Jag och Ida passade på att baka Rimbobullar innan vi ska till jobb och dagis igen nästa vecka. Vi gjorde bara en halv sats så att vi kunde blanda ihop degen för hand och slapp dra fram assistenten.
Rimbobullar
50 g jäst
4 dl kall mjölk
400 g rumsvarmt smör eller margarin
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker
ca 12 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör eller margarin
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
uppvispat ägg
2 dl florsocker
2 msk vatten
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje del till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord.
Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem.
Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i 250° ca 6-8 minuter. Vill du ha det äggfritt struntar du i att pensla bullarna, det går lika bra.
Låt bullarna kallna utan bakduk.
Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.
Sporra eller skär ut ca 25 bitar 8x8 cm, klicka på fyllningen.
Ta hörnen och tryck fast i mitten.
Att de bara ska jäsa en gång är så skönt så att man bakar klart allt på en gång. Annars är det så hattigt med att göra deg, jäsa, baka ut, jäsa och sen grädda.
Nu ska de jäsa i 2 timmar innan det är dags för gräddning.
När de sedan har kallnat ringlar man på glasyr och provsmakar.
Ha en härlig fredagkväll!