söndag 2 december 2012

Vitvinsmarinerad älgstek

God morgon första advent! Då var äntligen första advent här och julmånaden har börjat på riktigt. Bästa månaden på året?! Nu ska det bakas, göras godis, läggas in sillar, gravas lax, pysslas, pyntas, shoppas...och stressas. Men visst kommer ni ihåg att njuta under tiden? Gör det ni vill och hinner, resten kan ni göra nån annan gång.

I torsdags la jag en älgstek i vitvinsmarinad som vi sen tillagade på fredagkväll.
Vitvinsmarinerad älgstek
600 g benfri älgstek
Marinad
4 dl torrt vitt vin
1 stor gul lök i bitar
1 knippe persilja
Sås
1,5 dl finhackad gul lök
300 g färska, skivade champinjoner
2 dl tomatjuice
2,5 msk mjöl
2 msk soja
2 msk konjak
1,5 dl hackad persilja
1,5 tsk salt
1,5 krm nymalen svartpeppar

Lägg steken i dubbla plastpåsar.
Häll på vin, lägg i lök och grovhackad persilja. 
Ställ i kylen i 1 dygn, vänd påsen några gånger under tiden.
Ta upp och torka steken. Spara marinaden. 
Gnid in med salt och peppar. Bryn väl runt om. 
Sila över marinaden. Låt puttra under lock ca 1,5-2 timmar. 
Känn med sticka att den känns mör och fin.
Tag upp steken. Skiva den vackert och lägg på fat.
Sås
Fräs löken gyllene i smöret. Tillsätt skivade champinjoner och låt det steka med tills all vätska har kokat in. 
Pudra över mjölet. Späd med tomatjuice och vinskyn (ca 3 dl) från grytan.
Smaksätt med konjak och soja, lite salt och nymalen peppar. Blanda i finklippt persilja.


Eftersom vi hade så mycket att göra i fredags när vi tillagade och åt den här steken så kokade vårt kött drygt två timmar och var jättemört och gott. Annorlunda men god smak på såsen, oftast använder jag rödvin till kötträtter. Och oftast är det whisky, inte konjak, jag kryddar maten med, eftersom Leif har ett helt skåp med whisky i källaren. Vi åt ugnsstekt potatis, morötter och rödbetor till köttet. Rödbetor i ugn blir så söta och goda. Visst har ni provat det?

Nu är det dags för kalendern på tv och jag ska göra i ordning en stor adventsfrukost. Olivia sa att vi kunde väcka henne när vi äter frukost om vi har en massa pålägg, bröd och tända ljus. Så då fixar jag det för det är inte varje dag man får se Olivia uppe före lunch :) Sen har vi inte så mycket planerat i dag förutom Idas dans. Skönt! Eventuellt åker vi en sväng på julskyltningen innan dansen, men om det är lika blåsigt och kallt som i går då struntar vi i det.

lördag 1 december 2012

Myskväll

Nu har vi precis avslutat vår goda julmustkycklingmiddag. Vi har som tradition att kring första advent, oftast lördagen före, äta julmustkyckling. Det är en jättegod kycklingrätt som förutom julmust även kryddas med ingefära. Har ni inte provat, så måste ni göra det. Perfekt i jultider och en anledning till att få köpa hem julmust :)


Har ni sett första avsnittet av årets julkalender på tv? Vad tyckte ni? Barnen verkade tycka den var bra, fast det gör de varje år. Förra kalendern med Mysteriet på Greveholm har vi på DVD och den har alltid varit en favorit så vi har höga förväntningar i år.


Äntligen kan jag koppla av med en kopp te och en kanel-saffransbulle i ett städat adventpyntat hem. Såå skönt. Nu ska jag njuta i tv-soffan resten av kvällen!

Gult, gult, gult

Vad tror ni jag har gjort i dag?


Jag har bakat lussekatter och två varianter av saffransbullar, dels med kanel och dels med vanilj. När man bakar dubbel sats så tar det lite tid så nu känner jag mig lite trött, men inget som inte en kopp te och provsmakning av bullar kan fixa. Men undra vilken sort jag ska välja? 

Lussekatter måste man ha för det hör julen till, men barnen tycker bäst om de med fyllning och eftersom jag inte kunde bestämma om jag ville att de skulle smaka vanilj eller kanel gjorde många olika sorter. 

Nu ska jag städa köket och hallen sen är äntligen hela huset rent, fint och adventspyntat och då ska jag njuta hela kvällen.

fredag 30 november 2012

Trött men fint

Nu har vi jul här i vårt hus.....

Nja, men lite adventsfint har vi i alla fall. Jag har inte hunnit pynta klart men några stjärnor och adventsljusstakar hann jag plocka fram innan klockan hann bli för mycket och jag för trött. Efter att ha storstädat 4 sovrum, 3 toaletter, 2 vardagsrum och 1 tvättstuga funderar jag på om vi inte ska flytta till en etta nästa år :) Hall och kök har jag dessutom kvar eftersom vi ska baka lussekatter i morgon kändes det lite onödigt att skura köksgolvet som ändå kommer bli nermjölat i morgon.

Längtar tills imorgon då jag äntligen 
ska få äta nybakade lussekatter igen.

Mitt i allt städande var Leif tvungen att åka och hämta griskött som vi hade beställt och som nu var färdigstyckat. Så då var det bara att börja paketera en halv gris och dra fram köttkvarn för att mala lite fläskfärs. Dessutom hade jag förberett en älgstek som låg i en marinad och skulle kokas klar i dag. När jag stod där med dammsugar'n framdragen, fläskkött i hela köket, älgstek kokandes på spisen, rotsaker som skulle skalas och sås som skulle göras, då funderar jag varför jag inte hade varit så förutseende så att jag hade planerat in hämtmat till middag. Det hade underlättat lite! Fast vi fixade det ju i alla fall, men det hade varit skönt att slippa matlagning i dag. Å andra sidan fick vi en riktigt god fredagsmiddag.

Lingonpannacotta

Godmorgon härliga men kyliga fredag. Ett tunt tunt lager snö ligger på marken men vi vill har mer, det sägs att det ska snöa i helgen. Hoppas! Det är drygt minus 10 grader så det finns chans till snö som inte tinar bort. På söndag är det första advent så i dag är det storstädning och adventspyntning som står på programmet. Jag hade även velat hinna baka lussekatter men det får vi nog vänta med till i morgon.

Igår provade jag göra lingonpannacotta och självklart använder jag gelésocker istället för gelatin. Jag velade om jag skulle smaksätta den med vanilj eller kanel och det slutade med att jag inte valde någon smaksättning alls.
Lingonpannacotta
1,5 dl lingon
2,5 dl grädde
0,5 dl gelésocker

Koka ihop lingon och grädde i någon minut. Mosa lingonen mot kastrullkanten med en sked så att grädden färgas rosa.
Sila lingongrädden så att alla skal försvinner.
Koka lingongrädden med gelésocker i en halv minut.
Häll upp i små glas eller skålar.
Ställ kallt att stelna några timmar.

Med facit i hand så ångrar jag att jag inte lät en kanelstång koka med i grädden för det hade nog varit gott med en smaksättning och kanel är mer jul än vanilj. Det var som att något saknades. Jag tycker att pepparkakspannacottan jag gjorde i fjol var godare än den här lingonvarianten. Vill man ha en mjälkfri variant så går det alldeles utmärkt att göra pannacotta av Oatlys iMat (havregrädde) det har vi gjort flera gånger.

I går somnade barnen i omvänd åldersordning, Olivia som är äldst kom hem trött och med huvudvärk vid 6-tiden och gick och la sig och har sovit nästan hela natten. Isak somnade efter hockeymatchen medan 5-åringen Ida inte somnade förrän efter tio. Vet inte vad som har hänt henne som alltid somnade enkelt i vettig tid förut. Ska försöka få liv i henne nu så vi kan kicka igång den här dagen och förhoppningsvis har vi adventsfint innan vi går och lägger oss i kväll.

torsdag 29 november 2012

Julgodistips

Nu är det snart dags för årets roligaste pyssel - julgodistillverkning! Planeringen har i alla fall börjat men själva tillverkning väntar vi ett tag med så att de fortfarande är goda på julafton. Jag kommer nog baka julkakor ett tag framöver eftersom man fryser ner fikabrödet och det då håller sig längre. Om man inte vill bör äta upp allt godis själv så är det en perfekt julklapp till förskolepedagoger t.ex.

För två år sedan fick Idas pedagoger på förskolan 
en fin tomteskål med några olika sorters godis.

Vi har några stående favoriter...som utökas varje år för vi hittar alltid nya favoriter men har svårt för att välja bort gamla godingar. Knäck är väl något som hör julen till men det är nog den julgodissort vi oftast slopar i förmån till godare sorter.

Två av våra absoluta favoriter innehåller nötter och det känns ju inte så kul att göra dem med tanke på Idas nötallergi. Men det har gått bra, för hennes allergi är inte luftburen och hon är så duktig att hon inte rör godisarna om vi säger att det är nötter. Men självklart känns det ändå tråkigt.


Wienernougat är nog vår äldsta favorit som vi inte kan vara utan, som innehåller nougat. Jätteenkla att göra och såå goda. Rocky road är nog min huvudfavorit, jag tycker det är så god blandning mellan sött och salt (jordnötter). I år tror jag att jag faktiskt ska prova göra dem med saltade solroskärnor istället för jordnötter, för Idas skull.


Lakritskola har blivit en favorit på senare år liksom bountybollarna, och nu känns de självklara på vårt julgodisbord. Jag tycker inte om Bounty och andra kokoschokladgodisar, men trots det tycker jag att de egengjorda bountybollarna är riktigt goda. Konstigt, eller hur?


Brukar ni göra julgodis eller köper ni bara en Aladdinask? Eller ni kanske inte äter julgodis överhuvudtaget?

onsdag 28 november 2012

Plättar eller pannkakor?

Nu äntligen har jag en stund över och kan sätta mig vid datorn. Det har varit fullt upp i dag med att spela spel, rita, skriva och leka, jag har alltså varit hemma med en krasslig Ida. Vi har även hunnit med att vila lite (det bästa med att vara hemma med ett sjukt barn). Ida mår bättre men är, tyvärr, inte redo för dagis än så hon blir nog hemma hela veckan. 

Småplättar utan ägg

Till middag hade Ida önskat sig plättar, dvs det vissa kallar för småplättar som görs i en plättlagg. Eftersom de gick åt i ett nafs gjorde jag sen lchf-pannkakor till mig och Leif. Eller var det lchf-plättar? Vad kallar ni det man gör i en vanlig stekpanna? Är det tunnpannkakor eller plättar? Förut kallade jag det alltid för plättar men nu har jag ändrat mig och säger pannkakor. Känner mig som en svikare :)

Tunnpannkakor eller plättar med flera ägg

Ida och Isak fick en äggfri variant som är rikigt bra trots frånvaron av ägg. Jag och Leif åt raka motsatsen, dvs en variant med en massa ägg. Lchf-varianten innehåller inget mjöl men är riktigt goda ändå. Prova ni kommer bli förvånade?