söndag 5 augusti 2012

Mysig surströmmingskväll

Morgonen började med bakning av två långpanne-kakor som var beställda till kalas. När det var gjort var det dags för fotboll igen, men nu är Isaks fotbollshelg över, det blev totalt nio matcher för honom. Hans kondition kan man då inte klaga på.

Ida lånade min kamera på fotbollen 
och jag tyckte det blev ett litet småroligt kort.

Fina Isak

Nu är vi nyss hemkomna från en spontan surströmmingsmiddag med min kusin med flera. Vi fick några mysiga timmar med god mat i solens sken vid havet. Tyvärr var det otroligt mycket flugor som kom fram samtidigt med surströmmingsburkarna, värre än vanligt.


Hunden Bris var också där som Ida har en hatkärlek till, det är lite svårt för Bris att förstå när Ida busar och när hon är rädd och springer därifrån. Isak däremot han älskar att springa och busa med Bris och även att sitta stilla och bara mysa med honom.

Isak och Bris

Ida är arg på Bris

lördag 4 augusti 2012

Ont om matlagning

Det är ont om aktivitet i köket dessa dagar och då har jag inga roliga nya recept att bjuda på. Men det kommer. Ge inte upp hoppet :) I väntan på nya recept får ni titta igenom mina gamla recept, det finns ju några att välja bland. Just nu är 6 av de 10 populäraste inläggen recept med röda vinbär. Jag tror aldrig att min 10-i-topplista varit så ensidig. Visst har ni sett här till höger listan med de populäraste inläggen?

Igår var det en underbar sommardag med strålande sol. Men det finns en nackdel med såna dagar. Idas fötter är kolsvarta när hon kommer in på kvällen. Men jag förstår henne för det är väl härligt att kunna springa barfota ute i gräset (och på gatan och i trädgårdslandet och.....).

Svarta fötter både på över- och undersidan. 
Då passar det bra med ett fotbad framför tv:n.

I går var det fotboll för hela slanten för Isak, han spelade 5 matcher. Gissa om han var trött på kvällen! I dag är det "bara" 3 matcher.

I går var jag bjuden på middag hos en kompis och det var såå gott så jag åt alldeles för mycket. Tyvärr kom jag inte ihåg att ta kort på de grillade kycklinglårfiléerna, ugnspotatisen med vitlöksklyftor, bakad tomat o ost, salladen med ruccola, gurka, rödbetor o pinjenötter och getostkrämen. Glömde även ta kort på  chai-teet och den goda chokladkakan med bär och glass.

fredag 3 augusti 2012

Kalaset efter kalaset

Precis när vi skulle gå i väg till min kusin för kalas igår så började det regna. Typiskt! Så jag packade in alla barnen i bilen istället, men eftersom det är Lulekalaset var det nästan omöjligt att ta sig till min kusin som bor i stan och än värre att hitta parkering. Jag släppte av barnen och åkte hem med bilen och tänkte vänta ut regnet för att sen ta en rask promenad. Men regnet tilltog och det började blixtra och dundra (grrrr). Men till slut ringde syrrans man som då skulle sluta jobbet och åka till kalaset och då hade jag sån tur att han kom förbi mig först. Slutet gott, allting gott! Efter god tårta och god mat gick vi ner på Lulekalaset för att se Ulrik Munther.

Ida sjunger med i Soldiers, uppe på Leifs axlar.

Efter konserten gick vi till det proppfulla tivolit där barnen åkte några karuseller, åt remmar och vi försökte vinna choklad innan klockan var mycket och vi började promenera hem.

I dag är det fotboll hela da'n. Isaks lag har anmält två lag till Lulespelen men nu visar det sig att de nog inte är så många som de trodde så alla som vill får spela båda lagens alla matcher, dvs 6 stycken i dag. Isak kommer nog inte spela alla, men många lär det bli.

torsdag 2 augusti 2012

Röda vinbärssaft

Efter att ha varit på Ikea i går så är jag i dag mer laddad än någonsin att städa och röja bort saker vi knappt använder. Gäller väl att passa på då?! Nu gäller det bara att få barnen att vilja röja bort grejer också för deras rum är överfulla. Jag kanske inte ska kasta sten i glashus för mina köksskåp är mer än överfulla. Måste nog börja köra med "en in en ut" eller så ser vi till att få fler köksskåp när vi renoverar :)

Jag älskar saft gjord i saftmaja, men när jag hade min vinbärsdag så fick jag så pass lite röda vinbär över så att det var smidigare att göra saft på det här sättet med min nya saft/bär-sil, som Isak byggde ihop åt mig. Isak älskar bygga ihop grejer, i går när vi kom hem från Ikea byggde han ihop de flesta grejerna åt oss. Skönt!
Röd vinbärssaft
1 l röda vinbär
3 dl vatten
2 dl socker/liter saft

Koka upp vinbär och vatten och låt koka i ca 10 minuter.
Sila sedan ner saften i en ny kastrull, låt rinna av 30 minuter, tryck ej på bären då blir saften grynig. 
Koka upp saften med socker. Räkna 2 dl socker per 1 liter saft. 
Låt koka i 5-10 minuter så sockret löser sig.

I kväll ska vi en sväng på Lulekalaset och se Ulrik Munther. Bra med en artist som alla barnen vill se så vi kan vara samlade vid samma scen. Men först ska vi på kalas till min kusin, men nu allra först ska jag gå igenom ett "skrotskåp" och slänga lite gamla grejer. Så härligt att vara på det här städ- och röj-humöret för det inträffar inte så ofta.

onsdag 1 augusti 2012

Trött efter en dag på Ikea

Det blev en shopping-dag på Ikea i dag för mig och Leif så nu är vi trötta både efter bilåkning och shopping. Barnen lämnade vi hemma, Isak och Ida var hos mormor och morfar och Olivia var hemma med en kompis. Det blev en del smått o gott handlat t.ex. säng till Olivia, skrivbord till mig och Ida, ramar, kuddar, täcke, galgar, kaffekoppar, temuggar, tallrikar och lamp-armaturer. Dessutom köpte vi special-gardinstänger till källarfönstren i vårt sovrum, så nu slipper vi kanske ha tejpade sopsäckar som mörkläggning :)

Sängen gick precis in liggande i bilen. Perfekt!

När vi kom hem var vi riktigt trötta och hungriga så då blev det en snabbmiddag med grillade Grill-tajm-korvar från Nyhléns Hugosons. De har många roliga varianter av grillkorv som passar de flesta smaker. Vi hade de som var smaksatta med t.ex. oliver & feta, cayenne eller ost.

4 olika smaker, 3 av varje

Vinbärsdag

Igår tog jag upp flera kilo vinbär, både röda och svarta, från frysen. Måste göra plats för årets skörd och snart börjar älgjakten också och då behöver vi mycket plats i frysen. Vi har samma i-lands-problem varje år - att vi måste göra plats i frysarna.


Av drygt 4 kg svarta vinbär gjorde jag saft i saft-maja som är den absolut godaste saften. Den känns mycket nyttigare än många andra saft-sorter eftersom det inte behövs så mycket socker när man gör saft i saftmaja, dessutom bibehålls mycket c-vitamin när man ångkokar saften. Förutom att den är så god är det perfekt att ha svartvinbärssaft till vinterns porterstekar med godaste såsen.

4 kg svarta vinbär och 9 hg socker 
blir till god saft efter en timmes ångkokning.

Av röda vinbär gjorde jag förutom en ny saft-variant även en av mina favorit-marmelader med röda vinbär och kardemumma. Dessutom har jag förberett för att göra en smulpaj med sött täcke till de sura bären, en perfekt kombination.

Det verkar vara fler som vill ta hand om sina röda vinbär för mitt populäraste inlägg just nu är där jag tipsar om recept med just röda vinbär. Ni har väl inte missat det? Det hittar ni här.

tisdag 31 juli 2012

Rödvinsmarinad

I dag var det lovat strålande sol så vi struntade i att åka till Ikea. Men inte blev det så fint väder som var sagt, solen har lyst men det har varit en del moln och väldigt blåsigt hela da'n, så det hade nog varit en perfekt ikea-dag. Men nu tar vi en tur till Ikea i morgon istället och hoppas på perfekt bil- och shoppingväder. Måste sätta mig och göra en shoppinglista så jag inte glömmer nå viktigt för det är ju några mil att åka.

Vi har kvar en massa röda och svarta vinbär i frysen så i dag tog jag upp flera kilon som jag har gjort lite av varje med. Mer om det senare. Till middag blev det en god grillmiddag ute i solen och blåsten. Leif hade gjort en rödvinsmarinad som var riktigt god. Får man över rödvin är det perfekt att använda i marinader eller såser, så släng inte! Det går även bra att frysa in.
Rödvinsmarinad
1, 5 kg kött, vi hade älgstek
2 dl rödvin
2 vitlöksklyftor, pressade
3 st soltorkade tomater, finhackade
0,5 dl balsamvinäger
1 msk flytande honung
2 krm nymalen svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar.
Häll marinaden över köttet.
Låt marinera 1-2 dygn i kylskåp, vänd påsen några gånger.

Vi använde en lite sämre bit älgstek och lät den marinera i 2 dygn sen grillade vi den på indirekt värme till drygt 60 grader. Sen fick den vila i folie några minuter innan vi skar upp den i skivor. Det blev jättemört och gott (som vanligt).

Idag öppnade jag en förpackning med det här innehållet. Ser ni vad det är? Ledtråd: Jag har haft användning för det i dag.