lördag 8 december 2012

Frukost, lunch och snart middag

Oj, redan eftermiddag och det börjar mörkna. Vi tog lite sovmorgon i morse så istället för frukost blev det mer likt en brunch. Jag dukade fram extra mycket bröd och pålägg och man kunde även göra varma mackor i mackjärnet. Själv valde jag en av de godaste mackorna som finns - hårdbrödmacka med leverpastej, tomat och smörgåsgurka.

Efter frukosten eller lunchen eller vad det nu var vi åt, så satte jag igång med bakning. Dels till oss själva och dels betar jag av några beställningar.

Saffranssnittar paketerade och redo för frysen

Havrekex ligger på torkning.

Gårdagens lunchdejt var väldigt trevlig, som alltid när vi träffas, och vi åt väldigt gott. Som vanligt hade jag beslutsångest när jag skulle välja mat men till slut valde jag en pestopasta med handskalade räkor och det var så gott som jag hade hoppats. Det andra alternativet, fläskfilé, klyftpotatis och bearnaisesås, lät också jättegott men eftersom jag inte var så hungrig kändes det som lite väl mycket mat till lunch. Betyget på restaurangen dras dock ner drastiskt av att de bara hade en te-sort, och den värsta av alla dessutom, gula Lipton. Jag förstår inte varför restauranger envisas med denna vidriga te-smak.

Jag älskar fina uppläggningar på fina fat

fredag 7 december 2012

Jaume Serra Brut Nature

Jag har fått lite frågor om det mousserande vinet vi drack innan julfesten i går. Här kommer lite info om cavan som vi tyckte var prisvärd - mycket bubblor för lite pengar. Det är ett torrt vin utan sötma, så självklart tyckte de som gillar lite sötare viner att det var för torrt. Själv älskar jag de flesta mousserande vinerna, bara det inte blir för sött, så jag är ingen bra "betygsättare". Så fort det är lite bubblor inblandat så känns det som fest och partystämningen höjs. Rosévarianten, Jaume Serra Brut Rosado, sparar jag till nyår.


Cava var förr känd som spansk champagne men sedan EU inrättade lagar om ursprungsskydd är det inte längre tillåtet att kalla det spanska mousserande vinet för champagne. Cava framställs genom traditionell champagnemetod, vilket betyder att den andra jäsningen sker på flaska. Druvorna som främst används är Parellada, Macabeo och Xarel-lo, som tillsammans ger den elegans, mjukhet, friskhet och styrka som är utmärkande för Cava. I Sverige har cava utmärkt sig som en favorit bland mousserande viner.

Jaume Serra är en av Spaniens största cavatillverkare och kan, tack vare sin storlek och expertis, erbjuda hög kvalitet till ett mycket bra pris. Jaume Serra grundades 1890 och är en av de ledande producenterna i Penedés, Spaniens i särklass största cavadistrikt beläget utanför Barcelona.

Jaume Serra Brut Nature
Torr, ungdomlig, mycket frisk smak och inslag av gröna äpplen.
Druvor: Macabeo, Parellada, Xarel-lo
Alkoholhalt: 11,5 %
Pris: 60 kr
Artikelnr: 7884
Passar utmärkt som apéritif, till fiskrätter och skaldjur.
Finns på utvalda Systembolag men kan också beställas på www.spanskcava.se

I samarbete med PrimeWine Group

Nu sitter vi få som är hemma bänkade framför tv:n och inväntar finalen av X-factor. Olivia är ute med kompisar och Leif är på julfest. Min lediga dag i dag blev inte så ledig, jag for hemifrån halv elva och kom hem igen halv sex. Men å andra sidan hann jag med en del, inte allt, under da'n så då blir det kanske lugnare i morgon.

Julfest à la jobb

God morgon! Här har vi vaknat till ett vitt landskap för i natt har det kommit lite snö och det fortsätter falla lite flingor. Eftersom det fortfarande är ganska kallt ligger snön som ett lager fluffigt dun på marken. Ser så mysigt ut. Förskolan är stängd i dag eftersom det är planeringsdag för pedagogerna, så jag och Ida är hemma och tar en lugn morgon. Känns skönt med en lugn morgon eftersom jag var på julfest med jobbet i går.


Vi blev bjudna på julbord precis som jag önskade, men jag saknade ett viktigt tillbehör - hårdbröd. Både sillen och laxen blir så mycket godare med hårdbröd. Det var ett ganska enkelt julbord utan det lilla extra, som en rolig sillinläggning eller ny kryddning på laxgravningen. I och för sig fanns det löjrom och det måste man ju kalla för lite extra, men jag hade hellre haft lite roligare saker i övrigt (för att få inspiration till mitt kommande julbord). Åsa Persson, komiker från Piteå, underhöll och drev bl.a. med pitebor och sånt är alltid uppskattat i Luleå.

Nu ska jag sätta lite fart för jag har en lunchdejt inplanerad och vill gärna hinna göra lite nytta också när jag nu fick en extradag på helgen.

torsdag 6 december 2012

Julbubblor

Nu är det snart dags för jobbets julfest men vi börjar med lite vita bubblor - Jaume Serra Brut Nature. Rosén sparar jag till nyår.

Har ni provat Cava, "spansk champagne", nångång?

Som vanligt hoppas jag på julbord till middag. Årets första, men inte sista, i så fall. För något år sedan var det inte julbord, utan vi fick en trerättersmiddag istället. Men jag är så konservativ så jag vill ha julbord när det är julfest :)

Nej, nu ska jag åter till bubblorna men återkommer senare med dagens middag för jag har kameran i högsta hugg (så klart). Mina kolleger lär inte bli glada :)

onsdag 5 december 2012

Världens bästa skolmat

I går fick jag ett mejl från Svenska Celiakiförbundet med information som jag gärna delar med mig av. Ni vet ju att mitt hjärta klappar lite extra för allergiska barn.

Svenska Celiakiförbundet jobbar med en medvetandegörande-satsning för Gluten- och Laktosintolerans och Mjölk- och Sojaallergi i skolmaten. Det är många skolbarn som får sämre skolmat eller måste hämta "specialpaket" hos mattanterna. Ibland får de vänta på sin mat medan kompisarna hinner äta upp sin skolmat.
Nu finns det en facebooksida där vi alla, elever, föräldrar och skolpersonalen, kan bidra med idéer och tips. För vi vill väl alla ha världens bästa skolmat? Här trillar det in recept, berättelser och tankar kring skolmaten: https://www.facebook.com/VarldensBastaSkolmat

Det behöver inte vara svårt att servera allergivänlig mat, det handlar många gånger om att vara inspirerad! Och för att just inspirera morgondagens kockar har det dragits igång en tävling - Sveriges unga GLMS-kockar, som riktar sig till restaurangelever i årskurs 1 på gymnasiet. Eleverna går ihop i lag och tävlar om att skapa den godaste GLMS-rätten, självklart anpassat för skolmatkök. Syftet är att inspirera och medvetandegöra morgondagens kockar i GLMS. Tävlingen avgörs på FASTFOOD & CAFÉ OCH RESTAURANGEXPO i Stockholm i januari. Mer om tävlingen kan du läsa här: https://www.facebook.com/VarldensBastaSkolmat/app_122362781244515

Jag tog bort den röda fina julfärgen på bloggen för det var för svårt att läsa texten och vad är det för mat- och bakblogg om man inte kan läsa recepten :)

tisdag 4 december 2012

Korv och rotsaker i ugn

Ida sover och de andra är på hockey, själv sitter jag i soffan och bestämmer över både tv-fjärrkontrollen och datorn. Vilken lyx och vääldigt ovanligt. Sitter med kalendern i högsta hugg och planerar in när jag ska baka till mig själv och när jag ska baka till mina kunder för leverans i god tid före jul. Fast leverans i god tid kan vara svårt att fixa eftersom det är julafton om mindre än 3 veckor. Snart är kalendern full så vill ni beställa bröd för leverans före jul så är det här sista veckan jag tar emot beställningar.

I dag blev den en god och enkel korvmiddag. Efter att ha varit småbarnsförälder i 13 år börjar jag bli en aning less korv, framför allt korv och makaroner som var en favorit tidigare. Så jag tar tacksamt emot nya goda korvrecept, för barnen vill äta korv minst en gång i veckan och jag vill gärna variera korvmiddagarna lite.
Korv och rotsaker i ugn
potatis
morötter
korv

Skala och dela potatis och morötter i mindre bitar.
Häll olja över rotsakerna och salta. 
Stek i 200 grader i ca 20 min (beroende på rotsakernas storlek), tills potatisen har blivit mjuk men inte fått färg.
Skär korven i bitar och lägg in i ugnen på rotsakerna. Stek ca 10 minuter till.

Tidigare åt vi den här maten jätteofta för alla äter den med god aptit, men nu var det faktiskt ett tag sen. Det går lika bra att lägga på förstekta kycklingfilér eller fläskfilé, köttbullar, kryddiga korvar eller annat man är sugen på. Men nu var det en korvmiddag vi skulle ha i dag så då blev det korv. Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar mat som klarar sig själv i ugnen och såna här allt-i-ett-rätter är himla praktiska.

En dag som denna är det svårt att inte prata väder. Vi har drygt 20 minusgrader men ingen snö. Kylan vill jag gärna slippa och byta mot snö. Jag vill ju ha snö nu när det är jultider, det är så mycket lättare att känna riktig julstämning när det är vitt och fint ute nu är det bara kallt. 20 minus är väääldigt kallt i början av vintern, jag har inte varit ute mer än nödvändigt i dag.

Ser ni att det har blivit jul på bloggen? Jag bytte bakgrundsfärg till rött. Vad tycker ni? Blev det fint? Kan ni läsa vad det står? Min färgblinde man tycker inte om svart text på röd bakgrund.

måndag 3 december 2012

Enkel saffransdeg med god fyllning

Det känns som jag precis har kommit hem, måndag innebär lång arbetsdag för mig, hann knappt innanför dörren innan Olivia ville till Storheden och köpa en lite gran till sitt rum. När jag ändå var i farten åkte jag till Kvantum och storhandlade, så nu har vi fulla kylskåp igen ändå har jag inte kommit på nån bra middagsmat till imorgon. Kom gärna med tips! Nu är mitt huvud fullt med julinspiration så det är svårt att komma på vardagsmiddagar och så brukar det vara varje december för mig.

Jag har provat alla möjliga varianter på saffransdeg, med grädde o smör, med mandelmassa eller med kesella men eftersom jag inte känner nån större skillnad från år till år provade jag en deg utan konstigheter i år. Och vet ni vad? Den blev lika god ändå!
Enkel saffransdeg
50 g jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
1,5 dl vit baksirap eller socker
1-2 pkt saffran
1 kg mjöl (12-15 dl)
God fyllning 
100 g margarin/smör
75-100 g riven mandelmassa
2 msk socker
vaniljsocker eller kanel

Deg
Finfördela jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda ner mjölk. Värm till ca 37°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.

Stöt saffran i mortel med lite socker.
Blanda ner baksirap, saffran och mjölet.
Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken.
Låt degen jäsa 35 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.

Vill du ha lussekatter utan fyllning bakar du ut dem och sätter på plåtar.
Fyllning
Vill du ha bullar med fyllning blandar du ihop margarin, mandelmassa och socker till en smidig smet.
Kavla ut degen och bred på hälften av fyllningen.
Strö på valfri smaksättning, kanel eller vanilj.
Rulla ihop, skär i bitar och sätt i bullformar.
Jäs och grädda
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Pensla ev. med ägg, strö pärlsocker över bullarna och ev. lite strösocker över lussekatterna.
Grädda i 225 grader i 8-10 minuter, beroende på storlek.
Låt svalna på galler under bakduk.


I år gjorde jag tre varianter, dels bullar med både kanel- och vaniljsmak och dels lussekatter. Alla blev lika goda så när det väl är dags för fika blir det beslutsångest de luxe för mig. Jag gjorde dubbel sats deg och använde då tre paket saffran. Om man strör på lite strösocker på lussekatterna innan gräddning blir de fint glittriga och passar perfekt till allt julglitter. Ett litet tips i jultider!


Usch vilken kyla vi har, inget roligt väder alls. Minus 15 grader, blåsigt och ingen snö. Nu är det hög tid för kvällens obligatoriska kopp te, det blir kanske två pga kylan, och sen ska jag slötitta på CSI medan jag letar inspiration både till morgondagens middag och till nya julrecept.