Nu är jag ganska säker på att vi får en vit jul även i år. Det har snöat i stort sett utan uppehåll i två dygn så nu har vi ordentligt med snö och det är vitt och fint ute. Vid lunch i dag har Ida dansuppvisning så snart måste vi nog ut och skotta fram bilen. Sen ska vi bädda i ordning extrasängarna i källaren för i natt ska Idas kompis Emma sova här. Spännande! Det lär bli en lång dag av väntan för Ida eftersom Emma inte kommer förrän vid middagstid.
Förra helgen åt jag god hotellfrukost och när det idag var dags för helgfrukost igen så saknade jag en del från det frukostbordet, men nog är det mysigare hemma i alla fall.
lördag 10 december 2011
fredag 9 december 2011
Långkokt glögg-gryta
Kring jultid äter vi alltid den här glögg-gryta som får en jättegod smak av vinglögg. I år provade jag att göra den i min Crock Pot istället för en gryta på spisen. I morse fyllde jag den med brynta köttbitar, morötter, vinglögg, sambal, soja, fond och vatten sen har det fått puttra på låg temperatur hela dagen. Det är så skönt på fredagar när jag slutar tidigt att maten redan är påbörjad när jag kommer hem för då behöver jag inte tänka på den utan kan ägna hela eftermiddagen åt att städa och göra fint inför helgen. Om ni vill se hur jag gör den i vanlig kastrull på spisen, klicka här.
Långkokt glögg-gryta
600 g grytbitar
2 rödlökar
2 dl vinglögg
2 msk mörk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1/2 – 1 tsk sambal oelek
vatten
2 morötter
1-2 dl grädde
1 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar
Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i grytan.
Skala, klyfta och fräs löken och lägg över i grytan.
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i dem i grytan.
Rör i fond, soja, sambal oelek och vinglögg. Tillsätt vatten så att köttet täcks.
Koka på låg temperatur i 7 timmar.
Häll i grädden och ev. maizena utrört i lite vatten. Koka i några minuter så att allt blir varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och sallad.
Den blir så himla smakrik och god den här köttgrytan tack vare glöggen. Alla åt och berömde maten. Köttet blev ordentligt mört efter att ha tillagats i 7 timmar. Jag var rädd att morötterna skulle ha blivit alldeles mosiga efter 7 timmar i crock-poten men det var de inte. Lite konstigt känns det att köttet var så mört men morötterna inte hade kokat sönder. Men så perfekt var det.
Långkokt glögg-gryta
600 g grytbitar
2 rödlökar
2 dl vinglögg
2 msk mörk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1/2 – 1 tsk sambal oelek
vatten
2 morötter
1-2 dl grädde
1 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar
Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i grytan.
Skala, klyfta och fräs löken och lägg över i grytan.
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i dem i grytan.
Rör i fond, soja, sambal oelek och vinglögg. Tillsätt vatten så att köttet täcks.
Koka på låg temperatur i 7 timmar.
Häll i grädden och ev. maizena utrört i lite vatten. Koka i några minuter så att allt blir varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och sallad.
Den blir så himla smakrik och god den här köttgrytan tack vare glöggen. Alla åt och berömde maten. Köttet blev ordentligt mört efter att ha tillagats i 7 timmar. Jag var rädd att morötterna skulle ha blivit alldeles mosiga efter 7 timmar i crock-poten men det var de inte. Lite konstigt känns det att köttet var så mört men morötterna inte hade kokat sönder. Men så perfekt var det.
torsdag 8 december 2011
Årets första julbord
Nu har jag precis kommit hem från jobbets julfest och det blev julbord som jag hade önskat mig. Årets julfest höll i år till på Kulturens hus i Luleå med gott julbord och som vanligt tycker jag att sillen, den gravade laxen och efterrätten är godast. Vi underhölls av Raffset som sjöng låtar vid borden, de var jättebra och det blev härlig stämning när de sjöng direkt vid borden istället för på en scen. Nu när snön har kommit också så börjar julkänslan infinna sig på riktigt. Efter all mat var det skönt att promenera hem och det var så ljuvligt, nån minusgrad och snön som äntligen faller
Vad som är mindre roligt är att både Ida och Isak har halsont. Hoppas det går över fort. De har ingen feber och verkar inte så sjuka men båda klagar över att de har ont i halsen när de sväljer.
Gravad lax, sill och ägg. Mums!
Köttbullar med rödbetssallad, skinka med äppelmos,
rostbiff och Janssons frestelse.
Gott men inte mer.
Suddig bild på kladdkaka med bär och grädde,
pepparkaka, mintkyssar och chokladmousse.
Mums!
Vad som är mindre roligt är att både Ida och Isak har halsont. Hoppas det går över fort. De har ingen feber och verkar inte så sjuka men båda klagar över att de har ont i halsen när de sväljer.
onsdag 7 december 2011
En halv gris
Tidigare i höstas beställde vi en halv gris av en bonde och idag fick vi allt fläskkött, bl.a. en julskinka på över 6 kg. Det blir bra till oss som älskar julskinkmackor. Isaks favoritmat sedan i somras är karrékotletter så han var lyrisk när han såg alla kotletter och ville att vi skulle tillaga och äta dem på en gång. Nu är den stora frågan: Hur ska vi rymma allt i våra frysar?
Imorgon har vi julfest med jobbet och jag hoppas att det blir julbord för nu är jag så sugen att äta julmat. Blir det inte julbord imorgon är nog risken/chansen stor att jag gör ett mini-julbord i helgen för jag klarar inte vänta i drygt 2 veckor till. Har ni ätit nå julbord än?
En bråkdel av allt kött.
tisdag 6 december 2011
Hem ljuva hem
Nu är jag och Olivia tillbaka hemma i Luleå efter vår semestertripp till Stockholm. Vi har haft underbara dagar men slutet kunde ha blivit bättre. När vi satt på flygbussen ut till Arlanda får jag ett sms som säger att vårt flyg är inställt. Vi blev ombokade till ett plan 2,5 timmar senare och det hade ju varit betydligt roligare att tillbringa de timmarna inne i stan än ute på Arlanda.
På lördagkväll var vi och såg Romeo och Julia på Göta Lejon. Musikalen var betydligt roligare än jag hade förväntat mig och vi var riktigt nöjda när vi gick därifrån.
Vi hann med två luncher på Pizza Hut med "ät så mycket du vill"-buffé så nu klarar vi oss ett tag. Dessutom hann vi med en lunch på Burger King - ett måste när man är i en stad där de finns. På söndag hann vi med en långfika på mysiga Vetekatten med otroligt gott fika och till middag åt vi på Fridays och även där var vi nöjda. Deras Jack Daniels glaze är ju såå god.
NKs julgran
Fikapaus i Gamla stan på lördag
Olivia ville se en vaktavlösning på slottet
så på måndagen stod vi och frös (och skrattade) på borggården.
Olivia njuter av att slippa bädda sängen :)
Hur går det med julförberedelserna? Har ni nån julkänsla än? Igår när vi kom hem hade det kommit ett tunt lager snö på marken som lyser upp så fint. Men nog vill vi gärna ha lite mer innan vi är nöjda. Till helgen ska vi försöka klä julgranen. Det är faktiskt ovanligt tidigt för oss men jag har (äntligen) insett att det är dumt att vänta på nått så mysigt. Dessutom blir det nog julgodistillverkning eller pepparkaksbak till helgen, eller kanske både och.
lördag 3 december 2011
Stockholm dag 1
Nu är vi äntligen i Stockholm! När Olivia fyllde år i september fick hon en Stockholmsresa i present, så det har varit en lång väntan på att få ta del av presenten. En av anledningarna till att vi åkte först nu var att jag tyckte det var så mysigt i fjol i december med all belysning inför jul och jag ville att Olivia också skulle få se det.
Igår på morgonen flög vi ner och efter att ha lämnat väskorna på hotellet gick vi till Pizza Hut för en sen med god lunch. När vi var på väg till hotellet med väskorna träffade vi Idas dagisfröken som också är i Stockholm på semester. Det slår nästan aldrig fel att man träffar bekanta från Luleå när man är här. Sen var det shopping som stod på programmet och vi hann med många affärer innan vi tog en välförtjänt fikapaus på Wayne's coffee.
Efter fikat hann vi med flera till affärer innan vi gick tillbaka till hotellet för lite vila innan vi gick till Gamla stan och åt middag.
Mer bilder hittar ni på Olivias blogg.
Sergels torg
Igår på morgonen flög vi ner och efter att ha lämnat väskorna på hotellet gick vi till Pizza Hut för en sen med god lunch. När vi var på väg till hotellet med väskorna träffade vi Idas dagisfröken som också är i Stockholm på semester. Det slår nästan aldrig fel att man träffar bekanta från Luleå när man är här. Sen var det shopping som stod på programmet och vi hann med många affärer innan vi tog en välförtjänt fikapaus på Wayne's coffee.
Mintpralin och chai-te
Efter fikat hann vi med flera till affärer innan vi gick tillbaka till hotellet för lite vila innan vi gick till Gamla stan och åt middag.
Olivia tog en dajmtårta (och ett glas vatten)
Mer bilder hittar ni på Olivias blogg.
torsdag 1 december 2011
Kasslergratäng med mozzarella
Åh imorgon åker jag och Olivia till Stockholm. Det ska bli så kul och skönt att få åka i väg på en minisemester. Men lite ledsamt är det också eftersom Ida börjar gråta så fort vår Stockholmsresa kommer på tal. Men jag är övertygad om att Ida och Isak kommer ha det minst lika mysigt här hemma med pappa som vi kommer ha det i Stockholm. Nu måste jag sätta igång och packa. Undra vad man ska ha för jacka med sig?! Det brukar kunna vara ruggigt och kallt trots att termometern inte visar kallgrader, men å andra sidan lär vi bli varma i alla affärer vi ska gå.
Kasslergratäng med mozzarella
7 hg kassler
100 g cream cheese med vitlök och örter
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl mjölk
0,5 dl chilisås
5 soltorkade tomater
svartpeppar
250 g mozzarella
Skär kasslern i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsform
Skär tomaterna i mindre bitar och blanda ihop med cream cheese, crème fraiche, mjölk och chilisås.
Häll såsen över kasslern i formen.
Skär mozzarellan och lägg överst.
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera till pasta.
Ida tyckte inte om såsen men vi övriga tyckte om den här rätten. Den är perfekt att servera till de som äter lchf-kost som då får utesluta pastan. Kassler är bra mat när man har bråttom, det går fort att tillaga och man kan variera mycket. Förrut var jag inte så förtjust i kassler men nu har jag lärt mig uppskatta det bara man inte saltar maten för mycket eftersom kasslern i sig är så salt.
Idag är det 1 december och de första paketen är upphängda i barnens paketkalender. Tomten fyller på den när paketen börjar ta slut. I dagens paket var det tv-kalendern och varsin chokladkalender. För första gången får även Isak en chokladkalender, pga hans tidigare mjölkallergi har han inte kunnat äta chokladen.
Kasslergratäng med mozzarella
7 hg kassler
100 g cream cheese med vitlök och örter
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl mjölk
0,5 dl chilisås
5 soltorkade tomater
svartpeppar
250 g mozzarella
Skär kasslern i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsform
Skär tomaterna i mindre bitar och blanda ihop med cream cheese, crème fraiche, mjölk och chilisås.
Häll såsen över kasslern i formen.
Skär mozzarellan och lägg överst.
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera till pasta.
Ida tyckte inte om såsen men vi övriga tyckte om den här rätten. Den är perfekt att servera till de som äter lchf-kost som då får utesluta pastan. Kassler är bra mat när man har bråttom, det går fort att tillaga och man kan variera mycket. Förrut var jag inte så förtjust i kassler men nu har jag lärt mig uppskatta det bara man inte saltar maten för mycket eftersom kasslern i sig är så salt.
Idag är det 1 december och de första paketen är upphängda i barnens paketkalender. Tomten fyller på den när paketen börjar ta slut. I dagens paket var det tv-kalendern och varsin chokladkalender. För första gången får även Isak en chokladkalender, pga hans tidigare mjölkallergi har han inte kunnat äta chokladen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)