fredag 23 november 2012

Äppelmuffins med mandelmassa

Ännu en grådisig dag men idag är det fredag så då struntar vi i vädret, eller hur? Fredag innebär kort dag för mig och Ida, redan vid ett hämtade jag henne från förskolan. Det var en trött tjej jag hämtade som kom i säng alldeles för sent i går så nu har hon bäddat ner sig och ser film. Få se om hon lyckas hålla sig vaken. Vi väntar på att mormor och morfar ska komma hit o fredagsfika med oss så jag hoppas hon orkar hålla sig vaken tills dess för om hon väl somnar lär hon vara svårväckt.

Igårkväll passade jag på att använda upp lite mandelmassa (ny ska ändå köpas till jul) och äpplen och använde det till muffins.
Äppelmuffins med mandelmassa 12 st
Muffins
2 ägg
2 dl socker
50 gr smör
1 dl turkisk yoghurt
2 msk koncentrerad äppeljuice
3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
Fyllning
2 äpplen
1 msk råsocker
1,5 tsk kardemumma
75 gr mandelmassa

Muffins
Vispa ägg och socker
Smält smöret. Ta av från plattan, låt svalna lite och tillsätt yoghurten.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smörblandningen och äppeljuicen.
Rör till en slät smet
Klicka ut smeten i formarna, inte mer än till ca 40% av formen.
Fyllning
Skala och tärna äpplena
Riv över mandelmassa och tillsätt råsocker och kardemumma.
Blanda ihop.
Fördela fyllningen i formarna och klicka sedan på resten av smeten så det i stort sett täcker fyllningen.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen, ca 15 min.


Mycket fyllning i varje form, man ser inte understa lagret smet.

Så mycket gott samlat i en och samma muffins. Kombinationen mandelmassa, kardemumma och äpplen går ju inte att misslyckas med. De blev så saftiga med tydlig kardemummasmak, mums. Ta rejält med fyllning så att det blir riktigt saftig och gott. Längtar tills jag snart ska fika av dem, bara mormor och morfar dyker upp.

Klicka sen på resten av smeten över fyllningen.

torsdag 22 november 2012

Saffransås till lax

Torsdagkväll och jag har redan börjat njuta av att det snart är helg. Det gäller att börja njuta i tid så man kan njuta länge :) Tänk att det är första advent redan nästa helg och ingen snö har vi. Snyft! Nu vill vi ha snö så det blir lite ljusare. Det är mörkt, mörkt, mörkt just nu, i dag har det dessutom varit mulet så det känns som det aldrig blev ljust i dag. Får hoppas på bättre väder i helgen.

Nu börjar jag längta till jul och alla godsaker som hör julen till. Till middag i dag tjuvsmakade vi lite saffran då jag använde Arlas crème fraiche som är smaksatt med saffran och tomat. Oj så gott det var! Snart är det hög tid att baka lussekatter. Myyys!
Saffransås till lax
0,5 gul lök
2 dl crème fraiche saffran och tomat
1 dl grädde
0,5 dl vitt vin 

Finhacka löken. Bryn den i smör så att den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt den smaksatta crème fraichen, grädde och lite vin.
Koka ihop några minuter.
Servera till lax.

Såå gott det här var, en ny favorit för mig. Jag var lite skeptisk och trodde inte att det skulle smaka så mycket saffran, men så fel jag hade det var faktiskt riktigt mycket saffransmak. Mums! Barnen var inte lika förtjusta i såsen de tyckte det kändes som att äta lussekatter och det ville de inte ha till fisk. Eftersom jag misstänkte (och fick rätt i) att barnen inte skulle tycka om såsen så ugnsstekte jag laxen för sig och kokade ihop såsen i en kastrull. Vill man så kan man blanda ihop såsen och hälla den på fisken i en ugnsform och tillaga allt i 200 grader i ca 20 minuter. Vi åt pasta till laxen och såsen men det är nog gott med pressad potatis också.


Är ni laddade för finalen i Hela Sverige bakar? Det är jag! Jag bakade äppelmuffins med mandelmassa efter middagen som jag ska provsmaka tillsammans med en kopp te och njuta av sista programmet.

onsdag 21 november 2012

Våffel-beslut

Oj så fel det höll på att bli. Jag tänkte skriva att det är torsdagkväll nu och härliga fredag i morgon. Men riktigt så är det ju inte - en dag kvar. Eftermiddan har jag tillbringat på en frisörsalong med att klippa och färga håret. Det är evigheter sedan jag färgade håret, men nu var det dags med förändring. Känns riktigt bra!


Isak hade önskat sig våfflor till middag i dag och det lät enkelt och bra så det blev det. Inte så mycket till middag egentligen men ibland kan man fuska lite. Ida hade lite beslutsångest vad hon ville ha på sina våfflor, så hon valde olika på alla hjärtan. Det var jordgubbsylt, hjortronsylt, hjortron, grädde och socker.



Grrh, nu strular det med bilderna så nu blir det tyvärr ett tråkigt inlägg utan bilder, förhoppningsvis får jag in de tänkta bilderna imorgon, bl.a. en bild där Ida stolt visar upp sin våffla. Men nu är mitt tålamod slut för i kväll.
Redigerat 25 min senare: Jag hade lite tålamod kvar så nu kom bilderna på plats. Men nu är det God natt så jag orkar upp i morgon när klockan ringer.

tisdag 20 november 2012

Brända kastruller

Brända kastruller! Har ni problem med det? 

Hos oss är det inget problem sen vi har lärt oss det absolut bästa sättet att få dem rena. Hur gör ni för att få bort det brända? Använder ni maskindiskmedel? Det är många som gör det, men jag tycker inte det känns speciellt miljövänligt och inte så vänligt mot våra kroppar heller, för maskindiskmedel är ju giftigt.

Nej, gör så här istället! Ta lite ljummet vatten strö på ordentligt med bakpulver, låt stå över natten. På morgonen har det brända lossnat och det är bara att diska rent kastrullen som vanligt.


Kom ihåg att prova det här nästa gång ni bränner fast något i en kastrull. När man häller i bakpulvret bubblar och låter det ordentligt i vattnet. Lite småroligt, faktiskt.

Måste visa en gullig bild på Ida där man ser hur hon somnade med sin lilla nalle tryggt på bröstet under täcket.

Nallen fick hon av ambulanspersonalen när hon vid drygt ett års ålder var tvungen åka ambulans pga feberkramper. Hennes kramper är det värsta jag har varit med, usch så rädd jag var när läpparna blev blå. Men det gick ju bra och hon har aldrig mer haft feberkramper, men vi har varit snabba att ge henne febernedsättande så fort hon har börjat få lite feber.

måndag 19 november 2012

Matsedel v.47 nov 2012

Då var första dagen på arbetsveckan avklarad och sen brukar det bara rassla till och det är helg igen. Jag kom inte i säng så tidigt som jag hade hoppats i går men det gjorde att jag hann med allt jag hade tänkt istället, sova får jag göra nån annan natt. Olivia, tonåringen som knappt sover på nätterna nå mer, har däremot sovit många timmar i natt, fler än 5-åringen Ida. Eftermidda'n har känts ovanligt lång och det beror nog på att jag hade glömt att ta med mig frukt som jag alltid brukar äta vid tre-tiden.

På hockeyn i lördags delade de ut snygga tröjor...eller 
klänning som det blev på Ida när hon skulle "mannekänga"

Den här veckan har inte Isak, för ovanlighetens skull, någon träning redan klockan fyra. Skönt att slippa den stressen men vi har ändå en hel del inplanerat vid middagstid, på torsdag t.ex. ska jag ju på Pralinpysselkvällen och göra goda allergivänliga praliner.

Matsedel v.47 nov 2012
Må: Korv
Ti: Hemmagjord pizza
On: Köttgryta
To: Pytt i panna
Fr: Lövbiff i ostsås
Lö: Italienskt köttfärsfyllt bjudbröd (tredje gången gillt)
Sö: Lax

Gilla Få lite matro

Visst vet ni att Få lite matro finns på Facebook? Gå in och gilla min sida där så missar ni inget viktigt, det kan till exempel vara små tips eller tävlingar.


För er som deltar i Arlas tävling "Hitta julmaten" och är inne här hos mig för att hitta min gömda bild så kan jag tipsa er om att det är bra att gilla Få lite matro på Facebook för då missar ni ingen ledtråd.

söndag 18 november 2012

Indisk kycklinggryta med mango

Vilken trött familj vi är! Alla, även tonåringen, pratar om att lägga sig tidigt. Spännande att se vilka som lyckas. Vi brukar ha en tendens att piggna till när det väl blir sängdags. Ida orkade inte åka på hockeyträningen efter dansen, trots att Isak skulle vara med henne på isen. Med tanke på hur grinig hon är och har varit i dag var det nog ett bra beslut. Jag har en del saker kvar att göra av det som stod på min agenda för helgen, bl.a. har jag en viktig ansökan som måste skrivas. Men den får nog vänta tills Ida har lagt sig så jag får sitta ostört så att allt blir rätt, bara jag inte somnar vid tangenterna. 

Kvällens middag åt vi alla tillsammans. Det känns som det hör till ovanligheterna nu för tiden, alltid är nån av oss på språng. Men jag njuter desto mer när vi väl är samlade och äter i lugn och ro.
Indisk kycklinggryta med mango
1 kg kycklingfilé
2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1,5 tsk malen ingefära
3 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 tsk chilipeppar
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl  yoghurt, t.ex. turkisk
200 g frysta mangotärningar
ev. färsk koriander

Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken. 
Fräs vitlök, tomatpuré och kryddor i smör i en gryta. 
Salta kycklingen och låt den fräsa med några min. 
Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda ca 5 min. 
Rör ner mango och sjud ytterligare 2 min. 
Garnera ev. med koriander. 
Servera med ris, gärna basmati.


Hela grytan gick åt så det blir ingen matlåda imorgon. Men det måste ju betyda att alla tyckte om det. Det är viktigt att inte låta mangon koka med för länge så att den blir alldeles för mjuk. Sen kan det vara bra att veta att om man använder yoghurt blir det lite grynigare konsistens än med crème fraiche eller grädde. Leif hade velat ha den lite "stingigare" och det kan man ju lätt fixa med lite mer chilipeppar.