måndag 16 januari 2012

Oemotståndlig rea och ost

På lunchen gick jag på Åhléns för att titta lite snabbt på gardiner - tänkte jag. Men det blev en längre sväng än jag hade tänkt mig för de hade "Köp 3 betala för 2" på all rea och sånt kan man ju inte strunta i. Det finns några reor jag inte vill missa för jag gör alltid fynd på dem och det är Indiskas och Åhléns. Förra veckan var jag ju på Indiska och köpte fina temuggar och idag hittade jag en massa roligt på Åhléns.


Den blommiga tårtspaden har jag tittat på länge men inte köpt. Den blir perfekt både till mitt och Idas sommarkalas. Den rostfria örtkrukan har jag en liknande av och den är så himla bra med stödet, har letat men inte hittat en sån förrän nu och då på rea. Perfekt! Varken jag eller Leif dricker kaffe ändå har vi en stor, alldeles för stor, kaffemaskin som tar en massa bänkplats, så nu har jag köpte en "kaffepressare" som inte tar så stor plats. Jag hoppas att man kan ta lös glaskannan och sätta den i vår gamla rostfria som är mycket finare, men där glaskannan gick sönder. Jag köpte även gardiner till vardagsrummet som jag tror blir jättebra där. Men det får ni se när de är på plats.

När jag kom hem hade jag fått en jättefin bok med 100 recept som innehåller Västerbottensost. Där fanns det mycket gott.

Vaniljtävling

Nu anordnar Vaniljimporten en tävling för 12 bloggare där även ni läsare har möjlighet att vinna. Bra, va?

8 matbloggare går till final och det är ni läsare som avgör vilka det blir genom att nominera en blogg. Jag hoppas ju så klart att ni nominerar mig och "Få lite matro".

Nomineringen sker via den här länken: http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html

Det jag tycker är bra med den här tävlingen det är att även ni läsare har chans att vinna. Varje dag drar Vaniljimporten en vinnare bland de läsare som har nominerat en blogg. Han eller hon vinner 10 st vaniljstänger. Vinnarna publiceras här: http://www.vaniljimporten.se/sv/vinnare_nominering_se.html.

Dessutom får ni som nominerar ett erbjudande att köpa vaniljstänger i deras webbutik med 25% rabatt.

Nomineringsperioden pågår till 31 januari så under den tiden kan ni nominera, vinna vaniljstänger och köpa utvalda varor till rabatterat pris.

söndag 15 januari 2012

Fläskfilégryta med tomat och grön sparris

Idag var det nästan 20 grader kallt ute när vi vaknade så då passade vi på att frosta av frysskåpet i köket. Det var ett bra tag sen sist så nu när all is är borta får vi plats med enormt mycket mer. Så nu kan jag baka lite till! Nu är jag dock lite orolig att frysen håller på att gå sönder för den verkar ha svårt att komma ner i temperatur. Vi ska renovera köket inom ett år så jag vill inte köpa nå nytt innan dess.

Imorgon kommer det en tävling på bloggen där det kan vara bra att vara med från början, så glöm inte att titta in då.
Fläskfilégryta med tomat och grön sparris
1 fläskfilé
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl grädde
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 liten burk champinjoner
150 g fryst grön sparris
2 tomater
soja
salt o peppar

Koka upp vin, vatten, grädde, fond och sambal.
Bryn filén i skivor, salta och peppra. Sätt i grytan.
Häll av champinjonerna och sätt i grytan.
Låt koka 5 minuter.
Tillsätt fryst sparris i bitar och tomater i bitar.
Koka tills sparrisen är mjuk ca 5 minuter.
Smaka av med soja, salt, peppar och ev. mer sambal.
Servera till pasta och mozzarella.
Det var en liten bit fläskfilé vi hade i frysen så jag fick dryga ut den med lite grönsaker så att det skulle räcka. Det blev lite frys- och skafferirensning.

lördag 14 januari 2012

Tulpaner och varma mackor

Vardagsrumsbordet med ny duk.
Till veckan ska jag leta nya gardiner.

Nu sitter jag och njuter av ett nystädat hus eller en nystädad övervåning i alla fall. Tyvärr är det sällan vi har två nystädade våningar. När vi väl är klar med en våning då är vi så less att städa så då väntar vi med nästa våning.
Tulpanbukett 1 i vardagsrummet tillsammans med en amaryllis
som snart har sett sina bästa dagar.

Jag fick blommor av min man idag. Det händer inte ofta! Vi behöver ju inte prata högt om att jag beordrade honom att åka förbi affären och köpa en bukett tulpaner när han var på väg hem från Isaks hockey:) Fast han köpte två buketter så då kan man ju låtsas att den ena var från honom i alla fall.
Tulpanbukett nr 2 på ett nystädat köksbord

Jag hade ju tänkt göra en fläskfilégryta idag men det hann vi inte med så det blev varma mackor på lite rester istället. Nu sitter Ida framför tvn med en skål ostkrokar, Leif, Olivia och Isak är på hockey så jag ska fortsätta och njuta av mitt rena fina hem med en kopp chai-te.
4 varianter av varma mackor. Man fick välja med  tacoköttfärs,
svampstuvning, skinka o paprika eller skinka o lök

Långkokta fläskkotletter

Lunchdags och jag har tagit en liten paus i städandet för att göra våfflor. Nu är i alla fall alla julsaker bortplockade så nu återstår bara att dammtorka, dammsuga och skura, sen har vi det fint. Tror jag ska åka och köpa lite tulpaner när jag har städat klart. Det är jag värd!

Igår tillagade jag fläskkotletter i min Crock Pot för att det skulle bli riktigt långkokta och möra. Fläskkotletter brukar vi oftast grilla så jag är lite ovan att tillaga dem inne i köket.
Långkokta fläskkotletter
fläskkotletter
1 gul lök
2 msk fond
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
salt, peppar

Skala och skiva löken. Bryn den på låg värme så att den blir lite mjuk utan att ta färg. Lägg i grytan.
Bryn fläskkotletterna så att de får färg, krydda med salt och peppar. Lägg i grytan.
Blanda ihop vatten, fond och tomatpuré, häll över kotletter och lök.
Koka på på låg temperatur i Crock Pot i ca 4-6 timmar eller i kastrull på spisen i 1-2 timmar.
Om du vill ha sås så silar du buljongen och kokar upp tillsammans med grädde.

Jag fick igång Crock Poten för sent så vi hann bara koka kotletterna i ca 3 timmar och det hade behövts mer. Köttet var mört att tugga men lite hårt att skära framför allt för barnen.

Jag har tagit upp en liten fläskfilé från frysen som ska tillagas till middag. Jag ska göra nån gryta för att dryga ut köttet för det var en alldeles för liten bit till vår familj. Men nu måste jag ta tag i städningen igen.

fredag 13 januari 2012

Nya tekoppar - igen

Det är nå speciellt med fredagskvällar när man har jobbat en hel vecka. Efter att ha varit långledig under jul och nyår är det nu äntligen dags för en mysig fredagkväll igen. Min Crock Pot är fylld med fläskkotletter, potatisgratängen står i ugnen och vinet är upphällt.

Härligt rött mönster.

Jag älskar tekoppar/muggar, jag skulle kunna köpa nya varje vecka men tyvärr räcker inte våra köksskåp till. Av någon lustig anledning är det ofta på Indiska jag fastnar för tekoppar i olika storlekar, form och färg. Det är mycket som måste stämma för att det ska vara gott att dricka ur muggen. Den får inte vara för tunn, inte för smal, inte för liten och sen ska det gärna vara fint mönster och/eller fin färg dessutom.

De var nästan i tunnaste laget för min smak,
men att de var stora och rymmer mycket te väger upp tunnheten.

I veckan var jag just på Indiska och då hade de halva reapriset på sina kvarvarande julsaker, bl.a på en stor härlig tekopp som jag inte kunde motstå. Så två stycken fick följa med mig hem. När jag berättade för Leif att jag hade köpt temuggar tittade han på mig med en konstig min :)

torsdag 12 januari 2012

Falafel

Imorgon är det fredag och den är välkommen, trots att det är fredag den trettonde. Den här första veckan har känts lite lång och det har varit tungt att stiga upp. Ska bli skönt att få sovmorgon i två dagar. Har ni städat bort julen än? Jag har påbörjat det men inte fått bort allt, men det sista tänker jag hinna imorgon när jag slutar tidigt.

Med frysen full av älg-, fläsk- och lammkött äter vi alldeles för mycket kött. Nu måste jag skärpa mig så vi äter lite vegetariska middagar emellanåt också. Jag har dålig fantasi när det gäller vegetarisk mat oftast blir det soppa eller ev. en paj. Vad äter ni när ni ska äta vegetariskt? Idag åt vi i alla fall falafel och jag känner mig så nöjd med det.
Falafel
1 burk kikärter, 400 g
1 st gul lök
1 st pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
0.5 tsk salt
0.5 dl hackad bladpersilja
2 krm harissa eller sambal oelek
2 msk majsstärkelse
1+2 msk flytande margarin

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken.
Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa, majsstärkelse och 1 msk flytande margarin.
Forma smeten till små ovala, platta bullar och stek dem på medelvärme i margarin i en stekpanna cirka 2 minuter på varje sida.

Vi åt falafeln med pitabröd, sallad, gurka, tomat, rödlök, majs och yoghurt med thaichilisås. Det kan nog vara gott att äta till tabbouleh också. Jag, Leif och Olivia tyckte det var gott och Ida åt med god aptit tills Isak började prata om att det inte var gott då la hon bort sin mat och ville inte äta nå mer.