk på att använda en stor ganska vid kastrull så det kan koka ordentligt för då tar det bara ca 15 min att komma upp i 120 grader. Samma gäller när du kokar knäck, dvs stormkoka och rör inte så mycket så går det fort.

Vad gör ni i dag? Är ni på släktträff? Är ni hemma och tar det lugnt? (Som jag!) Eller ni kanske jobbar? Berätta! Det är så kul att få höra av er.

Laxrullader

Då var det Annandag jul och i dag ska jag försöka göra nå mer än att ligga i soffan hela da'n. Enda gångerna jag lämnade soffan i går var de två gångerna vi åt och jag tog fram julbordsresterna från kylskåpet. Efter en hektisk december tror jag att jag behövde vila i massor men nu känner jag mig pigg och lite rastlös o sugen på att göra saker. Få se vad vi hittar på idag. Det första som ska göras är städa efter julaftonsfirandet, det ligger presenter lite överallt.

På årets julbord hade vi laxrullader, ett recept jag provade för flera år sedan men som kommer här igen.
Laxrullader
300 g gravad lax, tunt skivad
Fyllning:
1 knippa dill
0,5-1 msk wasabi, eller riven pepparrot
200 g naturell färskost
1 krm salt
Garnering:
0,5 dl sesamfrön, skalade

Mixa dillen till fyllningen. Blanda ner wasabi/pepparrot, färskost och salt. Smaka av.
Placera laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie.
Bred ett jämnt lager av fyllningen över laxen. Forma en rulle med hjälp av plastfolien. 
Lägg rullen i frysen 30 min.
Rosta sesamfröna i torr stekpanna under omrörning tills de fått lite färg.
Ta rullen ur frysen. Ta av plastfolien och rulla laxen i sesamfrö. 
Skär den i drygt centimetertjocka skivor.


Jag använde pepparrot och ganska mycket dessutom för jag tycker om den lite starka pepperrotssmaken. På ett buffébord är det vackert och gott att ha den här laxvarianten. I dag åt jag rullader till frukost på en hårdbrödmacka - mycket gott!

tisdag 25 december 2012

Julgodisbord 2012

Förutom all mat vi åt igår orkade vi även med lite julgodis, fast det har nog blivit mer julgodisätande i dag till alla filmer vi ser på olika håll i huset.

Både choklad och skumtomtar är ett måste till jul

Bountybollar blev en ny favorit för oss för några år sedan och sen dess är det ett stående inslag på julgodisbordet hos oss.

Även lakritskolan upptäckte vi för några år sedan och blev fast. Man smälter ner turkisk peppar i en kolasmet och sen doppar man den i choklad och garnerar med flingsalt. Det blir en perfekt smakkombination av kola, lakrits och choklad.

Rocky road är min favorit men i år gjorde jag den med saltade solrolskärnor istället för jordnötter pga Idas allergi. 

I år gjorde vi även maraboufudge som jag ser att många gör när jag surfar runt bland bloggar. Jag gjorde den även för några år sedan men den är lite väl söt för mig (kom jag på när jag smakade den). 

Av alla tryfflar vi gjorde med Astma- och allergiföreningen tyckte vi att polkatryffeln var godast så vi gjorde en egen sats såna. 


Wienernougat gör vi varje år trots Idas nötallergi, men hon är så duktig så hon tar inget från den skålen. Dessutom vet vi inte om hon egentligen är allergisk mot hasselnötter (nougat) för pricktestet visar negativt på det till skillnad mot jordnötter. 

Maraboufudge, wienernougat,
polkatryffel och skumtomtar

Vad har ni för favoriter och måsten bland julgodiset? 

Julbord 2012

Juldagsmorgon måste väl vara årets lugnaste morgon. Ingen stress, kylen full med god mat och barnen har en massa nya saker att "leka" med. Dagens lunch blir sill o lax och middagen blir det övriga från gårdagens julbord.


Julbord 2012
Grönpeppargravad lax
Gravad lax
Laxrullader
Rökt röding
Skagenröra
Räkor
Ägghalvor 
Löjrom
Västerbottensostkrustader

Julskinka
Prinskorv
Ugnsomelett 
Sparrisstuvning
Potatis

Senap
Ketchup
Rödbetssallad
Tornedalsröra
Äppelmarmelad med saffran
Glöggkryddad aprikosmarmelad


Hårdbröd
Farmors kaka
Kex
Smör
Brieost
Ädelost
Gräddost
Cheddar

Här kommer en liten bildkavalkad från julaftonkvällen med tomtebesök, julfina barn och julklappsutdelning av en massa paket.
Ida tackar tomten för paketet

Glad och lite "pirrig" Ida som hämtat ett paket till mamma från tomten. 

Innan tomten gick hem fick han en stor kram

Olivia delar ut en del av alla paket som låg under granen

Isak öppnar paket

Olivia beundrar de fina örhängena

Isak är redo att spela x-box

Idas bästa julklapp var nog sminket

måndag 24 december 2012

God jul alla vänner

Hoppas ni har haft en bra julafton, för det har vi. Vi har umgåtts familjen och haft det lugnt och skönt, enda gången det blev lite stressigt var när all julmat skulle dukas fram. "När ska potatisplattan slås på? När ska omeletten in i ugn? När ska vi börja med stuvningen? Var är laxen? Vem lägger upp brödet? Är allt framdukat?" Känner ni igen er?


Lagom till Kalle var jag klar med förberedelserna i köket och vi satt hela familjen vid tv:n och fikade lussekatter, pepparkakor och julgodis. När Kalle var slut kom mormor och morfar hit och strax därefter fick vi besök av den efterlängtade tomten som hade med sig några paket, som vi öppnade innan det var dags att duka fram all julmat. Lagom till att Karl-Bertil Jonsson började, hade vi ätit klart (bra tajming) och sen fortsatte julklappsutdelningen.


Ida har somnat efter en lång och spännande dag med många paket att öppna och vi andra har sjunkit ner i tv-soffan och drömmer om en ny Turkiet-resa till sommaren.

söndag 23 december 2012

Tips vid pepparkaksbak

Det besvärligaste vid pepparkaksbak är att flytta över pepparkakorna till plåten. Det har blivit några gubbar med sneda huvuden genom åren och många bubblor under. Men för att slippa det tålamodskrävande momentet så är det bäst att kavla ut degen direkt på bakplåtspappret.

Vi kavlar ut degen tunt mellan två teflon-bakplåtspapper som ligger på en blöt handduk för att ligga stilla och inte glida omkring när man kavlar.


När man är nöjd med kavlingen drar man bort det övre pappret och börjar stansa ut figurer med hjälp av pepparkaksformar.


Sen tar man bort all deg mellan figurerna och det gör man enklast m.h.a. en plastkniv.


Sen har man fina figurer liggande på ett bakplåtspapper. Alla är raka o fina och utan bubblor under.


Efter gräddning så är det bara att njuta av tunna, goda och fina pepparkakor.

lördag 22 december 2012

Mjukpepparkaka

Da'n före da'n före Doppareda'n, ja nu är det inte länge kvar till julafton. Kylan har oss i ett järngrepp så man är inte gärna ute några längre stunder men det gör inget för vi har pysslat på inne i köket....och där är det varmt. Vi har bakat pepparkakor, doppat bountybollarna i choklad, gjort polkatryfflar o laktritskola och nu står lagen till sillen på kylning. 

I onsdags bakade jag fyra mjukpepparkakor som vi sedan hade med som present till Idas pedagoger. I går bakade jag en till oss själva också.
Mjukpepparkaka
100 g smör
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl gräddfil
0,5-1 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver


Smörj och bröa en form. 
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. 
Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa kraftigt. 
Rör ner gräddfil och sylt. 
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet. 
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°, 30-60 min beroende på form.

Enligt receptet skulle kakan gräddas i 50-60 minuter men min kaka var klar efter 30 minuter så de måste ha tänkt sig någon annan form. Jag använde, som ni ser på bilden, en rund form med hål i mitten. Till pedagogpresenten använde jag vanligt strösocker men till min kaka använde jag farinsocker men jag kände inte nån speciell smak med farinsockret så nästa gång tar jag vanligt socker istället.

De senaste åren har jag bakat mjukpepparkaka utan ägg eftersom jag har äggallergiska barn och den varianten är saftigare och minst lika god som den här äggvarianten.

Pedagogernas julklapp från Ida

Det verkar vara fler som håller på i köket i dag för min läsarstatistik har ökat med väldigt många läsare just i dag. De sökord som används flitigast är pepparkakspannacotta och Rocky road. Hoppas många nya läsare har hittat hit och att ni gillar det ni ser så ni vill stanna här hos mig.