I fredags på vår buffé hade jag bl.a. gjort en paj med broccoli och zucchini.
Broccoli- och zucchinipajDegen:
2 dl mjöl
1 dl grahamsmjöl
100g smör
3 msk vatten
Fyllning:
1 broccoli
10 cm Purjolök
1 zucchini
1-2 tomater
100g Fetaost
Äggstanning:
3 ägg
1 burk Crème fraiche paprika och chili
1 dl mjölk
1 dl valfri riven ost.
Blanda snabbt ihop pajdegen, tryck ut i formen, ställ kallt att vila i 30 min.
Nagga degen, förgrädda i 10 min i 200 grader.
Skär purjon i skivor, broccolin i små buketter och zucchinin i halvmånar.
Stek (i olivolja), salta och peppra.
Häll grönsakerna i pajskalet, strö över den tärnade fetaosten.
Blanda ägg, mjölk, riven ost och crème fraiche. Häll äggblandningen över grönsakerna, lägg på skivade tomater.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i ca. 30 min.
Grönsaker, lök och fetaost i pajskalet.
Att använda smaksatt crème fraiche är ett enkelt sätt att smaksätta t.ex. pajer med och paj är ett bra sätt att få användning av rester eller sånt som behöver ätas upp i kylskåpet. Som pajdeg kan man använda sitt favoritrecept, jag tycker det här med grahamsmjöl är riktigt gott och det är nog det pajreceptet jag använder oftast. Vill ni ha tips på olika pajskal så har jag sammanställt en sida här.