måndag 27 februari 2012

Broccoli- och zucchinipaj

Nu har sportlovet börjat på riktigt känns det som eftersom vi nu är framme i Jämtland. Bilresan gick bra men nog är det lite segt att sitta i bilen i 6-7 timmar. På onsdag åker vi till Åre, det ska bli kul att vara där i några dagar. Det är mycket vi vill hinna med den här veckan men det blir ju bara 5-6 dagar vi är här. I år ska Ida åka slalom för första gången. Undra hur det går? Hon är ju en tuff tjej som tycker att det mesta nytt är roligt så det kommer nog gå bra.

I fredags på vår buffé hade jag bl.a. gjort en paj med broccoli och zucchini.
Broccoli- och zucchinipaj
Degen:
2 dl mjöl
1 dl grahamsmjöl
100g smör
3 msk vatten
Fyllning:
1 broccoli
10 cm Purjolök
1 zucchini
1-2 tomater
100g Fetaost
Äggstanning:
3 ägg
1 burk Crème fraiche paprika och chili
1 dl mjölk
1 dl valfri riven ost.

Blanda snabbt ihop pajdegen, tryck ut i formen, ställ kallt att vila i 30 min.
Nagga degen, förgrädda i 10 min i 200 grader.
Skär purjon i skivor, broccolin i små buketter och zucchinin i halvmånar.
Stek (i olivolja), salta och peppra.
Häll grönsakerna i pajskalet, strö över den tärnade fetaosten.
Blanda ägg, mjölk, riven ost och crème fraiche. Häll äggblandningen över grönsakerna, lägg på skivade tomater.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i ca. 30 min.
Grönsaker, lök och fetaost i pajskalet.

Att använda smaksatt crème fraiche är ett enkelt sätt att smaksätta t.ex. pajer med och paj är ett bra sätt att få användning av rester eller sånt som behöver ätas upp i kylskåpet. Som pajdeg kan man använda sitt favoritrecept, jag tycker det här med grahamsmjöl är riktigt gott och det är nog det pajreceptet jag använder oftast. Vill ni ha tips på olika pajskal så har jag sammanställt en sida här.

söndag 26 februari 2012

Rostbiffsrullar med smaksatt philadelphiaost

Tvättmaskinen har gått i ett i dag...och gör fortfarande. Jag tvättar och tvättar och tvättar för att vi ska ha nå rena kläder att ta med oss till Jämtland. Men snart är tvättkorgarna tomma. Får passa på att njuta ett kort tag för efter en semestervecka lär korgarna vara fulla igen. Även idag har vi haft härligt väder och jag passade på att dricka en kopp te utomhus i solen medan Isak hjälpte Ida att göra en bra madrassbana från kullen. Hoppas solen fortsätter skina på oss lääänge.
Rostbiffsrullar med philadelphiaost, pepparrot och ruccola
150 g rostbiff
100 g philadelphiaost
1-2 tsk pepparrot
ruccola

Blanda ihop philadelphiaost och pepparrot. Smaka av till bra blandning!
Lägg en rand av philadephiaostblandningen på kortsidan av en skiva rostbiff.
Lägg några ruccolablad på och rulla ihop.
Dela ev. på mitten för mindre bitar.
Förvara kallt tills servering.

Rostbiffsrullar med philadelphiaost och thaichilisås
150 g rostbiff
100 g philadelphiaost
2-3 msk thaichilisås
ev. gurkstavar

Blanda ihop philadelphiaost och thaichilisås. Smaka av till bra blandning!
Lägg en rand av philadephiaostblandningen på kortsidan av en skiva rostbiff.
Lägg ev. en gurkstav och rulla ihop.
Dela ev. på mitten för mindre bitar.
Förvara kallt tills servering.


Rostbiff är ju alltid gott, eller hur? Olivias favorit blev rullarna med thaichilisås, så klart eftersom hon äter thaichilisås till det mesta. Om man delar rullarna kan man servera dem som snittar, annars kan man servera dem på en buffé med sallad eller på en baguetteskiva.

Snö så det räcker

Det verkar som att södra Sverige har snöfritt och hopp om vårvärme. Här i norr är det dock ett tag kvar till våren. När snön kom så sent trodde och hoppades man att det inte skulle bli så mycket snö i år, men nog har det hunnit snöa lika mycket som vanligt och än har det inte slutat heller. När jag igår var ute och skottade nattens skörd lekte Ida i vår stora snöhög.



När jag hade skottat klart tog vi ut fika och myste lite i solen som faktiskt värmde lite grann så nu ser vi fram emot den härliga vårvintern.

Korvmacka och o'boy smakar extra gott utomhus

Vad tyckte ni om Melodifestivalen igår? Danny är en stor favorit här hemma så alla var nöjda och glada att han tog sig till final. Men nog var väl Charlotte Perrelli värd att gå till andra chansen åtminstone. Lotta och Christers låt lät ju precis som en gammal Lasse Berghagen-låt (Sträck ut din hand?)

lördag 25 februari 2012

Tävla med Oatly

Just nu har Oatly en tävling där man kan vinna en pläd eller kudde från Gant Home. För att vara med och tävla vill de ha ditt bästa recept på varm dryck gjord på Oatly Havredryck. Här kan du läsa mer om tävlingen och tävla.
Oatly har dessutom en spännande nyhet i hyllorna som kan drickas både varm och kall - Oatly Havredryck Chai. Det är en kryddig vegetabilisk dryck med de typiska chai-kryddorna som tillsammans med havre blir en lyckad kombination som passar både till frukost och till eftermiddagsfika. Jag som älskar Chai-te tycker det här låter jättespännande, tyvärr fanns den inte på affären igår när jag var och handlade.

Sportlovsfirande

Åh vad jag är less denna hosta som verkar ha intagit vårt hus. Det började med Olivia som hostade, hostade och hostade, ingen feber men en fruktansvärd hosta. Nu är det Isaks tur att vara feberfri men hosta. På morgonen låter det som krupp-hosta som han ofta hade som barn. Ni som har eller har haft krupp-barn vet precis vad jag pratar om, det låter som skällande hundar. Dessutom har jag börjat hosta lite smått också, bara Ida med sin förkylningsastma klarar sig.

Igår firade vi in sportlovet med en buffé med lite smått o gott så att alla skulle få nån favorit. Ibland blir det en lite spretig blandning men jag vill att alla ska bli nöjda så temabufféer är inte så mycket för mig.


Sportlovsbuffén bestod av:
Kycklingklubbor
Chicken nuggets
Risoni
Rostbiffsrullar med philadelphiaost, pepparrot och ruccola
Rostbiffsrullar med philadelphiaost och thaichilisås
Lufttorkad skinka
Broccoli- och zucchinipaj
Räkor
Galia- och Cantaloupemelon
Olika salladsorter och grönsaker
Baguette, ost o kex
Turkisk yoghurt med thaichilisås

fredag 24 februari 2012

Prinsessbakelser

Fredag och ett långt härligt sportlov framför oss. Nu vill vi ha ett par minusgrader och sol hela veckan så vi kan åka skidor, gå på promenader, åka skridskor och ha det bra.

Igår när vår nya prinsessa Estelle Silvia Ewa Mary föddes firade vi det med prinsessbakelser som jag snabbt fixade i ordning samtidigt som jag lagade middag.
Prinsessbakelser
3 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl vatten
Fyllning/Garnering:
1 dl hallonsylt, eller valfri god sylt
Marsankräm (jag använde 2 dl mjölk och 5 msk pulver)
1,5 dl grädde
250 g rosa marsipan

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner mjöl och bakpulver. Rör tills smeten är slät och häll i vätskan.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda på 250 grader i 5 minuter.
Låt kakan svalna och stansa ut 12 bakelsebottnar cirka 7–8 centimeter i diameter med hjälp av en pepparkaksform eller ett glas.
Placera ut 6 bottnar.
Bred ett lager sylt på varje botten. Bred ut lite marsankräm på sylten.
Lägg sedan på en botten över marsankrämen.
Skär ut 6 remsor som är lika höga som bakelserna och så långa att de räcker runtom. Täck med marsipanremsorna runt varje bakelse.
Spritsa grädden på toppen av bakelserna och garnera ev. med pärlor eller rosor.


Botten är som en rulltårtsbotten som man sen stansar ut rundlar ur. Jag gjorde dem lite mindre så jag fick fler än 12 bottnar. Det gick fort och smidigt att fixa i ordning bakelser. Det här kommer jag definitivt göra fler gånger för jag tycker det blev finare med flera bakelser än en hel tårta. Om kakan fastnar i pappret så är det enklast att få loss det om du sätter pappret uppåt och penslar med vatten. Efter ett tag går det hur enkelt som helst att få bort pappret.


Idag blev det ingen vila på soffan efter jobbet som jag i vanliga fall brukar se till att hinna med på fredagar och det märks nu i kväll. Jag höll på att somna när jag läste för Ida men nu har jag kokat en kopp te och hoppas jag ska piggna till lite.

torsdag 23 februari 2012

Nya lilla prinsessan firas

Idag måste vi fira, eller hur? Det är inte varje dag som Sverige får en ny liten prinsessa så självklart gjorde jag prinsessbakelser idag. Man får inte missa ett tillfälle att fira.


Det var så mysigt i morse då vi åt frukost och spänt satt och väntade på prins Daniels presskonferens för att få veta om det var en prins eller prinsessa. När han rörd berättade längd och vikt på lill-tjejen så fällde jag en liten tår.


Har ni fredagsmenyn klar? Min börjar så smått ta form så nu ska jag sätta mig och skriva en handlingslista.