Nu är jag hem en snabb sväng på lunch för att se till att barnen har stigit upp och får sig något att äta. Det var lite småsegt att stiga upp i morse för mig och Ida vi har ju verkligen lyckats vända dygnet den här påskledigheten. Men vi tog oss upp och lyckades även vara extra tidiga på både dagis och jobb. Få se om det är en trött tjej jag hämtar i eftermiddag.
Måndagens enkla påskmiddag innehöll bland annat en nubbesallad.
Nubbesallad
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 msk kaviar
1 rödlök
1 dl purjolök
3 matjessillfiléer
6-8 kalla potatisar
Garnering
hårdkokt ägg
dill
Hacka matjessillfiléerna, tärna de kalla potatisarna, hacka purjo- och rödlök.
Blanda alla ingredienserna.
Garnera med ägg och dill.
Servera som den är eller på en skiva kavring.
Jag har varit sugen på den här Nubbesalladen ett tag och nu blev det äntligen av att jag gjorde den och jag blev inte besviken på smaken. Man kan ju variera sill- och potatismängden efter eget tycke och smak, dvs är du inte så förtjust i sill drar du ner lite på det så blir inte sillsmaken så stark och vice versa älskar du sill så tar du lite extra sill i salladen.
onsdag 11 april 2012
tisdag 10 april 2012
Enkel påskmiddag
Vi hade problem med internet igår och till slut misstänkte vi att det var routern det var fel på. För om vi kopplade datorn direkt till modemet med kabel så hade vi internet, vi kunde inte använda det trådlöst alltså. Så i dag skulle vi iväg och köpa en ny router för inte klarar vi oss utan trådlöst internet, framför allt inte när barnen har påsklov. Men när vi vaknade i morse så fungerade det utan problem och gör så än, peppar, peppar...
I lördags var vi bjudna på påskmiddag hos mina föräldrar i övrigt har det inte blivit mycket påskmat för oss men igår på påskens sista dag blev det en enkel påskmiddag även hemma hos oss.
I lördags var vi bjudna på påskmiddag hos mina föräldrar i övrigt har det inte blivit mycket påskmat för oss men igår på påskens sista dag blev det en enkel påskmiddag även hemma hos oss.
Enkel påskmiddag
Löksill
Skärgårdssill
Ägghalvor
Potatis
Köttbullar
Efter middagen for jag till Anna, där jag, Maria och Anna fikade och surrade till sent på kvällen. När jag sedan skulle gå till min bil var det någon som kastade en smällare strax framför mig. Oj, vad rädd jag blev för det smällde otroligt högt. Jag är inte helt säker på att det var en smällare för jag såg ingen jag bara hörde en smäll och såg rök. Så vad skulle det annars kunna vara?
söndag 8 april 2012
CheezBallz-gratäng
Ännu en dag i lugnets och solens tecken. Till lunch grillade vi hamburgare som vi sen åt ute i solskenet. Strax efter lunch kom mina föräldrar förbi, på väg hem från en ispromenad, och de hade sån tur att jag precis skulle ta en kopp te ute och provsmaka mina whoopie pies som jag hade bakat på förmiddan. Sen efter allt vilande och ätande orkade jag med en promenad :)
Dagens middag blev en minst sagt annorlunda gratäng med fläskfilé och cheez ballz (släkting till ostkrokar). Jag har sett receptet några gånger i olika varianter och nu kände jag att det var dags att prova.
CheezBallz-gratäng
Såsen
4 msk smör
4 msk mjöl
7 dl mjölk
1,5 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
salt o peppar
Gratängen
1 påse Cheezballz (jag använde drygt hälften)
800 gram fläskfilé
1 zucchini
100-200 gram riven ost
salt, peppar
Såsen:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en klumpfri sås.
Häll i mjölken och crème fraichen och låt koka till en lagom tjock sås. Smaka av med salt och lite peppar.
Gratängen:
Skiva upp filén i cm-tjocka skivor och skiva zucchinin.
Bryn filén i smör och smaksätt med salt och peppar. Lägg åt sidan.
Stek zucchnin tills de fått fin färg. Smaksätt med salt och peppar. Lägg åt sidan.
Lägg hälften av köttet i en form och strö över hälften av zucchinin.
Lägg på ett lager cheezballz.
Häll på hälften av såsen.
Lägg sedan på resten av köttet, zucchinin, ännu ett lager cheezballz och häll på resterande sås.
Toppa med osten och sen in i ugnen 200 grader i 30-45 minuter. Först halva tiden med folie och sista utan, för att den inte ska bli för bränd.
Servera gratängen med ris eller ugnsrostade rotfrukter och en god sallad.
Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar gratänger. Det är så skönt att kunna röja undan i köket medan maten blir klar i ugnen. I dag blev det en annorlunda gratäng med Cheez Ballz, det var ingen wow-vad-gott-upplevelse men det var inte dåligt heller. Man kan nog sammanfatta gratängen med att den var roligare än god. Definitivt värd att prova om man vill servera en annorlunda rätt eller om man är lite less sin vanliga gratäng.
Nu ska vi ha filmkväll och se De tre musketörerna. Har ni sett den? Undra vem som somnar först av mig och Ida.
Dagens middag blev en minst sagt annorlunda gratäng med fläskfilé och cheez ballz (släkting till ostkrokar). Jag har sett receptet några gånger i olika varianter och nu kände jag att det var dags att prova.
CheezBallz-gratäng
Såsen
4 msk smör
4 msk mjöl
7 dl mjölk
1,5 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
salt o peppar
Gratängen
1 påse Cheezballz (jag använde drygt hälften)
800 gram fläskfilé
1 zucchini
100-200 gram riven ost
salt, peppar
Såsen:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en klumpfri sås.
Häll i mjölken och crème fraichen och låt koka till en lagom tjock sås. Smaka av med salt och lite peppar.
Gratängen:
Skiva upp filén i cm-tjocka skivor och skiva zucchinin.
Bryn filén i smör och smaksätt med salt och peppar. Lägg åt sidan.
Stek zucchnin tills de fått fin färg. Smaksätt med salt och peppar. Lägg åt sidan.
Lägg hälften av köttet i en form och strö över hälften av zucchinin.
Lägg på ett lager cheezballz.
Häll på hälften av såsen.
Lägg sedan på resten av köttet, zucchinin, ännu ett lager cheezballz och häll på resterande sås.
Toppa med osten och sen in i ugnen 200 grader i 30-45 minuter. Först halva tiden med folie och sista utan, för att den inte ska bli för bränd.
Servera gratängen med ris eller ugnsrostade rotfrukter och en god sallad.
Cheez Ballz i gratängfomen innan gratinering.
Nu ska vi ha filmkväll och se De tre musketörerna. Har ni sett den? Undra vem som somnar först av mig och Ida.
Påskfrukost och påskkärringar
Igår var Ida påskkärring med kompisen Emma. De gick i granngårdarna och önskade Glad Påsk och fick ihop en hel del godis dessutom. När jag precis hade sminkat henne då började hon grina för hon var så ful och ville inte vara påskkärring. Hon hade nog sett fram emot att bli fint sminkad när hon äntligen fick låna syrrans smink. Men till slut blev hon glad igen och hade en rolig stund med Emma.
Ännu en dag vaknar vi till strålande sol från klarblå himmel. Det är lite småkallt fortfarande men sitter man i solen blir det riktigt varmt. Tack vare att det fortfarande är kallt så är det enorm skare, man kan gå överallt på älv-isen för skaren håller. Jag tror aldrig jag har varit med om något liknande, vanligtvis måste man hålla sig till den plogade isvägen eller gå i något skoterspår. Även på gården kan barnen springa omkring uppe på snön för skaren håller.
Oj vad vi njuter av långa frukostar med mycket pålägg och gott bröd varenda morgon den här lugna påsken. Vi sitter länge och äter och surrar.
Nu ska jag sätta igång och baka dubbel sats choklad-whoopie pies med mintchokladfyllning. En riktigt favorit som jag har varit sugen på ett tag. Fast de här är till försäljning så jag får hejda mig och inte äta upp alla.
Ännu en dag vaknar vi till strålande sol från klarblå himmel. Det är lite småkallt fortfarande men sitter man i solen blir det riktigt varmt. Tack vare att det fortfarande är kallt så är det enorm skare, man kan gå överallt på älv-isen för skaren håller. Jag tror aldrig jag har varit med om något liknande, vanligtvis måste man hålla sig till den plogade isvägen eller gå i något skoterspår. Även på gården kan barnen springa omkring uppe på snön för skaren håller.
Oj vad vi njuter av långa frukostar med mycket pålägg och gott bröd varenda morgon den här lugna påsken. Vi sitter länge och äter och surrar.
Nu ska jag sätta igång och baka dubbel sats choklad-whoopie pies med mintchokladfyllning. En riktigt favorit som jag har varit sugen på ett tag. Fast de här är till försäljning så jag får hejda mig och inte äta upp alla.
lördag 7 april 2012
Grillat och gott
Vilken härlig dag det var igår med strålande sol från en klarblå himmel. Efter en lugn morgon gick vi ut och städade bort alla skidor och spadar som stått i entre-gången, sen sopade vi dessutom bort allt grus som låg där. Sen lyfte vi ut en litet runt bord så vi kunde sitta i solen och fika. Så härligt! Det ser ut som vi kan sitta ute i solen idag också.
Allt som oftast när solen skiner så grillar vi, så även igår. Igår blev det grillburgare smaksatt med bl.a. chilisås, basilika och Västerbottensost. Dagens tips! Använd lantbröd, som ni grillar lite lätt, istället för vanligt hamburgerbröd. Har ni inte provat byta ut brödet så gör det för det är så mycket godare. Till dressing blandade jag ihop yoghurt och thai-chilisås.
Efter middagen kom Maria på besök och såg Let's dance tillsammans med oss och fick vara testperson. Jag passade nämligen på att bjuda på några av kakorna som jag tänker ha till försäljning. Jag fick godkänt!
Nu är det dags att koka ägg och duka fram frukost denna soliga påskafton. Ha en härlig dag!
Grillburgare med lantbröd, grönsaker och dressing
serverad i plastkorg till barnens stora glädje.
Som vanligt lägger jag alla grönsaker på ett fat
och var och en får välja sina favoriter.
Nu är det dags att koka ägg och duka fram frukost denna soliga påskafton. Ha en härlig dag!
torsdag 5 april 2012
Grillpremiär
Glad påsk!
Nu är påsken här med några dagar extra ledigt. Nästa vecka har barnen påsklov och jag har tänkt vara hemma med dem på tisdag men i övrigt ska jag jobba men det blir nog en och annan långlunch hemma med barnen.
Skärtorsdag innebär att jag slutade klockan 12. När jag hade jobbat klart for jag på Kvantum för att handla mat och jag var inte ensam om att påskhandla idag. Det var folk och vagnar överallt, tur att det går snabbt i kassan när man använder självscanning.
Idag har vi haft grillpremiär då vi grillade Isaks favorit - karrékotletter. Tyvärr kände han sig lite hängig så han åt inte så mycket utan gick och la sig och vila istället. Vi andra åt köttet med god aptit tillsammans med potatishalvor, chili-bearnaise och sallad. En riktigt god och enkel måltid. Efter att ha vilat ett tag mår Isak nu bättre igen, hoppas det fortsätter så för han har ju varit tillräckligt sjuk de senaste månaderna.
onsdag 4 april 2012
Kycklingtoast med spenat
Snart är det påskledigt på riktigt men det känns nästan som ledigheten redan har börjat. Leif kom hem idag efter att ha varit borta en vecka så vi firade med lite vitt vin till kycklingen. Nu sitter jag med ett glas chai-te och njuter och har fredagskänsla fast det bara är onsdag. Och imorgon kan man ha fredagskänsla igen och sen är det fredag på riktigt. Vilken underbar vecka!
I lördags när vi hade tjejmiddag eftersom Leif var borta och Isak var på kalas så åt vi kyklingtoast med spenat. Både jag och Olivia älskar bladspenat så vi passade på att frossa i det.
Kycklingtoast med spenat
3 små kycklingfiléer
2 msk smör
2 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
några droppar pressad citronsaft
250 g djupfryst bladspenat
4-6 skivor vitt bröd
Skivad ost
Kycklingstuvning:
Skär kycklingfiléerna i små tärningar.
Stek kycklingen i smör utan att de tar färg, pudra över lite vetemjöl och rör om ordentligt.
Häll på grädden, rör om och låt småputtra lite till en stuvning.
Krydda med salt, peppar och några droppar citron.
Spenaten:
Krama allt vatten ur den tinade spenaten.
Hacka den grovt och fräs den i lite smör. Krydda med salt och peppar.
Toast:
Stek brödskivorna gyllenbruna i smör.
Lägg ett lager spenat på varje brödskiva och fördela kycklingstuvningen ovanpå.
Lägg några skivor ost överst och gratinera smörgåsarna i 250° 5–6 minuter eller tills de fått vacker färg.
Kul och gott med en genomarbetad varm macka och inte bara ha skinka, ost och grönsaker på den. Den här kan man definitivt bjuda på om man vill det. Gott med både spenat och kyckling tyckte jag och Olivia, Ida däremot tyckte inte det var så gott. Jag stekte inte skivorna innan jag satte på pålägget, jag hade dem något längre i ugnen istället.
Nu ska jag sätta mig i soffan och fundera ut något påsk-gott till morgondagens middag, ja det är kanske lika bra att fundera ut godsaker till hela helgen. Dessutom måste jag göra en handlingslista för nu ekar det tomt i kylskåpet igen.
I lördags när vi hade tjejmiddag eftersom Leif var borta och Isak var på kalas så åt vi kyklingtoast med spenat. Både jag och Olivia älskar bladspenat så vi passade på att frossa i det.
Kycklingtoast med spenat
3 små kycklingfiléer
2 msk smör
2 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
några droppar pressad citronsaft
250 g djupfryst bladspenat
4-6 skivor vitt bröd
Skivad ost
Kycklingstuvning:
Skär kycklingfiléerna i små tärningar.
Stek kycklingen i smör utan att de tar färg, pudra över lite vetemjöl och rör om ordentligt.
Häll på grädden, rör om och låt småputtra lite till en stuvning.
Krydda med salt, peppar och några droppar citron.
Spenaten:
Krama allt vatten ur den tinade spenaten.
Hacka den grovt och fräs den i lite smör. Krydda med salt och peppar.
Toast:
Stek brödskivorna gyllenbruna i smör.
Lägg ett lager spenat på varje brödskiva och fördela kycklingstuvningen ovanpå.
Lägg några skivor ost överst och gratinera smörgåsarna i 250° 5–6 minuter eller tills de fått vacker färg.
Kul och gott med en genomarbetad varm macka och inte bara ha skinka, ost och grönsaker på den. Den här kan man definitivt bjuda på om man vill det. Gott med både spenat och kyckling tyckte jag och Olivia, Ida däremot tyckte inte det var så gott. Jag stekte inte skivorna innan jag satte på pålägget, jag hade dem något längre i ugnen istället.
Nu ska jag sätta mig i soffan och fundera ut något påsk-gott till morgondagens middag, ja det är kanske lika bra att fundera ut godsaker till hela helgen. Dessutom måste jag göra en handlingslista för nu ekar det tomt i kylskåpet igen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)